Economia

guerra comercial

Gortázar augura que els aranzels portaran la recessió als Estats Units

El conseller delegat de CaixaBank considera que la mesura és “un error de política econòmica molt greu” que tindrà efectes “relativament ràpids”

Creu que l’impacte en l’economia espanyola serà menor

El con­se­ller dele­gat de Cai­xa­Bank, Gon­zalo Gortázar, ha aler­tat aquest diven­dres que els nous aran­zels anun­ci­ats pel pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump són “un error de política econòmica molt greu”.

En una inter­venció al fòrum Wake Up Spain, reco­llida per l’agència Efe, el direc­tiu ha con­si­de­rat que la decisió suposa dis­pa­rar-se “un tret al peu” perquè por­tarà els Estats Units a una recessió “rela­ti­va­ment ràpid”.

Gortázar ha apun­tat que els efec­tes que ja s’han vist en les últi­mes hores són només una part de l’impacte de la mesura, però ha vati­ci­nat que també afec­tarà la con­fiança i el crei­xe­ment del país.

En aquest sen­tit, ha apun­tat que unes acci­ons enca­mi­na­des a reduir el dèficit comer­cial dels Estats Units hau­rien d’haver reva­lo­rat la seva moneda, però, en canvi, ahir es va obser­var com queia la con­fiança en el dòlar. També ha recor­dat que el sec­tor finan­cer és un indi­ca­dor de si una eco­no­mia va bé o venen cor­bes, i ahir les enti­tats van patir pèrdues a nivell glo­bal.

El ban­quer ha admès que els ingres­sos que els aran­zels apor­ta­ran al tre­sor nord-ame­ricà poden per­me­tre fer una política fis­cal més expan­siva, amb rebai­xes d’impos­tos, però creu que això no evi­tarà al recessió en el curt ter­mini.

Pel que fa a l’impacte de les noves taxes per als socis comer­ci­als dels EUA, Gortàzar ha reco­ne­gut que la mesura tindrà un impacte nega­tiu. En el cas de l’eco­no­mia espa­nyola, pre­veu que serà menor, al vol­tant del 0,2% del PIB aquest any.

A parer seu, aquesta deli­cada situ­ació inter­na­ci­o­nal agafa l’Estat espa­nyol millor que mai, amb un sis­tema ban­cari fort, amb molta solvència, liqui­di­tat i una ope­ra­tiva efi­ci­ent. És per això que els bancs estan en situ­ació d’aju­dar l’eco­no­mia a mode­rar l’impacte de les mesu­res de Trump i a aju­dar els cli­ents gene­rant con­fiança i faci­li­tant que flu­eixi el crèdit.

No obs­tant, ha asse­nya­lat que perquè el crei­xe­ment sigui sos­te­ni­ble cal superar des­a­fi­a­ments estruc­tu­rals com l’ele­vat dèficit públic o el pro­blema de l’habi­tatge. Gortázar ha expli­cat que a part del “drama social” que suposa l’escas­se­dat d’habi­tatge, pot ser un “coll d’ampo­lla” per a sec­tors com el turístic a deter­mi­na­des zones i perquè arribi immi­gració. També creu que cal millo­rar la pro­duc­ti­vi­tat espa­nyola, que només ha aug­men­tat un 0,3% anual en els últims cinc o sis anys.

El direc­tiu també ha abor­dat el debat sobre l’aug­ment de la des­pesa mili­tar. Segons ell, cal afe­gir la defensa als objec­tius de sos­te­ni­bi­li­tat, perquè “si no hi ha segu­re­tat, tota la resta està en perill”. Gortázar ha dit que els bancs euro­peus juga­ran el paper que els cor­res­pon­gui per finançar aquest capítol. No obs­tant, ha exclòs d’aquest finançament les mines anti­per­sona o les armes químiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.