Economia

economia

Arrenca la campanya de la renda del 2024 amb canvis i noves deduccions

Per primera vegada, si la declaració surt a pagar, es podrà fer a través de Bizum

La campanya actualitza els llindars d’ingressos i el límit puja a 15.876 euros en les persones amb més d’un pagador

Es posa a prova l’ATC que el 2026 assumirà la gestió de l’IRPF

Des d’aquest dime­cres els con­tri­bu­ents poden pre­sen­tar la decla­ració de l’Impost de la Renda de les Per­so­nes Físiques (IRPF) i de Patri­moni de manera electrònica per ren­dir comp­tes amb Hisenda. La cam­pa­nya, que s’allar­garà fins al 30 de juny, arriba amb modi­fi­ca­ci­ons ope­ra­ti­ves i tècni­ques. Entre les nove­tats, des­taca que a les per­so­nes que els surti a pagar ho poden fer, per pri­mera vegada, mit­jançant Bizum i tar­geta bancària. D’altra banda, aquest any s’ha actu­a­lit­zat el llin­dar d’ingres­sos que exclou l’obli­gació de decla­rar i s’ha situat en 15.876 euros a l’any si es cobra de dos paga­dors. Aquest incre­ment va en línia amb l’aug­ment de l’SMI apro­vat durant l’exer­cici ante­rior.

La cam­pa­nya de la renda també posarà a prova l’Agència Tri­butària de Cata­lu­nya, que ha incor­po­rat 102 per­so­nes per a fer asses­so­ra­ment pre­sen­cial i telefònic als con­tri­bu­ents en 36 ofi­ci­nes repar­ti­des pel ter­ri­tori. L’ATC és l’orga­nisme que ges­ti­o­narà els impos­tos a Cata­lu­nya i assu­mirà l’IRPF al llarg del 2026, segons el pacte entre PSC i ERC que va fer pos­si­ble la inves­ti­dura de Sal­va­dor Illa. Per “gua­nyar múscul” i pre­pa­rar-se, la cam­pa­nya d’enguany ser­virà com a banc de pro­ves per ava­luar les capa­ci­tats de cara a l’any vinent. També s’estan incor­po­rant pro­gres­si­va­ment més tècnics i ges­tors.

Cita prèvia amb Hisenda, a par­tir del 29 d’abril

Pel que fa al calen­dari, per reque­rir assistència telefònica caldrà espe­rar fins al 29 d’abril per con­cer­tar cita prèvia i fins al 6 de maig per a pre­sen­tar la decla­ració per aquesta via. No serà fins al 29 de maig que es podrà sol·lici­tar una atenció pre­sen­cial a les ofi­ci­nes, que accep­ta­ran pre­sen­ta­ci­ons des del 2 de juny. El 25 de juny serà l’últim dia per domi­ci­liar el paga­ment si la decla­ració surt a ingres­sar.

Els ges­tors reco­ma­nen als ciu­ta­dans que revi­sin l’esbor­rany que faci­lita l’Agència Tri­butària, com­pro­vin les dades que conté i rec­ti­fi­quin el que cal­gui. “Les dades fis­cals poden tenir errors i, de fet, tra­di­ci­o­nal­ment sem­pre n’hi ha”, diu el pre­si­dent del Col·legi Ofi­cial de Ges­tors Admi­nis­tra­tius de Cata­lu­nya, Josep Ribó, en una entre­vista amb l’ACN.

Està obli­gat a pre­sen­tar la decla­ració tot­hom que hagi ingres­sat més de 22.000 euros d’un sol paga­dor o 15.876 euros de dos o més paga­dors. També els bene­fi­ci­a­ris de l’ingrés mínim vital i els autònoms, inde­pen­dent­ment del volum d’ingres­sos.

Pel que fa als atu­rats, final­ment el govern espa­nyol ha exclòs els bene­fi­ci­a­ris de la pres­tació de deso­cu­pació de pre­sen­tar la decla­ració per man­te­nir els ajuts. El Minis­teri d’Hisenda va acla­rir que no es com­pro­va­ria quins atu­rats no decla­ra­ven l’IRPF i el de Tre­ball va asse­gu­rar que els deso­cu­pats con­ti­nu­a­rien rebent la pres­tació encara que no pre­sen­tes­sin la decla­ració de la renda. Ribó explica que la modi­fi­cació encara està pen­dent de fixar-se per llei i per aquest motiu reco­mana als atu­rats que dub­tin si els interessa més pre­sen­tar la decla­ració o no, que la pre­sen­tin. “Pot­ser fan alguna cosa que no és necessària, però segur que mal no els n’hi farà cap”, defensa el ges­tor.

Més bene­fi­cis per dona­ci­ons

En la cam­pa­nya del 2024 des­taca que s’han millo­rat els bene­fi­cis fis­cals per les dona­ci­ons a enti­tats sense ànim de lucre. El per­cen­tatge de deducció del 80% de la quota d’IRPF s’apli­carà sobre els 250 pri­mers euros de dona­tius, un incre­ment res­pecte als 150 euros ante­ri­ors. Quan se superi aquest llin­dar, la deducció és del 40% (abans del 35%) i s’eleva fins al 45% quan en els dos períodes impo­si­tius ante­ri­ors ja s’hagin regis­trat dona­tius iguals o supe­ri­ors en favor de la mateixa enti­tat.

