Comunicació

Genís Sinca

Biògraf de Ramon Fuster, Francesc Candel i Joan B. Cendrós, comptepartícips de l’Avui

“Li porten el primer Avui al llit de mort i Fuster hi veu la culminació antifranquista”

“Espar Ticó, un dels grans instigadors de l’Avui, pensen en Ramon Fuster com un personatge d’acció que ja ha comès miracles antifranquistes. Tots dos són de Lleida”

“Fuster no tan sols corregeix els pamflets dels fets del Palau, sinó que en la detenció de Jordi Pujol aquella matinada amaga papers a la sopera de la cuina de casa”

‘Cavall Fort’ i la connexió lleidatana són clau per entendre l’antifranquisme i el retorn democràtic
Fuster com a degà al col·legi i Paco Candel amb el llibre ‘Els altres catalans’ fan una revolució intel·lectual
La immigració com a atac a la nació acaba sent una força per a causes com l’Avui, amb Candel implicat

Genís Sinca Algué (Man­resa, 1970) és peri­o­dista, escrip­tor i excor­res­pon­sal de l’Avui a Itàlia. Premi Josep Pla de nar­ra­tiva 2013, ha escrit les bio­gra­fies de tres per­so­na­li­tats com són Ramon Fus­ter i Rabés, Paco Can­del i Joan Bap­tista Cendrós, que tenen en comú haver estat comp­te­partícips de l’Avui, i que en el cas del pri­mer va ser pre­si­dent de Premsa Cata­lana SA. En aquesta con­versa entre­lla­cem els tres per­so­nat­ges, que for­men part d’una “xarxa invi­si­ble” de 34.000 comp­te­partícips que el 1976 cul­mi­narà amb l’apa­rició del diari Avui.

Figu­res de mons dife­rents com Ramon Fus­ter, Joan B. Cendrós i Paco Can­del coin­ci­dei­xen com a com­pe­partícips de l’Avui.
La trans­ver­sa­li­tat és un invent del Ramon Fus­ter perquè l’any 1973 la idea de crear un diari en català es revi­ta­litza de seguida. Gent com l’Espar Ticó, que és un dels grans ins­ti­ga­dors de l’Avui, pen­sen en Ramon Fus­ter com un per­so­natge d’acció que ja ha comès mira­cles anti­fran­quis­tes i, per tant, serà capaç de tirar enda­vant una idea molt potent però molt difícil de fer. Ho van fer amb una gran faci­li­tat pel que conei­xien que havia succeït abans. Hi havia hagut l’any 66 l’intent de fer un diari en català que es deia Mig­dia, ins­ti­gat per un empre­sari que es deia Ole­guer Sol­de­vila, l’empre­sari de l’hotel Majes­tic. L’Ole­guer Sol­de­vila, jun­ta­ment amb l’Espar Ticó, havien ideat aquesta pri­mera idea, que havia fra­cas­sat. I ho havia fet per un fet molt impor­tant en aquesta història que la va resol­dre Ramon Fus­ter. Mig­dia havia fra­cas­sat perquè ho havien con­sul­tat a Madrid. I quan el senyor Sol­de­vila se’n va a Madrid i s’entre­vista amb el gene­ral Alonso Vega, aquest l’hi treu del cap.
Com ho van fer?
L’empre­sari Sol­de­vila era un home molt ben con­nec­tat. Anava sovint a Madrid, i en aquesta ocasió l’Alonso Vega li va dir una frase que exem­pli­fica molt bé el que no s’ha de fer mai quan es vol enge­gar una enti­tat cata­lana com és l’Avui. Li va dir: “Mira, Sol­de­vila, cuando te afei­tes por la mañana y te colo­ques delante del espejo, te tendrás que meter una cosa en la cabeza: Hoy no vol­veré a hablar más en catalán.” I això de fer un diari en català, evi­dent­ment, “treu-t’ho del cap”. Va que­dar arren­cat de soca-rel. En Sol­de­vila torna a Bar­ce­lona –era l’any 66– una mica dece­but i amb la por al cos. “Això és impos­si­ble.” Quan l’Espar Ticó, amb aquest pre­ce­dent, fitxa Ramon Fus­ter per pre­si­dir Premsa Cata­lana, el pri­mer que diuen és “No aneu a Madrid a expli­car res, això ha de sor­tir d’aquí, s’ha de fer aquí i no hem de con­sul­tar res a fora”. Part de l’èxit és aquest, tota aquesta màquina que s’engega des d’aquí amb gent que ja havia fet mol­tes coses.
