Política

Una nova cara per a Martorell

El projecte del parc de la Vila vol reduir la inundabilitat de la part baixa del nucli antic amb una mota de protecció

Es crearà un nou passeig de doble direcció que permetrà circumval·lar la vila i multiplicarà l’aparcament

Hi haurà més instal·lacions esportives i un gran espai per a espectacles per a 25.000 persones

Els baixos de l’illa Santacana perdran l’ús residencial pel risc en cas de grans inundacions

Mar­to­rell té en marxa un pro­jecte que can­viarà la fiso­no­mia del muni­cipi. El nucli antic d’aquesta població del Baix Llo­bre­gat està esco­rat a la falda de la serra de l’Ataix, que forma part de la ser­ra­lada pre­li­to­ral, pre­si­dint l’aigua­bar­reig entre el riu Anoia, que mor a Mar­to­rell, i el Llo­bre­gat. La part baixa del nucli, l’Horta de la Vila, és una àrea inun­da­ble. Amb el pro­jecte de l’ano­me­nat parc de la Vila, es farà una bar­rera d’inun­da­bi­li­tat per reduir el risc amb l’aixe­ca­ment d’una mota. “No vol dir que el risc des­a­pa­re­gui del tot, però serà molt menor”, asse­gura l’alcalde, Xavier Fono­llosa.

Al llarg de la història, Mar­to­rell ha vis­cut riua­des impor­tants, com les del 1962 i el 1971, però d’ales­ho­res ençà s’han fet millo­res hidràuli­ques perquè l’aigua de l’Anoia pugui entrar al Llo­bre­gat sense pro­vo­car inun­da­ci­ons. “Això es va resol­dre fa molts anys, quan es va veure que el que feia de presa era el mateix pont del Dia­ble. A una banda i a l’altra del pont, el des­ni­vell d’aigua era molt gran. Per resol­dre-ho vam fer un calaix, un forat molt gros un cop pas­sat el pont que actua de desguàs”, recorda l’alcalde.

El pro­jecte actual aixeca la cota d’inun­da­bi­li­tat i dis­posa d’un informe favo­ra­ble de l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA), que és l’auto­ri­tat com­pe­tent en la matèria. De fet, ja s’han començat a moure ter­res. L’obra té tres fases. La pri­mera és la cons­trucció de la mota de pro­tecció d’inun­da­bi­li­tat. “Si vingués una dana, hi pas­sa­ria l’aigua per sobre? Pro­ba­ble­ment sí, però tenim l’informe favo­ra­ble de l’ACA. El que no farem és cons­truir-hi mai a sobre. Estarà clas­si­fi­cat urbanísti­ca­ment com a verd públic”, afirma el bat­lle. La mota serà una franja de terra amb un pen­dent molt suau cap a l’horta. Aquesta pri­mera fase es pre­veu que s’acabi en un ter­mini apro­xi­mat de tres mesos.

La segona part del pro­jecte és la cons­trucció del parc al damunt. Dis­po­sarà de diver­sos espais ludi­co­es­por­tius a l’aire lliure. Fins ara ja hi havia un Cruyff Court, de la Fun­dació Cruyff, un camp de fut­bol 7 amb gespa arti­fi­cial obert a la ciu­ta­da­nia. “Doncs fun­ci­ona tan i tan bé que n’hi farem dos. Al cos­tat, hi farem una superfície igual, però per prac­ti­car el bàsquet”, deta­lla l’alcalde.

En una altra àrea del parc es crearà una zona de bio­di­ver­si­tat, una mena de jardí botànic amb espècies autòcto­nes i flu­vi­als carac­terísti­ques de la vege­tació de ribera. També es pre­veu la ins­tal·lació d’una zona d’esbarjo per a gos­sos a tocar de l’Horta de la Vila, a més d’un gran espai per cele­brar-hi espec­ta­cles, amb gra­des per aco­llir entre 20.000 i 25.000 per­so­nes.

D’altra banda, al vol­tant del nou parc hi haurà dos camins de ronda que actu­a­ran com a mira­dors. L’un donarà al car­rer del Riu, que ara es con­ver­tirà en el pas­seig del Riu, i l’altre res­se­guirà l’Hort de la Vila.

Comp­tat i deba­tut, serà el parc més gran de Mar­to­rell, amb un 60% més de superfície que el parc del nou barri de la Sínia.

