Política

Esperant solucions per al Delta

A l’agenda de present i de futur del municipi hi ha la situació actual del Delta, amenaçat pel canvi climàtic

Enlairem Deltebre s’ha convertit, des de la seva irrupció, en la força hegemònica a Deltebre

El govern de Deltebre ha impulsat una agenda “transformadora”, sobretot en l’àmbit urbanístic

El govern de Lluís Soler ha buscat sinergies amb la resta de municipis del delta de l’Ebre

Del­te­bre, amb 11.941 habi­tants, és la quarta població més gran de les Ter­res de l’Ebre. Des del 2015 és gover­nada per Lluís Soler com a alcalde. Pri­mer ho va fer sota la sigla de CiU, però arran de la dis­so­lució de la coa­lició i mal­grat l’apa­rició del PDe­Cat, Lluís Soler va optar per crear una marca pròpia –ara ja cons­tituïda com a par­tit–, que és Enlai­rem Del­te­bre, que s’ha con­ver­tit en la força hegemònica al muni­cipi des que es va pre­sen­tar per pri­mer vegada a les elec­ci­ons muni­ci­pals del 2021.

La presència d’Enlai­rem, que es defi­nix com un par­tit trans­ver­sal ideològica­ment, ha acon­se­guit aglu­ti­nar el 65% dels vots en les dar­re­res elec­ci­ons muni­ci­pals i en el seu pas ha dei­xat sense repre­sen­tació política par­tits amb molta tra­dició històrica­ment a Del­te­bre com el PSC i el PP. Tam­poc la CUP, que va irrom­pre amb força al muni­cipi, té ara repre­sen­tació al ple de l’Ajun­ta­ment. Ara a l’opo­sició només queda ERC, que reco­neix que se sent sola en una lluita en la qual el rival és molt més fort, no només a l’Ajun­ta­ment, sinó que la seva influència s’estén i s’amplia a molts altres àmbits. Ara bé, des de l’opo­sició asse­nya­len una debi­li­tat: el govern d’Enlai­rem Del­te­bre, diuen, no té influ­en­cia política més enllà de Del­te­bre. Ni a la Gene­ra­li­tat, ni a l’Estat, ni a la Dipu­tació.

Des d’un punt de vista objec­tiu, al govern d’Enlai­rem Del­te­bre se li poden atri­buir molts de mèrits i ha impul­sat una agenda “trans­for­ma­dora” sobre­tot en l’àmbit urbanístic. El pres­su­post muni­ci­pal s’ha gai­rebé tri­pli­cat en deu anys, han trans­for­mat urbanísti­ca­ment dife­rents zones del muni­cipi, com l’entrada a la població per l’avin­guda Goles de l’Ebre –on l’alcalde recorda sovint que es pot fer una volta de 360º i veure actu­a­ci­ons a totes ban­des, entre les quals des­ta­quen la plaça de les Dones i l’edi­fici de l’Arros­sera–, també a l’entorn del camp de l’Aube de Jesús i Maria, la nova plaça 20 de Maig i aviat tota la façana nord del nucli de la Cava amb les obres del desaigüe del Préstamo. També han exe­cu­tat un ambiciós pla per a asfal­tar tots els car­rers de Del­te­bre, han posat fi al llast que supo­sava el con­tracte de sub­mi­nis­tra­ment del ser­vei de l’aigua amb l’empresa Sorea i han acon­se­guit tirar enda­vant un nou pla urbanístic. Entre els mèrits que també es pot apun­tar el govern d’Enlai­rem hi ha el de con­ver­tir la fira gas­tronòmica Mes­cla en un refe­rent del sec­tor i han recu­pe­rat i impul­sat el car­na­val, amb una rua que cada any aplega cen­te­nars de par­ti­ci­pants. Deu anys donen per a fer mol­tes coses i no ho expli­ca­rem tot, perquè si alguna cosa ha carac­te­rit­zat este govern ha estat la d’impul­sar moltíssima acció.

Òbvi­a­ment l’opo­sició, si bé reco­neix les llums, també veu mol­tes ombres en la gestió del govern d’Enlai­rem. Sovint les obres s’allar­guen més del pre­vist, sor­gei­xen entre­bancs i en molts casos estan mesos atu­ra­des. El cas més recent és el del desaigüe del Préstamo, també la reforma de la plaça 20 de Maig i el nou cen­tre veïnal i cul­tu­ral del Bar­ra­cot. També veuen un error l’aposta per pro­jec­tes faraònics i haver des­cui­dat, almenys fins ara, el con­tin­gut. S’han fet nous equi­pa­ments però sense una pro­posta d’acti­vi­tats o de dina­mit­zació al dar­rere. Tot pot can­viar amb l’impuls de l’Arros­sera. Caldrà espe­rar.