Quan diu mira­cles, quins n’havia fet, en Ramon Fus­ter?
Bé. Ramon Fus­ter, que prac­ti­cava un cris­ti­a­nisme anti­fran­quista amb una injecció de cata­la­nisme molt potent, va ser el pri­mer degà democràtic que va revi­ta­lit­zar el Col·legi de Doc­tors i Lli­cen­ci­ats de Cata­lu­nya. Era el degà dels mes­tres, pro­fes­sors, lli­cen­ci­ats, les uni­ver­si­tats... Tota la potència intel·lec­tual en mans dels falan­gis­tes, gràcies al dega­nat que va acon­se­guir Ramon Fus­ter, es recu­pera per al país, per al cata­la­nisme, la des­bu­ro­cra­tit­zació i la revi­ta­lit­zació de la intel·lec­tu­a­li­tat dels mes­tres.
Fus­ter cata­la­nitza el Col·legi de Doc­tors i Lli­cen­ci­ats en Filo­so­fia i Lle­tres i en Ciències?
Ho va començar a fer als anys sei­xanta. Tot això era molt com­pli­cat. Aquest col·legi on som ara estava for­ta­ment en mans de la Falange, però, dins un gru­pet petitó de col·legi­ats, en Ramon Fus­ter, que havia fun­dat l’escola Tagore a Bella­terra, ins­pi­rat en les esco­les repu­bli­ca­nes dels mètodes Mon­tes­sori ante­ri­ors a la Guerra Civil, es con­ver­teix en un per­so­natge que fa mira­cles: una escola en català en què els nens i nenes esta­ven bar­re­jats intro­duint tècni­ques edu­ca­ti­ves que tenien el català com a eina fona­men­tal arre­lada al país, i el mira­cle d’haver-se con­ver­tit en un degà total­ment ines­pe­rat que des de l’any 63 mirava d’entrar en la junta direc­tiva d’un col·legi que ente­nien que era impor­tant recu­pe­rar per al país. L’any 69, i la data és molt impor­tant, Ramon Fus­ter acon­se­gueix con­ver­tir-se de manera ines­pe­rada en el nou degà del Col·legi de Lli­cen­ci­ats. Això cap­gira com­ple­ta­ment el país, perquè és la pri­mera vegada que de manera democràtica els col·legi­ats, amb molts falan­gis­tes, acon­se­guei­xen esco­llir un demòcrata, cata­la­nista i mes­tre.
Com ho fa? Tenia carisma?
Tenia un carisma abso­lut. Un home de Bell-lloc d’Urgell, de Lleida, una força de la Terra Ferma. Això és molt impor­tant per enten­dre la història de l’Avui. La força llei­da­tana de Ramon Fus­ter, un home que havia estat pro­fes­sor de Virtèlia, que havia creat per­so­na­li­tats de tota mena política com Mayor Zara­goza, els ger­mans Mara­gall, Miquel Roca Junyent; tota aque­lla elit cata­la­nista de la Bar­ce­lona dels anys cin­quanta i sei­xanta que poste­ri­or­ment tindrà una incidència política molt impor­tant, beuen direc­ta­ment de la font pedagògica de Ramon Fus­ter, que era un peda­gog excep­ci­o­nal. Era un mes­tre d’escola que poste­ri­or­ment va ser molt útil per crear idees com l’Avui. Per exem­ple, deia que Anto­nio Mac­hado s’havia d’expli­car amb un vas d’aigua al cos­tat. “És tan sec que vostè neces­sita tenir un vas d’aigua per enten­dre Mac­hado.” Mai més podràs aga­far un lli­bre de Mac­hado sense pen­sar en el vas d’aigua i la seque­dat de l’autor. Era un home que t’expli­cava Cata­lu­nya amb una clare­dat i faci­li­tat molt impor­tants. Tot això va des­llo­ri­gar molt una idea difícil com és l’Avui.
Com ho va fer?
