Economia

Fabricants de pinso integren la cadena de l’engreix animal

El sector de l’alimentació per a animals de granja està immers en un procés inèdit de concentració vertical i horitzontal

Veus crítiques temen que s’aplani el terreny per a l’entrada de grans operadors de fora i es posi fi a un model local d’èxit

Cada cop hi ha més escorxadors que estan adquirint granges i fent créixer la concentració
Els cereals tenen el preu definit per la Borsa de Chicago, un dels mercats financers més antics

Cata­lu­nya és el prin­ci­pal pro­duc­tor de pinso a l’Estat espa­nyol i un refe­rent dins la Unió Euro­pea. De fet, repre­senta el 20% del total de l’esta­tal i el 40% del pinso ecològic, un per­cen­tatge que ens situa al cap­da­vant del rànquing euro­peu, perquè l’Estat espa­nyol és, ara com ara, l’ela­bo­ra­dor euro­peu més gran d’aquest ali­ment ani­mal. El cas és que es tracta d’un sec­tor clau per a l’eco­no­mia agro­a­li­mentària que ha vis­cut lluny dels focus mediàtics, a excepció de períodes de gran enre­nou, com el de les “vaques boges”.

Atès que Cata­lu­nya és actu­al­ment un dels prin­ci­pals clústers de pro­ducció càrnia del món, amb un gran pes de la carn por­cina i avícola, s’ha impul­sat la cre­ació d’una infra­es­truc­tura indus­trial robusta, amb fàbri­ques de pinso des­ti­na­des a satis­fer la demanda dels rama­ders locals. Cata­lu­nya pro­du­eix anu­al­ment més de dos mili­ons i mig de tones de carn de totes les espècies: porcí, boví, oví, caprí, equí, avi­ram i conill. I prop del 75% de la carn que es pro­du­eix es comer­ci­a­litza en mer­cats exte­ri­ors, amb una taxa de cober­tura (la relació entre el con­sum local i la pro­ducció) de més de gai­rebé el 800%.

El cas és que la del pinso és una acti­vi­tat econòmica que es basa en una sim­bi­osi amb la pro­ducció rama­dera i nodreix el sec­tor rama­der que té a la vora. De fet, l’expor­tació d’aquesta acti­vi­tat és pràcti­ca­ment nul·la, perquè és un pro­ducte de grans volums i uns mar­ges bai­xos que fa insos­te­ni­ble econòmica­ment el seu trans­port en distàncies llar­gues.

Segons Carme Soler, pre­si­denta de l’Asso­ci­ació Cata­lana de Fabri­cants d’Ali­ments Com­pos­tos (Asfac), “el sec­tor ha cres­cut com a res­posta a l’assen­ta­ment de les explo­ta­ci­ons rama­de­res, i l’aposta per una pro­ducció cada cop més efi­ci­ent i de més qua­li­tat, però fun­ci­ona amb uns mar­ges molt bai­xos per la impos­si­bi­li­tat de fer reper­cu­tir el preu en la carn”.

Anti­ga­ment, el model de pro­ducció de pinso es basava en peti­tes fàbri­ques inde­pen­dents que sub­mi­nis­tra­ven pro­duc­tes a gran­ges rama­de­res també inde­pen­dents. Cada ter­ri­tori tenia la seva coo­pe­ra­tiva, espe­ci­al­ment for­tes a Banyo­les, Girona i Lleida, cadas­cuna amb una estruc­tura pròpia i amb un ús majo­ri­tari dels cere­als locals per ali­men­tar els ani­mals. Però el sec­tor s’ha anat trans­for­mant pro­gres­si­va­ment.

Avui dia s’ha con­so­li­dat una estruc­tura més inte­grada, on les fàbri­ques de pin­sos assu­mei­xen un rol fona­men­tal en el suport als rama­ders, els han incor­po­rat en els seus pro­ces­sos de pro­ducció, ofe­rint-los ser­veis com­plets que van més enllà del sim­ple sub­mi­nis­tra­ment de men­jar per als ani­mals.

