Economia

Josep Prat i Riuró

Advocat i impulsor de la xarxa d’inversors i emprenedors Business Angels Girona (Bagi)

“Els ‘business angels’ no tenim cap rendibilitat segura”

La figura dels inversors que apadrinen projectes d’emprenedoria es consolida per cobrir les mancances del sistema financer

Hi ha un component de compromís social, i fins i tot territorial en el cas de Bagi, que fa deu anys que mira de retenir el talent a prop

Veig lògic que una entitat bancària no vulgui deixar calés a fons perdut, perquè tampoc no són ONG
La IA pot fer accelerar tractaments per al càncer, per exemple. I això afavorirà noves iniciatives

Prat, advo­cat i soci d’un bufet jurídic gironí, ha com­pa­gi­nat aquesta dedi­cació amb altres ini­ci­a­ti­ves, entre les quals hi ha l’impuls a la xarxa Busi­ness Angels Girona (Bagi) a finals del 2014. L’objec­tiu d’aquests àngels inver­sors és fer via­bles pro­jec­tes empre­sa­ri­als inno­va­dors i amb poten­cial d’èxit, per part d’empre­ne­dors que difícil­ment tro­ba­rien suport d’enti­tats bancàries en con­di­ci­ons o ter­mi­nis avan­tat­jo­sos.

