Política

Fer-se gran sense complexos

Vilablareix accepta la pressió demogràfica de Girona i la viu com una oportunitat per al municipi

L’augment de població es fa en paral·lel a la creació d’equipaments i serveis, assegura l’alcaldessa

S’està pendent de grans projectes com ara el futur Trueta o la ciutat esportiva del Girona

La pacificació de la carretera de Santa Coloma és una de les actuacions prioritàries

Vila­bla­reix no només l’accepta sinó que la viu com una opor­tu­ni­tat. El con­sis­tori, amb majo­ria abso­luta d’ERC des de fa dècades, i amb l’alcal­dessa Maite Tixis al cap­da­vant, ja ha expres­sat la seva volun­tat d’avançar, almenys, fins als 5.000 habi­tants. També ho esta­blei­xen els estu­dis i estadísti­ques publi­ca­des recent­ment. Segons les pro­jec­ci­ons de l’Ins­ti­tut d’Estadísti­ques de Cata­lu­nya, Vila­bla­reix serà el muni­cipi de les comar­ques giro­ni­nes que més crei­xerà en els pro­pers vint anys. En un esce­nari mitjà, en el qual es tenen en compte tant l’evo­lució natu­ral de la població (és a dir, nai­xe­ments i defun­ci­ons) com els flu­xos migra­to­ris, la loca­li­tat del Gironès pas­sarà en aquest període de 3.226 a 4.328 habi­tants, cosa que sig­ni­fi­carà un aug­ment del 34,18%. I les dades de com­pra i llo­guer ho cer­ti­fi­quen, ja que un de cada qua­tre habi­tants de Vila­bla­reix s’hi ha esta­blert els dar­rers 5 anys.

El crei­xe­ment de Vila­bla­reix va començar a ser intens sobre­tot a par­tir de l’any 2008, quan ja es va fer el pla par­cial que pre­veia les actu­a­ci­ons que ara han desem­bo­cat en aquesta situ­ació de potència urbanística. Segons explica l’alcal­dessa, la crisi de la cons­trucció ho va atu­rar: “Quan es va poder repren­dre es va fer tot de cop el que no s’havia pogut fer, per això hi ha aquesta sen­sació de boom.” El muni­cipi de Vila­bla­reix lidera, clara­ment, el crei­xe­ment de l’àrea urbana de Girona. Segons les dades de l’informe Áreas Urba­nas en España 2023, edi­tat pel Minis­teri de Trans­ports i Habi­tatge, entre els anys 2016 i 2022 el nom­bre d’habi­tants d’aquest muni­cipi va créixer un 37,44%, tot pas­sant de 2.636 a 3.396 per­so­nes. L’any 2005 hi havia 2.189 habi­tants.

A diferència d’altres muni­ci­pis de la corona de Girona que insis­tei­xen que no assu­mi­ran la pressió demogràfica de la capi­tal per­me­tent un crei­xe­ment acce­le­rat de les seves dimen­si­ons, Vila­bla­reix no només accepta aquesta pos­si­bi­li­tat sinó que la cele­bra com una opor­tu­ni­tat. Així ho ha con­fir­mat la mateixa Maite Tixis, que asse­gura que si el desen­vo­lu­pa­ment urbanístic es fa amb mesura i en paral·lel es van cobrint les neces­si­tats de la població, es pot par­lar d’arri­bar als 5.000 habi­tants.

Així, en els dar­rers anys el con­sis­tori ha anat avançant en la cons­trucció, ampli­ació o cre­ació dels equi­pa­ments neces­sa­ris per satis­fer aques­tes noves neces­si­tats. Final­ment, després de 20 anys espe­rant, la nova escola ja està en ple ren­di­ment, s’ha obert la nova bibli­o­teca –que s’inau­gu­rarà ofi­ci­al­ment per la festa major–, hi ha un nou cen­tre poli­va­lent i s’està estu­di­ant què es farà en els locals alli­be­rats per la nova escola, a l’edi­fici de l’antic ajun­ta­ment.

En aquest sen­tit, el pres­su­post de l’exer­cici del 2025 pre­veu una inversió total d’1.131.000 euros, en pro­jec­tes que van des de l’equi­pa­ment de la nova sala poli­va­lent fins a la reno­vació d’infra­es­truc­tu­res essen­ci­als com el sòl de la llar d’infants i el canvi del pavi­ment del pavelló. Les prin­ci­pals par­ti­des d’inversió inclo­uen l’equi­pa­ment de la sala poli­va­lent, amb un pres­su­post de 200.000 euros per dotar-la de tec­no­lo­gia digi­tal, mobi­li­ari nou i el mate­rial neces­sari per aco­llir esde­ve­ni­ments. També es des­ti­nen 402.000 euros a la millora de la xarxa de l’aigua als car­rers del Mar­roc i Camós. Pel que fa a la reforma del sòl del pati de la llar d’infants, s’hi han assig­nat 19.000 euros. El pres­su­post glo­bal per al 2025 és de 6.049.973,95 euros.

