Comunicació

Ramon Faus Santaeulària

Comptepartícip de l’Avui del 1974 i subscriptor ininterromput des del 1976

“Soc subscriptor de l’Avui i catalanista, però reconec els defectes dels catalans”

“Em vaig fer comptepartícip per convicció pròpia, perquè jo soc molt catalanista, molt, molt. També reconec els defectes dels catalans, que també en tenim”

“Vaig conèixer Espar i Ticó al Congrés de Cultura Catalana. Una altra desgràcia. També m’hi vaig inscriure. Ara he llegit en aquest diari que el volen revifar”

En Josep Espar i Ticó, de la pelleteria La Sibèria, era client meu. Em comprava botons
Si vols plegar, plega. Ramon Santaeulària ha plegat pagant a tothom. No dec ni un cèntim a ningú
El meu fill va estar a la junta d’en Laporta i va ser vicepresident amb Sandro Rosell. Soc el soci 73 del Barça
L’Avui ha tingut uns alts i baixos enormes, però ara sembla que ha millorat una mica. El diari que m’agrada més és ‘Le Monde’

Ramon Faus San­ta­eulària (Men­ton, Estat francès, 1938) és un dels comp­te­partícips i subs­crip­tors de l’Avui des del pri­mer moment que s’ha posat en con­tacte amb el diari arran de la crida per revi­sar i actu­a­lit­zar la llista de les més de 34.000 per­so­nes que van fer rea­li­tat aquest pro­jecte amb les seves apor­ta­ci­ons, fos amb diners, fos amb obres artísti­ques. Ramon Faus no figu­rava a la llista ori­gi­nal i es va posar en con­tacte amb el diari: “Soc el subs­crip­tor número 60393__ del diari Avui. Jo no estic a la llista, però soc subs­crip­tor des del número 1 del 23 d’abril de 1976 de forma inin­ter­rom­puda. També tinc 10 acci­ons amb data 1 de febrer de 1981 de Premsa Cata­lana SA de la sèrie B número 22135 a 22144, ambdós inclo­sos.”

Després de posar-nos en con­tacte amb el senyor Faus, ens tro­bem a les ins­tal·laci­ons de la seva empresa Ramon San­ta­eulària, de la ram­bla de Cata­lu­nya, número 40, on pre­ci­sa­ment aquests dies s’està fent la feina labo­ri­osa de liqui­dació d’una manera exem­plar. “Com s’han de fer les coses”, diu envol­tat de capses de mate­rial, docu­men­tació, mobi­li­ari i lli­bres sobre botons que pro­ba­ble­ment for­ma­ran part d’una expo­sició esta­ble a Guis­sona, d’on era Ramon San­ta­eulària. Ens aporta tota la docu­men­tació que cer­ti­fica que és comp­te­partícip de l’Avui des del 15 de gener del 1974, dos anys abans de la sor­tida del diari.

Faus és un home edu­cat, endreçat, deta­llista i curós que té un cert paral·lelisme amb l’Este­vet de L’auca del senyor Esteve (1907), de San­ti­ago Rusiñol. Este­vet, el pro­ta­go­nista de l’obra, somia ser escul­tor i dedi­car-se a l’art, però això entra en con­flicte amb les expec­ta­ti­ves de la seva família, espe­ci­al­ment del seu pare, el senyor Esteve, que vol que ell con­tinuï el negoci fami­liar de la botiga de vetes i fils, símbol de la segu­re­tat i la tra­dició bur­gesa cata­lana. El nos­tre Este­vet, el senyor Ramon Faus, no volia ser escul­tor sinó peri­o­dista, i el 1955, amb 17 anys, va començar a tre­ba­llar a la mer­ce­ria fun­dada pel seu avi matern, Ramon San­ta­eulària (1891-1964). Ramon Faus era el net gran i fillol de Ramon San­ta­eulària, i quan va començar a tre­ba­llar a la mer­ce­ria, que va arri­bar a tenir 50 tre­ba­lla­dors, venia botons, biju­te­ria i com­ple­ments de moda, tenia el negoci i la residència al número 13 del car­rer Banys Nous, dar­rere de la cate­dral de Bar­ce­lona. No és fins al 1923 que el negoci es va tras­lla­dar al número 40 de la ram­bla de Cata­lu­nya, on ara ens tro­bem con­ver­sant.

