Focus

El preu de l’esmorzar es dispara un 40% en cinc anys

Els aliments que formen part del primer i més important àpat del dia són els que més s’han encarit en els darrers anys

Les causes de la pujada són l’increment dels costos de producció, especulació de matèries primeres i collites poc productives

La inflació es va enlairar a finals del 2021, arrossegada per l’encariment d’uns quants productes
L’acumulat de creixement del preu dels aliments ha estat especialment intens en els darrers anys

Una llesca de pa amb tomàquet de sucar i oli d’oliva acom­pa­nyada d’un cafè, o d’un cafè amb llet ensu­crat, és l’àpat habi­tual per començar el dia amb bon peu per a molts cata­lans. I així cada matí, en ter­mes gene­rals, s’ha man­tin­gut inal­te­ra­ble, mal­grat que el seu valor s’ha incre­men­tat ni més ni menys que entre un 40% i un 50%, en només cinc anys. L’equi­va­lent al preu d’un cafè diari. Si l’opció d’esmor­zar inclou man­tega, sucs de frui­tes, xoco­lata o altres pro­duc­tes de fleca, cal gra­tar-se la but­xaca encara molt més.

La coor­di­na­dora de l’Informe del Sec­tor Agro­a­li­men­tari de Cai­xa­Bank, Judit Mon­to­riol, explica que el repunt acu­mu­lat entre el desem­bre del 2019 i l’agost del 2024 (últi­mes dades dis­po­ni­bles) és subs­tan­cial i, a més a més, ha estat molt intens en pro­duc­tes bàsics per al con­su­mi­dor mitjà, com l’oli d’oliva, el pa, la llet i les frui­tes i les ver­du­res. Es dona el cas que els ali­ments que cons­ti­tu­ei­xen la pri­mera ingesta del dia són els que més s’han enca­rit els dar­rers anys. Segons dades de l’INE, el pa ha pas­sat de cos­tar el 2019 uns 1,5 euros per qui­lo­gram a 2,6, és a dir, un 73,3% més. En el cas del cacau, en només un any, l’incre­ment ha estat d’un 21%, i la inflació acu­mu­lada d’aquest ali­ment entre el desem­bre del 2019 i l’agost del 2024 és d’un 42%.

L’oli d’oliva és el que ha regis­trat una pujada més abis­mal, i bé que se n’ha par­lat els dar­rers anys. De fet, si l’any 2019 el preu del litre d’oli d’oliva verge era de 3,35 euros, segons les dar­re­res dades dis­po­ni­bles –del 29 d’octu­bre del 2024–, el preu era de 8,45 euros. O el que ve a ser el mateix, un 183% més. En com­pa­ració amb la resta d’ingre­di­ents que solen com­pon­dre un esmor­zar, el cafè pot­ser és el que s’ha enca­rit d’una manera més dis­creta, amb un 16% més.

Com hem arri­bat fins aquí? L’informe de Cai­xa­Bank explica que un dels prin­ci­pals fac­tors deter­mi­nants de l’esca­lada de preus dels ali­ments ha estat el fort incre­ment dels cos­tos de pro­ducció en el sec­tor pri­mari durant aquest període.

De fet, segons les dades del Minis­teri d’Agri­cul­tura, Pesca i Ali­men­tació, els preus pagats pels agri­cul­tors van aug­men­tar el 55% entre el desem­bre del 2019 i l’agost del 2024, a causa, prin­ci­pal­ment, de l’alça dels preus de l’ener­gia, (118%), dels fer­ti­lit­zants (121%) i dels pin­sos i de l’ali­ment per al bes­tiar (56%).

Fran­cesc Reguant, pre­si­dent de la Comissió d’Eco­no­mia Agro­a­li­mentària del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya, explica que en aquest incre­ment del preu de l’esmor­zar i molts altres ali­ments, hi ha molts fac­tors que hi influ­ei­xen, inclo­ent-hi l’espe­cu­lació en el mer­cat de cere­als. “Els preus de matèries pri­me­res, de la mateixa manera que passa amb els pro­duc­tes finan­cers, fluc­tuen diària­ment, i, per tant, aquells que pre­ve­uen una tendència alcista en els preus poden obte­nir bene­fi­cis finan­cers. Això con­tri­bu­eix a aug­men­tar la vola­ti­li­tat en els preus”, diu Reguant. Així mateix, la geo­política també hi ha tin­gut alguna cosa a veure: els con­flic­tes i ten­si­ons inter­na­ci­o­nals que han escla­tat en l’últim lus­tre han inci­dit, com ja pas­sava abans, en els cos­tos de pro­ducció i la dis­po­ni­bi­li­tat de recur­sos.

