Gran angular

Informació especial

Barcelona Deep Tech Summit connecta talent, inversió i ‘startups’

L’esdeveniment s’ha consolidat com un espai de referència per fer visibles els diferents actors que formen l’ecosistema d’empreses de tecnologies de gran complexitat

El sec­tor de la tec­no­lo­gia pro­funda, cone­guda com a deep tech, que inclou àmbits com el de la intel·ligència arti­fi­cial, la bio­tec­no­lo­gia, la robòtica o els mate­ri­als avançats, està gua­nyant rellevància en l’eco­no­mia cata­lana.

El crei­xe­ment del nom­bre d’empre­ses dedi­ca­des a deep tech, que impul­sen inno­va­ci­ons de gran com­ple­xi­tat i alta­ment espe­ci­a­lit­za­des, és una rea­li­tat. Segons infor­mació de l’Ins­ti­tut Euro­peu d’Inno­vació i Tec­no­lo­gia, el 16% de l’eco­sis­tema empre­ne­dor català ja es dedica a aques­tes tec­no­lo­gies, i el sec­tor genera més de 2.300 llocs de tre­ball alta­ment qua­li­fi­cats. Aques­tes dades mos­tren un entorn cada cop més divers i sòlid de conei­xe­ment que suma més de 320 star­tups en sec­tors com la bio­tec­no­lo­gia, la intel·ligència arti­fi­cial i la robòtica, una xarxa de 44 cen­tres de recerca, 12 incu­ba­do­res, 37 fons de capi­tal risc i diver­ses ins­ti­tu­ci­ons col·labo­ra­ti­ves.

Amb aquesta pro­jecció, des de fa tres anys, el Bar­ce­lona Deep Tech Sum­mit (BDTS) s’ha con­so­li­dat com un espai de referència per a la tro­bada de star­tups amb per­so­nes inver­so­res i inves­ti­ga­do­res en aquest tipus de tec­no­lo­gies. L’esde­ve­ni­ment està impul­sat per l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona a través de Bar­ce­lona Activa, amb el suport de les cinc uni­ver­si­tats avançades en recerca: UB, UAB, UPC, UPF i UOC, i cinc socis estratègics: Aldea Ven­tu­res, Bar­ce­lona Super­com­pu­ting Cen­ter, IESE, Mobile World Capi­tal i Tech Bar­ce­lona. En aquesta edició reu­neix més de 2.000 assis­tents i 70 ponents inter­na­ci­o­nals, amb l’objec­tiu de mos­trar pro­jec­tes de tec­no­lo­gia avançada i faci­li­tar con­ne­xi­ons entre els prin­ci­pals agents del sec­tor.

En un for­mat de tres dies (del 5 al 7 de novem­bre) i coin­ci­dint amb l’Smart City Expo World Con­gress, el BDTS ofe­reix un marc per esta­blir col·labo­ra­ci­ons entre el sec­tor públic i el pri­vat i per expo­sar tant els avenços científics com les neces­si­tats de finançament. “La cele­bració en el marc del congrés de ciu­tats intel·ligents impulsa encara més les tec­no­lo­gies deep tech com a gene­ra­ci­ons d’impacte posi­tiu en els entorns urbans”, explica Lorenzo Di Pie­tro, direc­tor gene­ral de Bar­ce­lona Activa. Aquest esde­ve­ni­ment és per a Di Pie­tro un fac­tor clau en l’esforç col·lec­tiu per crear un eco­sis­tema on el talent, la inversió i la inno­vació con­ver­gei­xin i que, a més, generi opor­tu­ni­tats en un mer­cat labo­ral en plena trans­for­mació.

Ara bé, mal­grat tots els avenços, la manca de pro­fes­si­o­nals amb for­mació avançada en ciències i tec­no­lo­gia (STEM) ha esde­vin­gut un repte per­sis­tent.

La for­mació d’aquests pro­fes­si­o­nals és espe­ci­al­ment relle­vant per a Cata­lu­nya perquè, a més de l’impacte en el sec­tor en si, en té en d’altres de més tra­di­ci­o­nals com la indústria, l’agri­cul­tura, la salut o l’ener­gia, els quals estan adop­tant tec­no­lo­gies d’avant­guarda per millo­rar la seva eficiència i sos­te­ni­bi­li­tat. La for­mació en deep tech es pre­senta, doncs, com una neces­si­tat estratègica en les pròximes dècades. Per fer front a aquest dèficit, la Unió Euro­pea ha posat en marxa una ini­ci­a­tiva per for­mar un milió de pro­fes­si­o­nals en deep tech l’any vinent. Aquest pro­jecte, ges­ti­o­nat per l’Ins­ti­tut Euro­peu d’Inno­vació i Tec­no­lo­gia, pretén aug­men­tar els per­fils amb com­petències en ciències apli­ca­des i tec­no­lo­gia.

El rol públic en el sector

Per respondre a la demanda de talent i d’inversió en deep tech, institucions com l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han posat en marxa fons específics per a startups tecnològiques avançades.

El Barcelona Deep Tech Fund, amb una dotació de 10 milions d’euros, o el Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA), amb una aportació pública de 55 milions, són exemples d’iniciatives dissenyades per facilitar el creixement d’empreses emergents i la seva consolidació al mercat global.

A escala europea, el programa Horizon Europe també ofereix finançament, amb més de 10.000 milions d’euros destinats a projectes de recerca i innovació en tecnologies profundes per al període 2021-2027. Planteja reptes ètics i legals importants, com l’automatització de processos i la substitució de llocs de treball menys qualificats.

Aquestes mesures públiques pretenen gestionar la transició laboral cap a posicions d’alta qualificació. És un punt clau per evitar un increment en les desigualtats dins del mercat laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.