Quin és l’ori­gen del grup?
El 2014, l’ales­ho­res direc­tor del Parc Científic de Girona, Pere Con­dom, va pro­moure un curs de for­mació breu entre unes 20 per­so­nes. I d’allà en vam sor­tir unes 10 que vèiem que la idea podia tenir recor­re­gut a les comar­ques giro­ni­nes, on no hi havia cap xarxa. Pri­mer vam crear una soci­e­tat específica, però ens vam ado­nar que era més efi­ci­ent una asso­ci­ació. Des d’ales­ho­res, n’hem anat apre­nent, perquè cada pro­jecte, empre­ne­dor o empresa és dife­rent.
Una manera d’orga­nit­zar-se al vol­tant d’un objec­tiu comú, i no per lliure...
Inten­tem que tant l’empre­ne­dor com els inver­sors en l’acci­o­na­riat ini­cial siguin de les comar­ques giro­ni­nes, que l’empresa i l’acti­vi­tat corri també per aquí a prop, perquè això faci­lita un con­tacte més directe. No sem­pre s’acon­se­gueix, perquè també hi influ­ei­xen molts altres fac­tors, però abans de crear l’asso­ci­ació vèiem que hi havia una fuga d’empre­ne­dors giro­nins cap a Bar­ce­lona, Madrid o València, per tro­bar inver­sors.
Com fun­ci­ona?
Començàvem de zero, i la majo­ria hem hagut d’apren­dre a inver­tir. Ana­lit­zar els caràcters, l’evo­lució de fac­tu­ració i detec­tar si seran via­bles o no. Orga­nit­zem fòrums periòdics –ja en por­tem una cin­quan­tena–, cada dos mesos de mit­jana, i són l’opor­tu­ni­tat perquè diver­sos empre­ne­dors pre­sen­tin als inver­sors 3 o 4 pro­jec­tes dife­rents. La mit­jana d’assis­tents és de 30 o 40 per­so­nes, i després d’una pri­mera pre­sen­tació breu, d’uns 10 minuts, en fem 5 més de pre­gun­tes i reso­lució de dub­tes, i després pas­sem al networking, el con­tacte entre empre­ne­dor i inver­sors. Ales­ho­res ve la fase de sin­di­cació, amb els inver­sors deta­llant quina apor­tació econòmica hi volen posar cada un, i les con­di­ci­ons. I nome­nem un repre­sen­tant, que és una de les per­so­nes inver­so­res que té cura de cada pro­jecte i fa de pont entre empre­ne­dor i la resta d’inver­sors. Això fa estal­viar temps.
Deu anys ja. Quin és el balanç?
Vam tenir un pri­mer cas d’èxit impor­tant, que va ser Good­gut el 2015, a par­tir de la diagnosi de la micro­bi­ota intes­ti­nal per pre­ve­nir malal­ties diges­ti­ves. Al cap de dos anys va ser adqui­rida per Hipra i va acon­se­guir un 1 per 5, quin­tu­pli­car els diners que s’havien inver­tit. Això ens va donar cert reco­nei­xe­ment dins del sec­tor, que comprèn altres xar­xes de busi­ness angels.
Quin altre pro­jecte des­ta­ca­ria?
Ha fun­ci­o­nat molt bé l’Ski­tude, una apli­cació de mòbil pen­sada per al món de l’esport. Començant per l’esquí, però que alhora per­met dis­se­nyar rutes, per exem­ple, per córrer, cami­nar o fer en bici­cleta. I també està oberta a la gestió de reser­ves, publi­ci­tat, màrque­ting de les esta­ci­ons. Una empresa noru­ega s’hi va impli­car fort, i això va fer que alguns petits inver­sors ja deci­dis­sin sor­tir-ne. I con­ti­nua evo­lu­ci­o­nant bé, perquè l’empre­ne­dor fun­da­dor encara hi està molt impli­cat. Estem tran­quils.
Però no tots els pro­jec­tes fun­ci­o­nen...
Dels dos pri­mers pro­jec­tes, Good­gut va ser un gran èxit i l’altre, no. Hi ha risc, evi­dent­ment. Diver­ses estadísti­ques mos­tren que, de cada 100 pro­jec­tes, 80 poden aca­bar fra­cas­sant i 20 fun­ci­o­nen bé. Entre aquests n’hi haurà d’equi­li­brats, d’altres que gua­nya­ran diners, encara que pocs, i uns pocs d’èxit, que és on hi ha el retorn. Curi­o­sa­ment, en el cas de Bagi, de les 18 ini­ci­a­ti­ves que la xarxa ha impul­sat, en tenim un 80% de vives i només un 20% de mor­tes. Hem acon­se­guit inver­tir la tendència.
I quin és el secret, si es pot expli­car?
Pot­ser una part dels bons resul­tats és que no tenim ningú dedi­cat al 100% a la xarxa, en plan­ti­lla. Això ens resta la pressió d’haver de gene­rar un mínim d’ingres­sos per a estruc­tura. I tam­poc no fem ser­vir cap vehi­cle finan­cer, com ara fons comuns per apor­tar-hi capi­tals, sinó que cadascú deci­deix indi­vi­du­al­ment en quins pro­jec­tes inver­teix i en quins altres no.