Encara que l’espe­cu­lació en pot ampli­fi­car els efec­tes, la causa de fons per a tots els experts con­sul­tats és la difi­cul­tat de pro­duir en quan­ti­tats sufi­ci­ents a causa de l’impacte del canvi climàtic, que com­porta més vola­ti­li­tat en el temps, i aquesta ines­ta­bi­li­tat fa enca­rir el cis­tell de con­sum.

Pedro Aznar Alarcón, pro­fes­sor del Depar­ta­ment d’Eco­no­mia, Finan­ces i Comp­ta­bi­li­tat d’Esade, explica que el canvi climàtic està gene­rant ten­si­ons en la pro­ducció de les matèries pri­me­res: les colli­tes patei­xen, són menys pro­duc­ti­ves, i això acaba fent pujar els preus dels pro­duc­tes ali­men­ta­ris. “En el cas de les oli­ve­res, per posar-ne un exem­ple, encara que són arbres molt resis­tents a períodes de sequera, altres temes vin­cu­lats al canvi climàtic com la tem­pe­ra­tura inu­sual, tenen un impacte nega­tiu en les oli­ves, es redu­eix la collita i el preu es dis­para”, deta­lla Aznar.

El por­ta­veu d’oli d’oliva de la Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya (FCAC), Antoni Gal­ce­ran, aler­tava en un comu­ni­cat de prin­ci­pis de novem­bre que “en dues de les tres dar­re­res colli­tes d’oli d’oliva, la pro­ducció final és gai­rebé la mei­tat res­pecte a una cam­pa­nya habi­tual”. I, per a la d’enguany, les pre­vi­si­ons no són gaire millors, mal­grat les plu­ges. De fet, pro­nos­ti­quen una nova cai­guda del 50% en relació amb la pro­ducció mit­jana històrica.

N’és un altre exem­ple el preu del cafè, que expe­ri­menta grans oscil·laci­ons segons les colli­tes. Hi ha tres països de referència en aquest mer­cat: el Bra­sil, Colòmbia i el Viet­nam. El cafè, així com el cacau, s’ha de cul­ti­var a l’aire lliure en regi­ons tro­pi­cals, i ha estat for­ta­ment afec­tat per efec­tes mete­o­rològics extrems com ara seque­res pro­lon­ga­des al Bra­sil i plu­ges tor­ren­ci­als a Colòmbia. Un feno­men climàtic que afecta les lati­tuds tro­pi­cals i sub­tro­pi­cals. Però el canvi climàtic també, a més a més, n’ha aug­men­tat la freqüència.

En el cas del sucre, també s’ha vist afec­tat pel canvi climàtic, i la forta sequera que viu el Bra­sil. Des de l’any 2020, després de l’esclat del coro­na­vi­rus, aquest pro­ducte va començar una esca­lada de preus fins a arri­bar, en xifres glo­bals, a un incre­ment acu­mu­lat del 80%. Per expli­car-ne les cau­ses, l’expert del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya des­taca la dependència que té el sucre dels preus del petroli: “Aquest és un mer­cat espe­cial, com el dels cere­als, és a dir, si puja el preu d’aquest com­bus­ti­ble, també puja el preu dels cere­als.” Però, a més, el sucre és un dels dos pro­duc­tes estre­lla per a un bio­com­bus­ti­ble produït a par­tir de plan­tes com és l’eta­nol, que s’extreu del blat de moro o de la canya de sucre com a alter­na­tiva. Per tant, quan hi ha pro­ble­mes amb el petroli, l’alter­na­tiva de l’eta­nol pro­voca que les seves fàbri­ques hagin d’incre­men­tar-ne la pro­ducció i, si no poden, es fa reper­cu­tir en el preu.

A banda de les par­ti­cu­la­ri­tats de cada pro­ducte, per Aznar, hi ha dos ele­ments més que inci­dei­xen en aquesta tendència alcista de certs ali­ments. “Tenint en compte que vivim en un món glo­ba­lit­zat, qual­se­vol crisi acaba afec­tant arreu del món”, diu, i des­criu un segon fac­tor. Tot i que som a Europa, un con­ti­nent que s’està enve­llint, en ter­mes mun­di­als la població con­ti­nua crei­xent, de fet ha cres­cut un 11% en la dar­rera dècada. “Aquest aug­ment de població implica irre­me­ia­ble­ment una demanda crei­xent d’ali­ments”, hi afe­geix.

