Política

nòrdics

Inquietud a Groenlàndia pel viatge del vicepresident dels EUA arran de les ànsies annexionistes de Trump

Vance visitarà la base aèria i espacial nord-americana de Pittufik

L’illa forma una àmplia coalició de govern de quatre partits independentistes davant la pressió dels Estats Units

Quan una dele­gació d’alt nivell dels Estats Units encapçalada pel vice­pre­si­dent J.D. Vance aterri, aquest diven­dres a la tarda, a la base aèria i espa­cial Pituf­fik, a Gro­enlàndia, no hi haurà cap repre­sen­tant local per salu­dar-los. En altres temps la visita d’un vice­pre­si­dent dels Estats Units era molt desit­jada perquè era una mos­tra de la bona sin­to­nia amb Was­hing­ton, però això ja no és així. Això és perquè el número dos del pre­si­dent nord-ame­ricà, Donald Trump, no és ben­vin­gut a l’illa més gran del món, almenys fora de la base nord-ame­ri­cana, segons han dei­xat clar els gro­en­lan­de­sos. Tam­poc hi haurà cap repre­sen­tant de Dina­marca, estat al qual per­tany admi­nis­tra­ment Gro­enlàndia.

Aquest és el segon viatge a l’illa d’una dele­gació nord-ame­ri­cana sota la pre­sidència de Trump. E seu fill Donald Jr. va viat­jar a prin­cipi de gener a Nuuk, la capi­tal, cau­sant també con­trovèrsia.

El pre­si­dent dels EUA porta molt temps amb l’ull posat a Gro­enlàndia. El 2019, durant el seu pri­mer man­dat, va decla­rar que la com­pra­ria. I els gro­en­lan­de­sos ho van rebut­jar indig­nats.

La visita de Vance a Gro­enlàndia es con­si­dera com l’últim movi­ment del pre­si­dent Trump per anne­xi­o­nar-se l’illa. Un desig que l’inquilí de la Casa Blanca va reno­var poques hores abans de la visita del seu número dos a l’illa.

“Odio dir-ho, però hem d’acon­se­guir Gro­enlàndia”, va dir el pre­si­dent durant una entre­vista en el pòdcast de Vince Cogli­a­nese. “Neces­si­tem a Gro­enlàndia per a la segu­re­tat i la pro­tecció inter­na­ci­o­nals. Ho neces­si­tem“, va dir Trump en aquesta decla­ració. “Els hau­rem de convèncer”, va afe­gir en la seva res­posta. La pre­gunta és si Vance va convèncer els habi­tants de Gro­enlàndia, la majo­ria inuits, o a pres­si­o­nar-los. Així és com sen­ten la visita els gro­en­lan­de­sos, i també els dane­sos, com una mesura de pressió dels Estats Units perquè aquesta illa, rica en ter­res rares, accepti pas­sar sota con­trol dels Estats Units.

Acord de govern a l’illa

El viatge del número dos de Trump a Gro­enlàndia coin­ci­deix amb l’anunci a l’illa d’un govern de coa­lició de qua­tre par­tits, tots ells inde­pen­den­tis­tes, després de les elec­ci­ons de l’11 de març pas­sat.

L’acord, que reu­neix tot l’inde­pen­den­tisme mode­rat, ha estat anun­ciat per Jens-Fre­de­rik Niel­sen, líder del con­ser­va­dor Demok­ra­a­tit, ven­ce­dor con­tra tot pronòstic dels comi­cis. L’únic par­tit que queda fora de l’exe­cu­tiu és el Nale­raq, la segona força en les elec­ci­ons i que advoca per una inde­pendència ràpida.

Així, el nou exe­cu­tiu gro­en­landès estarà for­mat pel con­ser­va­dor Demok­ra­a­tit, Inuit Ataqa­ti­giit i Siu­mut, les dues for­ma­ci­ons d’esquer­res que gover­na­ven fins ara l’illa i que van caure a la ter­cera i quarta posició, res­pec­ti­va­ment, en els recents comi­cis, a més del libe­ral Atas­sut –mode­rat en el tema de la inde­pendència–, que va que­dar en cin­quena posició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.