Política

Maria Antònia Oliver París

Presidenta de l’Associació Memòria de Mallorca

“Ja estaria bé poder fer seure un feixista al banc dels acusats”

“Utilitzen la memòria com una moneda de canvi. Quina qualitat democràtica té el Partit Popular, perquè Vox tots sabem qui és...”

“A vegades pens: com és possible que tenguem uns representants polítics al govern amb tan poca altesa democràtica”

En Raimon canta “jo venc d’un silenci”. S’ha de saber que aquests silencis s’han de rompre
La meva padrina no tingué el certificat de defunció. Llavors, les viudes no eren viudes i els fills no eren orfes
Un diputat de Vox va dir que s’hauria de fumigar la direcció general de Memòria Democràtica
La llei de memòria democràtica no s’ha derogat per una qüestió de principis, sinó de governabilitat

Que­dam amb Maria Antònia Oli­ver París davant el mural que ha pin­tat l’artista bar­ce­loní Rock Black­block en una de les parets del CIFP Pau Cases­no­ves d’Inca. Els blocs de pedra comen­cen a pren­dre forma amb un dibuix d’unes eines de saba­ter. A par­tir d’aquí, el coor­di­na­dor de Murs de Bitàcora va embas­tant dife­rents imat­ges rela­ci­o­na­des amb la indústria del calçat, a través de la qual es pretén rei­vin­di­car la història de la ciu­tat, també la lluita sin­di­cal durant la Segona República i la memòria d’aquells inquers que foren repre­sa­li­ats i assas­si­nats pel sim­ple fet de defen­sar uns drets col·lec­tius. Els ros­tres dibui­xats són el del líder obrer Andreu París Mar­to­rell i la seva esposa, i de dos dels seus fills, un d’ells és la mare de Maria Antònia Oli­ver. “No hi figu­ren els seus noms. Nosal­tres volíem rei­vin­di­car l’angoixa que pati­ren les famílies de des­a­pa­ri­ci­ons forçades”, cons­tata Maria Antònia.

Andreu París tenia uns 40 anys. Casat. Tre­ba­llava de saba­ter, va fun­dar l’agru­pació soci­a­lista d’Inca, va ser el pri­mer i el dar­rer vice­pre­si­dent, i el dar­rer pre­si­dent d’un sin­di­cat de saba­ters, “un dels bons” –asse­nyala Maria Antònia–, que es deia La Justícia. El 19 de juliol del 1936 el varen dete­nir. Pri­mer el tan­ca­ren a Sant Domingo a Inca, després el tras­lla­da­ren a Can Mir, a un antic magat­zem de fus­tes ubi­cat a Palma que havien recon­ver­tit en presó. Un dia de març l’amo­lla­ren, va ser objecte de les ano­me­na­des tre­tes; els posa­ven en lli­ber­tat i en tre­pit­jar el car­rer un grup de falan­gis­tes se’ls empor­ta­ven a assas­si­nar.