D’una manera molt fàcil. No sobrava ningú, tot­hom hi era ben­vin­gut. I aquesta trans­ver­sa­li­tat va ser bàsica per enten­dre l’èxit de l’Avui. Ramon Fus­ter és qui té la idea d’intro­duir en els comp­te­partícips, milers de per­so­nes impli­ca­des en la cre­ació del diari, gent com Paco Can­del. L’autor d’Els altres cata­lans [1964] també hi havia de ser. I en Can­del, jo com a biògraf ho puc dir, estava encan­tat de for­mar part d’una enti­tat cata­lana que, per pri­mera vegada, introduïa un diari en català.
La pri­mera vegada que Can­del publica en català és a l’Avui?
No. Els altres cata­lans, com a estratègia d’Edi­ci­ons 62, de Max Cah­ner i com­pa­nyia, es publica per pri­mera vegada en català. El Sant Jordi del 1964 Els altres cata­lans no surt en cas­tellà, surt en català, traduït per Ramon Folch i Cama­rasa.
Però la versió ori­gi­nal és en cas­tellà, oi?
Sí, en cas­tellà, però l’hi tra­du­eix Ramon Folch i Cama­rasa. Els falan­gis­tes mai no van ima­gi­nar que Els altres cata­lans tin­dria el més mínim èxit. Era el menys­preu, com has vist amb el gene­ral Alonso Vega. El menys­preu al català va donar molta embran­zida al diari Avui, el fet de pen­sar que fra­cas­sa­ria. És el mateix que Els altres cata­lans, que va ser un rècord de ven­des des del minut zero que el lli­bre va sor­tir al car­rer en català. Aquest és l’avan­tatge que va tenir l’Avui. Tots aquests petits exem­ples van ser deter­mi­nants, com conèixer l’ene­mic per véncer-lo. Aquesta és l’ànima d’en Fus­ter Rabés: tenir en compte a tot­hom que pogués ser sen­si­ble a la idea i impli­car-lo, fos en Miró i en Tàpies amb qua­dres, fos en Can­del amb la seva presència... Can­del poste­ri­or­ment va publi­car moltíssims arti­cles al diari, intro­duint temes que interes­sa­ven al país i que l’expli­ca­ven. En Can­del havia sigut qui, per pri­mera vegada, havia tin­gut la capa­ci­tat intel·lec­tual d’expli­car el feno­men de la immi­gració en massa que havia vin­gut a Cata­lu­nya a tre­ba­llar i a viure-hi. És la Cata­lu­nya en què s’ha con­ver­tit el país poste­ri­or­ment. Molt poca gent ja no té ascendència anda­lusa, extre­me­nya o gallega.
La con­nexió entre Fus­ter Rabés i Espar Ticó ve de Ponent?
Ve per Cavall Fort, però la con­nexió llei­da­tana és fona­men­tal per enten­dre aquesta història d’anti­fran­quisme i de recu­pe­ració democràtica. L’Espar Ticó té una bio­gra­fia molt interes­sant perquè a casa seva eren fran­quis­tes, i ell era fran­quista. Ve a Bar­ce­lona a estu­diar a la uni­ver­si­tat ficat en un bàndol molt clar. I és a Bar­ce­lona on se li obren els ulls i des­perta.
La FAI va matar el seu pare.
Hi ha una sèrie de fets biogràfics que hi influ­ei­xen perquè sigui fran­quista. A Bar­ce­lona, a través d’amics i de con­tac­tes a la uni­ver­si­tat i de dece­bre’s també per la manera com es feien les coses sota el fran­quisme, l’Espar Ticó es trans­forma. És un dels fets metamòrfics més impres­si­o­nants que han succeït al país, perquè passa de ser fran­quista a con­ver­tir-se en un cata­la­nista recal­ci­trant. L’Espar Ticó era un home amb un moto­ret a din­tre i des de la seva botiga de La Sibèria, on s’hi venien abrics de pell, als empro­va­dors es comença a ges­tar tota una obra clan­des­tina per fer coses per der­ro­car el règim fran­quista. La pri­mera impor­tant és Cavall Fort [1961], amb un èxit impor­tant. Cavall Fort és un nom que es treu del bar­ret l’Espar Ticó, d’un joc que de petits juga­ven a Lleida. Comença a enten­dre de quina manera es podria crear una revista per a nois i noies i aga­fen en Ramon Fus­ter, que havia creat l’escola Tagore, com l’eina pedagògica per saber com s’havia de fer una revista. En Fus­ter Rabés ja havia fet mol­tes publi­ca­ci­ons: la revista Forja, dife­rents peti­tes revis­tes que havien fun­ci­o­nat molt bé per difon­dre el mis­satge d’aquest cris­ti­a­nisme anti­fran­quista que diem. Però Cavall Fort és l’eclosió on tot això fun­ci­ona.