En el capítol de deduc­ci­ons, s’ha ampliat el ter­mini per deduir-se les refor­mes per millo­rar l’eficiència energètica dels habi­tat­ges -són les matei­xes que l’any pas­sat- i també per la com­pra de vehi­cles elèctrics i punts de recàrrega, amb una reducció del 15% del valor de la com­pra amb una base màxima de 20.000 euros. Ribó pre­veu que aquesta dar­rera enguany s’apli­carà “de forma bas­tant impor­tant”.

Reduc­ci­ons per llo­guer

Entre les noves reduc­ci­ons que s’apli­quen, hi ha la deducció al capi­tal immo­bi­li­ari que es va apro­var a la llei d’habi­tatge del 2023, que amplia del 50% al 90% en funció de deter­mi­nats requi­sits com ara que el pis se situï en una zona ten­si­o­nada i el pro­pi­e­tari hagi reduït el preu més del 5%. La reducció serà del 70% si es tracta d’habi­tat­ges que es llo­guen per pri­mera vegada a inqui­lins d’entre 18 i 35 anys i del 60% si els habi­tat­ges s’han reha­bi­li­tat els dos anys ante­ri­ors.

També ha aug­men­tat la reducció dels ren­di­ments del tre­ball, de 6.498 euros a 7.302 euros.

Les quan­ti­tats des­ti­na­des a sufra­gar els danys oca­si­o­nats per la dana estan exemp­tes de tri­bu­tació.

Pla­ta­for­mes de paga­ment

Com a nove­tat d’aquest any, l’Agència Tri­butària faci­lita el paga­ment de l’IRPF amb Bizum i tar­ge­tes bancàries de crèdit i dèbit.

Rela­ci­o­nat amb el Bizum, els paga­ments mit­jançant aquesta via s’han de decla­rar si la suma anual supera els 10.000 euros. Com en els últims anys, Hisenda també inclou en les dades fis­cals paga­ments fets a pla­ta­for­mes de segona mà, com Walla­pop o Vin­ted, quan les ope­ra­ci­ons fetes superin els 2.000 euros o les 30 transac­ci­ons a l’any. A banda d’aques­tes ope­ra­ci­ons, també cal decla­rar els guanys o pèrdues per la venda de crip­to­mo­ne­des.

A més, també s’ha sim­pli­fi­cat la pos­si­bi­li­tat de modi­fi­car o com­ple­tar una decla­ració ja pre­sen­tada, sense haver d’espe­rar que acabi la cam­pa­nya mit­jançant una auto­li­qui­dació rec­ti­fi­ca­tiva en lloc d’una decla­ració com­ple­mentària.

Mutu­a­lis­tes jubi­lats

Sobre els mutu­a­lis­tes jubi­lats, que han estat objecte de debat en les últi­mes set­ma­nes, final­ment Hisenda els tor­narà l’IRPF en un sol paga­ment durant aquest 2025 -i no en diver­sos ter­mi­nis fins al 2028-, després que el Tri­bu­nal Suprem els reco­negués el dret d’obte­nir la devo­lució dels paga­ments efec­tu­ats inde­gu­da­ment. Ara bé, els ges­tors avi­sen que, de moment, l’anunci de la vice­pre­si­denta pri­mera i minis­tra d’Hisenda, María Jesús Mon­tero, no s’ha con­cre­tat en un canvi nor­ma­tiu.

Deduc­ci­ons per fills

Les mares amb una feina i amb menors de tres anys a càrrec es poden deduir fins a 1.200 euros per fill en el tram esta­tal. Pel que fa al tram autonòmic, a Cata­lu­nya es pot apli­car una deducció de 150 euros per nai­xe­ment o adopció de fills en decla­ració indi­vi­dual i 300 euros en la con­junta. Si el con­tri­bu­ent forma part d’una família mono­pa­ren­tal, la deducció és de 300 euros.

Al tram autonòmic de l’IRPF s’hi poden apli­car deduc­ci­ons per nai­xe­ment de fills, llo­guer d’un habi­tatge habi­tual, per préstecs d’estudi uni­ver­si­tari, per viduïtat, per dona­ci­ons a enti­tats que fomen­tin la llen­gua cata­lana o occi­tana i també per enti­tats de recerca i inno­vació, en bene­fici del medi ambi­ent i de con­ser­vació del patri­moni, per reha­bi­li­ta­ci­ons d’habi­tatge habi­tual, per inver­si­ons d’un ‘bus­si­ness angel’, o per l’obli­gació de pre­sen­tar la decla­ració pel fet de tenir més d’un paga­dor, entre altres.

La rebaixa de l’IRPF per les ren­des de fins a 33.000 apro­va­des pel Govern la set­mana pas­sada al Con­sell Exe­cu­tiu no s’apli­carà fins a la cam­pa­nya de l’any vinent, quan es farà la decla­ració cor­res­po­nent al 2025.

Tam­poc s’apli­carà en aquesta l’acord per la tri­bu­tació dels tre­ba­lla­dors que cobren el Salari Mínim Inter­pro­fes­si­o­nal (SMI), una qüestió rela­tiva a la cam­pa­nya del 2025 i que ha pro­vo­cat un xoc entre PSOE i Sumar.

En la cam­pa­nya del 2023, l’Agència Tri­butària va rebre 4,18 mili­ons de decla­ra­ci­ons de la renda a Cata­lu­nya, un 5,1% més que en la cam­pa­nya de l’any ante­rior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.