Empreses

Informació especial

ADDiVAL, a l’avantguarda de la fabricació additiva

L’empresa ofereix solucions de disseny i producció mitjançant tecnologies avançades d’impressió 3D i forma part de l’ecosistema tecnològic d’indústria 4.0 DFactory Barcelona

ADDiVAL és una empresa que s’ha especialitzat en la fabricació additiva industrial de peces metàl·liques i de polímers amb reforçament de fibra, mitjançant tecnologies avançades d’impressió 3D. Forma part de DFactory Barcelona, Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

ADDiVAL, com explica el seu general manager, Borja Batlle, que va fundar la companyia amb Toni García i Jordi Priu, “enguany complirà el segon any d’activitat, si bé els components del seu equip ja fa entre 20 i 30 anys que estan en el sector de la fabricació additiva”. Com afegeix, “oferim solucions a tota la cadena de valor del client: els seus processos industrials, la logística o el producte final”. La capacitat de crear productes i estructures metàl·liques o polimèriques per a la indústria fa que ADDiVAL es pugui moure per molts sectors, tot i que moltes de les seves solucions es concentren en l’automoció i el sector ferroviari. Les solucions metàl·liques d’ADDiVAL estan pensades per a aplicacions com la conformació de metalls, injecció, segellat, soldadura, generació d’energia i suport per a línies de producció automatitzades. Com afirma Batlle, “els productes que fabriquem han estat certificats pel nostre client, així que han d’oferir una gran resistència, complir els estàndards més exigents de durabilitat i rendiment”. Pel que fa a les solucions en polímer i fibra de carboni, en la tecnologia d’ADDiVAL es reforça el polímer amb fibra de carboni, Kevlar i fibra de vidre, per utilitzar en aplicacions com calibradors de precisió, motlles, pinces robòtiques i diversos elements estructurals, amb l’opció de substituir peces metàl·liques com l’alumini.

ADDiVAL, a més a més d’oferir solucions de producció als seus clients, també crea producte propi: “Hem creat una peça innovadora, un punxó d’esbocar, que es fa servir per fer corbats de tubs i que compta amb un sistema d’autolubricació interna i autobufat.”

Així mateix, aquesta empresa, que s’ha establert al DFactory Barcelona, no descuida el vessant d’R+D; no debades, Borja Batlle va estar treballant set anys al centre tecnològic Leitat. “Volem explorar la possibilitat de crear productes innovadors mitjançant la fabricació additiva, i n’és un exemple el projecte d’un reactor de metanol per generar hidrogen.” En aquest projecte, empès per un consorci format per Leitat, IREC, Vivercleantech i ADDiVAL, es dissenya un reactor dual de reformat de metanol i amoníac mitjançant fabricació additiva metàl·lica, per generar fins a 1 kW d’hidrogen i així produir energia renovable a demanda. Borja Batlle espera que els pròxims anys hi hagi “un boom del metall”: “Sortirà millor per preu imprimir determinades peces que produir-les de manera convencional.” Així mateix, a diferència del que passa ara, “moltes empreses presentaran al públic el seu producte assenyalant expressament que és fruit de la fabricació additiva”.

ADDiVAL està formada actualment per quatre persones i ocupa un espai de 170 metres quadrats a DFactory.

Tecnologies d’última generació

ADDiVAL fa servir les tecnologies més avançades del mercat, que li proporcionen molta flexibilitat en la seva oferta de serveis.

Metal Powder Bed Fusion (MPBF), sistema làser múltiple per fondre i fusionar partícules de pols metàl·lica capa per capa, fa servir maquinària d’impressió de la britànica Renishaw per crear geometries complexes i peces d’alt rendiment.

Metal Fused Filament Fabrication (MFFF), amb maquinària Markforged, permet que filaments metàl·lics es dipositin capa per capa. Després de la impressió, les peces se sinteritzen per eliminar l’aglutinant i solidificar el metall. És òptima per a components metàl·lics funcionals i duradors.

Continous Fiber Reinforcement Polymer (CFF), també amb tecnologia Markforged, fa servir filaments de polímer, incrustats amb fibres de carboni, Kevlar o vidre, i es dipositen capa per capa per crear peces compostes. Amb aquest procés es poden obtenir components lleugers però d’una gran resistència, ideals per a aplicacions estructurals de les quals se n’hagi de garantir la durabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.