Focus

L’eclosió de les empreses sense caps

A Catalunya proliferen les organitzacions que han decidit transitar d’un model de gestió tradicional i jeràrquic cap a l’autogestió, en què les persones se senten més lliures, compromeses i plenes a la feina

El model proposa tres principis fonamentals: autogestió, propòsit evolutiu i plenitud
Krisos és un fons d’inversió d’impacte que adquireix empreses i les transforma en ‘teal’

Reca­redo, un celler històric de Sant Sadurní d’Anoia, ha pas­sat d’un sis­tema jeràrquic tra­di­ci­o­nal a un sis­tema d’auto­gestió que aposta per la par­ti­ci­pació activa de tot l’equip, i, després d’aquesta tran­sició, el sis­tema ha gene­rat un clima labo­ral més salu­da­ble, amb un fort sen­ti­ment de con­fiança i res­pon­sa­bi­li­tat com­par­tida. “Han millo­rat no només els pro­ces­sos interns, sinó també els resul­tats econòmics i la salut men­tal de l’equip”, des­taca el direc­tor gene­ral, Fer­ran Junoy. Dos anys després de la trans­for­mació, el 85% de l’equip es mos­tra satis­fet amb el nou model i no vol­dria tor­nar enrere.

La decisió de trans­for­mar-se va sor­gir arran de la pandèmia. En aquell moment crític, en què la seva acti­vi­tat va que­dar total­ment atu­rada, a Reca­redo van deci­dir que, tot i la difi­cul­tat del moment, esco­lli­rien la via més col·labo­ra­tiva i solidària. “Ens vam rebai­xar els sala­ris per no fer fora ningú, vam tre­ba­llar con­jun­ta­ment i vam fomen­tar una cul­tura de col·labo­ració. Aquesta decisió va reforçar el sen­ti­ment de comu­ni­tat i el propòsit comú dins de l’empresa, ele­ments fona­men­tals del model teal que vam adop­tar”, explica Junoy.

Durant aquest període, el con­se­ller dele­gat i ter­cera gene­ració, Ton Mata, va des­co­brir l’experiència d’una empresa basca que havia imple­men­tat sis­te­mes d’auto­gestió amb èxit. Ins­pi­rats per aquesta idea, van ini­ciar el seu procés de trans­for­mació cap al model teal, que aposta per estruc­tu­res horit­zon­tals, presa de deci­si­ons col·lec­tiva i un propòsit com­par­tit. La con­nexió amb la bio­dinàmica, un sis­tema de cul­tiu sos­te­ni­ble que Reca­redo ja imple­men­tava des del 2009, va tenir un paper clau en aquesta tran­sició. “Ens vam ado­nar que la filo­so­fia que aplicàvem a les vinyes, basada en la mínima inter­venció i el res­pecte per la natura, era per­fec­ta­ment tras­lla­da­ble a la gestió de per­so­nes”, diu Junoy.

Aquesta reflexió va guiar el canvi cap a una estruc­tura d’equips en què cadas­cun assu­meix la res­pon­sa­bi­li­tat del seu àmbit de tre­ball, des de la vinya fins al procés d’ela­bo­ració i dis­tri­bució del vi. La trans­for­mació ha impli­cat diver­sos pas­sos clau, com eli­mi­nar càrrecs inter­me­dis tra­di­ci­o­nals i crear així equips auto­ges­ti­o­nats amb repre­sen­tants basats en experiència i capa­ci­tat, no en jerar­quia. També van deci­dir adap­tar el sis­tema sala­rial i incor­po­rar paràmetres com la capa­ci­tat, la impli­cació i els resul­tats col·lec­tius, amb repar­ti­ment d’incen­tius per a tots els tre­ba­lla­dors en funció dels bene­fi­cis. A més, els equips tenen veu en la presa de deci­si­ons, que poden anar des de millo­res en pro­ces­sos fins a la selecció de vari­e­tats autòcto­nes més adap­ta­des al canvi climàtic.

