Gran angular

Joan Cavallé

Director General de Caixa Enginyers

“Les caixes s’haurien salvat si s’haguessin fet cooperatives”

“Durant el procés, Caixa Enginyers va demostrar que sempre ha tingut una independència estratègica”

“La necessitat d’estabilitat que cerca el client és un factor que jugarà a favor de la banca cooperativa en el temps a venir”

En entrar a l’entitat, vaig veure que el servei al soci està per sobre de fer un compte de resultats
Durant la crisi, vam preferir impulsar la banca en línia que no pas entrar en el negoci immobiliari
Cal lideratge per aprofitar el potencial d’estalvi d’Europa en la inversió de nous projectes

Joan Cavallé cul­mina aquests dies, poc abans de la seva jubi­lació, una llarga tra­jectòria al cap­da­vant de Caixa Engi­nyers, enti­tat que sota la seva direcció ha vis­cut una pro­funda trans­for­mació.

Com vau començar en el món de les finan­ces?
Va ser a través del ser­vei d’estu­dis de Bankpyme. Com a eco­no­mista, fins ales­ho­res no havia tin­gut un interès espe­cial en la banca, però eren els vui­tanta i començava a desen­vo­lu­par-se en el sec­tor ban­cari tota la qüestió dels mer­cats finan­cers. Em va interes­sar i el banc em va donar l’opor­tu­ni­tat de mun­tar el ser­vei de tre­so­re­ria i mer­cats. En aquells moments, això era total­ment dis­rup­tiu res­pecte a l’estruc­tura tra­di­ci­o­nal dels bancs, en què en una banda hi havia els crèdits, els ris­cos, i, en l’altra, els dipòsits, sense tenir en compte la des­in­ter­me­di­ació finan­cera. Vaig créixer amb el desen­vo­lu­pa­ment d’aquesta nova acti­vi­tat, que ens va dur a crear fons d’inversió i altres ins­tru­ments per por­tar l’estalvi no cap als dipòsits tra­di­ci­o­nals, sinó cap a altres eines que es nego­ci­a­ven als mer­cats finan­cers, que crei­xien expo­nen­ci­al­ment.
Qui­nes ense­nyan­ces vau incor­po­rar dels mer­cats finan­cers?
La clau sem­pre ha estat escol­tar els mer­cats, que no sem­pre tenen raó, però sí que et donen una tendència del que es pot esde­ve­nir. I això ho has de con­tra­po­sar amb el teu per­fil, el teu mapa de ris­cos, la teva capa­ci­tat de resiliència, d’aguan­tar deter­mi­na­des estratègies. No et pots dei­xar arros­se­gar pel mer­cat, però tam­poc anar-hi en con­tra, perquè t’hi estam­paràs. Cal bus­car ele­ments d’adap­tació al con­text, mode­lar el teu nivell de risc, de dependència que tens del mer­cat. Has de tenir molt cri­teri propi per ges­ti­o­nar fac­tors com la pujada i la bai­xada de tipus, si la vola­ti­li­tat a les bor­ses és més alta o més baixa, etc.
Quan entra a Caixa Engi­nyers, quina rea­li­tat s’hi troba?
En aquells moments, Caixa Engi­nyers era una enti­tat molt tra­di­ci­o­nal, però tenia una cosa que la feia molt atrac­tiva, aquesta vin­cu­lació del soci. L’enti­tat vivia una situ­ació com­pli­cada, amb un cas de frau, però hi havia una enorme con­fiança del soci per superar aquest moment difícil. D’acord amb el que havia après a Bankpyme, el pri­mer que vaig deci­dir va ser con­fiar en l’equip que havia por­tat l’enti­tat fins ales­ho­res. Vaig incor­po­rar la moder­nit­zació de les meto­do­lo­gies, per estruc­tu­rar més l’enti­tat, tot sent molt trans­pa­rent amb l’equip, perquè un dels nos­tres valors és la clare­dat. Vaig adap­tar la meva mirada, perquè fos molt més social, és a dir, no ets aquí per fer un compte de resul­tats, sinó per donar un ser­vei al soci, evi­dent­ment, a través d’un negoci que sigui via­ble.
