Política
Pau Presas
Alcalde de Cassà de la Selva (Fem Cassà)
“Volem ser un poble que sigui un referent comercial i industrial”
“La reforma prevista a l’antiga carretera provincial permetrà treure els cotxes de les voreres, que quedaran per als vianants”
“Hem aprovat el pressupost més alt de la història del poble i tenim tres prioritats: fer un Cassà endreçat, net i segur”
La reforma de carrers, el pàrquing de Can Rich i altres actuacions ajudaran el comerç local Hem posat més càmeres i som molt proactius en les ocupacions delinqüencials
El grup municipal de Fem Cassà, integrat per militants d’ERC –com el mateix alcalde– però també per membres independents, ha creat una majoria absoluta (15 regidors de 17) pactant amb JuntsxCat. En aquest mandat s’estan afrontant sobretot obres de remodelació de carrers, nous aparcaments i la consolidació del servei de recollida porta a porta. Mes endavant, anuncia l’alcalde, s’anirà per projectes de més envergadura.
Va apostar per pactar amb Junts, tot i que només li calia un sol regidor més. Per què?
Perquè des del primer moment que ens vam presentar vam avisar que posaríem els interessos del poble al davant dels de partit. Anàvem amb la voluntat de poder afrontar els canvis i les actuacions amb comoditat. I aquest pacte ens permet treballar en aquest sentit.
Han aprovat el pressupost més elevat de la història de Cassà?
Sí, i ho hem fet per afrontar les tres prioritats que tenim, que és fer un poble net, endreçat i segur. Són una mica més de 17 milions, fet que suposa un increment d’un 7,06% respecte a l’any anterior.
Per tenir el poble més “net”, han canviat el sistema de recollida dels residus. Els resultats són bons, de moment?
L’1 de desembre vam començar l’aplicació del nou sistema porta a porta i en fem una molt bona valoració. És un canvi molt important i, a més a més, creiem que hi ha hagut una molt bona implantació i els resultats són molt bons. Hem passat d’estar pel 40% de reciclatge a estar en un 80%. Hi ha tingut molt a veure també l’increment de personal i recursos per a la neteja viària.
Per què s’ha fet aquest increment de personal?
A principi de legislatura vàrem incrementar el personal de neteja viària i també els recursos per a aquest àmbit. Des del desembre hem assumit directament tota la neteja viària del poble. Això ha coincidit amb l’aplicació del nou model de recollida de residus, que ha suposat l’eliminació de totes les àrees de contenidors del poble, que eren prop de 130 àrees. Hem tingut sort perquè els ciutadans s’han compromès amb els canvis.
La població s’ha adaptat al nou sistema del porta a porta?
Ha estat molt positiu, perquè seria impossible que això funcionés bé sense el compromís d’una gran majoria de cassanenques, però a més hi ha el compromís, hi ha els recursos i, en aquest cas, la voluntat per part de l’administració. Cal afegir-hi el fet que, si hi ha alguna incidència, des de l’Ajuntament i conjuntament amb la policia local, s’activen una sèrie de dispositius policials per garantir més tranquil·litat als veïns.
Parlant d’un Cassà “segur”, han augmentat el nombre de càmeres de seguretat. Per què?
Les dades que tenim respecte a seguretat són bones, però cal seguir. Aquest any acabarem d’estendre una mica les zones cobertes per les càmeres. Això és útil, sobretot per poder controlar entrades i sortides del poble. També moltes vegades ens serveix per poder identificar algun infractor i això després permet poder-lo localitzar i després poder sancionar efectivament. Ens ha servit per algun acte incívic, també per algun abocament.
L’Ajuntament ha estat proactiu a evitar ocupacions il·legals. Com ho han pogut fer?
I en aquest sentit hem fet un pas més, és a dir, hi apliquem el nou protocol que es desprèn de l’acord de la junta de magistrats de l’Audiència Provincial de Girona que permet, en el cas d’ocupacions il·legals o delinqüencials, poder actuar sense la necessitat d’un informe judicial.
