Política

Sònia Viñolas

Alcaldessa de Malgrat de Mar (PSC)

“El passeig ha acumulat errors i entrebancs que s’han de resoldre”

“Potser el que cal és habilitar més espais de les dimensions que té el centre cultural i repartir-los arreu del municipi”

“Tenim 1.078 refugiats. Un grup molt superior en comparació amb municipis com Blanes i Calella, que no han passat de 300”

Cal impulsar en clau científica i de recerca la colònia de ratpenats de les mines de Can Palomeres La recollida de la brossa és un tema prou important perquè hi hagi el màxim consens

Sònia Viñolas afronta la segona mei­tat del man­dat amb la vista posada a resol­dre pro­jec­tes que s’eter­nit­zen, com el pas­seig marítim, i a tirar enda­vant un nou model de reco­llida de la brossa.

Quina és la columna ver­te­bral del nou pres­su­post?
És mirar d’anar adap­tant els car­rers de tot el muni­cipi. Sem­pre se n’ha par­lat, de la neces­si­tat de posar fi a les bar­re­res arqui­tectòniques, i ara ens hi hem posat de valent. Volem eli­mi­nar els car­rers amb vore­res estre­tes i trans­for­mar-los en pla­ta­forma única, per anar millo­rant la mobi­li­tat. També hem recu­pe­rat el pro­jecte del pas­seig marítim, perquè s’han de replan­te­jar i modi­fi­car les zones d’accés a la platja perquè siguin més amples.
Par­lant del pas­seig, per què costa tant d’aca­bar?
Ara ja hem encar­ri­lat la nova fase. L’estudi que es farà ens haurà de dibui­xar el nou pas­seig i, de retruc, s’haurà d’adap­tar la pri­mera fase al que serà tot el pas­seig. No podem fer un espai total­ment dife­rent del que hi ha fins ara. Lla­vors, el que hau­rem de mirar és, de dins del pro­jecte que hi ha, mirar d’adap­tar la pri­mera fase per lla­vors con­ti­nuar amb la segona. El pas­seig ha acu­mu­lat errors i entre­bancs que s’han de resol­dre, com ara que els vehi­cles d’emergències no hi podien girar. Sem­pre he pen­sat que aquest havia de ser un pro­jecte en què no es pre­ve­ies­sin els cot­xes. En el moment en què es va fer la pri­mera fase s’hau­ria d’haver estat valent i treure el trànsit de la zona. No es va fer i ara ens veiem obli­gats a repen­sar el pro­jecte.
Sota quins cri­te­ris?
L’Agenda 2030 ens marca el camí i totes les actu­a­ci­ons urbanísti­ques que fem han d’anar en aquest sen­tit. Con­cep­tes com la inte­gració del car­ril bici s’han de resol­dre millor. És un pro­jecte de gran abast i no ens podem per­me­tre allar­gar-lo en el temps sense garan­tir una solució rea­lista. Aquest man­dat ha de que­dar enlles­tit el pro­jecte defi­ni­tiu.
Fa pocs dies, va venir el dele­gat del govern. Què li va dema­nar?
Vam trac­tar diver­sos temes. Un dels prin­ci­pals era la deli­mi­tació de la línia mari­ti­mo­ter­res­tre, que a nosal­tres ens afecta els pas­se­jos i que cal refer. Pica­rem a les por­tes que cal­gui perquè s’hi actuï.
Qui­nes són aques­tes man­can­ces que s’arros­se­guen?
És un altre dels aspec­tes clau que ens marca l’Agenda 2030. Par­lem de rede­fi­nir les estruc­tu­res actu­als, que són molt rígides i que poden que­dar afec­ta­des per les con­seqüències del canvi climàtic. Unes con­seqüències que aquí a Mal­grat ja vam patir amb el Glòria.
També es va par­lar d’immi­gració. A Mal­grat han arri­bat més d’un miler de refu­gi­ats.
