Política

La Ràpita canvia de cicle

El nou govern liderat per Javier Reverté, ‘Xapo’, ha girat full després de vuit anys d’alcaldia republicana

La pujada d’impostos del 2024 ha de cristal·litzar en nous projectes durant la segona meitat del mandat

La falta d’habitatge i la necessitat d’un nou institut de secundària, entre les prioritats de la ciutat

Un dels projectes que ja estan en obres és el Ròtula Delta, a l’entrada nord-est de la Ràpita

La Ràpita, una de les por­tes de l’hemi­delta sud del delta de l’Ebre, amb la barra del Tra­bu­ca­dor i la badia dels Alfacs com a car­tes de pre­sen­tació, és un muni­cipi emi­nent­ment turístic que és dels que més han cres­cut en població a les Ter­res de l’Ebre en els dar­rers anys. En els últims 20 mesos, l’actu­a­li­tat ha vin­gut mar­cada per la irrupció en la política muni­ci­pal d’un popu­lar empre­sari local, Javier Reverté, Xapo, que va donar la sor­presa en gua­nyar les elec­ci­ons del 2023 amb el parai­gua del PSC i va des­ban­car ERC i l’exal­calde Josep Caparrós de l’alcal­dia –Caparrós va dei­xar la política arran de la der­rota– en una plaça on els repu­bli­cans s’havien fet forts, entre altres motius, pel seu paper en el referèndum de l’1 d’octu­bre del 2017, quan la Guàrdia Civil va fer a la Ràpita una de les càrre­gues més vio­len­tes d’aquell dia.

Xapo, a qui no molesta gens que l’ano­me­nen així també en política, va ser fut­bo­lista: va estar tres anys a la Masia i va asso­lir un ascens a pri­mera amb el Cas­telló, entre altres fites. No li agra­dava estu­diar, explica, i es va abo­car de ple al món dels nego­cis a través d’empre­ses dedi­ca­des al comerç inter­na­ci­o­nal de peix i marisc i d’altres pro­duc­tes bàsics com ara sucre, fari­nes i arròs –cosa que l’ha fet viat­jar i viure algu­nes tem­po­ra­des al Carib i a l’Àfrica–, i a l’hos­ta­le­ria i l’oci, en este cas amb diver­sos esta­bli­ments a l’Ebre. El seu caràcter obert, el seu dis­curs directe i un punt popu­lista i les seues pro­pos­tes, algu­nes de ben sin­gu­lars com ara la cons­trucció d’un hotel dins de la badia, l’han dut a l’alcal­dia de la Ràpita, tot i que hi ha dies en què, per aten­dre els seus nego­cis, delega la con­dició d’alcalde en com­panys de l’equip de govern, for­mat, a més del PSC, per Junts, Futur la Ràpita (Movem Ter­res de l’Ebre) i La Ràpita XXI. Un govern que arriba després de vuit anys d’alcal­dia repu­bli­cana: els pri­mers, de bra­cet amb el PSC, Soli­da­ri­tat i Movem, i els qua­tre últims, amb majo­ria abso­luta. Abans del cicle d’ERC amb Caparrós, havia estat alcalde el con­ver­gent Joan Martín Masdéu. De l’actual govern, no només Reverté s’ha fet un nom polític al ter­ri­tori. També Marc Bru­net, del PSC, s’ha con­ver­tit en el nou pre­si­dent del Con­sorci d’Aigües de Tar­ra­gona, i Frank Pérez, del mateix par­tit, és l’actual direc­tor ter­ri­to­rial d’Agri­cul­tura i Pesca a les Ter­res de l’Ebre.

De moment, el popu­lar Reverté ha lide­rat deci­si­ons que no ho són gens, de popu­lars, com ara un incre­ment dels impos­tos, amb l’argu­ment que l’Ajun­ta­ment que es van tro­bar estava en difi­cul­tats econòmiques. La ciu­ta­da­nia està pen­dent del destí d’estos impos­tos, i l’alcalde ja ha dit que en la segona part del man­dat començaran a cris­tal·lit­zar en pro­jec­tes impor­tants, com la millora de gran part dels car­rers –s’està tre­ba­llant a la plaça del Coc i a la plaça Car­les III–, la reforma del casal d’avis i una nova caserna per a la poli­cia local. Abans d’això, han començat les obres d’un dels pro­jec­tes de més importància dels dar­rers anys, el Ròtula Delta, impul­sat per l’ante­rior govern i que rep dos mili­ons d’euros dels fons euro­peus Next Gene­ra­tion. La ini­ci­a­tiva pretén can­viar l’entrada nord-est al nucli prin­ci­pal rapi­tenc i con­ver­tir-la en un punt de con­fluència entre l’allar­ga­ment de la Via Verda de la Val de Zafán fins a la Ràpita, la car­re­tera al Poble­nou, que ha de ser refor­mada en breu per part de la Dipu­tació de Tar­ra­gona, i l’antic canal Car­les III. A més a més, s’hi aixe­carà un nou equi­pa­ment d’ús turístic i s’habi­li­tarà una plaça per donar cabuda a esde­ve­ni­ments cul­tu­rals a l’aire lliure.