D’altra banda, i res­pecte a la neces­si­tat de cosir les dues ban­des del poble, la més antiga i l’ara reno­vada i crei­xent, el ple muni­ci­pal del març va apro­var per una­ni­mi­tat la sol·lici­tud d’adhesió al pla únic d’obres i ser­veis de Cata­lu­nya 2025-2029 de la Gene­ra­li­tat, amb l’objec­tiu de finançar la paci­fi­cació de les calçades late­rals de la car­re­tera de Santa Coloma. Aquesta millora de la car­re­tera és una aposta per garan­tir una major segu­re­tat tant per als via­nants com per als vehi­cles, i amb l’objec­tiu d’inte­grar l’entorn de la car­re­tera Santa Coloma amb l’entorn urbà del poble.

Pel que fa a la con­nexió amb Girona i altres muni­ci­pis, el con­sis­tori ha dema­nat un aug­ment de freqüència dels vehi­cles que cobrei­xen la línia L5 i sem­bla que li serà con­ce­dit. Queda en car­tera la pos­si­bi­li­tat de fer un enllaç entre el poble i altres muni­ci­pis veïns i la uni­ver­si­tat. Hi ha car­ril bici a tot el muni­cipi i està ben con­nec­tat amb la resta de l’àrea. Queda pen­dent la con­nexió amb l’aero­port.

Amb gai­rebé tots els equi­pa­ments coberts, Tixis explica que tenen sobre la taula de la Gene­ra­li­tat l’ampli­ació del con­sul­tori de salut. “De moment encara podem ampliar les hores de pro­fes­si­o­nals tant de pedi­a­tria com de medi­cina gene­ral. Encara no estem al màxim. Però una mica la idea és poder cedir els ter­renys perquè en el moment que hi hagi una adap­tació pres­su­postària ens tin­guin en la llista bona”, explica l’alcal­dessa.

Els dos grans pro­jec­tes externs

A totes les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment urbanístic que té actu­al­ment Vila­bla­reix, s’hi afe­gei­xen dos grans pro­jec­tes que l’afec­ta­ran –en prin­cipi posi­ti­va­ment– i que estan en vies de ser una rea­li­tat. D’una banda, el futur hos­pi­tal Tru­eta serà cons­truït a tocar dels límits del muni­cipi. De l’altra hi ha el gran pro­jecte de la futura ciu­tat espor­tiva del Girona FC, el qual ja ha estat apro­vat pel con­sis­tori però que topa amb Unió de Page­sos i l’Asso­ci­ació de Natu­ra­lis­tes de Girona (ANG), que han pre­sen­tat un con­tenciós admi­nis­tra­tiu con­tra el pro­jecte. L’Ajun­ta­ment asse­gura haver seguit els pas­sos neces­sa­ris i defensa, de nou, l’opor­tu­ni­tat que una ini­ci­a­tiva així suposa per al muni­cipi.

Sant Menna i la Torratxa
L’Ajuntament de Vilablareix ha aprovat la tramitació com a bé cultural d’interès local (BCIL) de l’església parroquial de Sant Menna del municipi. Aquesta catalogació destacaria el valor patrimonial, històric i cultural de l’església, garantint-ne la preservació. La declaració de BCIL també podria facilitar l’accés a recursos i suport per a la seva conservació i el manteniment. L’església està documentada el 882 (“Sancti Menne, basilica in Villa Ablares”) i apareix esmentada un altre cop el 1019. L’edifici actual, que té un peculiar campanar acabat en piràmide, va ser refet en època moderna. D’altra banda, en el pressupost per a aquest any s’ha aprovat una inversió de 54.800 euros per a la restauració de la Torratxa, amb què es preveu fer el camí accessible fins a la torre. Aquest monument funerari romà data de la primera meitat del segle III dC, la seva planta és rectangular i té una alçària de 8,62 m, i estava envoltada per una necròpoli també d’època romana.

ACLARIMENT

Junts, principal partit a l’oposició, ha declinat concedir l’entrevista

Aquest diari ha ofert fer l’entrevista a la cap de l’oposició a l’Ajuntament de Vilablareix, Mariona López (Junts), però ha declinat la invitació. És per això que s’ha procedit a entrevistar l’altre partit a l’oposició, Units.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.