Tan­ma­teix, no ha estat exempt de difi­cul­tats. Algu­nes per­so­nes acos­tu­ma­des a un model jeràrquic han tro­bat com­pli­cat adap­tar-se a la nova manera de tre­ba­llar. “Hi ha hagut per­so­nes que han deci­dit mar­xar, tant de càrrecs direc­tius com de base”, reco­neix Junoy. Tot i això, els bene­fi­cis superen els rep­tes. L’aposta per la inno­vació en l’orga­nit­zació interna ha permès a Reca­redo man­te­nir la seva essència fami­liar i arte­sa­nal.

Com Reca­redo, cada cop són més les empre­ses que s’estan afe­gint a un nou model de gestió sense caps. Xavier Costa, expert en pro­ces­sos de trans­for­mació basats en valors teal, con­si­dera que, a Cata­lu­nya, jun­ta­ment amb el País Basc, som en un moment d’eclosió d’empre­ses que opten per nous models orga­nit­za­tius que tren­quen amb els esque­mes tra­di­ci­o­nals de lide­ratge, jerar­quia i poder.

Un d’aquests models és el teal, ins­pi­rat en el lli­bre Rein­ven­ting orga­ni­za­ti­ons, de Fre­de­ric Laloux, que s’està expan­dint de manera impa­ra­ble, amb una nova manera de tre­ba­llar que posa les per­so­nes al cen­tre i pro­mou una gestió basada en la col·labo­ració, l’auto­gestió, la con­fiança i un fort sen­tit de propòsit comú.

L’any 2014, Laloux, que havia estat con­sul­tor de gestió i soci de McKin­sey, va escriure el que s’ha con­si­de­rat l’assaig de direcció més impor­tant de l’última dècada. L’autor, que ara viu reti­rat en una eco­al­dea i que amb prou fei­nes apa­reix en públic, va escriure sobre una clas­si­fi­cació evo­lu­tiva de les orga­nit­za­ci­ons huma­nes. A cadas­cuna li atri­bu­eix un color i totes pre­sen­ten avenços res­pecte a les pre­de­ces­so­res (vegeu gràfic). Laloux va pre­sen­tar l’orga­nit­zació teal (‘verd tur­quesa’) i va par­lar d’exem­ples d’empre­ses d’arreu del món que, sense saber-ho, ja feia temps que tenien un model d’orga­nit­zació evo­lu­ci­o­nat.

Begoña Cas­ti­llo, espe­ci­a­lista en orga­nit­za­ci­ons teal, que acom­pa­nya pimes en el procés de trans­for­mació cap a aquest model, explica que aquest sis­tema es basa en una nova visió de les orga­nit­za­ci­ons, que fa un salt enda­vant res­pecte a les estruc­tu­res jeràrqui­ques tra­di­ci­o­nals. El model pro­posa tres prin­ci­pis fona­men­tals: auto­gestió, propòsit evo­lu­tiu i ple­ni­tud.

“Les empre­ses teal aban­do­nen la jerar­quia ver­ti­cal i adop­ten un sis­tema en què els emple­ats tenen més res­pon­sa­bi­li­tat sobre les seves pròpies tas­ques i deci­si­ons”, diu Cas­ti­llo. Els rols no estan fixats en una estruc­tura rígida, sinó que es dis­tri­bu­ei­xen de manera que es per­meti a cadas­cun dels mem­bres de l’equip apor­tar la seva experiència i capa­ci­tats de manera autònoma. “Això no sig­ni­fica un total desor­dre, sinó ben al con­trari, perquè s’apli­quen sis­te­mes que faci­li­ten una presa de deci­si­ons des­cen­tra­lit­zada”, explica Cas­ti­llo.

D’acord amb el segon prin­cipi, el propòsit evo­lu­tiu, les orga­nit­za­ci­ons no són enti­tats estan­ca­des, sinó que evo­lu­ci­o­nen al llarg del temps d’acord amb les neces­si­tats i la visió del con­junt. Això implica que l’empresa és vista com un orga­nisme viu, que creix i es trans­forma cons­tant­ment, i que els tre­ba­lla­dors estan units per un propòsit comú que va més enllà de la sim­ple obtenció de bene­fi­cis econòmics.