La guerra d’Ucraïna

La inflació dels ali­ments es va començar a enlai­rar a finals del 2021, arros­se­gada, en un prin­cipi, per l’enca­ri­ment d’uns pocs pro­duc­tes (com els olis vege­tals i les fari­nes). A poc a poc, la pujada de preus es va anar gene­ra­lit­zant en la majo­ria de pro­duc­tes ali­men­ta­ris, sobre­tot a par­tir del 2022, quan la guerra a Ucraïna va fer dis­pa­rar els cos­tos de pro­ducció del sec­tor agrari.

A prin­ci­pis del 2023, la inflació dels ali­ments va arri­bar a superar el 15% (el màxim regis­trat des del 1994). En aquest moment, el preu del 80% dels pro­duc­tes del cis­tell de con­sum aug­men­tava a un ritme supe­rior al 10% intera­nual.

Aquest feno­men va fer sal­tar les alar­mes i va obli­gar a moure fitxa el govern espa­nyol, que, per alleu­jar les famílies de l’esca­lada infla­ci­o­nista dels preus, espe­ci­al­ment aque­lles amb ingres­sos bai­xos que dedi­quen un per­cen­tatge més alt dels seus ingres­sos a adqui­rir aquests béns de pri­mera neces­si­tat, l’1 de gener del 2023 va supri­mir l’impost sobre el valor afe­git (IVA) dels ali­ments que ja tenien el tipus reduït del 4% i, a més, va reduir del 10% al 5% l’IVA dels olis –inclòs el d’oliva– i les pas­tes.

D’ales­ho­res ençà, per aquesta mesura i per altres cir­cumstàncies, s’ha anat mode­rant la tendència fins a arri­bar al 2,7% intera­nual l’agost del 2024. “Les dinàmiques de la inflació, però, con­ti­nuen mos­trant una dis­persió supe­rior al que és habi­tual”, aler­ten des de Cai­xa­Bank. Així, l’agost del 2024, el 9,5% dels pro­duc­tes ali­men­ta­ris encara regis­tra­ven una inflació supe­rior al 10%, men­tre que, a l’extrem opo­sat, el 24% dels pro­duc­tes ali­men­ta­ris ja regis­tra­ven des­cen­sos de preu en ter­mes intera­nu­als.

Mal­grat que ja s’observa una certa mode­ració en el ritme de crei­xe­ment del preu dels ali­ments, l’acu­mu­lat ha estat tan intens que costa de creure que tor­na­rem als preus d’abans de la pandèmia. I, a més a més, des de l’1 d’octu­bre, s’ha posat fi a la rebaixa de l’IVA. El seu efecte encara s’ha de veure.

“Hem d’enten­dre que aquesta situ­ació ha vin­gut per que­dar-se. No tor­na­rem als preus de fa deu anys”, con­si­dera Reguant. Tot i que és pos­si­ble que, en alguns casos, es doni una collita excep­ci­o­nal i que això per­meti un des­cans en els preus. “L’única cosa que es pot espe­rar és que no pugin tant”, hi afe­geix Aznar.

Els experts expli­quen que hi ha una dinàmica habi­tual que fa pen­sar que no hi ha marxa enrere en l’incre­ment del preu dels ali­ments, i és que, quan el preu de la matèria pri­mera puja, el preu del pro­ducte ali­men­tari que se’n deriva aug­menta, però quan la matèria pri­mera baixa, el preu no baixa en la mateixa pro­porció. “Sovint s’ajus­ten els preus per com­pen­sar els incre­ments de cos­tos, men­tre que les empre­ses miren de man­te­nir el marge de bene­fici”, des­criu Aznar.

Tot fa pen­sar, doncs, que com a con­su­mi­dors ens hem d’acos­tu­mar a aques­tes oscil·laci­ons de preus, ja que és pos­si­ble que en el futur siguin encara més freqüents.

Trans­for­mació

Amb aques­tes pre­vi­si­ons d’impacte, els cul­tius també pati­ran la seva trans­for­mació par­ti­cu­lar. Anna Boqué-Ciu­rana, inves­ti­ga­dora post­doc­to­ral al Cen­tre for Cli­mate Change C3 iu-Res­cat, de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili (URV), explica que si les con­di­ci­ons mete­o­climàtiques es modi­fi­quen, certs tipus de cul­tius que s’han produït històrica­ment en un mateix encla­va­ment es podrien des­plaçar allà on les con­di­ci­ons climàtiques siguin més favo­ra­bles per al seu desen­vo­lu­pa­ment. I, per tant, el sec­tor hau­ria d’estar obert a altres cul­tius, “però sola­ment s’hau­rien de pro­moure aquells que real­ment esti­guin adap­tats a les con­di­ci­ons del ter­ri­tori on es cul­ti­vin. En un con­text de sequera per­sis­tent, no té sen­tit cul­ti­var cul­tius tro­pi­cals que reque­rei­xen una dis­po­ni­bi­li­tat hídrica ele­vada”, asse­nyala, i hi afe­geix que, per això mateix, la infor­mació mete­o­climàtica és cab­dal per poder pla­ni­fi­car la pro­ducció agrícola.