Fus­ter és catòlic com Espar?
Sí, sí. De fet, de jove, anava per capellà. Però el fet pedagògic l’aca­para com­ple­ta­ment.
Catòlics els dos, cata­la­nista un per con­vicció i l’altre per con­versió, es tro­ben a Bar­ce­lona.
Es conei­xen a l’entorn del CICF [Cen­tre d’Influència Catòlica Femení]. El tema de Joan Triadú aquí és impor­tant. Fus­ter conei­xia en Triadú perquè havien creat l’escola de jar­di­ne­res edu­ca­do­res al CICF, una escola on a en Ramon Fus­ter a començaments dels anys sei­xanta se li havia acu­dit que s’havia de for­mar les jar­di­ne­res edu­ca­do­res perquè els nens de 3 a 6 anys tin­gues­sin atenció edu­ca­tiva. Fins ales­ho­res els nens petits, de 3 a 6 anys, esta­ven a casa amb la mare. I és en Fus­ter Rabés qui a través del CIC comença a edu­car una gene­ració de noies perquè siguin jar­di­ne­res edu­ca­do­res. No les educa per fer qua­tre dibui­xos amb els nens! Les educa amb una dimensió intel·lec­tual impres­si­o­nant, de manera que el nen quan als 6-7 anys entra a escola ja tin­gui una for­mació en matemàtiques, etcètera. En Fus­ter Rabés ha fet que Cavall Fort sigui mei­tat còmic mei­tat lite­rari. Els nens han de lle­gir. Fent-hi entrar tot­hom, Marta Mata, Rosa Sen­sat... Aquesta trans­ver­sa­li­tat pedagògica fa que Cavall Fort es con­ver­teixi en una revista per­fecta. Per tant, el pri­mer exem­ple d’èxit de publi­cació cata­lana ínte­gra­ment en català és Cavall Fort, fet tot com­ple­ta­ment aquí. L’Albert Jané repas­sant els tex­tos, en Ramon Fus­ter publi­cant-hi com a Ramon de Bell-lloc, l’Espar Ticó a dar­rere fent que els pares s’hi impli­ques­sin... És tota una amal­gama de gent que als empro­va­dors de La Sibèria feien reu­ni­ons secre­tes.
I al pis de sobre de La Sibèria?
També, era el pis on hi havia el seu des­patx, però a vega­des la gent per dei­xar paquets o tex­tos o el que fos ho dei­xava als empro­va­dors. Al pri­mer pis, a sobre de la botiga, és on un joveníssim Josep Maria Figue­res havia començat a tre­ba­llar l’any 73 com a estu­di­ant d’història amb l’Espar Ticó per enge­gar un pos­si­ble pro­jecte d’un diari en català que es digués Avui. És on coneix en Ramon Fus­ter, que ja l’han fet pre­si­dent de Premsa Cata­lana, i comen­cen a fer bellu­gar una cam­pa­nya per anar per tot el país a expli­car i a fer socis per al futur diari Avui. Poble per poble, en Ramon Fus­ter i en Josep Maria Figue­res van anar a fer la cam­pa­nya a peu pel poble. Dei­xa­ven el cotxe i ana­ven a peu expli­cant que hi havia un diari en català i a exci­tar la gent, durant tres anys. Això explica la dimensió d’acció d’un per­so­natge com Ramon Fus­ter, que s’hi impli­cava tan a fons que els dis­sab­tes i diu­men­ges se n’anava pels pobles a expli­car què era l’Avui, amb en Josep Maria Figue­res, que des del des­patx del pri­mer pis de La Sibèria anava ges­ti­o­nant tota aquesta xarxa que faria que la gent en per­sona sabés què seria l’Avui.