Passem al Cassà “endreçat”. Hi ha partides per a arranjaments i reformes de carrers?
Hem estat avançant. Hem aconseguit subvencions, per exemple, de l’Agència Catalana de l’Aigua per a la renovació de la xarxa d’aigua i de la Diputació de Girona per asfaltar camins veïnals. No es poden asfaltar tots, però sí que podem aconseguir que estiguin en bones condicions. En concret es millora l’accés al refugi de les Gavarres i s’asfalta un camí veïnal al veïnat de les Serres, entre altres actuacions. Més endavant farem actuacions a la plaça de la Coma. Són subvencions que ens permeten abordar projectes sense haver de carregar les arques municipals. I, un cop acabades aquestes i diverses reformes de carrers, podrem començar a cobrir projectes de més envergadura.
Quins serien aquests projectes de més envergadura?
Un dels grans projectes de futur serà la creació d’una nova biblioteca. La remodelació de Can Frigola permetrà fer uns canvis en el repartiment d’espais i més endavant anirem per tenir una biblioteca que tindrà les dimensions que el municipi es mereix.
Al centre també hi ha renovació d’algunes vies?
Ja han començat les obres al carrer del Molí, on farem calçada única, renovem les voreres i prioritzem el trànsit dels vianants. Una reforma semblant es farà als carrers de Puigcugul, i al carrer del Pont, també, que són dos propers al centre i al comerç. Aquestes actuacions pretenen contribuir a la millora del pas però també a la dinamització comercial.
Aquí també hi tindrà un paper important el nou aparcament de l’antiga fàbrica Rich?
Exacte. El fet de dinamitzar tot el que és el comerç local, al centre, l’activitat econòmica, que hi hagi moviment, és un element de cohesió social. I una de les principals demandes és la manca d’aparcaments propers al centre del poble. Per tant, es va poder arribar a un acord, amb els propietaris de l’antiga fàbrica, que està situada prop de la carretera provincial i també prop de la plaça de la Coma, per construir un aparcament. Ja han començat els treballs d’enderroc i segurament estarà acabat aquest mateix any.
Ara, la manca d’aparcament és visible a l’antiga carretera provincial, on els cotxes aparquen a la vorera. Hi ha solució?
Aquest és un dels gran espais que també tenim projectat reordenar. La carretera provincial és una de les artèries de circulació, tant de vehicles motoritzats com de vianants. La reforma prevista permetrà treure els cotxes de les voreres, que quedaran per als vianants, i hi haurà millores en accessibilitat. La renovació de la carretera serà una altra de les palanques que contribuiran al desenvolupament comercial al centre.
Han aprovat unes ajudes per als comerços que vulguin obrir al centre. Amb quina intenció?
Perquè és important que hi hagi nous comerços i també és important mirar que els que hi ha no tanquin o que tinguin relleu. D’altra banda, hem modificat el reglament de mercats, i el dels dissabtes, a més d’alimentació, s’ampliarà a altres tipus de productes. I acabem d’obtenir, a través del SOC, la creació d’una plaça per a un agent d’ocupació i desenvolupament local (AODL), que tindrà com a objectiu principal desenvolupar un pla de treball enfocat en la consolidació i dinamització del teixit econòmic del nostre municipi i també de la nostra zona d’influència econòmica i social.
Cassà es troba al centre d’una cruïlla de vies de comunicació importants. Ho exploten prou?
Precisament, el que volem aconseguir és que Cassà exerceixi aquest paper de capitalitat que té a la zona. I que tingui influència en el desenvolupament comercial i industrial de tota l’àrea de la qual és un punt central. Històricament hem estat un referent en l’àmbit industrial i comercial i volem seguir essent-ho. I també en els àmbits cultural, educatiu o sanitari.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.