Com vau viure la crisi de les cai­xes cata­la­nes?
Crec que el sis­tema de cai­xes català s’hau­ria pogut sal­var si s’hagues­sin trans­for­mat en coo­pe­ra­tiva, perquè el con­cepte de banca social té molt de pres­tigi en el con­junt de la soci­e­tat. Nosal­tres no vam patir la crisi perquè no vam seguir la tra­jectòria de les cai­xes, bàsica­ment no vam optar pel desen­vo­lu­pa­ment de la xarxa d’ofi­ci­nes. En aque­lla època, nosal­tres teníem set vega­des menys ofi­ci­nes de les que ens per­to­ca­ven: si teníem set ofi­ci­nes, ens en cor­res­po­nien segons la mit­jana del sec­tor unes 45 o 50. No vam entrar en el negoci immo­bi­li­ari, en les hipo­te­ques, al cent per cent. En aquell moment, si bé no podies anar con­tra el mer­cat, sí que havies de dei­xar ben clar a què jugues i a què no jugues. No faríem el negoci de les pro­mo­ci­ons perquè no es con­si­de­rava que fos un negoci de coo­pe­ra­tiva, una altra cosa és finançar una coo­pe­ra­tiva d’habi­tatge, com s’havia fet en alguna ocasió. No vèiem valor a obrir ofi­ci­nes, però en canvi vam tre­ba­llar molt en tot el que era banca en línia. Vam pre­fe­rir faci­li­tar les ope­ra­ci­ons als socis que tenir més presència ter­ri­to­rial.
Qui­nes altres fites des­ta­ca­ria de Caixa Engi­nyers, en aquests anys?
Quan vaig acce­dir a la direcció gene­ral, el pri­mer pro­jecte relle­vant que vaig plan­te­jar dins del pla estratègic va ser la cre­ació de la com­pa­nyia de vida, que ens per­me­tria poder ges­ti­o­nar i admi­nis­trar tot el que és el ser­vei de pro­tecció social, la part de fons i plans de pen­si­ons. Una altra fita va ser la cre­ació de la fun­dació, amb l’impuls del pre­si­dent Ramon Fer­rer, per cana­lit­zar els recur­sos del fons d’edu­cació i pro­moció que es genera cada any, el 10% dels resul­tats de l’enti­tat. La fun­dació era una eina que ens per­me­tria impli­car-nos en dife­rents orga­nit­za­ci­ons i ins­ti­tu­ci­ons per desen­vo­lu­par tot el que és l’accés social, tot el que és l’àmbit del desen­vo­lu­pa­ment pro­fes­si­o­nal, la inserció labo­ral i també la sos­te­ni­bi­li­tat, que després ha pas­sat a ser un tar­get del negoci. Un altre moment relle­vant va ser, en un moment de res­tricció cre­ditícia en què els socis ens dema­na­ven finançament per a les seves empre­ses, posar en marxa la banca d’empre­ses, el 2014. En l’ante­rior pla estratègic ho vam des­car­tar perquè crèiem que tindríem difi­cul­tats, però quan ens ho dema­nen els socis i veient que l’enti­tat havia anat crei­xent, gua­nyant diners, vam fer-ho, també per reforçar la diver­si­fi­cació de Caixa Engi­nyers, en una mirada a llarg ter­mini. Va ser dis­rup­tiu, sem­pre havíem fet un model de banca de per­so­nes, no d’empresa. També cal­dria des­ta­car que Caixa Engi­nyers ha cres­cut de manera orgànica; poques enti­tats poden dir que no han cres­cut via fusi­ons, en com­pres i ven­des. Ha cres­cut euro a euro, soci a soci.
El 2017, el procés va supo­sar tot un repte per a Caixa Engi­nyers, que va deci­dir roman­dre al país.