Fus­ter va ser als fets del Palau?
En els fets del Palau en Ramon Fus­ter és el senyor X que en Jordi Pujol cita en diver­sos lli­bres. És el pro­fes­sor que cor­re­geix els pam­flets que cauen pel Palau de la Música quan els llen­cen a baix,a la pla­tea, amb els repre­sen­tants falan­gis­tes con­tro­lant que no passés res. En Ramon Fus­ter és qui no tan sols cor­re­geix els pam­flets, sinó qui en la detenció de Jordi Pujol aque­lla mati­nada amaga papers de Jordi Pujol a casa seva.
Com els amaga?
D’una manera tre­men­da­ment cata­lana. Va arri­bar a casa en Fus­ter amb els papers i –la seva filla ho explica– no se’ls va acu­dir res més que ama­gar-los al millor lloc que hi havia a casa, que era la sopera. Van obrir la sopera i van ama­gar-los allà per si venia la poli­cia. Tota la ins­ti­gació que hi va haver al vol­tant dels fets del Palau esta­ven ama­gats en una sopera i no es van des­co­brir.
Per tant, ni el van dete­nir ni el van arri­bar a fit­xar?
Ni el van dete­nir ni el van fit­xar. Un dels èxits va ser aquest, pre­ci­sa­ment. La jugada és mes­tra.
Els tex­tos eren de Pujol i Fus­ter només els va cor­re­gir?
En Fus­ter era un home que tots aquests per­so­nat­ges que eren més joves que ell, en Jordi Pujol i l’Espar Ticó, l’ana­ven a veure com a con­se­ller, a dema­nar-li com s’havien de fer les coses. Fus­ter era mes­tre d’escola i s’expli­cava molt bé. Era un home que pen­sava bé. Aquest fet llei­datà, més sec, és impor­tant en Ramon Fus­ter perquè venia d’un lloc on no se’ls encanta res. Venia de poble, la Guerra Civil s’havia car­re­gat mig poble, a Bell-lloc d’Urgell, on la gent és dura, gent amb uns prin­ci­pis inqüesti­o­na­bles, i el seu cata­la­nisme era irrom­pi­ble. Ales­ho­res en Fus­ter rebia aquests per­so­nat­ges que li pre­gun­ta­ven “com hem de fer un diari”. ”El diari, el pri­mer que heu de fer és no con­sul­tar a Madrid. El pri­mer que heu de fer és estar units. El pri­mer que heu de fer és incloure el PSUC, tot el ven­tall encara que no hi esti­gueu d’acord, hi han de ser. O anem tots junts o no farem res.” És el mateix que explica l’èxit que fos esco­llit com a degà al Col·legi de Doc­tors i Lli­cen­ci­ats, el CDL. És un home que pen­sava bé i que a l’hora d’actuar també era una gran per­sona d’acció, i això el con­ver­teix en una mena de 007 anti­fran­quista per­fecte, perquè ningú sos­pi­tava d’ell. Un pro­fes­sor d’escola, el Tagore... Era un home que es va ficar la poli­cia a la but­xaca. Aquí, al CDL, hi havia un poli­cia que venia cada dia a mirar que les coses no se n’anes­sin de mare. Aquest poli­cia era amic d’en Ramon Fus­ter, que va fer que no denunciés res. Era una per­sona a la qual no se li podia dir que no perquè en Ramon Fus­ter tenia un fer molt català, era molt bona per­sona. Era un home incapaç de matar una mosca. I ales­ho­res ni la poli­cia el veia capaç de fer cap mal. Per tant, ente­nien que el que ell feia no era de cap manera maliciós. Hi havia una gran innocència que sem­blava que embol­ca­llava el per­so­natge, però a dins hi havia una potència molt forta. Una gran per­so­na­li­tat irrom­pi­ble, aquesta Lleida que por­tava a dins, que va fer que quan algú li pre­gun­tava sobre alguna idea per fer –Jordi Pujol, Espar Ticó, Albert Jané, Enric Cirici...– sortís empel­tat de la seva força.
Era la brúixola o la loco­mo­tora?