L’any pas­sat vaig rebre la tru­cada del minis­teri i de la Gene­ra­li­tat i em van infor­mar del nom­bre de per­so­nes que arri­ba­rien. Aquest any no ha estat així, perquè se n’han encar­re­gat direc­ta­ment les ONG, i ens hem tro­bat amb un grup molt supe­rior en com­pa­ració amb muni­ci­pis veïns com Bla­nes i Cale­lla, que no han pas­sat de 300 per­so­nes. Nosal­tres en tenim 1.078. Malau­ra­da­ment la pobresa encara fa por i hi ha qui s’encar­rega d’atiar la sen­sació d’inse­gu­re­tat. Sabem que és una situ­ació tem­po­ral que no s’allar­garà més enllà de Set­mana Santa, quan els hote­lers neces­si­tin obrir els esta­bli­ments, però davant rea­li­tats tan deli­ca­des cal tre­ba­llar de manera con­junta i sem­pre amb equi­tat per garan­tir la millor solució per a una gent que ve aquí a millo­rar la seva vida.
A què es des­ti­na­ran els 770.300 euros del Puosc?
A dife­rents pro­jec­tes, però pri­mer volem que arri­bin, perquè sense pres­su­pos­tos ni a la Gene­ra­li­tat ni a l’Estat la cosa està com­pli­cada, i abans d’avançar res hem d’estar molts segurs que dis­po­sa­rem dels diners.
Dar­re­ra­ment s’ha par­lat dels pro­ble­mes amb l’adju­di­catària del ser­vei d’escom­bra­ries.
De cara al setem­bre ja hauríem de tenir la nova lici­tació del ser­vei. El pro­blema que hem tin­gut és que el con­curs ens va que­dar desert al seu moment. Vam haver de con­ti­nuar tre­ba­llant amb l’empresa actual i hi ha hagut alguns desa­jus­tos. En l’estudi previ hi vaig voler impli­car també l’opo­sició, perquè la reco­llida d’escom­bra­ries és un tema prou impor­tant perquè hi hagi el màxim con­sens pos­si­ble i perquè va més enllà d’un únic man­dat. Hem optat pel sis­tema porta a porta i en algu­nes zones ins­tal·larem con­te­ni­dors intel·ligents.
Quan està pre­vist que ja comenci el nou model?
En prin­cipi cap al setem­bre ja sor­ti­ria la lici­tació i s’hau­ria de començar a imple­men­tar. No ho fem abans perquè amb la tem­po­rada turística pel mig podria ser un caos. Prèvia­ment, hi posa­rem edu­ca­dors ambi­en­tals i farem cam­pa­nyes de publi­ci­tat perquè tot­hom n’esti­gui al cas. No serà fàcil, perquè demana res­pon­sa­bi­li­tat i civisme a la ciu­ta­da­nia i segur que tin­drem pro­ble­mes, però con­fio que ens en sor­ti­rem.
En quin punt es troba el tras­llat del mer­cat muni­ci­pal?
Una actu­ació que ens hem d’estu­diar molt bé, perquè afecta de ple la feso­mia del cen­tre. Par­lem d’uni­fi­car les pla­ces del Liceu i de Cata­lu­nya tra­ient l’apar­ca­ment que hi ha ara mateix i tras­lla­dant el mer­cat muni­ci­pal. També s’ade­qua­rien espais per dur a terme acti­vi­tats cul­tu­rals i comer­ci­als. El canvi revi­fa­ria el mer­cat, on ara només hi ha cinc para­des.
Final­ment el cen­tre cul­tu­ral ha obert por­tes.
N’estem molt con­tents i aquests pri­mers mesos l’acti­vi­tat ha estat frenètica. Les dife­rents enti­tats que hi esta­ven vin­cu­la­des s’hi han abo­cat i, de mica en mica, s’està recu­pe­rant la pro­gra­mació esta­ble. Tot i així, tor­nem a par­lar d’un espai que ens ha que­dat petit.
Això implica haver de plan­te­jar-se un altre equi­pa­ment cul­tu­ral?
Sí, però no necessària­ment ha de ser un tea­tre audi­tori de grans dimen­si­ons com s’havia dit fa temps. Pot­ser el que cal és habi­li­tar més espais de les dimen­si­ons que té el cen­tre cul­tu­ral i repar­tir-los arreu del muni­cipi. O espais iti­ne­rants que es puguin fer ser­vir en qual­se­vol moment amb una capa­ci­tat d’un cen­te­nar llarg de per­so­nes que pogues­sin donar cabuda a un gran ven­tall d’acti­vi­tats.
