Política

Montse Soler i Pons

Cap de l’oposició (ERC)

“És un pulmó verd i és necessari que es preservi”

“Vam començar el mandat fent un canvi radical de la nostra estratègia. Veníem d’una oposició de molta confrontació”

“Hi som per fiscalitzar i proposar; per intentar millorar la ciutat tant com puguem i ser la veu de la ciutadania a l’Ajuntament”

No sé per què costa tant desencallar les reivindicacions històriques com l’hospital i l’estació

Regi­dora des del 2015, Montse Soler (Ter­rassa, 1982) és des de fa alguns mesos la por­ta­veu d’ERC, en subs­ti­tució de Xavier Cor­bera, que havia estat cap de llista i que va fer un pas al cos­tat man­te­nint-se, però, com a un dels cinc regi­dors del grup.

Quan s’acosta la mei­tat del man­dat, quina valo­ració en fa?
Vam començar el man­dat fent un canvi radi­cal de la nos­tra estratègia. Veníem d’una opo­sició de molta con­fron­tació, molt dura perquè havien pas­sat coses en els ante­ri­ors man­dats, greus per a nosal­tres, que havien malmès la relació entre els dos grups prin­ci­pals del muni­cipi. Fa anys havíem estat al govern amb els soci­a­lis­tes, però des de 2015 som a l’opo­sició. Aquest man­dat el PSC perd un regi­dor i després d’alguns mesos tor­nen a fer govern amb En Comú Podem però sense majo­ria abso­luta. Nosal­tres, tot i tenir cinc regi­dors, tenim més força que abans. A finals de 2023, en la nego­ci­ació de pres­su­pos­tos pel 2024, l’ante­rior por­ta­veu firma uns acords amb el PSC amb la volun­tat de tren­car les dinàmiques de con­fron­tació i, a banda de mesu­res con­cre­tes, s’esta­blei­xen grups de tre­ball. No s’han mate­ri­a­lit­zat mol­tes de les pro­pos­tes acor­da­des. En el moment de nego­ciar els del 2025, ens asse­iem amb el PSC, incor­po­rem algu­nes pro­pos­tes, però dei­xant clar que serà molt difícil un vot favo­ra­ble perquè han incom­plert la majo­ria dels acords sig­nats. No podem tor­nar a donar un altre xec en blanc. Va haver-hi uns mesos de paràlisi i ara fa un parell de mesos que ens reu­nim per trac­tar temes con­crets. Sem­pre els ho dic, és la vos­tra res­pon­sa­bi­li­tat, sou vosal­tres qui gover­neu, la pilota és a la vos­tra teu­lada.
En els dar­rers mesos s’han produït can­vis al seu grup. Per què?
S’ajun­ten dife­rents temes. Hi ha una mica d’àmbit local i una mica d’àmbit naci­o­nal i cadascú ho fa per raons dife­rents. L’opo­sició és molt dura perquè al final no gover­nes i la gent es con­fon de vega­des. Hi som per fis­ca­lit­zar i pro­po­sar, per inten­tar millo­rar la ciu­tat tant com puguem i ser la veu de la ciu­ta­da­nia a l’Ajun­ta­ment. Som en un període canvi i de trans­for­mació. El par­tit con­ti­nua tenint un gruix de militància impor­tant, gent que vol seguir impli­cada. Hi ha per­so­nes que s’han fet mili­tants ara.
Són con­tra­ris a la pro­posta de Sant Cugat de crear un nou barri a l’antic camp de golf.
Fa molts anys que recla­men des de Rubí la neces­si­tat de con­ver­tir l’antic camp de golf en un parc interurbà que con­necti les dues ciu­tats. És un dels pocs pul­mons verds que tenim a l’entorn urbà de la ciu­tat i és neces­sari que es pre­servi. Al 2021, el con­se­ller Puig­neró ja va tras­lla­dar a les alcal­des­ses de Rubí i Sant Cugat la idea de con­ver­tir el camp de golf en un parc urbà. No sé què ha pas­sat perquè el par­tit del mateix Puig­neró pro­posi el pro­jecte urbanístic. És un pro­jecte dibui­xat però no pre­sen­tat enlloc. No són tràmits fàcils. Qui no està a favor de fer habi­tatge social? Si el titu­lar és aquest, doncs, ningú; però si hi afe­gim que és a un pulmó verd, ales­ho­res entrem en con­tra­dicció. Bus­quem altres espais que no impli­quin cons­truir en una zona verda.
Quina valo­ració fan del POUM que s’està tre­ba­llant?
Estem con­tents perquè a la nova redacció del POUM s’està inten­tant comp­tar amb els par­tits de l’opo­sició, bus­car un con­sens. S’està tre­ba­llant amb un equip extern i per­so­nes de Rubí que for­men part del comitè d’experts. La intenció és bona. De moment, tot i que hi havia coses que no acabàvem de veure i es van incloure algu­nes esme­nes, el docu­ment d’avanç el veiem posi­tiu.
Cre­uen que són necessàries les obres a l’avin­guda de l’Esta­tut?
Són necessàries, però vam fer una abs­tenció perquè enteníem que havia de ser una pro­posta més valenta, més actu­a­lit­zada i que mirés més al futur. Per exem­ple, millors mate­ri­als i una con­tinuïtat real del car­ril bici. L’abs­tenció era un sí crític.
Creu que Rubí ja hau­ria de tenir clar quin nou model de reco­llida de resi­dus vol tenir?
Es va molt tard perquè encara estem valo­rant quin ha de ser el model de reco­llida selec­tiva. En aquest tema, com en el cas de l’habi­tatge, no s’ha vol­gut ser valent i qui dia passa any empeny. S’ha d’anar cap a una taxa justa i s’han d’imple­men­tar sis­te­mes de reco­llida que iden­ti­fi­quin l’usu­ari perquè paguis el que gene­ris. Els can­vis sem­pre gene­ren resistències, però al final la gent s’hi aca­barà acos­tu­mant. Tenim un pro­blema amb els resi­dus i la gent n’ha de ser cons­ci­ent.
Hi ha temes com l’hos­pi­tal i la segona estació de fer­ro­car­rils que fa anys que es recla­men.
No sé perquè costa tant des­en­ca­llar les rei­vin­di­ca­ci­ons històriques. Durant molts anys, nosal­tres dèiem: exer­cim bé la nos­tra influència com a muni­cipi? Nosal­tres no gover­nem. Qui governa és qui ha d’exer­cir aquesta influència perquè hi hagi un retorn millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.