Era més aviat com un guru. Una per­sona que la majo­ria de cata­lans des­co­nei­xen però que té una bio­gra­fia sen­sa­ci­o­nal. De fet, per això el Col·legi de Lli­cen­ci­ats m’encar­re­guen aquesta bio­gra­fia, perquè van dir “No pots ni ima­gi­nar la quan­ti­tat de coses que va fer aquest home”, i és veri­tat. El Fus­ter, sobre­tot, el que va fer és pre­ser­var molt bé un batec cata­la­nista molt sa que a nivell pedagògic havia fun­ci­o­nat molt bé durant la República. Eren aquells ins­ti­tut escola en què havia vist com els nens sor­tien lle­gint en català d’una manera dife­rent, molt huma­nista. Era un home, un savi, amb molts ten­ta­cles i una gran capa­ci­tat de rela­ci­ons huma­nes. “Els nens han de ser cul­tes, però s’han de saber rela­ci­o­nar, han de saber res­pec­tar i fer-se dig­nes.” Això ho explica als seus alum­nes del Virtèlia, sigui un Mayor Zara­goza, un Miquel Roca Junyent o els Mara­gall.
A Virtèlia o a Tagore?
A tots dos. De fet, a Virtèlia, l’any 59, és on hi va tantíssima gent. L’any 59 Ramon Fus­ter veu que sota el fran­quisme Virtèlia ha de pujar un grau, però que sota Virtèlia ja no ho pot fer, i crearà una escola pròpia.
Li ho per­me­ten?
No, però la fa. És el Ramon Fus­ter! No hi ha mai un no per a ell. És una gran per­sona i un gran pro­fes­sor. Molts s’han for­mat sota la seva estigma pedagògica i és impos­si­ble dir-li que no. Fa l’escola Tagore, amb nens i nenes bar­re­jats. És com un mira­cle. Amb idees sue­ques, amb unes hama­ques a l’aire lliure sota el bosc, a l’estil Mon­tes­sori.
Qui s’hi forma, a Tagore?
Un Sala i Martín, els Ter­ri­bas... Una sèrie de per­so­na­li­tats que, tal com han sor­tit del Virtèlia, també sor­ti­ran del Tagore. Un dels ins­ti­ga­dors és Fre­de­ric Roda. La xarxa de per­so­na­li­tats és molt àmplia. Hi ha un batec cata­la­nista anti­fran­quista que fun­ci­ona molt al Tagore i que és d’on sor­ti­ran mol­tes idees com el Cavall Fort. És un Ramon Fus­ter que s’inventa al CIC la for­mació de jar­di­ne­res edu­ca­do­res. El CIC era del Joan Triadú, que també era mes­tre, a l’Escola Thau. Els mes­tres aquí són fona­men­tals.
I el Col·legi de Doc­tors i Lli­cen­ci­ats, on som ara?
Aquí hi ha el pinyol del país, que és l’escola. Els col·legi­ats són mes­tres i pro­fes­sors. I per això en Ramon Fus­ter s’adona que fins que no hi hagi un degà democràtic, des­bu­ro­cra­tit­za­dor i cata­la­nista com ell, al Col·legi de l’any 69 quan ell és esco­llit, no s’hi podrà fer res. Però a par­tir del 69, que és la pri­mera bata­lla democràtica gua­nyada als falan­gis­tes, hi ha un gran canvi al país. El CDL, el Col·legi de Doc­tors i Lli­cen­ci­ats, on som ara, és el pinyol on, gràcies a ell com a degà, les uni­ver­si­tats, la gent de tea­tre, mes­tres, pro­fes­sors, s’ager­ma­nen en una enti­tat que per fi veu el català com una eina de comu­ni­cació nor­mal al país. I d’aquí ve la idea pri­mer del Cavall Fort i després de l’Avui.
L’Avui és l’evo­lució lògica?
És la cul­mi­nació de totes les bones idees que han fun­ci­o­nat sota el fran­quisme. Posa-m’hi el premi Sant Jordi inven­tat pel Joan B. Cendrós el cava­ller Floïd, mece­nes des­co­ne­gut; la cre­ació d’Òmnium Cul­tu­ral, on hi ha Joan Triadú; surt la idea de l’escola en català del Joa­quim Are­nas; la idea de Cavall Fort, Espar Ticó i Ramon Fus­ter; Avui, Premsa Cata­lana... Quan es crea Premsa Cata­lana, amb deu per­so­nes a la junta, diuen: “Qui podem posar de pre­si­dent?”, i només n’hi ha un: Ramon Fus­ter.