Més enllà de pro­jec­tes con­crets, a la Ràpita un dels rep­tes prin­ci­pals és la gene­ració d’habi­tatge. El muni­cipi ha cres­cut molt en nom­bre d’habi­tants, amb un per­fil de nou­vin­guts que s’adiu en part al de ciu­ta­dans que dei­xen l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona i bus­quen un lloc per viure al lito­ral, però alguns topen amb la falta de pisos en venda i, espe­ci­al­ment, de llo­guer, ja que el llo­guer turístic, les sego­nes residències i les cons­truc­ci­ons ina­ca­ba­des impo­sen la seua llei. L’ante­rior govern va inten­tar pren­dre mesu­res nor­ma­ti­ves per faci­li­tar que els cons­truc­tors fina­lit­zes­sen edi­fi­cis ina­ca­bats, però gai­rebé no ha tin­gut reper­cussió. A més a més, l’àrea de crei­xe­ment del nucli prin­ci­pal està molt limi­tada.

Pel que fa als pro­jec­tes o les qüesti­ons més con­tro­ver­ti­des, queda pen­dent d’aca­bar-se de des­ple­gar l’ocu­pació dels locals del parc de Garbí, a la façana lito­ral. L’ante­rior govern va renun­ciar a una con­cessió de Ports de la Gene­ra­li­tat sobre els antics locals d’oci noc­turn perquè el govern català ho adju­diqués direc­ta­ment a un ter­cer i així girar full després de més de deu anys d’inac­ti­vi­tat i dei­xa­desa. S’hi posa una empresa que ja explota dos gim­na­sos al poble i que aposta pels esports nàutics, una acti­vi­tat que també és la pro­ta­go­nista de la Base Nàutica de la Ràpita.

Un altre pro­jecte que ha aixe­cat veus a la Ràpita, en este cas ali­ne­ant els dife­rents par­tits polítics i agents impli­cats, és la neces­si­tat de tenir un nou ins­ti­tut de secundària. Fa quinze anys, el govern de la Gene­ra­li­tat va arri­bar a adju­di­car les obres del nou cen­tre, però la crisi el va dei­xar en un calaix i l’actual ins­ti­tut Els Alfacs s’ha anat satu­rant i ha anat per­dent espais d’oci a mesura que anava gua­nyant aules. El deto­nant perquè la Ràpita torne a exi­gir un ins­ti­tut van ser uns des­pre­ni­ments d’una pedrera pro­pera que hi va haver al novem­bre, cosa que va obli­gar a fer les clas­ses telemàtiques durant uns dies. La recla­mació d’un nou cen­tre ha estat objecte fins i tot d’una mani­fes­tació.

També queda pen­dent –una mesura no exempta de polèmica– el des­ple­ga­ment de la zona blava d’apar­ca­ment. El govern ante­rior ho va impul­sar, però no se’n va sor­tir. El govern de Reverté ho vol apli­car, però amb tari­fes espe­ci­als per als veïns.

En el ter­reny de l’oci, amb l’equip de tre­ball lide­rat per Reverté s’ha con­so­li­dat encara més el caràcter taurí de la Ràpita, que al setem­bre donarà cabuda al congrés esta­tal de bous amb corda. Cul­tu­ral­ment, Reverté va dei­xar de donar suport econòmic a un dels fes­ti­vals més emblemàtics del muni­cipi, l’Eufònic, d’arts sono­res i visu­als, que ha pas­sat a cele­brar-se en dife­rents indrets de les Ter­res de l’Ebre.

La pes de la pesca
A la Ràpita, amb poc desenvolupament industrial, un dels sectors clau és el de la pesca d’arrossegament, ja que hi ha la flota més important de Catalunya. En un subsector ja en crisi, perquè en els darrers 20 anys s’havien perdut la meitat de les barques, van caure recentment com un poal d’aigua freda els durs requisits mediambientals de la Unió Europea per permetre a les embarcacions sortir a pescar els mateixos dies de pesca que fins ara. Si no es canvien les malles i es fan una sèrie d’actuacions, el temps de pesca quedaria reduït a 28 dies a l’any, del tot inviable des del punt de vista de les petites o mitjanes empreses pesqueres de la Ràpita. Tots els partits polítics han donat suport als pescadors, però en este cas el marge de maniobra de l’Ajuntament és gairebé nul. A més, de la pesca en depenen altres sectors importants al poble, com ara el transport, els comerços i els restaurants. El govern de Reverté també vol fer una aposta per la implantació d’hotels.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.