Gran angular

Informació especial

De la usurpació d’immobles

La secció penal de l’Audiència Provincial de Girona unifica el seu criteri sobre el delicte

S’abandona el criteri segons el qual s’havia d’acreditar la funció social de l’immoble

Avui volem trac­tar sobre un tema que dar­re­ra­ment ocupa de nou espai en el debat públic i més arran d’alguns casos mediàtics. És un tema a l’ordre del dia pel canvi de cri­teri introduït per la secció penal de l’Audiència Pro­vin­cial de Girona, que recent­ment va publi­car un acord no vin­cu­lant pel qual ha uni­fi­cat el seu cri­teri quant al delicte lleu d’usur­pació de béns immo­bles. El fet és que s’esta­ven dic­tant sentències que uti­lit­za­ven el con­cepte de “funció social” de l’immo­ble a l’hora de deli­mi­tar què era o no era delicte, con­cepte que el Tri­bu­nal Suprem con­si­dera superat com a cri­teri deli­mi­ta­dor del tipus penal, motiu pel qual i per tal d’evi­tar sentències que anes­sin en con­tra d’aquest alt tri­bu­nal, s’ha modi­fi­cat la línia juris­pru­den­cial. S’aban­dona així el cri­teri segons el qual s’havia d’acre­di­tar aquesta funció social de l’immo­ble, con­cepte que podia ser molt abs­tracte, motiu pel qual d’ara enda­vant sols s’haurà de com­plir, entre d’altres:

Que l’immo­ble ocu­pat no cons­ti­tu­eixi llar d’altri. Si es tracta de l’habi­tatge d’una per­sona, no esta­rem davant un delicte lleu d’usur­pació de bé immo­ble, sinó d’una vio­lació de domi­cili, delicte molt més greu, el qual és cas­ti­gat amb penes molt més ele­va­des. Com a canvi subs­tan­cial s’ins­taura que les ocu­pa­ci­ons de sego­nes residències no cons­ti­tu­ei­xen delicte d’usur­pació ja que aquests habi­tat­ges tenen con­dició de llar de les per­so­nes.

També, pre­veu que en el supòsit en què hi hagi violència i/o inti­mi­dació, esta­rem davant un delicte greu, el qual com­porta penes de presó. A part, que l’ocu­pant no dis­posi de títol que legi­timi l’ocu­pació. Si l’ocu­pant dis­posa o ha dis­po­sat en el moment d’ocu­par la finca de títol jurídic, com podria ser un con­tracte d’arren­da­ment, s’ha de tra­mi­tar per la via civil, i aquest supòsit no tin­dria rellevància penal. Així, encara que un cop fina­lit­zat el con­tracte la per­sona arren­datària no marxi de l’immo­ble, no esta­rem davant la comissió d’un delicte, sinó d’una pro­blemàtica civil. Cosa dife­rent seria una situ­ació en què es resol­gui un con­tracte d’arren­da­ment, que la per­sona que era arren­datària entre­gui les claus i deso­cupi l’immo­ble, i poste­ri­or­ment, un cop ja ha mar­xat, torni a ocu­par l’immo­ble. En aquest cas sí que s’esta­ria come­tent un delicte.

Final­ment, hi ha d’haver una desau­to­rit­zació de l’ocu­pació per part de la pro­pi­e­tat, sigui abans o durant l’ocu­pació, sense neces­si­tat d’un reque­ri­ment previ als ocu­pants de la finca per tal que la desa­llot­gin. En aquest cas, es pot pres­su­po­sar la volun­tat contrària de la pro­pi­e­tat a tole­rar l’ocu­pació si el pro­pi­e­tari porta a terme actes d’efec­tiva pos­sessió sobre la finca com, entre d’altres; actes de con­ser­vació de l’immo­ble, actes de pro­tecció de la pos­sessió, actes de com­pli­ment de la nor­ma­tiva econòmica i fis­cal i/o actes com la publi­cació d’anun­cis de venda o llo­guer, etc.

L’Audiència Pro­vin­cial pren altres acords res­pecte a aquest delicte, com és la reco­ma­nació de la tra­mi­tació d’aquests pro­ce­di­ments a través del pro­ce­di­ment imme­diat per a l’enju­di­ci­a­ment de delic­tes lleus, donant-se ins­truc­ci­ons direc­tes als cos­sos poli­ci­als i judi­ci­als per a la pràctica amb cele­ri­tat de les diligències esca­ients per a una ins­trucció i enju­di­ci­a­ment ràpid dels pro­ce­di­ments, amb una clara intenció de reduir subs­tan­ci­al­ment els ter­mi­nis de reso­lució de les ocu­pa­ci­ons, ja que es vol resol­dre aquests pro­ce­di­ments en poques set­ma­nes i no en els llargs ter­mi­nis en què es reso­len actu­al­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.