Aquest model d’inte­gració els asse­gura una millor traçabi­li­tat del pro­ducte i alhora més con­trol de qua­li­tat. “Els fan de parai­gua per suplir tots els reque­ri­ments nor­ma­tius que han anat sor­tint i això els per­met poder con­ti­nuar fent de rama­ders i pre­o­cu­par-se només de la cria dels ani­mals”, explica Soler.

Gran part de les fàbri­ques de pinso que tenim a Cata­lu­nya esta­rien dins d’aquest sis­tema, algu­nes de les quals tenen volums impor­tants. “La inte­gració està més o menys estesa depe­nent de l’espècie. La pro­ducció por­cina, la més impor­tant a Cata­lu­nya, és una de les més inte­gra­des”, expli­quen des del Ser­vei d’Ali­men­tació Ani­mal i Segu­re­tat de la Pro­ducció Rama­dera del Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca i Ali­men­tació.

El pre­si­dent de la comissió d’Eco­no­mia Agro­a­li­mentària del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya, Fran­cesc Reguant, explica que Cata­lu­nya ha estat pio­nera en aquesta estruc­tura empre­sa­rial inte­grada en el sec­tor rama­der. “El model d’inte­gra­dor més sim­ple té el pinso, con­trola la pro­ducció ani­mal, però no la pro­du­eix i ven els ani­mals a un escor­xa­dor o una empresa de trans­for­mació. És la manera amb què es dis­tri­bu­eix el risc. El fabri­cant de pinso assu­meix el del mer­cat, i l’altre, només el de la cria de bes­tiar”, des­criu.

Hi ha dues empre­ses des­ta­ca­des, Vall Com­panys i BonÀrea, que tenen el con­trol i la pro­pi­e­tat de tota la cadena, des del con­reu i pro­ducció d’ali­men­tació per al bes­tiar fins a l’ela­bo­ració de pro­ducte i la comer­ci­a­lit­zació de pro­ducte aca­bat. Totes dues s’han basat en la inte­gració de tota la cadena.

Hi ha diver­ses casuísti­ques que han con­tribuït a acce­le­rar aquesta con­cen­tració ver­ti­cal. Segons la direc­tora de la patro­nal, “costa molt tro­bar gent en el sec­tor de fabri­cants de pin­sos, tant qua­li­fi­cada com no, i el relleu gene­ra­ci­o­nal costa molt”.

A més, com que es tracta d’un ali­ment per a rama­de­ria que s’aca­barà con­ver­tint en ali­men­tació humana, les exigències en la pro­ducció del pinso i els con­ti­nus con­trols de qua­li­tat reque­rei­xen més inver­si­ons i més i més recur­sos. “No totes les empre­ses han pogut assu­mir finan­ce­ra­ment aques­tes inver­si­ons i han anat sent absor­bi­des per altres empre­ses, tant fabri­cants de pinso com altres bau­les de la cadena de valor. I també n’han tan­cat”, diu Soler, per a qui aquesta con­cen­tració és una rees­truc­tu­ració ine­vi­ta­ble.

En els dar­rers tres anys, hi ha un nou actor dins del sec­tor de la rama­de­ria que prem l’acce­le­ra­dor en aquesta con­cen­tració ver­ti­cal. Es tracta dels escor­xa­dors, empre­ses indus­tri­als on sacri­fi­quen ani­mals de granja per al seu poste­rior pro­ces­sa­ment, emma­gat­ze­matge i comer­ci­a­lit­zació com a carn o una altra classe de pro­ducte d’ori­gen ani­mal.

