Economia

economia

La Cambra de Comerç demana plans de contingència i de mitigació contra els aranzels

Les cooperatives agràries alerten que les noves mesures dels EUA tindran un impacte superior als 110 milions d’euros

El pre­si­dent de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, Josep San­ta­creu, ha defi­nit el seguit d’aran­zels dels Estats Units com “un mal­son” que serà “dolent per a tot­hom”. El pre­si­dent de la cor­po­ració vati­cina una afec­tació glo­bal a tots els sec­tors comer­ci­als, tant els direc­tes com els indi­rec­tes, i que afec­tarà espe­ci­al­ment els nord-ame­ri­cans.

San­ta­creu des­taca que la balança comer­cial entre els Estats Units i l’Estat espa­nyol és “posi­tiva” pels ame­ri­cans i ha lamen­tat que Trump no faci dis­tinció entre els països de la Unió Euro­pea. També ha cri­ti­cat que el màxim man­da­tari dels Estats Units no hagi des­glos­sat què inclou dins del 39 % d’aran­zels que, segons ell, Europa aplica als EUA. “No sabem a què es refe­reix, sem­bla que han posat l’IVA i més coses…” ha dit.

Davant aquest pano­rama, la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona ha fet una crida a pre­pa­rar plans de con­tingència no només a nivell euro­peu i esta­tal, sinó també a nivell català i local que aju­din a afron­tar l’impacte dels aran­zels.

San­ta­creu no ha vol­gut fer un pronòstic sobre quin efecte poden tenir sobre l’eco­no­mia cata­lana, però ha adver­tit que els sec­tors més afec­tats, ate­nent a les dades de les expor­ta­ci­ons cata­la­nes a l’estran­ger, seran els pro­duc­tes químics i far­macèutics, la cosmètica i la per­fu­me­ria, la maquinària i els béns d’equip, el sec­tor agro­a­li­men­tari (espe­ci­al­ment pro­duc­tes com l’oli oliva i el vi), i el sec­tor de la metal·lúrgia i els pro­duc­tes metàl·lics.

Cata­lu­nya va expor­tar l’any pas­sat als Estats Units pro­duc­tes de per­fu­me­ria i cosmètica per valor de 661,6 mili­ons; pro­duc­tes far­macèutics per 646,7 mili­ons; maquinària per 495,8 mili­ons; plàstics per 210,1 mili­ons i pro­duc­tes químics orgànics per 202,2 mili­ons, segons dades d’Acció, l’agència per a la com­pe­ti­ti­vi­tat de la Gene­ra­li­tat.

San­ta­creu ha comen­tat que les expor­ta­ci­ons cata­la­nes als EUA supo­sen menys del 5 % del total i això fa pen­sar que la guerra comer­cial podria “no ser tan greu” per a Cata­lu­nya, però tot i això veu “difícil” fer una esti­mació perquè hi podria haver també un impacte indi­recte o incidència sobre l’acti­vi­tat turística.

“És un mal­son que pot tenir efec­tes a curt ter­mini posi­tius per a algú, però que a la llarga serà dolent per a tots, i pro­ba­ble­ment tindrà més efec­tes per als EUA”, ha asse­gu­rat.

L’impacte a les coo­pe­ra­ti­ves agràries

La Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya (FCAC) ha aler­tat avui que els nous aran­zels poden tenir un impacte directe supe­rior als 110 mili­ons d’euros per a les expor­ta­ci­ons agro­a­li­mentàries cata­la­nes, segons una esti­mació feta a par­tir de les dades d’expor­tació de 2024. El vi enva­sat, l’oli d’oliva i, en menor mesura, els ela­bo­rats car­nis, sobre­tot de porcí, serien alguns dels pro­duc­tes més per­ju­di­cats.

El pre­si­dent les coo­pe­ra­ti­ves cata­la­nes, Ramon Sar­roca, ha indi­cat que caldrà valo­rar les con­seqüències dels aran­zels “dia a dia” i que caldrà veure qui­nes estratègies acon­se­guei­xen arti­cu­lar els governs català, esta­tal i, sobre­tot, la Unió Euro­pea, per con­tra­res­tar les polítiques de Trump.

Els Estats Units són la 7a des­ti­nació de l’expor­tació agro­a­li­mentària cata­lana. En el cas con­cret de les coo­pe­ra­ti­ves agràries cata­la­nes, es tracta del 6è país del món que importa més pro­duc­tes i el pri­mer fora de l’Europa Occi­den­tal, que és el prin­ci­pal mer­cat.

Un dels sec­tors més afec­tats serà el de l’oli d’oliva, que després d’anys de recu­pe­ració, al 2024, va acon­se­guir dupli­car les ven­des d’oli d’oliva català als Estats Units amb relació a l’any ante­rior. Aquest és el segon mer­cat de destí (15,2% del total expor­tat) i pri­mer fora de la UE. L’any pas­sat s’hi van expor­tar unes 14.000 tones, per valor de 137,9 mili­ons d’euros. En el cas con­cret de l’oli d’oliva verge extra, els Estats Units són el pri­mer destí expor­ta­dor.

Pel que fa a vi i cava, l’any pas­sat també van aug­men­tar les ven­des als Estats Units, el pri­mer mer­cat mun­dial per aquest sec­tor. Absor­beix el 15,67% de les expor­ta­ci­ons de vi i cava cata­la­nes al món, amb un valor de 77,5 mili­ons d’euros.

Un pre­ce­dent pro­per

L’any 2019, durant l’ante­rior man­dat de Donald Trump, Cata­lu­nya ja va patir les con­seqüències de l’apli­cació d’aran­zels del 25%. Ales­ho­res, les expor­ta­ci­ons agro­a­li­mentàries cata­la­nes van dis­mi­nuir un 16,24%, amb pèrdues esti­ma­des de gai­rebé 26 mili­ons d’euros. D’aquí que l’orga­nit­zació agrària Asaja hagi valo­rat nega­ti­va­ment aquesta nova impo­sició de taxes i exi­geixi a les admi­nis­tra­ci­ons aju­des direc­tes per als sec­tors més per­ju­di­cats, entre els quals ha situat la vinya i l’oli. “Sense ajuts direc­tes serà difícil, després d’anys de sequera, que els sec­tors afec­tats puguin reem­plaçar el fet no tenir expor­ta­ci­ons sense aran­zels als Estats Units”, ha reac­ci­o­nat el pre­si­dent d’Asaja, Pere Roqué, en decla­ra­ci­ons reco­lli­des per l’ACN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.