La ter­cera de les potes d’aquest model és la plena inte­gració de l’indi­vidu en el seu lloc de tre­ball. Els emple­ats són vis­tos com a per­so­nes amb la seva vida emo­ci­o­nal, cre­a­tiva i espi­ri­tual, ves­sants que poden ser expres­sats dins del seu entorn labo­ral. “Es genera un clima en què els tre­ba­lla­dors es poden mos­trar com són, i apor­tar tot el seu poten­cial sense haver d’apa­ren­tar ni assi­mi­lar-se al grup”, diu.

El lli­bre de Laloux ha tin­gut un impacte pro­fund en la trans­for­mació de mol­tes orga­nit­za­ci­ons a escala glo­bal, també a Cata­lu­nya. Costa explica que el model ha ser­vit per ins­pi­rar molts can­vis en empre­ses que volien evo­lu­ci­o­nar cap a un model més inclu­siu i empo­de­ra­dor per als emple­ats. “Les orga­nit­za­ci­ons teal pro­po­sen una evo­lució no només dels pro­ces­sos, sinó també de la consciència humana dins de l’empresa. És una manera de ges­ti­o­nar més emo­ci­o­nal­ment intel·ligent i amb més res­pecte pels indi­vi­dus”, insis­teix Costa.

Per Mireia Las Heras, pro­fes­sora de gestió de per­so­nes de l’IESE Busi­ness School, la jerar­quia cor­po­ra­tiva tra­di­ci­o­nal està vivint una revo­lució glo­bal. Fins al punt que, aquest any, s’ha afe­git un nou feno­men a la saga de la gran renúncia, la renúncia silen­ci­osa, etc. S’ha creat el terme the great unbos­sing, perquè mol­tes orga­nit­za­ci­ons han pres­cin­dit dels res­pon­sa­bles inter­me­dis. Fa referència a l’eli­mi­nació de la figura del cap auto­ri­tari, com a res­posta a la insa­tis­facció crei­xent amb els models tra­di­ci­o­nals de lide­ratge.

De las Heras pun­tu­a­litza que les empre­ses auto­ges­ti­o­na­des (sovint ano­me­na­des “pla­nes” per la seva falta de jerar­quia) no són noves. Però últi­ma­ment han gua­nyat força. “En part, això es deu a difi­cul­tats econòmiques: eli­mi­nar els ges­tors inter­me­dis és una manera de reduir cos­tos, ja que aques­tes posi­ci­ons estan més ben remu­ne­ra­des que les dels rangs més bai­xos”, diu. Hi afe­geix, però, que altres empre­ses esde­ve­nen pla­nes (o més pla­nes) per raons més ori­en­ta­des a la missió: crear un entorn de tre­ball més igua­li­tari, fle­xi­ble i just en què els emple­ats gua­nyen auto­no­mia i sen­tit de per­ti­nença.

La far­macèutica Bayer és una de les últi­mes a reduir aquests rols i per­me­tre que 100.000 tre­ba­lla­dors es ges­ti­o­nin a si matei­xos, seguint els pas­sos d’altres grans empre­ses com ara Novar­tis i eBay.

Begoña Cas­ti­llo explica que una empresa teal no és estric­ta­ment plana, ja que reco­neix jerar­quies basa­des en el talent i la consciència. El lide­ratge hi és pre­sent, però de manera dis­tribuïda. L’auto­gestió, per la seva banda, és una eina per acon­se­guir aquest objec­tiu, “però no implica absència d’orga­nit­zació o caos”, insis­teix.

Marc Cas­tells, fun­da­dor de la con­sul­tora Base­tis, amb quasi 400 emple­ats en plan­ti­lla, va adqui­rir uns quants exem­plars del lli­bre de Laloux i els va anar dei­xant en tau­les i espais comuns de l’empresa. Com més per­so­nes el lle­gien, més es va ins­tau­rar el con­ven­ci­ment que havien d’adap­tar els seus prin­ci­pis a la rea­li­tat de l’empresa. Ara es pre­sen­ten com una empresa en què con­flu­ei­xen la màxima eficàcia ope­ra­tiva i la satis­facció dels emple­ats.