He lle­git que la seva padrina estava a punt de sor­tir de comp­tes i el seu padrí va espe­rar que nasqués l’infant abans d’entre­gar-se.
Sí, es va entre­gar després de tenir la nina perquè no pren­gues­sin represàlies con­tra la família.
A la plana web Memòria Democràtica, que el govern actual encara manté activa…
La web, sí; la direcció gene­ral, no [som­riu]. [El govern de Marga Pro­hens va subs­criure un acord pro­gramàtic amb Vox que inclou la dero­gació de la llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reco­nei­xe­ments democràtics de les illes Bale­ars.]
...Hi ha un apar­tat en què es publi­quen, o, més ben dit, es publi­ca­ven, car­tes de memòria. N’hi ha una de sa mare, Antònia París Llom­part, que relata com es va assa­ben­tar de la posada en lli­ber­tat del seu pare: “Era un dia d’hivern. Quan vaig arri­bar a la presó i em vaig pre­sen­tar, el de la porta ja em conei­xia i em va dir: «‘Ya no hace falta que ven­gas más. Hoy han sol­tado a tu padre.’»” Qui us va con­tar la història?
Ma mare ens ho con­tava a la meva ger­mana i a jo quan ens pen­ti­nava, a ca nos­tra, amb veu flui­xeta. Em deia que era un bon home, que es deia Andreu París, que el varen matar a la guerra, però que aquí [a Mallorca] no hi va haver guerra. I jo no ho ente­nia, això. El meu padrí va estar set mesos tan­cat. Ma mare era qui anava a la presó, a Can Mir, i li duia men­jar i roba neta. Devia tenia uns dotze anys. El dia que li varen dir que l’havien posat en lli­ber­tat, ella va tele­fo­nar com va poder a sa mare, feia feina en una fàbrica d’Inca. La meva padrina no tingué el cer­ti­fi­cat de defunció. Lla­vors, ni les viu­des eren viu­des ni els fills eren orfes. A aques­tes dones les varen dei­xar fora de l’empara de la llei. I això va pas­sar a Inca i no només al meu padrí, també a amics seus com ara els ger­mans Sancho: eren tres ger­mans, juga­dors del Club Espor­tiu Constància, no em puc ima­gi­nar sa mare.
Vol dir que aques­tes famílies no rebe­ren cap mena d’ajuda?
No.
Mai?
No. Mai. La meva padrina no va voler sig­nar un docu­ment que exi­mia el seu fill gran, el meu oncle Andreu, de fer el ser­vei mili­tar. En l’època fran­quista, els fills de vídua esta­ven exempts de fer el ser­vei mili­tar perquè se supo­sava que era l’ajuda econòmica que tenia la família. Les dones esta­ven rele­ga­des a la casa. Però la meva padrina, pobreta, va fer feina de sol a sol per poder surar els seus fills.
Per què no va voler sig­nar el docu­ment?
Perquè el docu­ment deia que havia vist mort el seu home a ca seva. Quan els falan­gis­tes l’hi varen dur, la padrina els va dir: “Jo no sign això.” És el mateix cas que el d’Aurora Picor­nell, també hi ha un paper en què es diu que la varen posar en lli­ber­tat. No es va voler acos­tar mai a aquesta gent a dema­nar clemència.
Sabien qui eren els bot­xins?
Jo crec que sí, almanco els caps de la Falange sabíem qui eren. Mort en Franco, els nets i les netes ens vàrem orga­nit­zar en tema de memòria i, per això, en el mur també hi surt una imatge d’un moca­dor ver­mell. [Elles por­ten un moca­dor ver­mell quan es mani­fes­ten en memòria de les vícti­mes.] Les dones, majo­ritària­ment, som les guar­di­a­nes de la memòria. Als homes els varen silen­ciar. Les dones varen que­dar rele­ga­des a la llar, i els homes, com ara el meu oncle Andreu, no en par­la­ven. S’havien de veure al cafè o a la feina amb els falan­gis­tes. En Rai­mon canta “jo venc d’un silenci”. S’ha de saber que venim d’un silenci i aquest silenci s’ha de rom­pre. Perquè ells no pogue­ren, nosal­tres ho hem hagut de fer. Ho sent com un deure i un dret recu­pe­rar la memòria.
No s’ha tro­bat el cos del seu padrí?
En el cas dels inquers, no n’han tro­bat cap cos, i mira que hem cer­cat a les fos­ses. Ma mare con­tava que els falan­gis­tes havien dut els inquers a matar a Por­re­res. [A la paret de l’Ora­tori de la Santa Creu, vora el cemen­teri muni­ci­pal, assas­si­na­ren mol­tes de les per­so­nes que esta­ven detin­gu­des a les pre­sons de Palma: a Can Mir, a la presó de dones de Can Sales i al cas­tell de Bell­ver.] La pri­mera exhu­mació que es va fer va ser a la fossa de Por­re­res i va ser bes­tial. Nosal­tres vàrem coor­di­nar aquesta exhu­mació. El pri­mer dia, ja vàrem tro­bar cos­sos. La dar­rera imatge del mur són unes saba­tes. Pedro de Echabe les va foto­gra­fiar. En arri­bar a Por­re­res, les vàrem tro­bar damunt un pedrís. No esta­ven lli­ga­des a cap cos.
Com es troba la llei de fos­ses en aquest moment?
Atu­rada, mala­ment diguin que fan feina. El poc que fan ho fan d’ama­gat. Han fet un cinquè pla de fos­ses que ha sor­tit a la premsa. Segons l’arti­cle 8 de la llei de fos­ses, qui l’ela­bora i el coor­dina és la comissió tècnica de des­a­pa­re­guts i fos­ses. Dins aquesta comissió també hi som nosal­tres, l’Asso­ci­ació de Memòria de Mallorca. Voldràs creure que no en sabem res? Ni ens han con­vo­cat. No hi ha hagut ni una reunió de la comissió en quasi dos anys. Perquè es faci una idea, la legis­la­tura pas­sada varen man­te­nir 70 reu­ni­ons. Tot el que han exe­cu­tat es va apro­var la legis­la­tura ante­rior.
Per exem­ple?