Hi ha com­petència amb altres xar­xes?
Tots els empre­ne­dors són lliu­res de cer­car diners en altres xar­xes ter­ri­to­ri­als, paral·lela­ment, perquè és difícil tan­car el 100% del finançament neces­sari dins d’una única ronda. No hi haurà cap exclu­siva, però les con­di­ci­ons solen ser les matei­xes per a tots els grups, perquè si no seria caòtic.
Grups diver­sos, doncs, tre­ba­llen també en xarxa?
És que no té cap sen­tit, ni per a nosal­tres ni per a altres, pre­ten­dre anar-hi sols. L’objec­tiu comú és que es cobreixi la inversió necessària i que la nova empresa tiri enda­vant.
La figura de l’àngel inver­sor agafa embran­zida a par­tir de la crisi del 2008 com a res­posta a la res­tricció de l’accés al crèdit de la banca con­ven­ci­o­nal?
L’ori­gen del terme és molt més antic, del segle XIX, a causa de la crisi del sec­tor del tea­tre als Estats Units, quan l’admi­nis­tració va dei­xar de posar diners públics en el món de la cul­tura. Van aparèixer una sèrie d’empre­sa­ris que van posar-hi diners perquè ells, les seves famílies i tota la resta pogues­sin seguir gau­dint d’espec­ta­cles. I aquí sor­geix el con­cepte, com una mena de sal­va­dors o àngels econòmics. Però podríem tro­bar per­fils simi­lars fins i tot a l’Anti­gui­tat, a l’Imperi romà, segu­ra­ment amb con­di­ci­ons dife­rents. Res­pecte al sis­tema ban­cari, jo veig lògic que una enti­tat bancària no vul­gui dei­xar calés a fons per­dut, perquè tam­poc no són ONG. Una altra cosa podrien ser fun­da­ci­ons bancàries o les anti­gues cai­xes, però com a bancs, amb socis al dar­rere, calen resul­tats segurs.
La majo­ria de les cai­xes han des­a­pa­re­gut...
Les cai­xes apos­ta­ven molt més pels empre­ne­dors que no pas els bancs, eren més atre­vi­des. Però mol­tes van aca­bar com van aca­bar, també sobre­tot per fac­tors com la mateixa crisi immo­biliària i allò de cobrir, a més de la hipo­teca, cotxe i altres deu­tes. En part era cul­tu­ral. Als països nòrdics no s’hi van tro­bar.
Però, com a inver­sors, se la juguen si el pro­jecte no qua­lla.
Ens ho juguem tot. Si hi poses 1.000 euros, saps que els pots per­dre. No hi ha cap ren­di­bi­li­tat garan­tida, i és el pri­mer que diem a alguns inver­sors poten­ci­als que pre­gun­ten. Molts se n’apar­ten, però perquè no tenen el per­fil, no és per a ells. La filo­so­fia és des­ti­nar-hi uns diners que no calen a curt ter­mini i dels quals no pots espe­rar-ne res a cinc, vuit o deu anys vista.
Són les matei­xes regles que a la borsa, on una fallida pot fer caure el preu de l’acció a zero.
Cor­recte, tot i que a la borsa es pot selec­ci­o­nar entre acci­ons o títols de risc, o els de menor. Amb aques­tes dar­re­res, pots asse­gu­rar-te ren­di­bi­li­tats d’un 3 o un 4%, a mitjà o a llarg ter­mini. Amb les altres hi pots gua­nyar, o per­dre, més. I el risc sem­pre hi és. Amb els empre­ne­dors, el risc és gene­ral­ment alt, però has de saber tro­bar el moment idoni per entrar, abans de com­pe­tir amb els fons d’inversió, quan la idea està desen­vo­lu­pant-se i aju­dant que tiri enda­vant. Valo­ra­ci­ons ajus­ta­des i assu­mi­bles. En un pro­jecte ja madur, la nos­tra apor­tació pesa­ria menys i la ren­di­bi­li­tat futura seria molt menor.
Per tant, convé molt diver­si­fi­car i tro­bar el moment just?
Com a petits inver­sors, quan n’entren de més grans i et com­pren la teva part, és un bon moment per sor­tir-ne i anar a tro­bar-ne de nous. No volem ser socis capi­ta­lis­tes de per vida. Molts empre­ne­dors ja saben el moment de tro­bar una sor­tida i, amb aquests pos­si­bles guanys, inver­tir i con­tri­buir a altres pro­jec­tes. L’objec­tiu és entrar i sor­tir. Tor­nar a començar perquè algú altre pugui peda­lar i arri­bar a l’èxit tan aviat com sigui pos­si­ble.