Amb la desgràcia que...
Ramon Fus­ter es va posar malalt l’any 75. Es va començar a tro­bar mala­ment. Ell com a mes­tre del Tagore comença a veure que [s’emo­ci­ona] no està bé. Li diagnos­ti­quen un tumor al cap, càncer al cer­vell, i es retira. Tot això està en marxa. Comença a veure que pot­ser sí que l’Avui podrà sor­tir al car­rer el 23 d’abril del 1976. En Fus­ter està molt malalt. Va de l’hos­pi­tal a casa i de casa a l’hos­pi­tal. El cas és que el 23 d’abril està esti­rat al llit i li por­ten l’Avui [s’emo­ci­ona]. Li por­ten el pri­mer número i ell, en el seu llit de mort, veu la cul­mi­nació total [se li trenca la veu] anti­fran­quista i cata­la­nista que repre­senta el diari que ells han creat.
Veu l’Avui fet rea­li­tat els seus últims dies de vida.
Arriba a veure aquell pri­mer número mera­vellós en el llit de mort. És molt injusta, la vida.
S’ha emo­ci­o­nat perquè els fami­li­ars li ho han expli­cat així?
Evi­dent­ment, sí. M’ho han expli­cat amb molta emoció, evi­dent­ment. El que pro­voca més emoció és ado­nar-se que, tot i ser un per­so­natge molt des­co­ne­gut, ell és un per­so­natge freàtic d’aquells que expli­quen el país. És un per­so­natge d’aquells que no coneix ningú però que si no hagues­sin exis­tit no estaríem par­lant d’aquesta història.
En què rau l’èxit?
Fus­ter no hagués tin­gut l’embran­zida ini­cial, amb tan bones idees que van fun­ci­o­nar, sense la cor­re­lació de pres­tigi, d’impli­car gent com el [Paco] Can­del, el Tàpies, el Miró... que de les ves­sants que fos­sin hi fos­sin. Aquesta trans­ver­sa­li­tat en què no sobrava ningú: aquest és l’èxit Ramon Fus­ter.
Paco Can­del va ser comp­te­partícip de l’Avui. És només un símbol o l’Avui d’aquells ini­cis reco­llia el que repre­senta Can­del?
En Can­del és com en Fus­ter, un home d’acció. No és algú que només pensa i té idees, no. Són gent que s’impli­ca­ven, i aquesta paraula impli­cació és la que em trobo en totes aques­tes bio­gra­fies. En Joan B. Cendrós, que fins i tot s’arriba a fer edi­tor, se’n va a Per­pinyà a com­prar Proa, l’edi­to­rial Proa, que havia moder­nit­zat la lite­ra­tura cata­lana, inclo­ent les tra­duc­ci­ons dels autors que Cata­lu­nya havia de tenir per ser una cul­tura igua­la­ble a les de la resta del món. En Fus­ter, impli­cat pre­sen­tant-se ell amb una can­di­da­tura per ser degà al col·legi. I en Paco Can­del, que amb Els altres cata­lans es troba ficat enmig d’una revo­lució intel·lec­tual molt impor­tant, on per pri­mera vegada tota aque­lla massa immi­gratòria que era vista com un atac a la nació cata­lana en rea­li­tat era un ele­ment que aca­ba­ria con­ver­tint-se en una força potentíssima en pro de cau­ses com l’Avui, per exem­ple, amb un Can­del impli­cat en el diari. És que hem d’enten­dre que aquesta acció del Can­del ve d’una gran pen­sada, que és sor­tir amb Els altres cata­lans en català per Sant Jordi del 64. Això és una idea mera­ve­llosa.
La idea és seva?
