Ciència

estats Units

El coet Starship d’SpaceX esclata després d’un llançament sense problemes

La primera etapa del vehicle de llançament ha tornat amb èxit a la plataforma d’on s’ha enlairat

Els fragments de la nau s’han vist al Carib i han obligat a desviar el trànsit aeri

La setena missió de prova del potent coet Stars­hip ha aca­bat amb un sabor agre­dolç per a la com­pa­nyia aero­es­pa­cial pri­vada Spa­ceX, del mag­nat tec­nològic Elon Musk. La missió ha reei­xit en l’objec­tiu de recu­pe­rar la pri­mera etapa del vehi­cle de llançament, però la segona etapa, la nau Stars­hip pròpia­ment dita, s’ha des­in­te­grat a l’atmos­fera.

La com­pa­nyia ha des­ta­cat que el coet s’ha enlai­rat amb èxit des de l’Star­base de Boca Chica, a Texas (Estats Units, EUA) i les dues eta­pes s’han sepa­rat poste­ri­or­ment sense pro­ble­mes. El pro­pul­sor reu­ti­lit­za­ble Super Heavy ha tor­nat a la Terra i ha estat atra­pat de manera espec­ta­cu­lar i pre­cisa per les pin­ces de la pla­ta­forma de llançament per segona vegada.

Estava pre­vist que la nau Stars­hip con­tinués el seu viatge durant apro­xi­ma­da­ment una hora i acabés ama­rant a l’oceà, però el con­trol de la missió ha per­dut poc després el con­tacte amb el coet. “Abans de com­ple­tar l’ascens, s’ha per­dut la tele­me­tria amb el vehi­cle després d’apro­xi­ma­da­ment vuit minuts i mig de vol”, ha expli­cat Spa­ceX en un comu­ni­cat. Segons l’empresa aero­es­pa­cial, “les dades ini­ci­als indi­quen que s’ha encès un incendi a la secció de popa de la nau, que ha por­tat a un des­mun­tatge ràpid i impre­vist”. Aquesta última frase és la que acos­tuma a uti­lit­zar Spa­ceX com a eufe­misme d’explosió. “Els nos­tres equips con­ti­nuen revi­sant les dades del vol de prova d’avui per enten­dre millor la causa [de l’explosió]. Amb pro­ves com aquesta, l’èxit prové del que apre­nem, i el vol d’avui ens ajuda millo­rar la fia­bi­li­tat de l’Stars­hip”, ha asse­gu­rat la firma d’Elon Musk.

Les res­tes del coet des­in­te­grat han cai­gut sobre l’Atlàntic a la zona del Carib. Els frag­ments incan­des­cents han estat vis­tos sobre­vo­lant el nord de la República Domi­ni­cana. Les auto­ri­tats nord-ame­ri­ca­nes han atu­rat i des­viat breu­ment els vols a la zona on el vehi­cle espa­cial estava caient. “Ja s’han res­ta­blert les ope­ra­ci­ons habi­tu­als”, ha indi­cat l’Admi­nis­tració Fede­ral de l’Avi­ació (FAA, en anglès) en un comu­ni­cat. Segons la cadena CNN, les sor­ti­des dels aero­ports de Miami i de Fort Lau­der­dale s’han endar­re­rit una hora de mit­jana.

El pro­pi­e­tari d’Spa­ceX, Elon Musk, ha publi­cat un mis­satge a la també seva xarxa social X (l’antiga Twit­ter, amb un vídeo de la cai­guda dels tros­sos de l’Stars­hip i el mis­satge: “L’èxit és incert, però l’espec­ta­cle està garan­tit!”.

El fracàs a mit­ges del setè vol de prova de l’Stars­hip d’Space X arriba l’endemà que la seva com­pe­ti­dora Blue Ori­gin – la com­pa­nyia aero­es­pa­cial de Jeff Bezos, l’amo d’Ama­zon–, acon­seguís enviar fins a l’òrbita ter­res­tre baixa el coet New Glenn en el seu pri­mer vol de prova. El vehi­cle de llançament, però, es va per­dre després d’asso­lir una alti­tud de 19.000 quilòmetres i no va tor­nar a la Terra com estava pre­vist.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.