Van ser moments difícils. Hi va haver tot un tre­ball intern de debats cons­truc­tius, en clau de codi­recció i con­sell, per tre­ba­llar quina havia de ser la posició de l’enti­tat, tot con­si­de­rant fona­men­tal­ment els interes­sos de socis i sòcies i pre­ser­var l’esta­bi­li­tat de l’enti­tat. Tot això va con­fluir en la idea que la decisió que vam pren­dre era la més con­sis­tent i cohe­rent, tant tècni­ca­ment, des del punt de vista finan­cer, com del que podien espe­rar els socis en un moment tan con­vuls, de molt de soroll, quan les enti­tats finan­ce­res l’únic que no volem és fer soroll, ser port segur. Hi va haver pres­si­ons, però nosal­tres sem­pre hem estat enfo­cats a la relació amb els nos­tres socis, i hem tin­gut una inde­pendència estratègica que ens l’ha pro­te­gida el ser­vei al nos­tre soci.
Què neces­sita per créixer, la banca coo­pe­ra­tiva?
La quota de mer­cat de la banca coo­pe­ra­tiva està crei­xent. Aquí ja estem per sobre del 10%, tant en crèdit com en dipòsit. Quan vaig començar, teníem el 5% de quota de mer­cat, i ara, el doble. A Europa també con­ti­nua crei­xent, i tant en crèdit com en dipòsits ja es troba en el 23% de quota de mer­cat. Els temps estan, d’una banda, en con­tra i, de l’altra, a favor del nos­tre model. En con­tra, en el sen­tit que s’està bana­lit­zant una mica el que són les finan­ces, amb un clic ho tens tot, i això és un error. Estem també en una soci­e­tat molt ludi­fi­cada, en què hi ha una bana­lit­zació de l’impacte del que vol dir un bon com­por­ta­ment finan­cer o no. Tan­ma­teix, d’altra banda, hi ha una neces­si­tat d’esta­bi­li­tat, que és el que com a sec­tor nosal­tres apor­tem. Com a sec­tor, no ens posem a fer cam­pa­nyes de cap­tació, per com­prar cli­en­tela; són els matei­xos socis els que ens reco­ma­nen, per la seva experiència per­so­nal amb l’enti­tat. Nosal­tres el que pres­tem és el nos­tre ser­vei. Es parla molt d’edu­cació finan­cera, ara; tot­hom s’adona com és d’impor­tant ges­ti­o­nar bé els ris­cos, i això va abso­lu­ta­ment a favor del nos­tre model, que és de pro­xi­mi­tat, amb les per­so­nes i amb les empre­ses.
Cada dia es parla de fusi­ons per crear grans enti­tats. Menys com­petència per­ju­dica l’usu­ari de ser­veis finan­cers?
Jo crec que tot­hom té espai. A Europa la unió bancària no s’ha produït, i tri­garà. El para­digma de la banca no és la dimensió, és el model de negoci, i crec que totes les enti­tats són necessàries i impor­tants, perquè la diver­si­tat de models de negoci, d’enti­tats, de dimen­si­ons, és el que per­met al final donar ser­vei a tot­hom. Tor­nant a la crisi de les cai­xes, van des­a­parèixer perquè mol­tes van tenir un com­por­ta­ment simi­lar dins de la pandèmia de totxo i de gover­nança que esta­ven vivint. Nosal­tres no podem pre­ten­dre tre­ba­llar amb grans mul­ti­na­ci­o­nals, perquè no tenim la mida, però altres enti­tats molt grans poden fer aquesta tasca. En canvi, tenim una capa­ci­tat d’acos­tar-nos a les per­so­nes, a les pimes, que altres models d’enti­tat finan­cera no poden tenir. Aquesta diver­si­tat és la que hau­ria de per­me­tre en un futur que una crisi no s’emporti tot el sec­tor finan­cer.
