Educació

educació

Ciències en Perill manté el rebuig als canvis a batxillerat i insta Educació a mantenir separades les matèries de ciències

La pla­ta­forma Ciències en Perill, for­mada per pro­fes­si­o­nals de l’ense­nya­ment i la ciència, rebutja la nova pro­posta del depar­ta­ment d’Edu­cació i FP sobre es can­vis a bat­xi­lle­rat pre­sen­tada el 9 de gener i l’insta a man­te­nir sepa­ra­des les matèries de ciències. Con­si­de­ren que la nova modi­fi­cació, que manté la fusió de Física i Química, per una banda, i Bio­lo­gia, Geo­lo­gia i Ciències Ambi­en­tals, per una altra, con­ti­nua impli­cant “una reducció de la dotació horària d’una hora per a cadas­cuna de les dis­ci­pli­nes res­pecte a la situ­ació actual” que con­si­de­ren difi­cul­ta­ria “l’asso­li­ment dels apre­nen­tat­ges mínims esta­blerts per la nor­ma­tiva”.

Ciències en Perill ha pre­sen­tat aquest dimarts un docu­ment amb “10 motius per seguir recla­mant” en què aler­ten que la intenció d’Edu­cació d’adap­tar el currículum a la llei esta­tal “com­pro­met greu­ment la qua­li­tat i l’equi­tat” en l’edu­cació científica a Cata­lu­nya. Denun­cia que la pèrdua d’espe­ci­a­lit­zació, unida a l’aug­ment de ràtios i la “dependència de matèries opta­ti­ves per cobrir els con­tin­guts bàsics”, suposa un “retrocés” en la pre­pa­ració científica de l’alum­nat i genera desi­gual­tats entre cen­tres edu­ca­tius.

Cri­tica que Edu­cació plan­tegi com­pen­sar la reducció horària amb una franja d’opta­ti­ves “alta­ment reco­ma­na­des” de 4 hores. Des dels cen­tres, s’acon­se­lla­ria l’alum­nat que les escollís de manera cohe­rent amb les matèries de moda­li­tat que curs. Des de la pla­ta­forma, però, remar­quen que amb aquest plan­te­ja­ment no es pot garan­tir que l’alum­nat escu­lli l’opta­tiva per seguir asso­lint els ense­nya­ments mínims “impres­cin­di­bles” de cada moda­li­tat i recorda que l’oferta d’opta­ti­ves depèn de cada cen­tre edu­ca­tiu, que “sovint la con­fi­gura a par­tir del seu pro­jecte edu­ca­tiu o de la dotació de per­so­nal de què dis­posa”. Per aquest motiu, es podria com­pro­me­tre, segons aler­ten, “l’equi­tat en l’apre­nen­tatge de ciències i gene­ra­ria diferències impor­tants entre cen­tres”.

La fusió de matèries de l’àmbit científic res­pon, segons remar­quen, a un “enfo­ca­ment gene­ra­lista” del pri­mer curs de Bat­xi­lle­rat i recor­den que la recerca de didàctica de les ciències coin­ci­deix que “la con­nexió i la trans­ferència dels apre­nen­tat­ges reque­reix d’una com­prensió pro­funda del seu marc con­cep­tual”. Avi­sen que lla­vors es per­ju­di­ca­ria l’apre­nen­tatge per a l’alum­nat “amb escàs bagatge científic, com ho és el que arriba a 1r de Bat­xi­lle­rat”.

També con­si­de­ren que la reducció de l’oferta en matèries de moda­li­tat en l’iti­ne­rari científic on es pas­sa­ria de 6 a 4 matèries, impli­carà “necessària­ment un aug­ment de ràtio a les aules”, espe­ci­al­ment en cen­tres petits sense pos­si­bi­li­tat de des­do­blar-les.

Dema­nen una “esta­bi­li­tat nor­ma­tiva” i cri­ti­quen els “con­ti­nus canvi i refor­mes” cur­ri­cu­lars en edu­cació. També ins­ten a man­te­nir les “sin­gu­la­ri­tats històriques” res­pecte els de la resta de comu­ni­tats autònomes de l’estat, com s’ha fet en d’altres oca­si­ons que davant el mateix reque­ri­ment del Minis­teri d’Edu­cació per adap­tar el currículum a la Lom­loe, el govern ha optat “encer­ta­da­ment” per “pre­ser­var la sin­gu­la­ri­tat pròpia del currículum català”.

En aquest sen­tint, cre­uen que “homo­lo­gar direc­ta­ment l’orga­nit­zació cur­ri­cu­lar autonòmica a la nor­ma­tiva esta­tal vigent per­ju­dica l’apre­nen­tatge i amenaça la qua­li­tat edu­ca­tiva per a l’alum­nat”. De fet, con­si­de­ren que apro­fi­tant que al govern espa­nyol i al català manen els soci­a­lis­tes, es podria faci­li­tar “la pos­si­bi­li­tat d’adap­tar la legis­lació edu­ca­tiva a l’interès gene­ral, bé sigui incor­po­rant la sin­gu­la­ri­tat cata­lana o pro­po­sant una modi­fi­cació del con­junt de la norma esta­tal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.