Cinema

Festival de màlaga

Aferrar-se a la casa familiar o buscar una llar molt lluny

On és casa nos­tra? Fins a qua­tre pel·lícules amb pro­ta­go­nis­tes o pro­ducció cata­lans han posat aquest tema damunt la taula al Fes­ti­val de Màlaga, des de pers­pec­ti­ves molt diver­ses. Una quinta por­tu­guesa, de la valen­ci­ana Ave­lina Prat i produïda per Míriam Porté, plan­teja el tema d’on és casa nos­tra en un film que també parla d’iden­ti­tat i de la neces­si­tat atàvica que tenim d’expli­car i escol­tar històries. Un pro­fes­sor de geo­gra­fia (Manolo Solo) és aban­do­nat per la seva dona sèrbia i viatja fins a la costa nord de Por­tu­gal, on es fa pas­sar per un jar­di­ner i acaba tre­ba­llant en una casa senyo­rial pro­pi­e­tat d’una mis­te­ri­osa dona (María de Medei­ros).

També viatja sense bit­llet de tor­nada el per­so­natge de Mario Casas a Molt lluny, en aquest cas a Utrecht (Holanda). L’actor inter­preta un afi­ci­o­nat de l’Espa­nyol que, després d’un par­tit del seu equip a Utrecht, es queda a la ciu­tat, sense diners ni cap pla, en una crisi d’iden­ti­tat que ens fa sen­tir la duresa i pre­ca­ri­e­tat de la vida de l’emi­grant. Mario Casas, que hi parla en català, va ani­mar el direc­tor, el seu coac­hing Gerard Oms, a debu­tar com a direc­tor amb una història que va viure ell mateix.

Lo que queda de ti està rodada al Pre­pi­ri­neu d’Osca, la terra de la direc­tora, Gala Gra­cia, i té dues pro­ta­go­nis­tes cata­la­nes: Laia Man­za­na­res i Àngela Cer­van­tes. En aquest cas el viatge és invers: Laia és una com­po­si­tora que torna a la casa fami­liar des de Nova York arran de la mort del seu pare. El dolor per la pèrdua i la mala consciència d’haver-se dis­tan­ciat massa temps li fan pren­dre la decisió d’inten­tar tirar enda­vant la granja amb la ger­mana.

Marull i López

Laia Marull i Sergi López són els pro­ta­go­nis­tes de la pro­ducció valen­ci­ana La terra negra. En aquest cas, el con­flicte ve de la resistència a ven­dre una pro­pi­e­tat fami­liar, en un drama que defuig el rea­lisme en les inter­pre­ta­ci­ons, amb un estil hieràtic que recorda el cinema de Kau­rismäki.

També es pre­senta a con­curs Esmorza amb mi, debut d’Iván Mora­les. Par­teix de la seva llarga i sòlida tra­jectòria tea­tral, i del seu èxit del mateix títol. Álvaro Cer­van­tes, Anna Alarcón, Marina Salas i Iván Mas­sagué inter­pre­ten qua­tre per­so­nat­ges que inten­ten començar de nou en les seves rela­ci­ons, en la feina i en la vida. Jone, bat­zu­e­tan està rodada en basc i s’ambi­enta a la Set­mana Gran de Bil­bao. La seva direc­tora, Sara San­tova, s’ha for­mat a l’Escac i té al dar­rere la pro­duc­tora de l’escola.

8, de Julio Medem, es pro­posa expli­car la història d’Espa­nya, o més aviat de les dues Espa­nyes, en una ambi­ci­osa i arris­cada pro­posta: vuit plans seqüència que retra­ten vuit moments de la vida d’un home i una dona nas­cuts en un mateix poble, el dia que es pro­clama la segona República. D'adults són inter­pre­tats per Javier Rey i Ana Rujas. El film, que es pre­senta fora de con­curs, per­met cons­ta­tar que Julio Medem segueix sense retro­bar la ins­pi­ració dels seus impac­tants pri­mers films. Retrata una jove que viu el con­trast entre la dis­bauxa de la festa i un pano­rama com­pli­cat a casa, que l’obliga a afron­tar difi­cul­tats pròpies dels adults: la mare va morir, el pare pateix un Parkin­son avançat i té una ger­mana petita.Màlaga ha aco­llit també diver­sos docu­men­tals cata­lans. Mira­lles, de la ita­li­ana Maria Mauti, rei­vin­dica el lle­gat d’un dels grans arqui­tec­tes de les dar­re­res dècades a través de les seves obres. On eres quan hi eres? està diri­git per Jana Mont­llor, filla del can­tant i actor Ovidi Mont­llor. Està nar­rat des de la pers­pec­tiva íntima d’una nena que intenta recu­pe­rar els records del seu pare, sovint absent per la seva entrega a la feina i mort pre­ma­tu­ra­ment quan ella tenia 15 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.