Opinió

DE MEMÒRIA

Episodis de les classes mitjanes

Tenim a l’abast lli­bres sobre els antics gre­mis cata­lans, sobre els nos­tres “indus­tri­als i polítics”, sobre algu­nes de les empre­ses de llarga durada d’aquest país, i, també, lli­bres sobre els “movi­ments soci­als”, i sobre la història del movi­ment obrer català. És lògic, perquè la bur­ge­sia i el pro­le­ta­riat català han pro­ta­go­nit­zat grans moments. Els autors d’aquests lli­bres són ana­lis­tes, cro­nis­tes, assa­gis­tes, peri­o­dis­tes, eco­no­mis­tes, ense­nyants. No són bur­ge­sos. Ni pro­le­ta­ris. Són de classe mit­jana. Les clas­ses que estu­dien –amb admi­ració, amb raó– són les clas­ses que tenen “per sobre” (les dites bur­ge­sies) i les clas­ses sub­al­ter­nes, les que tenen “per sota”. Resul­tat: no hi ha lli­bres glo­bals sobre la classe mit­jana cata­lana, que és tant o més impor­tant que les altres dues. El pro­blema ve, en part, de la diver­si­tat interna. Els page­sos i rama­ders, molts arte­sans, els comer­ci­ants, els petits indus­tri­als, els pro­fes­si­o­nals libe­rals, i fins i tot un sec­tor de no pro­pi­e­ta­ris de mit­jans de pro­ducció (els fun­ci­o­na­ris) for­men les clas­ses mit­ja­nes. Dis­po­sem d’algun lli­bre sobre alguna orga­nit­zació, una ini­ci­a­tiva o un esde­ve­ni­ment en què ha estat impor­tant el lide­ratge d’un sec­tor de les clas­ses mit­ja­nes.

1. Un pri­mer exem­ple. A par­tir del Com­promís d’Amer (1485), els maso­vers començaren a poder fun­ci­o­nar com a petits pro­pi­e­ta­ris de la terra, tot i que no n’eren. La Unesco ha decla­rat patri­moni de la huma­ni­tat el seu Lli­bre del Sin­di­cat Remença (1448) con­ser­vat a l’Arxiu de Girona.

Segon exem­ple: Vita Christi, nar­ració biogràfica escrita en llen­gua cata­lana per Isa­bel de Villena, aba­dessa, publi­cat el 1497 a València és el pri­mer lli­bre imprès sig­nat per una dona. Lec­tors/es: ben segur, les clas­ses altes i mit­ja­nes.

3. El com­po­sant menes­tral i pagès de les guer­res de les Ger­ma­nies (des del 1519, a Mallorca, al País Valencià, i, menys, al Prin­ci­pat) ha estat molt ben estu­diat per Eulàlia Duran.

4. Una de les farmàcies que, des de la seva ini­ci­ació, el 1561, fins ara, ha seguit fun­ci­o­nant és la del Dr. Padrell. Amb can­vis de pro­pi­e­ta­ris i de loca­lit­za­ci­ons, sem­pre com a farmàcia de barri, a la Bar­ce­lona Antiga.

5. L’empresa Sagalés de trans­port interurbà va començar el 1641 trans­por­tant gel des dels pous de glaç de Moià fins a alguns punts de la ciu­tat de Bar­ce­lona. Les línies de Sagalés són per a totes les per­so­nes.

6. El 1641, Gazeta fou el pri­mer periòdic –un set­ma­nari– català. Publi­cat en llen­gua cata­lana, infor­mava espe­ci­al­ment dels suc­ces­sos polítics a l’àrea medi­terrània, i al món euro­peu. Fet i adreçat a tot­hom que sabés lle­gir.

7. La Fide­ue­ria San­martí fun­ci­ona, a Cal­des de Mont­bui, des del 1700. Hi fabri­quen fideus, galets, tota mena de pas­tes de sopa, des d’ales­ho­res. I, dis­tri­bu­ei­xen, és clar, a comerços espe­ci­a­lit­zats. L’aigua de Cal­des és excel·lent.

8. Bal­diri Rei­xac, rec­tor d’una petita població, Ollers, va escriure i publi­car (a Girona, 1749) Ins­truc­ci­ons per a l’ense­nyança de minyons. Les cri­a­tu­res havien de conèixer cinc llengües: la cata­lana (la pròpia), la fran­cesa (la científica), el llatí (la de la uni­ver­si­tat), la cas­te­llana (per al comerç amb Amèrica) i la ita­li­ana (per a la música).

9. Ernest Lluch va redes­co­brir les nou raons que, el 1766, l’eco­no­mista Fran­cesc Romà i Ros­sell donava per expli­car la neces­si­tat de trans­for­mar els gre­mis medi­e­vals en gre­mis moderns. La idea de fons és que els gre­mis fomen­ta­ven la com­petència i, doncs, les expor­ta­ci­ons.

10. Per tal de cons­truir els eixam­ples urbans que dema­nava la revo­lució indus­trial del vapor, l’engi­nyer Ilde­fons Cerdà ideà, el 1859, el que ell va ano­me­nar exac­ta­ment man­sana i/o man­sa­nes. No eren, és clar, pomes, man­za­nas. Eren masos, o masies, de grans dimen­si­ons. Octo­go­nals, per faci­li­tar la mobi­li­tat futura dels vehi­cles.

11. A Reus, el 1859, un grup de joves de classe mit­jana (segons la Viquipèdia en neer­landès) van crear el Cen­tre de Lec­tura. És una ins­ti­tució/soci­e­tat que tenia com a objec­tiu ini­cial l’alfa­be­tit­zació de la població. Ha esde­vin­gut una gran pro­mo­tora cul­tu­ral. I una bibli­o­teca excel·lent. (Segui­ran)

califòrnia

1775

A la missió franciscana San Juan Crisóstomo, fundada el 1775, els monjos d’aquest orde religiós, que era l’encarregat de gestionar les noves poblacions de Califòrnia, van dirigir la construcció d’una farga catalana. En la museïtzació d’aquesta farga es pot llegir que som al davant de l’inici de la (potent) indústria metal·lúrgica nord-americana.

Al segle XX, i al XXI

Al segle passat, però també en l’actual, les classes mitjanes catalanes van aconseguir diverses fites. En primer lloc, creixen considerablement. Després, es diversifiquen encara més, i segueixen emigrant, puntualment. També són capaces de generar multinacionals de butxaca. Cal remarcar que, des dels anys setanta, experimenten canvis profunds en el model de família. Així mateix, opten, en part, per l’independentisme, però també per la moderació. I posen, com ha passat sempre, en primer pla les innovacions.

la reunió

1848

El 1848, el nord-català Josep Sardà i Garriga, fill de pagesos, funcionari, fou encarregat pel ministre de Marina (Francesc Aragó, també catalanoparlant) de dirigir l’alliberament dels 62.000 esclaus i esclaves (sobre una població de 110.000 persones) de l’illa de la Reunió, a l’oceà Índic. Sense cap mena d’incidents. Veritablement, una meravella.

buenos aires

1876

La revista L’Aureneta es començà a publicar el 1876 a Buenos Aires, capital de l’Argentina. És la primera revista en català de l’Amèrica del Sud. Dos anys abans havia aparegut La Llumanera de Nova York. Els catalans d’Amèrica farien, també, aquesta feina primordial, oferir informació política i cohesió social. Els objectius propis de les classes mitjanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.