Economia

Unió Europea

La CE anuncia la creació de quatre gigafactories d’intel·ligència artificial

Brussel·les

La Unió Euro­pea (UE) mobi­lit­zarà 200.000 mili­ons d’euros per posar el bloc comu­ni­tari a la cursa de la intel·ligència arti­fi­cial (IA), que ara lide­ren els Estats Units i, a més distància, la Xina. Aquest paquet d’inver­si­ons inclou un fons de 20.000 mili­ons per crear giga­fac­to­ries d’IA que ele­va­ran les actu­als infra­es­truc­tu­res com­pu­ta­ci­o­nals euro­pees “a un altre nivell”. Així ho ha anun­ciat aquest dimarts la pre­si­denta de la Comissió Euro­pea (CE), Ursula von der Leyen, en la seva inter­venció a la última jor­nada de la cimera sobre la IA que se cele­bra des d’ahir al Grand Palais de París.

“El nos­tre objec­tiu és que cada com­pa­nyia, no només els grans juga­dors, puguin acce­dir al poder informàtic que neces­sita. Volem que els desen­vo­lu­pa­dors d’IA com­pe­tei­xin en funció de la seva inno­vació en aquesta àrea, no només en base al seu accés als xips o a la mida de les seva potència finan­cera”, ha asse­gu­rat.

Von der Leyen ha expli­cat que dis­po­sar d’aquest “poder com­pu­ta­ci­o­nal reque­reix un capi­tal finan­cer subs­tan­cial imme­diat”. És per això que ha Brus­sel·les com­ple­men­tarà amb 50.000 mili­ons d’euros els 150.000 mili­ons d’euros que s’han com­promès a apor­tar més de 60 com­pa­nyies. en el marc de la Ini­ci­a­tiva Euro­pea de Cam­pi­ons de la IA. Aquesta apor­tació de la Ini­ci­a­tiva Euro­pea d’Inver­si­ons ele­varà a 200.000 mili­ons d’euros els fons per impul­sar la IA euro­pea, dels quals 20.000 mili­ons es des­ti­na­ran a la cre­ació de qua­tre “giga­fac­to­ries d’IA”.

La cap de l’exe­cu­tiu euro­peu ha des­ta­cat que la UE ja està inves­tint 10.000 mili­ons d’euros per impul­sar 12 “fac­to­ries d’IA” als vint-i-set, entre les quals el Bar­ce­lona Super­com­pu­ting Cen­tre (BSC). “Això no és una pro­mesa, ja està pas­sant ara i és l’inversió pública més gran en IA al món, que des­blo­que­jarà deu vega­des més d’inversió pri­vada”, ha subrat­llat. Brus­sel·les vol por­tar ara aquests super­com­pu­ta­dors a “un altre nivell” i crear infra­es­truc­tu­res “de dades i com­pu­tació molt grans” que ser­vei­xin per “entre­nar grans models” d’IA.

“Volem repli­car la història d’èxit del labo­ra­tori del CERN a Gine­bra. El CERN acull l’acce­le­ra­dor de partícules més gran del món. I per­met que les millors i les ments més bri­llants del món tre­ba­llin jun­tes. Volem que passi el mateix a les nos­tres Giga­fac­to­ries d’IA. Pro­por­ci­o­nem la infra­es­truc­tura per a una gran potència de càlcul. Inves­ti­ga­dors, empre­ne­dors i inver­sors podran unir for­ces”, ha asse­nya­lat.

D’altra banda, Von der Leyen ha defen­sat que “la IA neces­sita com­petència però també col·labo­ració”. A més, ha de ser segura i pro­por­ci­o­nar “con­fiança” a la gent. “Volem una IA on tot­hom col·labori i tot­hom es bene­ficiï. Aquest és el nos­tre camí, el nos­tre camí euro­peu”, ha sen­ten­ciat. Aquest és, segons ella, l’objec­tiu de la Llei d’IA: “Esta­blir un únic con­junt de nor­mes de segu­re­tat a tota la Unió Euro­pea (450 mili­ons de per­so­nes), en lloc de 27 regu­la­ci­ons naci­o­nals dife­rents”. “Al mateix temps, ho sé, hem de faci­li­tar-ho. Hem de reta­llar la burocràcia. I ho farem”, ha promès.

La pre­si­denta comu­nitària ha rebut­jat que Europa arribi tard a la cursa de la IA perquè, segons ella, tot just està “al prin­cipi”. “La IA tot just ha començat a adop­tar-se en els sec­tors clau de la nos­tra eco­no­mia i per als rep­tes clau dels nos­tres temps”, ha afir­mat. “Volem que Europa sigui un dels con­ti­nents líders en IA. I això sig­ni­fica adop­tar una forma de vida on la IA esti­gui a tot arreu”, ha indi­cat.

Segons Von der Leyen, la IA pot aju­dar els euro­peus a aug­men­tar la seva com­pe­ti­ti­vi­tat, “pro­te­gir la nos­tra segu­re­tat, reforçar la salut pública i fer que l’accés al conei­xe­ment i la infor­mació sigui més democràtic”. “Aquest hau­ria de ser el focus d’Europa. Apro­panr la IA a apli­ca­ci­ons específiques del sec­tor i apro­fi­tar el seu poder per a la pro­duc­ti­vi­tat i les per­so­nes. Aquí és on Europa real­ment pot lide­rar la car­rera. Per tant, Europa té tot a gua­nyar”, ha sen­te­ciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.