“Estem veient cada cop més escor­xa­dors que estan adqui­rint gran­ges per asse­gu­rar-se la seva matèria pri­mera”, explica Fran­cesc Car­ri­llo, gerent de la coo­pe­ra­tiva Plana de Vic, una enti­tat que dis­posa de la seva pròpia fàbrica de pin­sos i que agrupa rama­ders inde­pen­dents.

Així doncs, l’escor­xa­dor que abans tre­ba­llava amb rama­ders inde­pen­dents, ara, pre­fe­reix tenir el con­trol directe de les gran­ges. “És cert que això els per­met més esta­bi­li­tat, però alhora redu­eix molt la diver­si­tat d’ope­ra­dors dins el sec­tor”, con­si­dera Car­ri­llo.

El cas és que, amb els anys, s’ha donat una gran reducció del nom­bre d’explo­ta­ci­ons rama­de­res, perquè el crei­xe­ment de les gran­ges a Cata­lu­nya està limi­tat (a excepció d’algu­nes comar­ques de la demar­cació de Lleida) per nor­ma­ti­ves ambi­en­tals i urbanísti­ques, i per tant ja no se’n poden crear més de noves. Només a la Plana de Vic han pas­sat d’unes 2.800 explo­ta­ci­ons a unes 800 i també ho han anat fent les fàbri­ques de pinso.

El res­pon­sa­ble de pin­sos de la Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya, Emili Nebot, con­si­dera que el perill de la nova etapa de con­cen­tració és que pot aca­bar fent des­a­parèixer la petita i mit­jana explo­tació rama­dera, que ha defi­nit el model d’èxit de la indústria càrnia cata­lana.

Poder man­te­nir peti­tes i mit­ja­nes explo­ta­ci­ons és essen­cial per al res­pon­sa­ble del sec­tor de pin­sos de la Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya. “És quan el valor afe­git es queda al ter­ri­tori, men­tre que quan opera una empresa mul­ti­na­ci­o­nal, la plusvàlua gene­rada marxa fora. En canvi, quan una explo­tació és local, el bene­fici es rein­ver­teix en el mateix ter­ri­tori, que a més és clau per man­te­nir viu el medi rural.”

Per a alguns dels actors del sec­tor, la bata­lla sem­bla per­duda. “Si un escor­xa­dor ofe­reix 4 o 5 mili­ons d’euros per una granja de tru­ges, és difícil que un rama­der es resis­teixi a ven­dre-la. I quan això passa, qui com­pra ja no és un rama­der tra­di­ci­o­nal, sinó un gran grup indus­trial”, insis­teix Car­ri­llo.

Fins ara, el reei­xit sec­tor rama­der català ha coe­xis­tit amb una situ­ació una mica par­ti­cu­lar, i és que, tot i ser un sec­tor tan com­pe­ti­tiu i tan dinàmic, no hi ha presència dels grans ope­ra­dors inter­na­ci­o­nals, majo­ritària­ment xine­sos i dels EUA, que són els que copen la pro­pi­e­tat d’aquest sec­tor a altres països.

Els experts con­sul­tats expli­quen que s’ha man­tin­gut aquest model propi, pel fet d’haver fun­ci­o­nat amb una diver­si­tat de for­mats, i amb gran­ges i fàbri­ques de pinso inde­pen­dents però vin­cu­la­des d’alguna manera, i això ha difi­cul­tat fins ara l’entrada de grans capi­tals. “Amb aquesta dar­rera con­cen­tració que està vivint el sec­tor, pot­ser no tri­ga­rem a veure com entren aquests grans ope­ra­dors a casa nos­tra. Sem­bla que se’ls està apla­nant el camí”, diu Nebot, que creu que l’admi­nis­tració hau­ria de garan­tir la con­tinuïtat d’un sec­tor que tin­gui més en compte el per­fil d’empresa pròpia i inde­pen­dent.