És una fórmula que supleix la manca de crèdit per a l’empre­ne­dor i la manca de rèdits per a l’inver­sor o estal­vi­a­dor?
En part, també. Però l’altra ves­sant que hi veiem és que molts de nosal­tres som empre­sa­ris i ara tenim la sort de dis­po­sar d’uns recur­sos estal­vi­ats, però quan érem més joves també vam haver d’enge­gar, ens va cos­tar i sabem el que costa. I hi suma el fac­tor que jo, per exem­ple, soc advo­cat; d’altres com­panys, eco­no­mis­tes, ges­tors o empre­sa­ris. Cadascú pot ser útil per donar un cop de mà als empre­ne­dors amb el seu conei­xe­ment, un know-how enci­clopèdic. Ara podem aju­dar nous empre­sa­ris que venen a dar­rere i crear un nou eco­sis­tema amb molt de con­tacte humà, social i conei­xe­ment com­par­tit entre dife­rents gene­ra­ci­ons en els fòrums d’inversió. Casos pràctics. I aquí s’aprèn molt més que en la teo­ria. Aquí, dos més dos no sem­pre sumen qua­tre: pot ser molt més o també menys.
A banda dels empre­ne­dors, gent amb idees de nous nego­cis, que sem­pre n’hi haurà, amplien també el cer­cle de nous àngels inver­sors?
Sí, costa, però entra gent nova. L’inver­sor que ens ve a veure segu­ra­ment troba que som trans­pa­rents, per­so­nes com ells, que no anem pel bene­fici propi, sinó per fer la bossa col·labo­ra­tiva més gran i gua­nyar-hi tots una mica. L’asso­ci­ació no en treu diners, però com més gran sigui la xarxa, més pos­si­bi­li­tats hi ha que avan­cin dife­rents pro­jec­tes. Ampliar el diàmetre de la roda.
Apli­cat al tei­xit empre­sa­rial gironí, amb pre­do­mini de peti­tes i mit­ja­nes empre­ses i algu­nes d’elles potents i d’ele­vada fac­tu­ració, és una manera d’apos­tar pel model?
Tenim mol­tes empre­ses fami­li­ars, peti­tes i mit­ja­nes, però amb noves gene­ra­ci­ons molt pre­pa­ra­des, amb una nova men­ta­li­tat per enten­dre’n el fun­ci­o­na­ment. Aviat veu­rem, no crec que tri­guem gaire, que els matei­xos empre­sa­ris cer­ca­ran empre­ne­dors per inte­grar-los dins la pròpia empresa. Tin­dran una nova neces­si­tat per a un nou pro­jecte i tro­ba­ran un equip específic per tirar-lo enda­vant. Però aquí el per­fil d’empre­ne­dor també can­viarà.
Empre­ne­dors per compte aliè, assa­la­ri­ats?
No és el mateix algú visi­o­nari, que veu un nínxol de mer­cat i hi troba una solució pròpia i que neces­si­tarà arri­bar al final de cada mes, que l’encàrrec específic per part d’una empresa amb un salari garan­tit.
L’èxit de Good­gut ha pro­vat que el sec­tor sani­tari ofe­reix mol­tes opor­tu­ni­tats. A Girona, l’impuls al cam­pus de salut al vol­tant del nou Tru­eta pot ado­bar el ter­reny a la nova empre­ne­do­ria?
És clar que sor­ti­ran molts pro­jec­tes nous. Tin­drem robots que no neces­si­ta­ran mede­ci­nes, però nosal­tres no ho som i hem de viure més anys. La intel·ligència arti­fi­cial (IA) pot fer acce­le­rar trac­ta­ments per al càncer, per exem­ple. I això afa­vo­rirà noves ini­ci­a­ti­ves. En el parc de salut, aple­gant medi­cina, farmàcia, que també hi volen ser, infer­me­ria, cen­tres de recerca i un hos­pi­tal de pri­mer ordre, seran claus. En aquest sen­tit, ja està en marxa una nova asso­ci­ació, Girona Health Hub, amb per­so­nes amb exper­tesa a càrrec i d’altres que ja estan en l’òrbita de Bagi, amb alguns pro­jec­tes cen­trats en la salut. En el dar­rer any i mig, per posar un altre cas, està en marxa una altra ini­ci­a­tiva, Ten­sor Medi­cal, per detec­tar de manera més àgil malal­ties neu­ro­de­ge­ne­ra­ti­ves lle­gint imat­ges de res­sonàncies magnètiques amb la IA, i l’avís als met­ges d’aque­lles que són més con­cre­tes. Es pot estal­viar temps en la diagnosi i en detec­ci­ons pre­co­ces que l’ull humà no detec­ta­ria. O també The Smart Lolli­pop, un cara­mel que detecta malal­ties i evita les agu­lles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.