Política

Sergi Albrich

Cap de l’oposició (ERC)

“El govern Roqué ha estat poc ambiciós en l’habitatge”

“S’hauria d’haver aconseguit la cessió gratuïta de la caserna de la Guàrdia Civil; en catorze anys s’haurà avançat en nou pisos”

“Per tercer any consecutiu l’Ajuntament està sota tutela financera, i això pot anar en detriment dels serveis públics”

Des del 2004 que no es fa cap promoció d’habitatge públic a Sant Joan, ni hi ha pla local d’habitatge

Sergi Albrich ana­litza en aquesta entre­vista les polítiques que fan falta a Sant Joan per fomen­tar-hi l’arre­la­ment. Denun­cia la manca de política d’habi­tatge durant els últims catorze anys.

Man­te­nir la població és un mal­de­cap per als pobles de mun­ta­nya?
Durant molts anys, Sant Joan ha per­dut població i n’ha anat recu­pe­rant lleu­ge­ra­ment. La tendència, però, ha estat sem­pre a la baixa.
Què s’ha de fer per fomen­tar l’arre­la­ment?
Hi ha diver­sos temes que fa temps que s’hau­rien d’haver tre­ba­llat i que l’equip de govern ho ha fet poc. Un és l’habi­tatge i l’altre, el trans­port públic.
Vostè, que va ser direc­tor de ser­veis al ter­ri­tori a Girona, porta l’aigua al seu molí...
Quan vaig tenir res­pon­sa­bi­li­tats a Girona i amb les que tinc en la vice­pre­sidència del Con­sell Comar­cal del Ripollès, hem pogut avançar. Pel que fa a trans­port públic, estem millor con­nec­tats, ja sigui dupli­cant les freqüències cap a Bar­ce­lona o amb l’incre­ment de freqüències cap a Girona. Per tant, un bon trans­port públic és sinònim de poten­ciar l’arre­la­ment, i és, doncs, una eina més.
I l’habi­tatge?
Durant els anys del govern Roqué s’ha fet molt poc en matèria d’habi­tatge. És veri­tat que, final­ment, ara, es comença a tre­ba­llar el tema de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Durant molts anys, nosal­tres hem recla­mat que es tre­ballés per a una cessió gratuïta i, quan altres muni­ci­pis ho han acon­se­guit, Sant Joan n’ha assu­mit la com­pra i, ara, es faran els habi­tat­ges. Per tant, en catorze anys, bàsica­ment, s’haurà avançat en nou habi­tat­ges, i per tant la pro­porció és molt baixa.
El Con­sell Comar­cal del Ripollès està lide­rant una estratègia en aquest àmbit. Com se’n bene­fi­cia Sant Joan?
Som la pri­mera comarca del país que fa un estudi d’habi­tat­ges buits. Ara ve una segona fase. Un cop diagnos­ti­quem aquests habi­tat­ges buits, que a Sant Joan de les Aba­des­ses són 248, mira­rem com els mobi­lit­zem per fomen­tar-ne l’ocu­pació. Això també ha permès diagnos­ti­car un con­junt de ter­renys, que són 190 a la comarca i 55 a Sant Joan. Si aquesta feina s’hagués fet prèvia­ment, ara que Ter­ri­tori impulsa mesu­res per poten­ciar l’edi­fi­cació, ja tindríem la feina per avançar.
Què hau­ria d’haver fet, doncs, l’equip de govern?
Sabent que hi havia tants habi­tat­ges buits, calia poten­ciar acords amb els pro­pi­e­ta­ris per reha­bi­li­tar-los. Fa anys que ho recla­mem, però no s’ha fet.
I la pro­moció pública?
Des del 2004 que no es fa cap pro­moció d’habi­tatge públic, ni tenim pla local d’habi­tatge. Ara es comença a fer, però anem tard.
La Llau­det és una bona opor­tu­ni­tat?
És una bossa d’aquests habi­tat­ges buits i s’ha de tre­ba­llar per a la seva reha­bi­li­tació, però nosal­tres cre­iem que és més impor­tant començar a ocu­par tots els del cen­tre.
I la resta de ser­veis?
Tenim una llar d’infants amb tots els grups coberts i fa molts anys que recla­mem que es con­tracti una nova edu­ca­dora per des­do­blar-ne un i evi­tar que hi hagi infants que es que­din sense accés a la llar.
I els ser­veis per als més grans?
La Fun­dació Emma, que és qui ges­ti­ona el geriàtric, la direcció del patro­nat de la qual és de l’Ajun­ta­ment, tanca en nega­tiu des de fa un parell d’anys. Fa temps que dema­nem que hi posi més diners, perquè es podrien ofe­rir uns millors ser­veis i unes millors con­di­ci­ons labo­rals i, per tant, que la nos­tra gent gran o les per­so­nes amb dependència que hagin de fer ús d’aquest ser­vei puguin fer-ho a Sant Joan. La mala salut econòmica que té la fun­dació va lli­gada a la mala salut de la situ­ació econòmica de l’Ajun­ta­ment.
Expli­qui’s.
Hi ha la pre­visió d’aca­bar l’any amb un deute del 85% i superar els 3,8 mili­ons de deute. Per ter­cer any con­se­cu­tiu, l’Ajun­ta­ment està sota tutela finan­cera, i això pot limi­tar la seva acció finan­cera i anar en detri­ment dels ser­veis públics.
Algun en con­cret?
Sí, l’equip de govern ha posat sobre la taula que vol eli­mi­nar la poli­cia local per crear un cos de vigi­lants, i per tant amb mol­tes menys com­petències.
Quina salut té el comerç de Sant Joan?
Cada cop costa més que les boti­gues obrin la per­si­ana, es van tan­cant comerços i se n’obren pocs. Fa molts anys que conei­xem aquesta tendènci,a i cal­dria pren­dre mesu­res per faci­li­tar el relleu. Hi ha orga­nis­mes a la comarca que tre­ba­llen en aquest sen­tit, però no podem exter­na­lit­zar sem­pre. Cal una estratègia local. Al final tin­drem uns car­rers ben arre­glats, però sense vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.