Política

Xavi Palau

Cap de l’oposició (PP)

“Cal reforma urbana en racons de tots els barris”

“Des del PP tenim la mà estesa al govern per reformar el POUM, però cal fer-ho amb accions d’habitatge i reforma ben pensades”

“En dos anys de govern de Larrosa no s’ha fet cap actuació concreta al Centre Històric, quan hauria de ser un prioritat”

El projecte Torre Salses fa necessari un pla per revitalitzar i mantenir el comerç dins de la ciutat

El cap de l’opo­sició, Xavi Palau, intenta man­te­nir la posició pri­vi­le­gi­ada que va acon­se­guir en les elec­ci­ons del 2023, situ­ant-se com a segona força més votada a Lleida tot i empa­tar amb regi­dors amb els grups d’ERC i Junts. Per aquest motiu, manté un dis­curs d’alter­na­tiva ins­ti­tu­ci­o­nal a la ciu­tat, cen­trant-se en pro­pos­tes als grans àmbits de gestió: el desen­vo­lu­pa­ment urbanístic, la pro­moció econòmica i el benes­tar. Una de les dar­re­res actu­a­ci­ons en aquesta línia ha estat la cele­bració, aquest mes de març, d’un sim­posi sobre la reforma del pla d’orde­nació urbanística muni­ci­pal (POUM) amb tècnics i experts de l’àrea.

Per què cal revi­sar l’urba­nisme de Lleida?
Miri, jo vull ser alcalde de Lleida. I això no es pot acon­se­guir des de la cadira, espe­rant que ens vin­guin les pro­pos­tes, sinó movent-nos i conei­xent bé la ciu­tat i estu­di­ant amb els espe­ci­a­lis­tes què neces­sita Lleida. L’actual govern del PSC és una pròrroga de l’ante­rior govern, d’ERC i Junts, i quan veus que la degra­dació de la ciu­tat no només no s’ha atu­rat sinó que con­ti­nua enda­vant sense actu­a­ci­ons que hi posin fre, és el moment d’actuar i pre­pa­rar-nos bé per gover­nar. Per això hem posat en marxa una cam­pa­nya pro­ac­tiva per escol­tar els experts en cadas­cuna de les matèries de la gestió de la ciu­tat. El POUM actual és de l’any 1995 i l’ante­rior cop que la seva reforma es va posar sobre la taula, el 2019, quan Lar­rosa era alcalde, va ser un fracàs. Ara es torna a pro­po­sar, i des del PP tenim la mà estesa cap al govern, perquè ens interessa que després de 30 anys tin­guem un POUM ade­quat a les neces­si­tats de la ciu­tat.
Com ha de ser, doncs, el nou POUM?
L’habi­tatge és clau. Hem de faci­li­tar que n’hi hagi d’asse­qui­ble, pen­sant en les ren­des mit­ja­nes, en la gent jove que ha d’eman­ci­par-se i en la gent gran. També neces­si­tem un POUM per recu­pe­rar els bar­ris, amb un nou pla de bar­ris, i actuar-hi. Por­tem dos anys de govern de Lar­rosa, on ell és regi­dor específic del Cen­tre Històric, sense que s’hagi apli­cat encara cap mesura con­creta per recu­pe­rar-lo. També neces­si­tem mesu­res per a la Mari­ola i per a zones con­cre­tes de tots els bar­ris: el Clot, Balàfia, Par­di­nyes, Tem­plers, Escor­xa­dor, Cap­pont, la Bor­deta... També hem vist que neces­si­tem un nou POUM per desen­vo­lu­par més sòl indus­trial a Lleida. Si volem ser capi­tal econòmica, neces­si­tem que hi hagi més metres qua­drats de sòl indus­trial a dis­po­sició de les empre­ses que s’hi volen ins­tal·lar o de les empre­ses ja exis­tents a Lleida que volen seguir crei­xent. I també el neces­si­tem per pro­te­gir l’Horta. No podem accep­tar que hi hagi tor­res i línies d’alta tensió que pas­sin per aquest espai, per­ju­di­cant els veïns i l’acti­vi­tat primària.
I pel que fa al comerç?
Estava clar que amb Lar­rosa s’aca­ba­ria desen­vo­lu­pant el pro­jecte comer­cial de Torre Sal­ses, però el que no ens pensàvem és que s’enfon­sa­ria el pro­jecte del Pla de l’Estació. I, pre­ci­sa­ment, amb el pro­jecte de Torre Sal­ses el govern neces­si­tava un pla per revi­ta­lit­zar i recu­pe­rar el comerç de la nos­tra ciu­tat i l’eix comer­cial. El POUM ha de par­lar sobre com recu­pe­rar-lo. No única­ment al cen­tre històric, sinó a l’eix comer­cial i totes les acti­vi­tats en l’entorn, perquè l’eix comer­cial ha de ser habi­ta­ci­o­nal, amb gent vivint-hi i els començos a baix, o no serà. Els comer­ci­ants neces­si­ten un pla de bar­ris. Allí on hi ha vida hi viu gent, hi ha comerç, però això és impor­tantíssim. Que hi hagi zones resi­den­ci­als, però que hi hagi comerç sota els habi­tat­ges, amb suport per als inver­sors locals que vul­guin aju­dar a la reha­bi­li­tació i els nous habi­tat­ges. I amb solu­ci­ons en la mobi­li­tat.
Qui­nes solu­ci­ons?
A Lleida tenim un caos de mobi­li­tat, costa molt des­plaçar-se inter­na­ment, i això difi­culta l’acti­vi­tat econòmica i el comerç. Només ens falta que vul­guin tor­nar ara com a zona blava els apar­ca­ments dis­su­a­sius del Camp d’Esports i del Mer­cat de Par­di­nyes. L’alcalde no està com­plint la seva pro­mesa elec­to­ral d’habi­li­tar pàrquings dis­su­a­sius a les entra­des de la ciu­tat, con­nec­tant-los amb auto­bu­sos llançadora al cen­tre. En lloc de fer això, el que està fent és esti­mu­lar l’apar­ca­ment pri­vat. Nosal­tres con­ti­nuem defen­sant un apar­ca­ment dis­su­a­siu o low cost a l’hos­pi­tal Arnau de Vila­nova per als usu­a­ris, visi­tes i tre­ba­lla­dors. Un altre tema molt impor­tant que s’escapa del POUM però que és un tema de ciu­tat és el model d’inclusió social. Cal dei­xar d’actuar per impo­sició, sense escol­tar els veïns i comer­ci­ants, com s’està fent amb la idea de con­ver­tir l’antic hotel de l’estació d’Adif en espai per a tem­po­rers. Allò és una porta d’accés a Lleida. Nosal­tres pro­po­sem un model que repar­teixi aquests espais per la ciu­tat, amb 25 o 30 per­so­nes per a cadas­cun d’ells, com a molt, i en cap cas cen­tres de més capa­ci­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.