Mer­cat de futurs

Hi ha un altre fac­tor que fa ben par­ti­cu­lar el sec­tor del pinso. Es tracta de la seva dependència de les matèries pri­me­res, espe­ci­al­ment dels cere­als. De fet, la matèria pri­mera suposa quasi el 70% del preu del pinso i, tot i que Cata­lu­nya pro­du­eix una part del cereal neces­sari, la majo­ria s’importa d’altres països com ara Ucraïna, els Estats Units, l’Amèrica del Sud i l’est d’Europa.

Com explica Fran­cesc Reguant, es dona el cas que, mal­grat ser uns grans pro­duc­tors i expor­ta­dors de carn de porcí, som un ter­ri­tori amb molt poca terra dis­po­ni­ble. Per com­pen­sar la man­cança, Cata­lu­nya ha desen­vo­lu­pat un model de rama­de­ria inten­siva que depèn de la impor­tació de matèries pri­me­res per ela­bo­rar pinso. “En lloc de com­prar ali­ments per al bes­tiar a fora, que seria més car, impor­tem cere­als i soja i els trans­for­mem aquí. Aquest model ens ha permès tenir un superàvit ali­men­tari mal­grat les nos­tres limi­ta­ci­ons geogràfiques”, asse­nyala Reguant.

Aquest pinso ori­ginària­ment va a les gran­ges cata­la­nes, però també es repar­teix per altres ter­ri­to­ris de l’Estat, com Aragó, que està seguint les pas­ses del model català. “Això ens per­met man­te­nir la nos­tra pro­ducció rama­dera sense haver de depen­dre de la nos­tra limi­tada capa­ci­tat agrícola”, diu.

Es dona la par­ti­cu­la­ri­tat que els cere­als tenen el preu defi­nit per la Borsa de Chi­cago, un dels mer­cats finan­cers més antics del món. Com explica Reguant, can­vis dràstics en la situ­ació geo­política com ara la guerra a Ucraïna i els anun­cis de nous aran­zels de Trump podrien aca­bar alte­rant de manera dramàtica el preu, perquè can­via radi­cal­ment les con­clu­si­ons de l’anàlisi del mer­cat.

També pot pas­sar que impre­vis­tos climàtics canviïn subs­tan­ci­al­ment el resul­tat de les colli­tes. “Hi ha un risc intrínsec en el mer­cat de la comer­ci­a­lit­zació dels cere­als a través dels mer­cats de futurs. Això ha fet que hi hagi tota una indústria finan­cera extre­ma­da­ment desen­vo­lu­pada que ges­ti­ona el risc, amb filo­so­fies dife­rents segons el tipus d’actor que hi operi”, explica Reguant.

Així doncs, totes aques­tes impor­ta­ci­ons es ges­ti­o­nen a través d’acords a llarg ter­mini per garan­tir una certa esta­bi­li­tat en els preus, fins i tot en períodes de crisi, com es va veure durant la guerra d’Ucraïna.

És un mer­cat que amb els anys s’ha anat “finan­ci­a­rit­zant”. Actu­al­ment, doncs, l’acti­vi­tat rela­ci­o­nada amb els cere­als, ja siguin pro­duc­tors, trans­for­ma­dors de pri­mera o segona gene­ració, comer­ci­a­lit­za­dors, expor­ta­dors, impor­ta­dors, etc., té un com­po­nent finan­cer impor­tantíssim i acaba afec­tant tota la cadena de valor i, per tant, el con­su­mi­dor final.

Hi ha, de fet, dues tipo­lo­gies d’actors: per una banda, els espe­cu­la­dors, que, com el seu nom indica, tenen un afany espe­cu­la­tiu en la inversió i no tenen cap vin­cu­lació amb el sec­tor; per l’altra, els hed­gers (ges­tors del risc, que són bàsica­ment els pro­duc­tors de cere­als, molins, comer­ci­a­lit­za­dors, expor­ta­dors, impor­ta­dors, emma­gat­ze­ma­dors, etc.).