Així doncs, a mesura que es vagi donant aquesta tran­sició, és pos­si­ble que el con­su­mi­dor tin­gui accés a noves vari­e­tats amb preus més ajus­tats.

L’enòleg Raül Bobet ho va fer a la comarca piri­nenca del Pallars Jussà, fa uns anys. Va apos­tar per bus­car uns ter­renys en altura per des­ple­gar el seu pla de negoci en el món de la viti­cul­tura con­fi­ant que les vinyes en aquell ter­ri­tori resis­ti­rien millor les pre­vi­si­ons d’escal­fa­ment del pla­neta i, alhora, bus­cava una par­ti­cu­la­ri­tat en el seu objec­tiu: fer vins de molta qua­li­tat. Després d’ell, s’ha vis­cut una mena d’eclosió a la comarca del Pallars Jussà, on segons la pla­ta­forma Vins dels Piri­neus ja hi ha una quin­zena de cellers que ela­bo­ren vins piri­nencs.

Nous fenòmens

En aquest impacte del canvi climàtic en el sec­tor agrari a Cata­lu­nya, hi ha un altre feno­men a tenir en compte, com explica Reguant, i és que s’ha reduït el pes del cul­tiu de secà en favor del de rega­diu. Per afron­tar aquesta tran­sició, Reguant reco­mana que el desen­vo­lu­pa­ment de sis­te­mes de reg sigui més efi­ci­ent i, a més, que es repen­sin sis­te­mes per guar­dar l’aigua per al reg. “Els dar­rers estu­dis mos­tren que el còmput total de plu­ges és el mateix que abans, però que plou dife­rent, en períodes més curts i més inten­sos, i amb aquests nous models hem de defi­nir infra­es­truc­tu­res”, pensa.

Tren­car dinàmiques

Per la seva banda, Pol San­tan­dreu, eco­no­mista, pro­fes­sor i con­sul­tor a San­tan­dreu Con­sul­tors, incor­pora l’altra cara del feno­men de preus a l’alça: que hau­ria de ser­vir perquè els agri­cul­tors dei­xin d’estar forçats a ven­dre per sota del preu de cost. “El preu de l’oli, l’any 2022 i en anys ante­ri­ors, no cobria els cos­tos i els mar­ges de tota la cadena de valor per tal que els page­sos i els comer­ci­a­lit­za­dors fes­sin via­bles els seus nego­cis”, diu San­tan­dreu, que recorda que les pro­mo­ci­ons que feien els comer­ci­a­lit­za­dors, fent ser­vir l’oli com a reclam, van pro­vo­car durant molt de temps que els con­su­mi­dors gaudíssim de preus de l’oli molt per sota del que hau­rien estat lògics, i alerta que, encara ara, amb els preus actu­als, els enva­sa­dors i els comer­ci­a­lit­za­dors són els que s’empor­ten més marge de bene­fici de tota la cadena.

Però com es fa sos­te­ni­ble que la pri­mera baula de la cadena de valor sub­sis­teixi amb preus sota cost?

San­tan­dreu explica que molts pro­duc­tors ali­men­ta­ris no con­si­de­ren tots els cos­tos que, des d’una pers­pec­tiva econòmica rigo­rosa, hau­rien de ser comp­ta­bi­lit­zats. “Sovint no es té en compte el cost d’opor­tu­ni­tat dels ter­renys que explo­ten, ja que molts són de pro­pi­e­tat i han estat here­tats de gene­ra­ci­ons ante­ri­ors”, diu, i hi afe­geix que un altre fac­tor clau és la difi­cul­tat d’emma­gat­ze­mar grans quan­ti­tats de pro­duc­tes ali­men­ta­ris, que tenen una vida útil curta i es poden mal­me­tre ràpida­ment. “Aques­tes carac­terísti­ques peri­bles dis­mi­nu­ei­xen el poder nego­ci­a­dor dels pro­duc­tors en la cadena de valor, ja que es veuen obli­gats a ven­dre imme­di­a­ta­ment per evi­tar pèrdues encara majors”, explica.

