Economia

economia

Els empresaris gironins “preocupats i a l’expectativa” pels aranzels de Trump

La patronal remarca la manca de formació enfocada a les “necessitats reals” del teixit productiu

Els empre­sa­ris giro­nins estan “pre­o­cu­pats i a l’expec­ta­tiva” pels aran­zels que ha anun­ciat el pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump. El pre­si­dent de la FOEG, Ernest Plana, ha remar­cat que “encara és aviat” per veure el grau d’afec­tació que tindrà aquesta mesura en l’eco­no­mia giro­nina, tot i que pre­veu que “afec­tarà” d’una manera o una altra.

El pre­si­dent de la patro­nal giro­nina també ha anun­ciat que “la desgràcia d’uns és el bene­fici dels altres” i això podria obrir noves pers­pec­ti­ves de negoci amb pro­ducció pròpia que subs­ti­tu­eixi impor­ta­ci­ons de pro­duc­tes. Per altra banda, com informa l’ACN, els empre­sa­ris han cri­ti­cat que l’oferta for­ma­tiva no casi amb “les neces­si­tats reals” que tenen les fac­to­ries, i per això dema­nen acce­le­rar la cogo­ver­nança.

La patro­nal giro­nina FOEG ha pre­sen­tat avui un estudi sobre els rep­tes labo­rals i demogràfics de l’eco­no­mia giro­nina. Un informe en què deter­mina que la nova política d’aran­zels impul­sada per Donald Trump supo­sarà un repte al desen­vo­lu­pa­ment econòmic i a la rein­dus­tri­a­lit­zació de la demar­cació.

En aquest sen­tit, el vice­pre­si­dent de la FOEG, David Martí, ha asse­gu­rat que aquesta nova política “no anirà bé a ningú” i con­si­dera que és una mesura “pro­tec­ci­o­nista de fa 50 anys que no té sen­tit en un món glo­ba­lit­zat”. Per això, Martí con­fia que els aran­zels “dura­ran menys de l’espe­rat” i pre­veu que Trump “reca­pa­citi” aviat.

Per la seva banda, el pre­si­dent de la FOEG, Ernest Plana, ha fet una crida a la calma i asse­gura que si bé tot­hom està a l’expec­ta­tiva, encara no s’ha cal­cu­lat l’afec­tació real dels nous aran­zels. El que sí que deixa clar Plana és que els empre­sa­ris “s’adap­ta­ran” al nou con­text, i per això hi ha mol­tes empre­ses que ja es plan­te­gen “fabri­car pro­duc­tes que fins ara s’impor­ta­ven”, com per exem­ple les bate­ries de liti per a vehi­cles elèctrics.

Tot i això, el vice­pre­si­dent de la FOEG, Edu­ard Ayach, retreu que no hi hagi prou infra­es­truc­tu­res a la demar­cació que man­tin­guin la com­pe­ti­ti­vi­tat de les empre­ses. “Si el tau­lell pro­duc­tiu can­via, també han de can­viar les con­ne­xi­ons”, afir­mava Ayach. En aquest sen­tit, el vice­pre­si­dent recorda que s’estan fent inver­si­ons al port de Tar­ra­gona per adap­tar-se a nous movi­ments comer­ci­als. “No tenim esta­ci­ons inter­mo­dals, ni les zones indus­tri­als estan prou con­so­li­da­des”, recri­mina el vice­pre­si­dent de la patro­nal giro­nina.

For­mació adap­tada

Per altra banda, els empre­sa­ris giro­nins retre­uen a les admi­nis­tra­ci­ons que no adap­tin la for­mació que ofe­rei­xen a joves a les neces­si­tats que té el món indus­trial gironí. En aquest sen­tit, Edu­ard Ayach recorda que hi ha una taula d’impuls per l’FP amb actors soci­als i la Gene­ra­li­tat, però creu que “no anem a la velo­ci­tat que hauríem d’anar”.

Per això la patro­nal cri­tica que el SOC ofe­reixi cur­sos amb “pro­gra­ma­ris obso­lets o d’altres que ningú fa ser­vir”. Això genera una mà d’obra que “no està pre­pa­rada” per entrar en el món labo­ral. Per a mol­tes empre­ses, això ha supo­sat que mol­tes fac­to­ries optin per fer elles matei­xes la seva for­mació a nous tre­ba­lla­dors i garan­tir una mà d’obra qua­li­fi­cada. “Hi ha empre­ses que tenen llocs vacants per cobrir avui mateix”, asse­gura Ayach.

Per altra banda, l’altre vice­pre­si­dent de la FOEG, David Martí, ha apun­tat que hi ha indústries que “volen créixer, però no poden per la falta de tre­ba­lla­dors” i que en alguns casos “es veuen abo­ca­des a tan­car” perquè no tenen tre­ba­lla­dors qua­li­fi­cats. Per això insis­tei­xen en la urgència d’adap­tar la for­mació als per­fils que neces­sita l’eco­no­mia giro­nina, sobre­tot enfo­cats en el món del metall i la fusta.

Inte­gració de la immi­gració

Un altre repte de l’eco­no­mia giro­nina és “garan­tir la inte­gració de la població immi­grant”, ja que con­si­de­ren que és una pota essen­cial en el tei­xit pro­duc­tiu gironí. David Martí deta­lla que “un 20% de la població giro­nina” és immi­grant i això suposa que “el tei­xit pro­duc­tiu a la demar­cació se sosté gràcies a la immi­gració”.

I es pre­veu que el pes d’aquesta població vagi en aug­ment, ja que en els pròxims anys es jubi­la­ran mol­tes per­so­nes, que con­jun­ta­ment amb la baixa nata­li­tat de la demar­cació dei­xarà un dèficit de 12.000 tre­ba­lla­dors en els pròxims cinc anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.