Política

El futur de Breda, en marxa

Els edificis determinants per al poble s’estan portant a terme enguany, pensant en clau de futur

La redacció del POUM, el centre de dia, l’ampliació del CAP i la comissaria marquen l’estratègia

L’alcalde vol derogar la part variable de la taxa d’escombraries, però l’oposició creu que es pot ajustar

Si el CAP s’amplia per la part frontal, es perdran vuit places d’aparcament, assegura Junts

Breda està en movi­ment, i això és inne­ga­ble després d’enu­me­rar totes les obres i reha­bi­li­ta­ci­ons que s’estan duent a terme al muni­cipi pràcti­ca­ment al mateix temps. Tot i ser un poble petit, amb una extensió de poc més de cinc quilòmetres i una mica menys de qua­tre mil habi­tants, amb l’esforç dels ciu­ta­dans i de les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons s’està acon­se­guint que Breda no quedi enrere.

Però què sig­ni­fica no que­dar enrere? Doncs ampliar el cen­tre d’atenció primària (CAP), ade­quar la nova comis­sa­ria de la poli­cia local, ampliar l’actual bibli­o­teca i pro­jec­tar-ne una de més moderna i com­pleta en un futur pro­per, així com redac­tar un nou POUM –l’actual no s’ha actu­a­lit­zat des del 1991–, entre altres actu­a­ci­ons. Això sí, hi ha pro­jec­tes que van amb retard, com el mateix POUM (pla d’orde­nació urbanística muni­ci­pal), ini­ciat el 2019. En aquest sen­tit, l’alcalde de Breda, Dídac Man­resa, reco­neix que estan tri­gant a tenir-lo enlles­tit perquè estan donant pri­o­ri­tat al dia a dia. “Bàsica­ment, perquè se’ns menja, i el POUM no és urgent”, asse­gura Man­resa. I afe­geix: “És un docu­ment tan viu que d’un any per l’altre et poden can­viar les cir­cumstàncies. De fet, aquest és un punt de vista com­par­tit per gai­rebé tots els con­sis­to­ris.”

Cen­trant-nos en les inten­ci­ons urbanísti­ques de l’equip de govern de Breda (ERC), el POUM ha de ser­vir per reor­de­nar urbanísti­ca­ment el muni­cipi i defi­nir clara­ment qui­nes zones són les resi­den­ci­als i qui­nes àrees són les indus­tri­als. Man­resa avança que una de les dues vari­ants del muni­cipi des­a­pa­rei­xerà, ja que es dei­xarà de tenir indústria en una de les dues ban­des del poble, cosa que farà inne­cessària la seva existència. També es des­clas­si­fi­carà una gran quan­ti­tat de sòl, com ara el turó de Santa Anna, que actu­al­ment és ter­reny urba­nit­za­ble i que, amb aquest canvi, que­darà pro­te­git. A més, Man­resa explica que aques­tes des­clas­si­fi­ca­ci­ons res­po­nen al pla ter­ri­to­rial de les comar­ques giro­ni­nes del 2010, que fins ara no s’ha apli­cat cor­rec­ta­ment a causa de l’enve­lli­ment de les nor­mes del POUM vigent. “La fina­li­tat és posar-nos al dia en matèria urbanística del segle XXI, amb habi­tatge de pro­tecció ofi­cial, nous crei­xe­ments urbanístics, de limi­tació de les noves zones indus­tri­als, de comerç i mobi­li­tat, etc.”, asse­vera el bat­lle.

Així i tot, no sem­pre plou a gust de tot­hom, i tot i que aques­tes cons­truc­ci­ons són necessàries per als bre­dencs i bre­den­ques, hi ha veus contràries a la ubi­cació esco­llida per part de l’admi­nis­tració local.

Un exem­ple és la comis­sa­ria de la poli­cia local, que ja quasi està aca­bada i s’ha cons­truït en un ter­reny al cos­tat del CAP, un solar que, segons remarca Neus Bru­net, cap de l’opo­sició al muni­cipi per Junts, hau­ria de ser­vir per ampliar el cen­tre sani­tari. “Si es fa per davant, es per­dran vuit pla­ces d’apar­ca­ment”, asse­gura. I afe­geix: “A més, des del mes de gener que no tenim ambulància al muni­cipi, ha anat a Hos­tal­ric. Tenim por que sigui indi­ca­tiu d’un canvi en el CAP ges­tor.”

