Política

Molt més que sol i platja

A Palamós, volen consolidar la desestacionalització turística, apostant per l’entorn i el patrimoni

La transformació de l’espai públic, on el vianant sigui el protagonista, hi ha de contribuir decisivament

El nou passeig del front de mar i l’estació d’autobusos són dues peces clau del nou urbanisme palamosí

Els consistoris de les darreres dècades han treballat per un turisme desestacionalitzat

Palamós és pai­satge i natura: mar, plat­ges, cales, camins de ronda i espais natu­rals pro­te­gits com els de la platja de Cas­tell i la cala de S’Alguer. Palamós és gas­tro­no­mia i no només la lli­gada a la famosa gamba ver­me­lla que es pesca a la badia, sinó a la pro­ta­go­nit­zada per tot el peix de pro­xi­mi­tat dels pes­ca­dors de la con­fra­ria local. I Palamós és patri­moni: l’ermita de Bell-lloc, el poblat de la península de Saco­ber­tera de la platja de Cas­tell, amb ves­ti­gis a par­tir del segle I després de Crist, i el dol­men de Mon­ta­gut. Palamós, però, sobre­tot, és turisme.

Els con­sis­to­ris de les dar­re­res dècades han tre­ba­llat i també ho fa l’actual per una tran­sició de l’ano­me­nat turisme de sol i platja i, per tant, con­cen­trat als tres mesos d’estiu, amb les set­ma­nes prèvies i poste­ri­ors de pro­pina, que regala el canvi climàtic, cap a un turisme més sos­te­ni­ble. I, per tant, s’està apro­fun­dint en una estratègia per deses­ta­ci­o­na­lit­zar-lo que es fona­menta amb els tres eixos citats.

Sigui com sigui, Palamós viu aquests dar­rers anys una pro­funda trans­for­mació de l’espai urbà, que ha de ser el quart ele­ment per reei­xir en aquesta estratègia de la deses­ta­ci­o­na­lit­zació. I en aquesta trans­for­mació urbana hi ha dos ele­ments essen­ci­als que han coin­ci­dit en el temps. El pri­mer i el més emblemàtic és la reforma inte­gral del pas­seig del Mar, del qual, ara, s’està duent a terme la pri­mera fase de les obres, seguint un pro­jecte ela­bo­rat pels ser­veis tècnics muni­ci­pals, amb les apor­ta­ci­ons d’un procés de par­ti­ci­pació ciu­ta­dana.

Aquesta actu­ació és fona­men­tal, perquè com­por­tarà una millora viària a tot el front de mar, una millora de la imatge urbanística i, a més, per­metrà reduir ris­cos d’inun­da­ci­ons. Els tre­balls d’aquesta pri­mera fase, que té un cost de 5,8 mili­ons d’euros –3 mili­ons són apor­tats per la Unió Euro­peu mit­jançant els fons Next Gene­ra­tion– tenen una durada pre­vista de 14 mesos –a l’estiu les obres esta­ran limi­ta­des i a l’agost s’atu­ra­ran– i van a càrrec d’una unió tem­po­ral d’Eem­pre­ses for­mada per les empre­ses, Exca­va­ci­ons Pera­fer­rer SL i Cons­truc­ci­ons Fusté SA.

Un dels prin­ci­pals aspec­tes, a banda de les millo­res per als via­nants i de con­nexió viària, és la inclusió de mesu­res per evi­tar el risc d’inun­da­ci­ons. S’hi farà una xarxa sepa­ra­tiva de cla­ve­gue­ram i les obres s’han ini­ciat pre­ci­sa­ment amb el soter­ra­ment en el cen­tre del pas­seig de dos grans dipòsits d’aigua amb una capa­ci­tat glo­bal de 900 m³. Han de reco­llir bona part de les aigües de la pluja de l’Eixam­ple que aca­ben arri­bant a la platja, mini­mit­zant així l’efecte de les acu­mu­la­ci­ons d’aigua tant en aquest àmbit cèntric del muni­cipi com a la mateixa platja Gran. També des­taca que el dis­seny pre­vist fa acces­si­ble tots els àmbits de via­nants del pas­seig, supri­mint les bar­re­res arqui­tectòniques exis­tents i eli­mi­nant els ele­ments que obs­ta­cu­lit­zen tant el pas com la con­nexió visual.

A l’hora d’inter­ve­nir en un espai tan emblemàtic –és una de les postals de Palamós–, es corre el risc de per­dre’n l’essència que sem­pre ha tin­gut. Per evi­tar-ho, el pro­jecte pre­veu la con­ser­vació de bona part del mobi­li­ari exis­tent. Tot i això, també s’ins­tal·laran nous jocs infan­tils, lava­bos públics, nous bancs, pape­re­res, pilo­nes, dis­pen­sa­dors d’aigua i punts per apar­car bici­cle­tes; inclou un car­ril bici en tota la llar­gada del pas­seig, la ins­tal·lació de setze pla­ces de càrrega per a cot­xes elèctrics i deu pla­ces de càrrega per a bici­cle­tes elèctri­ques i vehi­cles de mobi­li­tat per­so­nal. L’enllu­me­nat del pas­seig es renova total­ment en l’àmbit de la reforma, implan­tant llu­minàries led i un sis­tema de tele­gestió.