El nos­tre comp­te­partícip de l’Avui ha tre­ba­llat a la mer­ce­ria durant gai­rebé 70 anys, entre el 1955 i el 31 de desem­bre del 2023, que va tan­car, després de 109 anys de vida del negoci. El seu somni de joven­tut de ser peri­o­dista pro­ba­ble­ment explica per què encara avui, als seus 86 anys, rep cada dia i lle­geix El Punt Avui i La Van­guar­dia i per què, set­ma­nal­ment, li envien impresa l’edició de resum que dis­tri­bu­eix el rota­tiu francès Le Monde, Le Monde Heb­do­ma­daire. I també explica que, ara que tanca l’empresa cen­tenària, esti­gui escri­vint un parell de volums d’història de la com­pa­nyia Ramon San­ta­eulària.

El per­so­natge d’Este­vet a L’auca del senyor Esteve reflec­teix la lluita interna entre com­plaure les expec­ta­ti­ves fami­li­ars i per­se­guir el propi somni. Aquest con­flicte posa de mani­fest les diferències entre les gene­ra­ci­ons, així com les ten­si­ons soci­als i cul­tu­rals de la Cata­lu­nya del tom­bant del segle XX, on el prag­ma­tisme de la bur­ge­sia sovint entrava en con­tra­dicció amb les inqui­e­tuds artísti­ques i moder­nis­tes. Ramon Faus va néixer a la loca­li­tat fran­cesa de Men­ton, a tocar de la fron­tera ita­li­ana, perquè els seus pares van fugir de la Guerra Civil, que ell ano­mena “guerra inci­vil”, afe­gint que “és el pit­jor que ens ha pas­sat i encara arros­se­guem”. Vint dies després de néixer, ja el 1938, van tor­nar a Irun Ignasi, el pare, que va evi­tar anar al front, i Mer­ce­des, la mare, que havia fugit estant emba­ras­sada d’ell, el pri­mer de sis fills. Els seus pares es van casar el 1937, el pare, advo­cat, amb 23 anys, i la mare, amb 19. El pare era un dels 11 fills que Josep Faus i Con­do­mi­nes (1866-1938), l’avi del nos­tre comp­te­partícip, va tenir a Guis­sona, on va fer de notari durant 41 anys. Si visi­ten Guis­sona podran tro­bar un car­rer dedi­cat al Notari Josep Faus, i si hi volen fer nit poden allot­jar-se a la casa fami­liar Cal Piteu, con­ver­tida en hotel. Ens tro­bem davant d’una nis­saga d’il·lus­tres juris­tes, com els nota­ris Ramon Faus i Esteve i Manuel Faus i Pujol, o de l’advo­cat Ignasi Faus.

L’oncle del nos­tre Ramon Faus San­ta­eulària, Ramon Faus Esteve (1902-1987), que era el germà gran del seu pare, també va ser notari, i va néixer a Guis­sona, loca­li­tat on pro­ba­ble­ment ani­ran a parar els botons, mobles, lli­bres i una màquina enre­gis­tra­dora pràcti­ca­ment cen­tenària que ambi­en­ten la tro­bada amb el nos­tre Ramon Faus. Del seu oncle cal­dria des­ta­car que l’any 1930 va ser notari a Bar­ce­lona, mem­bre de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans, pre­si­dent de la secció de Filo­so­fia i Ciències Soci­als, així com degà del Col·legi de Nota­ris en tres oca­si­ons, entre un munt de càrrecs pro­fes­si­o­nals i ins­ti­tu­ci­o­nals d’àmbit català, esta­tal, andorrà i euro­peu, a part d’asses­sor dels mones­tirs de Poblet i Pedral­bes, vice­pre­si­dent de l’Orfeó Català i guar­do­nat amb la Creu de Sant Jordi (1981) i la Gran Creu de l’Orde de Sant Ramon de Penya­fort, con­ce­dida pel rei Joan Car­les I. També va ser pre­si­dent del Tri­bu­nal de la Mitra d’Andorra.

La vida és una capsa de sor­pre­ses, ara ho veu­ran. Una capsa com mol­tes de les que ens envol­ten. Mal­grat la seva dis­creció, Ramon Faus, després d’ense­nyar-nos la docu­men­tació acre­di­ta­tiva del seu com­promís insu­bor­na­ble amb l’Avui, acce­deix a res­pon­dre’ns algu­nes pre­gun­tes.