Pel que fa al car­rer del Riu, el que fins ara eren les parts de dar­rere d’habi­tat­ges tin­dran un tan­ca­ment nou de façana urbana i la via es trans­for­marà en un pas­seig amb vore­res amples de qua­tre o cinc metres per banda. L’ope­ració per­metrà gua­nyar 175 pla­ces d’apar­ca­ment. Hi haurà dos pàrquings als extrems del parc i un fil de pla­ces en bate­ria al llarg de tot el pas­seig. “Ja som ara el muni­cipi del Baix Llo­bre­gat amb més pla­ces d’apar­ca­ment”, cele­bra Fono­llosa. El pas­seig pas­sarà a ser de doble direcció, de manera que el nucli antic es podrà des­con­ges­ti­o­nar de trànsit i es podrà cir­cum­val·lar.

Tot ple­gat ha d’estar enlles­tit en aquest man­dat. L’import total apro­xi­mat és d’uns 8 mili­ons d’euros. Uns 2,8 mili­ons pro­ve­nen de fons euro­peus Next Gene­ra­tion; 1,7 més, de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, i 1,5 mili­ons, de l’ACA. L’Ajun­ta­ment ha tor­nat a sol·lici­tar una sub­venció que ja havia obtin­gut fa temps, però que va per­dre per no haver exe­cu­tat en aquell moment una obra. “No la tenim asse­gu­rada, però sí que tenim un com­promís ver­bal que aquest tipus d’obra mereix aquesta sub­venció”, explica Fono­llosa. En qual­se­vol cas, “és un pro­jecte molt sub­ven­ci­o­nat, és a dir, les arques muni­ci­pals aguan­ta­ran un 25% del total”, des­taca.

L’alcalde recorda que el risc d’inun­da­bi­li­tat de l’illa San­ta­cana ja exis­tia quan es van cons­truir els edi­fi­cis, als anys sei­xanta del segle pas­sat, que ara veu­ran afec­tat el seu ús resi­den­cial als bai­xos. Segons Fono­llosa, el risc és només en cas de grans avin­gu­des d’aigua, les clas­si­fi­ca­des com a Q500, amb un període de retorn de 500 anys, és a dir, amb una pro­ba­bi­li­tat baixa o excep­ci­o­nal. “Es pot sal­var, això? No. Perquè hauríem de fer un mur. És l’única part de tot el nucli antic que està cons­truïda en zona inun­da­ble, l’única”, recalca Fono­llosa.“Pro­ba­ble­ment, en el futur, si la nor­ma­tiva així ens hi obliga, que no és el cas, s’hau­ran de dei­xar bui­des aque­lles plan­tes. És impos­si­ble de sal­var, hauríem d’ender­ro­car l’edi­fici”, observa l’alcalde, que aposta per un sis­tema d’alar­mes en coor­di­nació amb l’ACA. “Però us diré una cosa: a Cata­lu­nya hi ha milers i milers d’habi­tat­ges que estan cons­truïts en zona inun­da­ble. A Mar­to­rell només tenim aquests dotze pisos, no n’hi ha més en tot Mar­to­rell. I només en cas de Q500”, subrat­lla Fono­llosa, poc amic de gene­rar alar­misme.

Pla de millora urbana a Can Valls

Una altra part del terme amb risc d’inun­da­bi­li­tat en cas de Q500 és Can Valls, l’antiga fàbrica cone­guda com a Grisó, al barri de Can Car­re­res. Enti­tats eco­lo­gis­tes recla­men que s’aturi el pla de millora urbana amb l’argu­ment d’evi­tar pos­si­bles ris­cos futurs. Allà s’ha pre­vist, d’acord amb els pro­pi­e­ta­ris, la cons­trucció d’habi­tat­ges, però en cap cas a la planta baixa, des­taca l’alcalde: “El parc de la Vila és un pro­jecte que el con­junt de la ciu­ta­da­nia està rebent molt bé, sobre­tot la gent del nucli antic. I els veïns de Can Car­re­res estan con­tentíssims que els tra­guem aque­lla antiga fàbrica de més de 3.000 metres qua­drats, que, a més, té ura­lita.”

18 de 21
Xavier Fonollosa va obtenir el 2023 la victòria més àmplia dels municipis de més de 10.000 habitants de tot l’Estat espanyol. Va ser un resultat uniforme: a totes les meses electorals va aconseguir més del 58% dels sufragis; en algun cas, per sobre del 70%. Va obtenir setze regidors i governa també amb els dos del PSC, és a dir, 18 regidors de 21.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.