No, algú l’hi encar­rega. Ell era un paio llest, que havia publi­cat en cas­tellà Donde la ciu­dad cam­bia su nom­bre, havia tro­bat l’ele­ment lite­rari per expli­car molt clara­ment el que succeïa al seu vol­tant sense pèls a la llen­gua, i aquest és l’èxit del Can­del. Par­lava dels gita­nos, dels veïns de les cases bara­tes, d’una zona de Bar­ce­lona que ningú s’havia atre­vit a des­criure-la. Només ho podia fer ell. Ales­ho­res, aplica la mateixa solució que a l’hora d’escriure Els altres cata­lans. Et parla d’un senyor que ha vin­gut de Sevi­lla que es nega a par­lar català i que a l’estiu un dia torna al seu poble i allà li diuen “el catalán”. Ostres, aquest senyor, que surt reco­llit a Els altres cata­lans, s’ata­bala i torna a Bar­ce­lona dient: “Cony, és que casa meva ja no és allà, és que casa meva ja és aquí, i ara he d’apren­dre català, soc un altre català.” Això és mera­vellós, i això és el que en Can­del acon­se­gueix i per això el van a bus­car, perquè a través d’ell volen acon­se­guir que tota aquesta gent que sense saber-ho són cata­lans s’impli­quin en la història d’aquest país. I la gent com en Ramon Fus­ter fan pren­dre consciència d’aquesta manera d’actuar i fan que tota aquesta gent es con­ver­tei­xin en 007. És una cosa...
Qui engresca Can­del perquè escri­gui a l’Avui? Ho sabem?
No ho sabem, però és la xarxa. Aquesta xarxa és molt potent. En Fus­ter era un gran recer­ca­dor d’arti­cu­lis­tes. Es conei­xien tots. És la conei­xença amb el [Josep Maria] Huer­tas Cla­vería, amb en Jaume Fabre, tots aquests his­to­ri­a­dors del suburbi, uns intel·lec­tu­als que obren molt de mires al que hau­ria pogut ser un diari molt estret i ho con­ver­tei­xen en una cosa tan àmplia que fa la rodona.
Can­del és més peri­o­dista o més escrip­tor?
En Can­del és escrip­tor. És un gran retra­tista, un escrip­tor de molta més importància del que la gent s’ima­gina. És un pica­pe­drer. Can­del obre per pri­mera vegada temes que sota el fran­quisme no s’havien tocat. Fa un Ramon Fus­ter. Ser obrero no es nin­guna ganga, quin títol. Parla de la neces­si­tat d’escol­tar els obrers i de fer que el fran­quisme reco­negués les seves neces­si­tats. Fa un lli­bre on es queixa de les mane­res de fer del Senat. I una cosa que m’he des­cui­dat de dir! La idea de crear un par­tit polític d’èxit a les pri­me­res elec­ci­ons democràtiques l’any 77, l’Entesa dels Cata­lans, és una idea que es cou al PSUC però que ve de totes aques­tes idees que han fun­ci­o­nat. És molt Ramon Fus­ter, això: “Hi hem de ser tots.” “Com farem l’Entesa dels Cata­lans, un par­tit que el voti tot­hom?”, que va pro­vo­car un rècord elec­to­ral que no s’ha repe­tit mai més, amb 1.260.000 vots. “Hi posa­rem l’Ale­xan­dre Cirici”, que era un crític d’art, molt impor­tant, un home difícil també, que aca­pa­rava un vot intel·lec­tual interes­sant en aquell moment. “Hi inclou­rem en Josep Benet”, que era un advo­cat, un bata­lla­dor, un home més popu­lar que podia aca­pa­rar uns votants més d’esquer­res. “Però ens falta un ele­ment que no sabem qui és que faci que la gent, els altres cata­lans, ens voti”, i aquest és Paco Can­del. L’Entesa dels Cata­lans va a les llis­tes amb Ale­xan­dre Cirici, Josep Benet i Paco Can­del. Tots dos el con­ven­cen perquè con­corri amb ells a les elec­ci­ons del 77 al Senat. Atenció, perquè ja s’ha produït el nai­xe­ment de l’Avui, i ja hi haurà una sèrie d’estruc­tu­res d’Estat que fun­ci­o­nen i que hi són per donar suport a totes aques­tes idees. Hi ha uns anun­cis de l’Entesa dels Cata­lans a l’Avui tre­mends.
Què fa Can­del?
Un char­nego en el Senado, un lli­bre sen­sa­ci­o­nal que explica el bati­bull que hi havia en un Senat que tot just començava.
Aquesta entre­vista con­ti­nuarà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.