Qui era el seu avi?
El meu avi patern, notari de Guis­sona, tenia vuit barons dels onze fills. I es va morir perquè no va supor­tar que els seus fills, que esta­ven als dos bàndols per raons de residència, es pogues­sin aca­bar enfron­tant. Se li va ficar al cap que es mata­rien entre ells. Afor­tu­na­da­ment, no va pas­sar. Tots vuit van sobre­viure a la guerra inci­vil. Jo, que soc pare i avi, penso si els meus fills esti­gues­sin en una guerra inci­vil, bèstia... Això ha estat la desgràcia més gran d’aquest país. I encara dura, eh?
Sí?
Hau­ran de pas­sar cin­quanta anys més encara.
Vostè com es va fer subs­crip­tor i comp­te­partícip del diari?
En Josep Espar i Ticó, de la pelle­te­ria La Sibèria, era cli­ent meu. Em com­prava botons.
Ho va fer per que­dar bé?
No, ni de bon tros. Ho vaig fer per con­vicció pròpia, perquè jo soc molt cata­la­nista, molt, molt. També reco­nec els defec­tes dels cata­lans, que també en tenim. Aquest n’és un.
Quin?
Mun­tar alguna cosa i quan s’ha aca­bat, s’ha aca­bat. No, home, les coses s’han de fer amb el cap. I s’han de con­ti­nuar. I si vols ple­gar, plega. Jo he ple­gat pagant a tot­hom. No dec ni un cèntim a ningú.
Quants tre­ba­lla­dors ha arri­bat a tenir aquí?
Fins a cin­quanta.
Tenien botiga?
Sí, a baix.
La Sibèria, de l’Espar Ticó, eren cli­ents seus. Trac­tava direc­ta­ment amb ell?
El vaig conèixer al Congrés de Cul­tura Cata­lana. Una altra desgràcia. També m’hi vaig ins­criure. Ara he lle­git en aquest diari que el volen revi­far. Van mun­tar una ofi­ci­neta aquí, a la ram­bla de Cata­lu­nya amb Dipu­tació –hi vaig anar a pagar una quota perquè ni me la cobra­ven–, i era un des­as­tre d’ofi­cina.
El Congrés de Cul­tura Cata­lana estava mal orga­nit­zat?
No, estava ben orga­nit­zat, al Palau de Con­gres­sos de Montjuïc, pujant a la Font Màgica a l’esquerra. Hi vaig anar tres o qua­tre vega­des. M’agrada molt l’esport, el Barça, i estava ins­crit en una comissió espor­tiva, amb l’Andreu Mercé Varela [1918-2011], un peri­o­dista que era mà dreta d’en [Joan Antoni] Sama­ranch. Aquí entraríem que, aca­bada la guerra i tot això, com que en Sama­ranch era de dre­tes, doncs en Mercé Varela també va caure en desgràcia. És que aquest país... Ens vam car­re­gar en [Josep Maria] Flo­tats, en Josep Pla... Jo no dic que no siguin més aviat de dre­tes... Miri França, la “Liberté, égalité, fra­ter­nité”: les dre­tes són tan dig­nes com les esquer­res. A vega­des gua­nyen uns i a vega­des els altres. Això qui s’hi va acos­tar més va ser en Jordi Pujol, no?
Vostè diu que és cata­la­nista, i per això es fa comp­te­partícip i subs­crip­tor inin­ter­rom­put de l’Avui, però hi ha coses que no li agra­den del cata­la­nisme?
Mare meva! Conec els defec­tes, home. Com tot, som humans, no? Els extrems són tots dolents.
En el fons, vostè és un mode­rat?
Exacte, un mode­rat de cen­tre-esquerra.
S’hi ha sen­tit còmode, aquests cin­quanta anys, amb el diari Avui?
Ha tin­gut uns alts i bai­xos enor­mes, però ara sem­bla que ha millo­rat una mica. A mi el diari que més m’agrada és Le Monde i també el Cor­ri­ere della Sera.
Els lle­geix?
Els he lle­git, i ara faig el que puc perquè no en puc lle­gir tants. Estic subs­crit a Le Monde.
Digi­tal?
No, en paper. Jo soc del paper. Estic subs­crit a Le Monde Heb­do­ma­daire, que surt set­ma­nal­ment amb un recull dels arti­cles més impor­tants.
Cap dels seus fills ha vol­gut con­ti­nuar l’empresa?
No. Jo vaig entrar aquí amb calçador perquè vaig aca­bar mala­ment al col·legi, però no era la meva vocació, ni de bon tros. No he vol­gut influir els meus fills. Tinc tres advo­cats, dos científics i l’única filla que tinc és lli­cen­ci­ada en història però tre­ba­lla en una empresa.
Té sis fills: cinc fills i una filla.
Sí, i dotze nets. I aviat un bes­net. Aca­bem de saber que serà nen.
Ells segui­ran amb la subs­cripció de l’Avui en el futur? Ho veuen com una tra­dició fami­liar?
No, ha can­viat moltíssim això. Ho tenen com una dèria del pare.