“El nos­tre sec­tor està acos­tu­mat a les fluc­tu­a­ci­ons del mer­cat inter­na­ci­o­nal i ens hem d’adap­tar cons­tant­ment a les noves rea­li­tats. La guerra d’Ucraïna ens va impac­tar, però gràcies a la diver­si­fi­cació dels proveïdors hem pogut man­te­nir l’esta­bi­li­tat del sub­mi­nis­tra­ment”, afirma la pre­si­denta d’Asfac. De fet, aquesta com­pra en el mer­cat de futurs per­met que el preu del pinso es pugui man­te­nir amb molt poques vari­a­ci­ons.

Així doncs, aquests reque­ri­ments par­ti­cu­lars per a la com­pra de la matèria pri­mera del pinso han con­tribuït a una forta pro­fes­si­o­na­lit­zació del sec­tor. Fran­cesc Car­ri­llo, que s’ocupa de la com­pra de cere­als a la Plana de Vic, asse­gura que, tot i ser un sec­tor madur, resulta vital el conei­xe­ment dels mer­cats finan­cers i estar al cas dels movi­ments geo­polítics glo­bals.

Men­jar per a mas­co­tes

Paral·lela­ment a tots els can­vis d’estruc­tura, en els dar­rers anys ha flo­rit un nou movi­ment d’espe­ci­a­lit­zació de pro­ducte. Mol­tes empre­ses han apos­tat per diver­si­fi­car-se en el seg­ment d’ali­men­tació per a mas­co­tes, un mer­cat en fort crei­xe­ment i amb mar­ges molt més ele­vats. A diferència del pinso per a la rama­de­ria, aquest nou pro­ducte per­met incor­po­rar alt valor afe­git, enva­sos petits i una forta aposta pel màrque­ting, que genera molt més marge que el de pinso per a bes­tiar. La huma­nit­zació de les mas­co­tes està por­tant a una vari­e­tat de pro­duc­tes més sem­blant a l’ali­men­tació humana i que s’allu­nyen del con­cepte clàssic de pinso.

Hi ha fabri­cants de pinso històrics que s’han recon­ver­tit com­ple­ta­ment en negoci d’ali­men­tació per a mas­co­tes i d’altres, en canvi, que han deci­dit obrir noves línies per a aquesta tipo­lo­gia de pinso. Ara com ara, en el regis­tre de Cata­lu­nya hi ha 75 esta­bli­ments regis­trats amb l’acti­vi­tat de fabri­cació de pin­sos per a ani­mals de com­pa­nyia, segons les dades del depar­ta­ment. “Crec que aques­tes noves mane­res de veure la pro­ducció de men­jar per a mas­co­tes i també la incor­po­ració de l’ali­men­tació prèmium podran donar cabuda a tot­hom”, diu Soler.

Maleïda burocràcia

En aquest sec­tor, com en molts altres, fa anys que es quei­xen que per afron­tar una regu­lació cada cop més exi­gent es veuen atra­pats en una mena de tera­nyina burocràtica. Nor­ma­ti­ves com la de la des­fo­res­tació, que exi­geix cer­ti­fi­ca­ci­ons d’ori­gen per garan­tir que les pri­me­res matèries no pro­ve­nen de ter­res des­fo­res­ta­des, han supo­sat una càrrega burocràtica addi­ci­o­nal per a les empre­ses. Asfac, que agrupa prop d’un cen­te­nar d’empre­ses del sec­tor i actua com a inter­lo­cu­tor entre la indústria i l’admi­nis­tració, té un espe­cial interès perquè s’abordi i se solu­ci­oni aquest pro­blema. “Les exigències burocràtiques són un dels prin­ci­pals des­a­fi­a­ments del sec­tor i dema­nem que les nor­ma­ti­ves siguin apli­ca­bles i jus­tes per a tots els pro­duc­tors,” explica Soler.