Pen­sar en el pre­sent i el futur de Del­te­bre ens obliga a par­lar de la situ­ació actual del delta de l’Ebre, amenaçat pel canvi climàtic. El tem­po­ral Glòria va dei­xar al des­co­bert la seva fra­gi­li­tat i debi­li­tat i les admi­nis­tra­ci­ons, la de l’Estat i la de la Gene­ra­li­tat, ja no poden mirar cap a una altra banda. Mal­grat s’han començat a fer algu­nes actu­a­ci­ons amb apor­ta­ci­ons de sor­res per part de l’Estat a les zones més afec­ta­des per la regressió i la posada en marxa de l’Estratègia Delta de la Gene­ra­li­tat, el govern de Del­te­bre se mos­tra “dece­but” per la situ­ació actual. Creu que no s’ha fet prou i lamenta que des de molts àmbits s’hagi vol­gut subs­ti­tuir el Pla Delta de la Taula de Con­sens per l’Estratègia Delta i Lluís Soler alerta que els plan­te­ja­ments són dife­rents. També cal recor­dar que el minis­teri té pen­dent de pre­sen­tar la versió defi­ni­tiva del Pla de Pro­tecció del Delta de l’Ebre i de resol­dre les més de 6.000 al·lega­ci­ons que es van pre­sen­tar des de Del­te­bre. També està pen­dent de resol­dre l’expe­di­ent d’ater­me­na­ment del domini públic marítim ter­res­tre, que rebut­gen de ple a Del­te­bre, i la gestió de la finca Bom­bita, que l’Ajun­ta­ment de Del­te­bre reclama i que el minis­teri vol cedir a Par­ques Naci­o­na­les. A més, el govern muni­ci­pal posauna altra demanda damunt la taula, en este cas diri­gida al govern de la Gene­ra­li­tat: li dema­nen que exer­ceixi la com­petència que té sobre el dra­gatge del riu Ebre i, en espe­cial, sobre l’accés per la desem­bo­ca­dura. La mobi­li­tat de les are­nes en esta zona fa que en deter­mi­na­des èpoques de l’any l’accés quedi tan­cat al pas d’embar­ca­ci­ons amb el con­seqüent per­ju­dici per al sec­tor pes­quer del muni­cipi i també per al sec­tor nàutic i turístic. El port de Del­te­bre és l’únic port flu­vial de Cata­lu­nya i la seva situ­ació fa que els pes­ca­dors per sor­tir a pes­car hagen de tra­ves­sar cada dia la desem­bo­ca­dura del riu.

Una de les estratègies del govern de Lluís Soler ha estat bus­car la siner­gia amb la resta de muni­ci­pis del delta de l’Ebre. Ho ha fet amb l’Ampo­lla, Camar­les i Sant Jaume amb la cre­ació del pro­jecte de comu­ni­cació local Delta.​Cat, i també amb l’impuls de la man­co­mu­ni­tat Del­ta­gestió, que ja ha rebut el vis-iplau de la Gene­ra­li­tat. Del­ta­gestió inclou sis muni­ci­pis del Delta: Del­te­bre, l’Aldea, Camar­les, l’Ampo­lla, Sant Jaume d’Enveja i la Ràpita i té l’objec­tiu prin­ci­pal de man­co­mu­nar ser­veis i, fins i tot, impul­sar pro­jec­tes estratègics comuns. La man­co­mu­ni­tat aglu­tina prop de 50.000 habi­tants i ha des­per­tat alguns recels polítics, després que n’hagi que­dat exclosa la ciu­tat d’Amposta.

Des del punt de vista indus­trial i ocu­pa­ci­o­nal, Del­te­bre no ha tin­gut cap gran implan­tació indus­trial els dar­rers anys, tot i que sí que les ha tin­gut en l’àmbit del comerç i de les grans superfícies comer­ci­als. De fet, l’ampli­ació del polígon és una de les assig­na­tu­res pen­dents des de fa anys al muni­cipi.

Resoldre les inundacions
El temporal Glòria no només va posar a prova la fragilitat del litoral del delta de l’Ebre, també el nucli urbà de Deltebre va patir fortes inundacions a la zona coneguda com els Torreros i propera al desaigüe del Préstamo, que com que no disposa d’un sistema eficaç de desguàs de l’aigua col·lapsa cada vegada que plou amb intensitat. Per resoldre el problema, l’Ajuntament de Deltebre ha emprès el projecte de canalització del desaigüe i de transformació en el futur passeig del Carrilet. La primera fase del projecte està xifrada en deu milions d’euros i les obres de la primera etapa, després de més d’un any de retard, s’acabaran este estiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.