De fet, en un sec­tor com el tec­nològic, en què les xifres de rotació són altíssi­mes, Base­tis regis­tra una rotació d’entre el 12% i el 14%. “Hi ha molt sen­ti­ment de per­ti­nença, ja no només pel fet de sen­tir-te iden­ti­fi­cat amb l’empresa, sinó perquè el pro­jecte és una part teva, i hi pots apor­tar molt més que les tas­ques tècni­ques que tin­dries assig­na­des en qual­se­vol altra empresa”, expli­quen.

Jus­ta­ment “per tren­car mot­lles en el sec­tor tec­nològic tot demos­trant que posar les per­so­nes al cen­tre de les deci­si­ons pot donar grans resul­tats”, Base­tis va sor­tir esco­llida com la gua­nya­dora del pres­tigiós premi Mercè Sala 2024 de la Fun­dació Fac­tor Humà. El premi no el va reco­llir el direc­tor gene­ral, sinó dos repre­sen­tants de l’empresa, perquè aquesta figura ha dei­xat d’exis­tir en la con­sul­tora tec­nològica des d’aquest 2024.

Marc con­cep­tual

Al cap­da­vall, l’obra de Laloux ha defi­nit un marc teòric d’un model orga­nit­za­tiu cap al qual mol­tes empre­ses, com Base­tis, ja s’esta­ven diri­gint de manera natu­ral.

Des de Londji, una empresa bar­ce­lo­nina que dis­se­nya jocs infan­tils i els pro­du­eix al Pla de l’Estany, expli­quen que, molt abans que Laloux publiqués el seu best seller, ja van començar a tre­ba­llar amb aquesta filo­so­fia. “De manera intuïtiva vam deci­dir apli­car el que ara són els prin­ci­pis teal. Nosal­tres podríem haver estat un dels exem­ples que va publi­car ales­ho­res”, explica un por­ta­veu de la com­pa­nyia, que pre­fe­reix no donar el seu nom per no “caure en per­so­na­lis­mes”.

“La gent que tre­ba­lla en una orga­nit­zació d’aques­tes carac­terísti­ques se sent lliure i tran­quil·la; no tre­ba­lla sota la pressió d’estar fis­ca­lit­zada i, a par­tir d’aquí, tot el que en surt és posi­tiu”, asse­gura. Però, tot i això, en tota aquesta trans­for­mació s’han anat tro­bant amb difi­cul­tats i, per lli­mar-les, han bus­cat asses­so­ra­ment extern.

“Quan les empre­ses adop­ten un model d’auto­gestió, els antics direc­tors gene­rals es des­car­re­guen d’una gran part del pes de la res­pon­sa­bi­li­tat”, explica Costa. Aquest model, que ell ano­mena un “binomi de lli­ber­tat i res­pon­sa­bi­li­tat”, per­met que els tre­ba­lla­dors assu­mei­xin més auto­no­mia i impli­cació en les deci­si­ons, però també més res­pon­sa­bi­li­tat sobre els resul­tats. Segons Costa, aquest canvi també trans­forma les rela­ci­ons labo­rals. “Dei­xem enrere la relació jeràrquica de pare-fill i pas­sem a tre­ba­llar en rela­ci­ons adult-adult. Això implica posar sobre la taula els pro­ble­mes sense embuts i abor­dar-los de manera directa i des­pu­llada, sense guar­ni­ments”, indica.

Fons d’inversió

Costa, jun­ta­ment amb cinc socis més, ha anat més enllà. Han creat Kri­sos, un fons d’inversió d’impacte amb l’objec­tiu d’adqui­rir empre­ses de dimensió petita i mit­jana en crisi i trans­for­mar-les sota aquest nou para­digma. “Millo­rem la vida de les per­so­nes, reduïm la desi­gual­tat econòmica i, alhora, fem que les empre­ses siguin més ren­di­bles”, diu Costa amb orgull. El fons, creat el 2023, ja tre­ba­lla en la segona adqui­sició. L’objec­tiu final és con­ver­tir les empre­ses i trans­fe­rir-les a un fons tipus fun­dació, ano­me­nat Ever­green, que man­tin­gui els valors ori­gi­nals sense pri­o­rit­zar el bene­fici econòmic per sobre de tot i amb un propòsit a llarg ter­mini.