Després d’aquests anys de tipus alts, com evo­lu­ci­o­narà la política monetària en els pròxims anys?
La con­fi­gu­ració del model de crei­xe­ment sem­bla que està can­vi­ant, per la qüestió geo­política i també perquè hi ha un procés de des­glo­ba­lit­zació. El feno­men de la glo­ba­lit­zació que hem expe­ri­men­tat durant aquests dar­rers vint anys, tan deter­mi­nat pels crei­xe­ments tan espec­ta­cu­lars de la Xina i l’Índia, ara es comença a tan­car. Hi haurà una altra manera de fer, no serà cer­car l’últim cèntim de reducció de cost, sinó que es bus­carà una auto­no­mia estratègica, l’auto­a­bas­ta­ment. Això farà que també canviïn les polítiques monetàries. Cada cop veiem més com­por­ta­ments dis­pars dels dife­rents bancs cen­trals. Els Estats Units, per una banda; la UE, per una altra; el Japó, també... Crec que el món pot entrar en un període d’asin­cro­nies molt dife­ren­ci­als. Sí que entenc que aque­lla situ­ació que vam viure de tipus d’interès nega­tius és una cosa que en abso­lut hauríem de tor­nar a tenir. Va durar massa temps, va ser un error man­te­nir aque­lla política tant de temps per després fer una pujada galo­pant que no ha petat perquè els bancs cen­trals han aju­dat que això no passés. A Europa, entrem en una etapa de tipus més esta­bles, al vol­tant d’aquesta taxa d’inflació que s’està plan­te­jant com a objec­tiu. És rao­na­ble, en un temps d’esta­bi­li­tat, que els tipus d’interès es bellu­guin a par­tir d’ara en un inter­val entre el 2,5% i el 5%.
Parlàveu del poten­cial d’estalvi d’Europa, que pot­ser no s’està apro­fi­tant com cal­dria.
Sí, cal­dria una altra mirada, per veure que aquest poten­cial d’estalvi, bru­tal, s’està vehi­cu­lant a través de vehi­cles de bancs ame­ri­cans, quan Europa té uns rep­tes enor­mes d’inversió que no s’estan con­cre­tant. Fal­ten pro­jec­tes d’inversió a Europa. De recur­sos, n’hi ha; l’estalvi hi és. El diagnòstic a què arri­ben tant Enrico Letta com Mario Draghi en els seus infor­mes és total­ment encer­tat, i ara la qüestió és com podem arri­bar a la capa­ci­tat de decisió per tirar enda­vant aquest pro­jecte. Cal acon­se­guir un lide­ratge polític per poder fer aquest canvi. Ja s’està par­lant de l’Europa de la Savings and Invest­ments Union (SIU) més que de la Capi­tal Markets Union (CMU). És una qüestió que pre­ci­sa­ment estem tre­ba­llant des de l’Asso­ci­ació Euro­pea de Banca Coo­pe­ra­tiva, per donar suport a aquesta ini­ci­a­tiva, ja que crec que Europa no sols ha de pen­sar en el mer­cat de capi­tals, ha de pen­sar que té una estruc­tura d’estalvi molt gran que cal apro­fi­tar.
Les auto­ri­tats ho estan afa­vo­rint prou?
Cer­ta­ment, les auto­ri­tats no estan aju­dant gaire a fer-ho àgil i fàcil. És veri­tat que fal­ten pro­jec­tes, i així veiem que la inversió se n’està anant cap als “set magnífics”, les grans empre­ses del mer­cat de valors o, fora de les nos­tres fron­te­res, cap a pro­jec­tes que tenen el seu atrac­tiu. Aquí som incapaços de repro­duir-los i d’impli­car-nos-hi d’una manera més directa. En aquest sen­tit, Europa té un repte com a àrea econòmica, i és ser capaços d’empènyer pro­jec­tes d’inversió per recu­pe­rar la soli­desa indus­trial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.