El futur del sec­tor del pinso a Cata­lu­nya té tres rep­tes: la sos­te­ni­bi­li­tat, la inno­vació en la pro­ducció i la digi­ta­lit­zació, que seran clau per man­te­nir la seva posició de lide­ratge.

Competitivitat per ser atractiu per als joves
El sector del pinso, de la mateixa manera que el de la ramaderia, s’enfronta a dos reptes clau: ser atractiu per al jovent i sobreviure al laberint burocràtic que ha teixit Europa. La clau per afrontar-ho és, segons els experts, la millora de la competitivitat. Per això, les cooperatives es reivindiquen, perquè permeten agrupar demanda per comprar matèries primeres a millor preu i també per vendre els productes amb millors condicions. “A més, estem desenvolupant productes diferenciats per ocupar vetes de mercat amb carn de qualitat diferenciada”, explica Emili Nebot.
30
per cent
del valor de producció de pinsos de l’Estat prové de Catalunya.
650
fabricants
de pinso o matèries primeres hi ha a Catalunya.
75
empreses
registrades a Catalunya fan pinsos per a mascotes.

La Plana de Vic, una cooperativa de ramaders amb fàbrica pròpia

La cooperativa Plana de Vic neix fa més de 60 anys a la comarca d’Osona per la necessitat dels ramaders de la zona d’ajuntar-se i ser més forts. Aquesta unió els donava més capacitat de compra de matèries primeres i més força en la venda d’animals. L’objectiu inicial era proporcionar els serveis necessaris perquè els socis ramaders poguessin desenvolupar la seva activitat amb més garanties: suport en processos administratius, gestió de subvencions i permisos, entre d’altres.

A partir d’aquí, es va veure la necessitat de tenir una fàbrica de pinso pròpia per garantir la qualitat de l’alimentació del bestiar i assegurar preus més estables. El pinso que produeixen prové, en part, dels mateixos socis que tenen terres i produeixen cereals. La cooperativa els compra aquest cereal en condicions més favorables que un proveïdor extern. Però també recorren als mercats de futurs per comprar els cereals que no arriben amb la producció de quilòmetre zero.

L’entitat té una facturació global de 120 milions d’euros, resultat de la suma de totes les seves activitats. L’estructura de la cooperativa es divideix en diverses àrees de negoci. La fàbrica de pinso no només produeix aliment per als animals dels socis, sinó que també ofereix serveis de nutrició i assessorament. La facturació d’aquesta unitat es troba al voltant dels 50-60 milions d’euros anuals.

A més, la cooperativa gestiona la comercialització de la llet produïda a les explotacions bovines i la venda de vedells. També disposa d’un servei de comercialització de porcs, amb l’objectiu d’aconseguir el millor preu per als socis en els mercats de destinació.

Un altre àmbit destacat és el lloguer de granges. La cooperativa adquireix granges que posteriorment cedeix als seus socis o gestiona directament per incrementar la producció de pinso.

En clau administrativa, l’entitat disposa d’una àrea tècnica que ofereix suport en gestió documental, permisos i assessorament mediambiental.

3.650 operadors en la indústria de l’alimentació animal

El registre d’establiments del sector de l’alimentació animal i de l’àmbit dels Sandach és un registre en què s’inclouen tots els operadors del sector de l’alimentació animal, tant dels animals destinats a la producció d’aliments com dels animals de companyia, i els operadors de l’àmbit dels Sandach (subproductes animals no destinats a consum humà). En aquest registre, hi figuren tots aquells operadors que disposin d’establiment a Catalunya o que tinguin el domicili social a Catalunya en el cas d’operadors sense instal·lacions. Pel que fa a l’alimentació animal, el registre té més de 3.650 operadors. Dels quals, uns 650 són fabricants (de pinsos, matèries primeres, additius, premescles, etc., i també incloses empreses alimentàries que dediquen productes a l’alimentació animal), la resta es dediquen a la comercialització (1.300) o al transport (1.700).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.