L’empresa sevi­llana d’engi­nye­ria i fabri­cació avançada per al sec­tor aeronàutic Inda­ero Grupo Emergy, adqui­rida pel fons Kri­sos, ha expe­ri­men­tat una trans­for­mació extra­or­dinària. “Els sala­ris han pujat un 24% i els ingres­sos han aug­men­tat un 40%. Aquest any, gua­nyarà més diners que mai, i repar­tim un 25% dels bene­fi­cis entre els tre­ba­lla­dors”, explica Costa.

La trans­for­mació s’ha cen­trat en la presa de deci­si­ons con­junta i en la manera de rela­ci­o­nar-se. “Per a mi, poder com­par­tir deci­si­ons ha estat més un alli­be­ra­ment que una frus­tració pel fet de no con­ti­nuar sent un direc­tiu dins l’empresa”, explica en la pre­sen­tació de la trans­for­mació de l’empresa el res­pon­sa­ble de desen­vo­lu­pa­ment de negoci d’Inda­ero Grupo Emergy, Mario Pérez.

Procés llarg

Adop­tar aquests nous models no és un procés fàcil ni imme­diat. Les orga­nit­za­ci­ons han de tenir un com­promís ferm abans d’ini­ciar aquest camí, que pot tri­gar fins a qua­tre anys a asso­lir-se. A més, atu­rar-se a mig tra­jecte i tren­car expec­ta­ti­ves pot ser devas­ta­dor per a l’empresa. Aquesta evo­lució com­porta també des­a­fi­a­ments, com la neces­si­tat de for­mar els líders empre­sa­ri­als en aquest nou model i superar la resistència al canvi que pot exis­tir en aquells for­mats més tra­di­ci­o­nals. “El lide­ratge ha d’incloure un procés d’auto­co­nei­xe­ment”, diu Cas­ti­llo. “Ha d’autoqüesti­o­nar-se també i can­viar la manera d’enten­dre els errors, com una via del nos­tre desen­vo­lu­pa­ment”, hi afe­geix.

Les empre­ses teal no només repre­sen­ten una revo­lució en la manera de ges­ti­o­nar, sinó una nova manera de con­ce­bre l’acti­vi­tat econòmica, amb un enfo­ca­ment més inte­gra­dor i res­pectuós amb les per­so­nes i el medi ambi­ent.

La diferència respecte al cooperativisme
Una de les confusions freqüents és associar el model ‘teal’ amb el funcionament de les cooperatives. Tot i que tenen algunes similituds en la recerca d’igualtat i participació, hi ha diferències significatives. Per una banda, perquè les cooperatives solen utilitzar el consens en la presa de decisions i en el model ‘teal’ les decisions estan basades en el consentiment. Així mateix, mentre que les cooperatives poden caure en lideratges paternalistes, el model ‘teal’ promou la distribució equitativa del poder.
2014
es publica
l’obra de Frederic Laloux, que marca un marc conceptual teòric d’empreses ‘teal’.
350
empleats
de Basetis s’autogestionen sense director general des d’aquest any.
40%
d’increment
de la facturació ha registrat l’empresa Indaero després d’adoptar un nou model organitzatiu.
10
milions
de pressupost de partida té el nou fons d’inversió Krisos, que rescata empreses en crisi i les transforma basant-se en valors ‘teal’.
64%
empleats
han viscut algun episodi d’ansietat, fatiga, cansament o esgotament provocat per la seva situació laboral.
Esade i FFH

Posar les persones al centre

Fruit d’aquesta preocupació creixent per capgirar els models tradicionals de lideratge, el model E(mployees)-ESG és un nou model de gestió integral desenvolupat per Esade i la Fundació Factor Humà (FFH) que presta més atenció a empleats i empleades com a grup d’interès essencial per a l’empresa.

El director de la Càtedra Lideratges i Sostenibilitat d’Esade i membre del consell assessor de la Fundació Factor Humà, Àngel Castiñeira, va explicar en la presentació de la iniciativa que l’objectiu és donar als empleats la rellevància que mereixen, situar-los al centre de l’organització i dotar l’empresa d’eines que millorin la gestió del talent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.