Tres fases

El pro­jecte dife­ren­cia entre tres zones. En la pri­mera, el pas­seig entre el car­rer Aragó i car­rer Pro­vença, hi dibuixa una nova plaça oberta al mar que té per objec­tiu esde­ve­nir un pol d’atracció d’acti­vi­tats. En la segona, entre el car­rer Pro­vença i el car­rer Enric Vincke, s’hi manté la tipo­lo­gia de pas­seig tra­di­ci­o­nal, però s’hi modi­fica la dis­po­sició dels seus ele­ments, eixam­plant la vorera de la banda dels edi­fi­cis, pre­ve­ient apar­ca­ment en bate­ria i la pavi­men­tació dels trams de pas­seig cen­tral que donen con­tinuïtat als car­rers pro­vi­nent de l’Eixam­ple per millo­rar la con­nexió amb la platja Gran. I, final­ment, la ter­cera zona, entre el car­rer Enric Vincke i el car­rer Car­mel, on es manté l’estruc­tura actual implan­tant el car­ril bici, modi­fi­cant la dis­po­sició del vial de vehi­cles i apar­ca­ments i millo­rant, com en la resta del pro­jecte, l’acces­si­bi­li­tat.

Estació d’auto­bu­sos

L’altre pro­jecte relle­vant d’aquesta trans­for­mació és la nova estació d’auto­bu­sos, que ha d’eli­mi­nar el trànsit d’aquests vehi­cles de gran tonatge pel cen­tre de la vila. Cal recor­dar que la parada de busos ha estat fins ara al cèntric plaça Cata­lu­nya, la nova s’ha inau­gu­rat fa pocs dies.

L’accés prin­ci­pal a la nova estació d’auto­bu­sos és el car­rer Enric Vincke, que la con­necta amb la platja gran i, per tant, amb el cen­tre del poble. Es tracta d’un vial, de fet, per­pen­di­cu­lar –en direcció nord-sud– a l’avin­guda Cata­lu­nya, que, fins ara, a estat l’eix viari cen­tral per entrar o sor­tir de Palamós –en aquest cas, en sen­tit est-oest–. El sec­tor del car­rer Vincke pro­per a la nova estació obre les por­tes a un crei­xe­ment urbanístic i, a més, el pla d’orde­nació urbana muni­ci­pal, del 2007, pre­veu la cons­trucció d’un accés directe fins a la car­re­tera C-31, la vari­ant de Palamós i Sant Antoni de Calonge.

El nou pas­seig del Mar i la nova estació d’auto­bu­sos són dos pro­jec­tes clau, perquè l’Ajun­ta­ment de Palamós està desen­vo­lu­pant el POUM, quan per­toca, o duent a terme inter­ven­ci­ons en l’espai públic ja urba­nit­zat per avançar cap a una ciu­tat adap­tada a una nova via­li­tat, on els qui van a peu o en vehi­cles tous i no con­ta­mi­nants siguin els pro­ta­go­nis­tes. Una ciu­tat, a més, que vagi incor­po­rant sis­te­mes d’estalvi energètic i no con­ta­mi­nants, però, a la vegada, una ciu­tat que no perdi el seu caràcter mari­ner, que ha con­fi­gu­rat després de mol­tes dècades d’acti­vi­tat pes­quera tra­di­ci­o­nal.

Un govern, ara sí, en minoria
El govern municipal de l’Ajuntament de Palamós és un govern en minoria i això és molt rellevant, sobretot en el context actual de fer virar les actuacions del consistori cap a projectes de sostenibilitat, eficiència i estalvi energètic i pacificació de l’espai públic. ERC i el PSC governen amb 5 i 3 regidors, respectivament. A l’oposició, hi ha Som-hi per Palamós i Sant Joan-Tots Empordà, amb 4 regidors, Junts, amb 3, i la CUP i Vox, amb 1 cadascun. El govern palamosí, però, no sempre ha estat en minoria. Pocs mesos després de les eleccions, Junts va decidir apuntalar-lo entrant-hi, per la responsabilitat d’aprovar unes noves ordenances i per la polèmica generada quan la foto d’un radar de la C-31 a un vehicle de la policia municipal no logotipat va rebel·lar que el conductor era l’exregidor de Seguretat Ciutadana i el copilot, l’alcalde. En aquell moment, tot i que s’estava gestant una moció de censura, Junts va decidir donar suport al govern entrant-hi, reclamant, això sí, un pas al costat de l’alcalde. Un any després, Junts va tornar a deixar en minoria el govern local, al·legant desacords, per exemple a les obres del passeig del Mar i, sobretot, per diferències de parer al pressupost municipal que es duia al ple (retallades de personal, increment d’impostos...)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.