S’actuarà a La Pilona?
La Pilona no és de ningú i això difi­culta qual­se­vol acció que s’hi vul­gui fer. Vam tras­lla­dar la petició a Cos­tes per poder-hi tro­bar una solució, però fins ara estem en via morta. Volem recu­pe­rar-la, perquè és un espai simbòlic per al poble i em consta que hi ha tot un movi­ment social al dar­rere que la reclama.
El que sí que s’ha des­en­ca­llat és el pro­jecte de les mines de Can Palo­me­res.
Ja han començat a tre­ba­llar en la recu­pe­ració d’un espai natu­ral amb una de les colònies de rat­pe­nats més impor­tants del sud d’Europa. Sap greu que, amb una riquesa com aquesta, no tin­gui la pro­jecció que es mereix.
Tenen al cap que sigui un actiu turístic?
Jo no en soc par­tidària, perquè l’entrada de per­so­nes a deter­mi­nats eco­sis­te­mes pot aca­bar sent nefasta. Però sí que cal impul­sar aquest eco­sis­tema en clau científica i de recerca. La feina que s’està fent a través del tre­ball de ciència ciu­ta­dana també ajuda que es popu­la­ritzi com són de bene­fi­ci­o­sos els rat­pe­nats, però malau­ra­da­ment encara són una espècie que no des­perta gai­res sim­pa­ties. Tenim un hàbitat de gran valor i no ho diem nosal­tres, sinó que és la mateixa comu­ni­tat científica qui ho asse­gura.
Com ha que­dat la pro­posta de fer una segona escola Bres­sol?
Vam dir al seu moment que els recur­sos que calgués els inver­tiríem allà per poder donar sor­tida a aques­tes famílies que que­da­ven fora. En prin­cipi, el depar­ta­ment ens va donar el vis­ti­plau per obrir-la dins el Marià Cubí, però encara no tenim la cer­tesa que es pugui obrir al setem­bre. Hi estem tre­ba­llant de valent perquè sigui així.
Resol­dre el delta de la Tor­dera s’ha con­ver­tit en una obsessió?
Ja han pas­sat cinc anys del Glòria i el perill es manté. Una zona de risc on hi ha un càmping que amb cada epi­sodi fort de pluja s’inunda. Com a Ajun­ta­ment no podem fer-hi res i les admi­nis­tra­ci­ons res­pon­sa­bles no aca­ben de donar una solució real. De pro­pos­tes, mol­tes; d’acci­ons, però, ben poques. Estic con­vençuda que la res­posta és treure el càmping d’aque­lla zona. No hi ha més remei.
S’ha encar­re­gat una diagnosi de l’orga­nit­zació de l’Ajun­ta­ment. Què no fun­ci­ona a la casa gran?
Bé, l’objec­tiu pri­o­ri­tari és opti­mit­zar els recur­sos que tenim i saber què hi ha i com està dis­tribuït cada depar­ta­ment per saber com i de quina manera pot fun­ci­o­nar millor. És mirar de ser més útils per al ciu­tadà. Pot­ser sí que m’estic posant en un jardí, perquè tocar orga­nit­za­ti­va­ment una admi­nis­tració sem­pre és com­pli­cat, però jo sem­pre dic el mateix: soc molt mala política. Recordo com em quei­xava abans d’entrar a l’Ajun­ta­ment i con­si­dero que a hores d’ara encara hi ha coses que es poden millo­rar.
Som a mig man­dat. Quins són els pro­jecte a ento­mar?
N’hi ha molts, però afron­tar la segona fase del polígon indus­trial és pri­o­ri­tari. Nosal­tres, de l’única manera que podem créixer, sense per­dre aque­lla essència del poble que ens carac­te­ritza, és afa­vo­rint que ens vin­guin noves empre­ses. Si estàs en un muni­cipi que et pot donar una feina i et pot donar una certa esta­bi­li­tat, doncs t’hi que­des i per això apos­tem fer­ma­ment per des­en­ca­llar aquest pro­jecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.