Tan­ma­teix, per ser com­pe­ti­tius, els pro­duc­tors sovint es veuen obli­gats a fer inver­si­ons sig­ni­fi­ca­ti­ves, com per exem­ple, inten­si­fi­car les seves explo­ta­ci­ons plan­tant més oli­ve­res per hectàrea per aug­men­tar la pro­ducció i faci­li­tar el procés de collita. Aques­tes inver­si­ons, però, reque­rei­xen llar­gues amor­tit­za­ci­ons, cosa que fa molt difícil tirar-les enrere una vegada s’ha ini­ciat el procés.

A més, molts page­sos, sobre­tot aquells amb explo­ta­ci­ons més peti­tes, diver­si­fi­quen la pro­ducció segons la tem­po­rada i uti­lit­zen els bene­fi­cis d’alguns cul­tius per com­pen­sar les pèrdues d’altres.

I tot ple­gat, en un entorn més fràgil i con­di­ci­o­nat per les cir­cumstàncies climàtiques, en què regna una incer­tesa en la pro­ducció que acaba tenint un impacte directe en els con­su­mi­dors.

15%
a l’alça:
la inflació dels aliments va superar el 15% el 2023, la més alta des de l’any 1994.
5%
de reducció:
el govern espanyol va reduir l’IVA de l’oli del 10% al 5%.
50%
menys:
en dues de les tres darreres collites d’oli d’oliva, la producció final és gairebé la meitat respecte a una campanya habitual.
118%
ha augmentat
el preu de l’energia.
55%
van pujar
els preus pagats pels agricultors.
11%
ha augmentat
la població mundial.
I de nou les dades

Decisions climàticament intel·ligents

Justament per saber afrontar la variabilitat del clima en la producció agrícola, des del Centre en Canvi Climàtic de la URV estan treballant amb països de l’Àfrica de l’Oest (Togo, el Txad, Mali, el Níger i Burkina Faso). Per preparar aquests territoris en la transició, estan col·laborant amb els Serveis Meteorològics Nacionals amb el suport de l’Organització Meteorològica Mundial. Els diferents serveis meteorològics proporcionen les dades, com ara les de precipitacions, i un cop identificada la tipologia de cultius de cada territori, el centre de la URV proposa diverses accions.

Anna Boqué-Ciurana explica que, a partir d’aquestes dades, es calcula l’inici i el final de la temporada de pluges per indicar el moment de sembrar i de recollir la collita. “Tot el procés transforma les dades en informació per poder prendre decisions climàticament intel·ligents”, diu.

Lactis La Torre

El valor afegit en l’alimentació per continuar sent lleters

“A aquest ritme, les grans firmes absorbiran tots els petits productors de llet. Els preus han estat tan baixos que durant molts anys han estat venent per sota del preu de cost i així resulta molt difícil sobreviure”, explica Josep Maria Bosch, CEO de La Torre, una empresa familiar constituïda el 1889 que s’ha dedicat des d’aquell any a la producció de llet fresca i productes lactis.

Ells coneixen de primera mà les dificultats per mantenir un negoci familiar, de proximitat i tradicional, amb uns preus que no depenen d’ells, sinó de factors exògens. Una de les seves estratègies per sortir d’aquesta mena de roda del hàmster ha estat diversificar i innovar.

De fet, la seva companyia s’ha convertit en la pionera a l’Estat espanyol a aconseguir la certificació d’Aenor com a elaborador de llet amb proteïna betacaseïna A2, provinent d’una cabana excepcional que produeix un tipus de llet amb propietats diferencials que fa que el seu consum sigui molt més digerible.

La Torre, després de mesos de treball conjunt amb la granja El Soler de n’Hug de Prats de Lluçanès, va seleccionar de manera natural el ramat exclusiu amb betacaseïna A2 per poder donar un valor afegit a la seva llet i productes làctics de proximitat. Es tracta d’una tipologia de vaca que era la majoritària antigament, però, com que té una productivitat més baixa que d’altres, el sector va anar prescindint de la seva cria. L’empresa làctia La Torre en canvi, l’ha recuperat i n’ha fet el seu valor diferencial.

Abans, i dins de la seva estratègia de diversificació i consolidació del negoci, la firma lletera familiar es va unir a Canadell (Moianès) per crear el grup de distribució Agrofresc, un 75% del qual pertany als tres germans Bosch, de La Torre, i el 25% restant, a Josep Puigoriol Font, de Canadell. Es tracta d’una línia de distribució de producte tradicional propi i d’altres que té per enguany un volum de negoci previst de més de set milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 8% respecte al 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.