Política

guerra a gaza

Blinken tracta amb Egipte el diàleg per a una treva a la Franja

Els mediadors per a un alto-el-foc no fan avenços significatius per arribar a un acord

El secre­tari d’Estat nord-ame­ricà, Antony Blinken, ha abor­dat amb el seu homòleg egipci, Badr Abde­laty, l’estat de les nego­ci­a­ci­ons per a una treva a Gaza, així com la tran­sició a Síria després del der­ro­ca­ment de Bai­xar al-Assad, segons ha infor­mar aquest diu­menge un comu­ni­cat del Minis­teri d’Exte­ri­ors egipci reco­llit per Efe. “Han dis­cu­tit la situ­ació a Gaza, i Abde­laty ha des­ta­cat la neces­si­tat d’inten­si­fi­car els esforços regi­o­nals i inter­na­ci­o­nal per acon­se­guir un alto-el-foc imme­diat i garan­tir l’ingrés d’ajuda huma­nitària a la Franja”, diu la nota.

El comu­ni­cat afe­geix que el minis­tre d’Egipte, país que fa de medi­a­dor, jun­ta­ment amb Qatar i els Estats Units per a un acord, “ha des­ta­cat la neces­si­tat que Israel aturi la seva política agres­siva cap al poble palestí i ha rebut­jat els atacs sis­temàtics con­tra la infra­es­truc­tura sanitària i els hos­pi­tals a la Franja de Gaza”.

Aquesta con­versa telefònica s’ha produït men­tre con­ti­nuen a la capi­tal de Qatar, Doha, les nego­ci­a­ci­ons per a una treva a Gaza entre Israel i el grup isla­mista palestí Hamàs. Una font egípcia conei­xe­dora de les con­ver­ses i una altra de Hamàs van dir el dis­sabte a Efe que en aques­tes con­ver­ses, en les quals s’ha d’acor­dar l’inter­canvi d’ostat­ges isra­e­li­ans per pre­sos pales­tins a les pre­sons d’Israel, “hi ha avenços, però hi ha diferències entre les parts i no hi ha cap progrés sig­ni­fi­ca­tiu que porti a un acord”.

D’altra banda, Blinken i Abde­laty “han dis­cu­tit els últims esde­ve­ni­ments a Síria”, i el minis­tre egipci “ha rea­fir­mat el suport d’Egipte al poble sirià i ha emfa­sit­zat la neces­si­tat que el procés de tran­sició política siri­ana sigui inte­gral i sense dic­tats externs”. L’objec­tiu –afe­geix la nota– és que aquest procés “con­tri­bu­eixi a asso­lir la segu­re­tat i l’esta­bi­li­tat a Síria i garan­teixi la uni­tat de l’Estat sirià i la inte­gri­tat dels seus ter­ri­to­ris” després de la cai­guda de Bai­xar al-Assad el 8 de desem­bre pas­sat.

La nova admi­nis­tració siri­ana ha obtin­gut el suport de la Unió Euro­pea i altres països occi­den­tals i con­ti­nua bus­cant suport i con­so­li­dant la seva posició davant alguns països del Pròxim Ori­ent, entre els quals Egipte, que s’estan acos­tant amb cau­tela a la nova Síria gover­nada per isla­mis­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.