En aquest aspecte, Bru­net afirma que temen per­dre com­petències en l’àmbit sani­tari, però que no tenen infor­mació. “A l’últim ple de l’any pas­sat es va dir que l’ambulància se n’anava, però no per quin motiu”, asse­nyala la líder de Junts per Breda.

Un altre exem­ple és el cen­tre de dia: l’edi­fici ja estava fet, es va cons­truir el 2014, però en aquell moment, segons el bat­lle, no es va poder obrir el cen­tre per falta de finançament: “L’Ajun­ta­ment de lla­vors sabia de sobres que no tenia finançament, i tot i així es va obrir un cen­tre i van crear unes expec­ta­ti­ves que no es podien com­plir.” La diferència, exposa, és que ara la con­se­llera els ha dit que sí, finançant entre 12 i 20 pla­ces, que el con­sis­tori “llui­tarà” perquè es vagin ampli­ant cada any.

Per la seva part, Bru­net sosté que l’any 2015 “es van orga­nit­zar tots els tràmits per a la con­cessió”, i que ja estava tot “mig enge­gat”, fins que va entrar Esquerra Repu­bli­cana al con­sis­tori i va tren­car les nego­ci­a­ci­ons amb l’empresa que l’havia de ges­ti­o­nar, Sumar, i van deses­ti­mar l’ober­tura del cen­tre.

Deu anys després, així i tot, la gestió del ser­vei dels tallers de memòria que es duien a terme ha can­viat des de l’1 de gener d’enguany. L’empresa pública Sumar ha aga­fat el relleu i ges­ti­o­narà el futur Saiar, un ser­vei per a la gent gran en l’àmbit rural.

La taxa justa

Un altre punt de tro­bada i, alhora, de des­a­cords entre l’equip de govern i l’opo­sició és la gestió de l’empresa pública Nora de les escom­bra­ries al muni­cipi. Sobre aquest tema, fa un mes l’alcalde va decla­rar a aquest diari que, tot i estar “rao­na­ble­ment” con­tents amb la reco­llida porta a porta, la taxa justa no ha fun­ci­o­nat cor­rec­ta­ment per raons tec­nològiques. “No tenim garan­ties que no ens torni a pas­sar aquest des­ga­vell en les lec­tu­res”, diu Man­resa. Per tant, estan estu­di­ant la manera de dei­xar sense efecte la part vari­a­ble.

Sobre això, Bru­net mani­festa que està d’acord que hi ha hagut errors en les lec­tu­res aquest any, però que l’ante­rior havia fun­ci­o­nat bé. Els pro­ble­mes amb aquest sis­tema, segons Junts, venen per la falta d’infor­mació, perquè diuen que molta gent no sap que els pri­mers 36 cubells no boni­fi­quen, i per la deri­vació de les con­sul­tes al Con­sell Comar­cal de la Selva, quan una res­posta des del con­sis­tori seria “més pro­pera”.

Per tot això, el grup muni­ci­pal a l’opo­sició creu que la res­pon­sa­bi­li­tat no és només del Con­sell Comar­cal o de Nora, i que el con­sis­tori no pot desen­ten­dre’s del pro­blema. “Al cap i a la fi, qui va con­trac­tar Nora és l’Ajun­ta­ment”, exclama Bru­net. La seva pro­posta és que el ser­vei de reco­llida de les escom­bra­ries sigui con­tro­lat i super­vi­sat pel regi­dor d’aquesta àrea de l’Ajun­ta­ment. A més, també cre­uen que un imant per a la nevera que marqués clara­ment els dies de reco­llida selec­tiva aju­da­ria, de manera gràfica, a enten­dre la fórmula per acon­se­guir que no s’hagi de pagar res per la taxa vari­a­ble. En resum: una impli­cació de tot­hom perquè la taxa justa torni a ser un bon model de gestió, com fins fa qua­tre mesos.

La política municipal
La curiositat política de Breda és que només ha tingut cinc alcaldes en tota la història de la democràcia. El primer batlle va ser Jorge Puiggalí, d’Independents, i només va governar durant un mandat, fins al 1983. Després, va agafar el relleu Albert Planasdemunt, del mateix partit, fins al 1991, quan es va presentar com a cap de llista del grup Jordi Iglesias –que després va pertànyer a CiU–, des del 1991 fins al 2015, exceptuant el mandat del 2003, quan Salvador Figueras va encapçalar el consistori. Actualment, i des de fa deu anys, l’alcalde de Breda és Dídac Manresa, el càrrec electe que va apostar per Esquerra Republicana per ser “l’únic partit independentista d’aquell moment”, segons explicava en una entrevista anterior a aquest diari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.