Política

política

La militància rebutja que ERC deixi de ser només independentista

Un 56% vota en contra de l’esmena d’Àgora Republicana en què la direcció no havia donat consigna, si bé rep el suport del 35%, entre els quals Oriol Junqueras

El 92% aprova la ponència estratègica que es fixa el 2031 com a horitzó per recuperar la majoria social independentista

El ple­nari del congrés d’ERC ha rebut­jat aquest matí les esme­nes vives pre­sen­ta­des per Àgora Repu­bli­cana, el sec­tor afí a Joan Tardà, a la ponència estratègica que recla­ma­ven que el par­tit deixés de defi­nir-se només com a inde­pen­den­tista per obrir-se a grups i sec­tors estric­ta­ment sobi­ra­nis­tes. La moció rebut­jada, en con­cret, defi­nia Esquerra Repu­bli­cana com un par­tit “que agrupa inde­pen­den­tis­tes i sobi­ra­nis­tes” i apos­tava per una estratègia “com­par­tida entre mili­tants inde­pen­den­tis­tes i mili­tants sobi­ra­nis­tes” per a la cons­trucció de la República Cata­lana, així com per “avançar amb la resta de for­ces polítiques inde­pen­den­tis­tes d’esquerra, sobi­ra­nis­tes, fede­ra­lis­tes i pro­gres­sis­tes”. La direcció no havia donat cap con­signa de vot -de fet, la mesa del congrés i els mem­bres de l’exe­cu­tiva han votat de mane­res diver­ses-, i l’esmena ha estat rebut­jada per tot just 311 vots en con­tra (56,03%), 48 en blanc i 196 (35,32%) que hi han votat a favor, entre els quals el mateix pre­si­dent del par­tit Oriol Jun­que­ras.

El con­junt de la ponència estratègica, bate­jada com a “Objec­tiu 2031: asso­lir la majo­ria social a favor de la inde­pendència” i que marca les línies mes­tres per mirar de recu­pe­rar una majo­ria social inde­pen­den­tista, s’ha apro­vat amb el 92,29% dels vots (503 a favor, per 22 en blanc i 20 en con­tra). El text es pro­posa com a objec­tiu asso­lir una majo­ria “sòlida i esta­ble” a favor de la inde­pendència de Cata­lu­nya coin­ci­dint amb la data asse­nya­lada del cen­te­nari del par­tit, i aposta per tre­ba­llar, men­tres­tant, per pre­pa­rar el país, la soci­e­tat i el par­tit, enfor­tint les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes i reforçant la consciència naci­o­nal.

La ponència asse­nyala que la inde­pendència “és la millor eina per garan­tir una Cata­lu­nya més justa, més pròspera i més democràtica”. Això sí, par­teix del “prin­cipi de rea­li­tat”, i subrat­lla que la pèrdua de la majo­ria inde­pen­den­tista al Par­la­ment no és “innòcua” i implica un “canvi d’etapa” política al país. Així, defensa que per seguir avançant en objec­tius “ambi­ci­o­sos” cal recu­pe­rar la majo­ria inde­pen­den­tista i cons­truir les con­di­ci­ons per fer efec­tiu el dret a l’auto­de­ter­mi­nació. Men­tre això no passa, però, el docu­ment insta a superar la política de “braços cai­guts”, i per això aposta per fer ser­vir les “palan­ques de força” que té ERC per tal “d’avançar i pre­pa­rar” el país, la soci­e­tat i el par­tit per quan es recu­peri la majo­ria. Per fer-ho pos­si­ble, el text apunta dos grans objec­tius. D’una banda, l’enfor­ti­ment ins­ti­tu­ci­o­nal, dotant les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes de “més poder polític, més sobi­ra­nia i més capa­ci­tat d’influència”, i reduint alhora la influència de les ins­ti­tu­ci­ons de l’Estat a Cata­lu­nya. I de l’altra, l’enfor­ti­ment naci­o­nal, tre­ba­llant per una soci­e­tat “cohe­si­o­nada” i poten­ci­ant el sen­ti­ment de per­ti­nença naci­o­nal, a par­tir d’una cata­la­ni­tat “plu­ral i inclu­siva”, i amb la llen­gua cata­lana com un dels grans ele­ments cohe­si­o­na­dors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.