Qui­nes dèries més té?
El Barça, Bar­ce­lona ciu­tat i Cata­lu­nya.
Va al camp encara?
Últi­ma­ment no. Però soc el soci 73 del Barça. Des del 1944. El meu pare em va fer soci del Barça amb 6 anys.
Com veu el Barça?
Espor­ti­va­ment ara anem bé. El meu fill, el ter­cer, va estar a la junta d’en Laporta a par­tir del 2003-2004, en la pri­mera etapa. [Poste­ri­or­ment va ser vice­pre­si­dent amb San­dro Rosell.]
El seu fill és en Javier Faus?
Sí, en Javier. També va ser pre­si­dent del Cer­cle d’Eco­no­mia del 2021 al 2023. Pels seus esta­tuts, el Cer­cle d’Eco­no­mia només per­met tres anys.
Es va arri­bar a pre­sen­tar a pre­si­dent del Barça?
No, no. I li acon­se­llo que no es pre­senti.
Per què?
Perquè és un embo­lic tre­mendo. El que neces­si­ta­ria el Barça, com ho neces­si­ta­ria la Gene­ra­li­tat, és que hi anes­sin els millors, però els millors no volen.
Tam­poc no està ni ben pagat ni ben reco­ne­gut.
No. Ben pagat, encara, perquè mol­tes d’aques­tes per­so­na­li­tats no neces­si­ten els diners. No està bé Cata­lu­nya tam­poc. Veu­rem ara aquest pre­si­dent que tenim, Illa. A mi m’agrada, aquest pre­si­dent.
Sí?
Penso que sí. M’agrada més, encara que no sigui sant de la meva devoció, un Pedro Sánchez que un Núñez-Feijóo amb Vox. I em des­a­grada moltíssim que Junts voti amb ells. Només per cor català, no hau­ria de votar mai amb Vox. On van aquests tac­ti­cis­mes? M’inco­moda enor­me­ment que Junts voti amb Vox. No ho suporto. Puig­de­mont podria fer el favor de dir “Obli­deu-vos de Vox, coi”. Per tac­ti­cisme punye­ter...
Però lla­vors el PSOE sem­pre té via lliure per fer el que vul­gui, no?
Té set o vuit par­tits en coa­lició. Que sigui fidel a aquests set o vuit. I, si no, que ple­gui. Però els tac­ti­cis­mes..., no m’agra­den gens ni mica.
Cap dels seus fills és subs­crip­tor d’El Punt Avui?
No, cap. Jo soc un cas­te­lla­no­par­lant, eh? Atenció a això. L’any 39, 40 o 41... La mare d’en Ramon San­ta­eulària era d’Aragó. Les seves filles par­la­ven cas­tellà.
Com parla amb la seva dona i els fills?
Hi parlo en cas­tellà. I en Ramon San­ta­eulària, que era de Guis­sona, par­lava amb totes les seves filles en català, però la seva dona els par­lava en cas­tellà. Psi­cològica­ment, tot això és una herència que tenim en aquest país dels anys qua­ranta. Ser con­seqüents. Amb els fills parlo català, amb la dona en cas­tellà. I això és la guerra inci­vil.
Vostè, amb els nets, en quina llen­gua parla?
En cas­tellà. Pot­ser soc subs­crip­tor de l’Avui o tan cata­la­nista per con­tra­pe­sar.
I de ‘La Van­guar­dia’ n’és subs­crip­tor?
Sí, en cas­tellà, des que em vaig casar, el 1961. I lle­geixo Le Monde en francès. I El Punt Avui el fullejo i si trobo algun arti­cle interes­sant... M’agra­den molt alguns col·labo­ra­dors.
Vostè com escriu ‘Ramon’, amb accent o sense?
Sense accent. Això és després de la mort d’en Franco. Abans no es podia.
Documentació

Una carpeta carregada de diaris, cartes, accions i rebuts

Ramon Faus Santaeulària encara conserva el compte de participació de 1.000 pessetes aportat a Premsa Catalana SA, constituïda el 16 de gener del 1967 i editora de l’Avui, amb data de 15 de gener del 1974. També conserva el rebut d’aquest títol de participació, de la sèrie 6651 i corresponent a la segona etapa. En la nostra trobada també aporta les còpies de les 10 accions de l’ampliació de capital acordat a la junta general extraordinària d’accionistes del 26 de novembre del 1979. Ramon Faus també conserva els rebuts d’un primer pagament de 12.500 pessetes del 30 d’abril del 1980, i del segon pagament d’aquelles 10 accions, de les 12.500 pessetes restants, del 30 maig del 1981. El carnet de subscriptor de l’Avui d’una etapa més moderna, així com el primer exemplar, del 23 d’abril del 1976, i exemplars d’aniversari i de les Diades nacionals del 1979 i altres anys amb portades especials. O cartes dels directors generals de l’Avui del 2001 i el 2005.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.