Durant la legis­la­tura ante­rior es van posar a lici­tació vint ses­si­ons de tea­tre de memòria per a les esco­les. Havia de ser una prova pilot que havíem apro­vat en la comissió. El tea­tre es va fer d’ama­gat, no va sor­tir a la premsa, ens en vàrem assa­ben­tar pels actors.
I les exca­va­ci­ons que es van fer a sa Coma?
També ho han fet d’ama­gat. Varen fer una pros­pecció i no hi varen tro­bar res. Com a mem­bre de la comissió, des­co­nec els resul­tats per escrit i d’una manera científica.
Per què ho fan?
Perquè els seus socis no se n’ado­nin. Ja sap qui són els seus socis, Vox. I la llei de memòria democràtica no s’ha dero­gat per una qüestió de prin­ci­pis, sinó de gover­na­bi­li­tat. [L’esquerra va nego­ciar amb la dreta no dero­gar la llei a canvi d’esme­nar l’error que va fer el PP; va apro­var 34 esme­nes de Vox en el decret de sim­pli­fi­cació admi­nis­tra­tiva, entre les quals s’incloïen l’eli­mi­nació del català com a llen­gua vehi­cu­lar en l’edu­cació i com a requi­sit per als fun­ci­o­na­ris de les Bale­ars.] Uti­lit­zen la memòria com una moneda de canvi. Quina qua­li­tat democràtica té el Par­tit Popu­lar, perquè Vox tots sabem qui és. Aurora Picor­nell està fent una fei­nada per la memòria amb el cas Le Senne. No s’ho poden ima­gi­nar.
Par­lant del cas Le Senne, què li sem­bla que el pre­si­dent del Par­la­ment balear estripàs la foto­gra­fia d’Aurora Picor­nell i “les roges del Moli­nar” durant del debat de la dero­gació de la llei de memòria democràtica?
Ter­ri­ble. No tenc parau­les. No hi ha una paraula que pugui defi­nir l’acció comesa per un home que repre­senta una ins­ti­tució com és el Par­la­ment balear, que ens repre­senta a tots i a totes. Va arra­bas­sar la foto­gra­fia (de l’ordi­na­dor de la dipu­tada soci­a­lista) i la va rom­pre davall la taula en tros­sos, està gra­vat, després la va tirar a terra. Li surt la ràbia, què vol que li digui? Aquest senyor és de Vox. Tots sabem que repre­senta Vox, ho diuen ells. En la legis­la­tura pas­sada, un dipu­tat de Vox es va atre­vir a dir, en seu par­la­mentària, i està enre­gis­trat, que s’hau­ria de fumi­gar la direcció gene­ral de Memòria Democràtica i la secre­ta­ria gene­ral de Memòria Democràtica perquè estava plena de pane­ro­les. Això és un dis­curs fei­xista. No va dir gasar com feren els ale­manys, va dir fumi­gar, però quasi... Això passa quan posam un fei­xista en un càrrec públic. I què vàrem fer nosal­tres? Denun­ciar. Les famílies d’Aurora Picor­nell i de les ger­ma­nes Pas­cual (cone­gu­des com “les roges del Moli­nar”), elles que són asso­ci­a­des nos­tres, vàrem pre­sen­tar una denúncia que ha pros­pe­rat i en aquests moments estam en espera que s’obri judici oral. Només que puguem asseure aquest senyor al banc dels acu­sats, que és un fei­xista decla­rat, no és un insult, ho dic perquè és una ide­o­lo­gia que ell defensa... Ja esta­ria bé poder fer seure un fei­xista al banc dels acu­sats per un delicte d’odi con­tra les vícti­mes del fran­quisme. No ha pas­sat enlloc, ni aquí, ni a l’Estat ni al món. Seria una satis­facció enorme. És una manera de repa­ració. De moment ha hagut de dipo­si­tar 40.000 euros de fiança, alguna cosa n’ha sor­tit. Aurora Picor­nell i les ger­ma­nes Pas­cual fan una feina increïble per la memòria democràtica. Ara molta gent s’ha ado­nat del que va pas­sar i el Par­tit Popu­lar calla com sem­pre i s’amaga; no li cau la cara de ver­go­nya per haver-se embo­li­cat amb aquesta gent.
Heu dema­nat audiència a la pre­si­denta balear, Marga Pro­hens?
Sí. Ella té audiència per a tot­hom, però per a nosal­tres, no. Repre­sen­tam un col·lec­tiu de vícti­mes de la seva comu­ni­tat autònoma, unes vícti­mes que no han tin­gut ni justícia, ni repa­ració ni abso­lu­ta­ment res. Miri com són: l’Ajun­ta­ment de Palma va decla­rar el 24 de febrer Dia de Record de les Vícti­mes de la Guerra Civil i el Fran­quisme. És un acte que es du a terme al Mur de la Memòria (del cemen­teri de Palma). [L’acte va coin­ci­dir amb el dia que assas­si­na­ren en aquest cemen­teri el dar­rer batle repu­blicà de Palma, Emili Dar­der; el batle d’Inca, Antoni Mateu; el dipu­tat Ale­xan­dre Jaume, i l’empre­sari d’Alcúdia Antoni Maria Ques.] Ara fa dos anys que el batle no ve ni vol saber-ne res. [A l’Ajun­ta­ment de Palma governa el PP i Vox.] Varen dir que a ells ningú els hi havia con­vi­dat. Nosal­tres no els hem de con­vi­dar, són ells que ho han d’orga­nit­zar i hi han de con­vi­dar fami­li­ars de vícti­mes. Només fal­ta­ria! És molt fort, l’assumpte. A vega­des pens: com és pos­si­ble que ten­guem uns repre­sen­tants polítics al govern amb tan poca altesa democràtica. Emili Dar­der era repu­blicà, però era un mode­rat catòlic, una bona per­sona, no va fer mal a ningú, amb una tra­jectòria política impe­ca­ble, fill il·lus­tre de la ciu­tat de Palma, i es neguen a orga­nit­zar-li un acte en repre­sen­tació de totes les vícti­mes de Palma, o de Mallorca, com vul­guin. Això demos­tra l’altesa democràtica que hi ha al dar­rere. I tot perquè gover­nen amb Vox, perquè no s’enfa­din.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.