Gran angular

Xavier Brun

Codirector del Màster de Finances i Banca de la Universitat Pompeu Fabra-Barcelona School of Management (UPF-BSM)

“La borsa és bipolar, i balanceja de l’eufòria al pessimisme”

“Si hi ha un escenari de recessió i les empreses perden un 15% de beneficis, això no serà permanent, es recuperaran”

“La clau és que els aranzels que planteja Trump són desproporcionats i això obliga els països a negociar”

La Reserva Federal no es pot sotmetre a Trump; això faria perdre la confiança del món en el dòlar
Assistim a un canvi de paradigma: els Estats Units estan perdent l’hegemonia en favor de la Xina
Com més gran sigui un banc, millor, perquè així pot posar els ous en diverses cistelles

En la seva doble con­dició de ges­tor de fons i pro­fes­sor uni­ver­si­tari, Xavier Brun ofe­reix una visió ben mati­sada del tras­bals que la política aran­zelària dels EUA fa viure als mer­cats finan­cers.

La sac­se­jada a les bor­ses fins quan pot durar?
Pot durar fins quan el mer­cat vul­gui. El mer­cat és bipo­lar, està per­ma­nent­ment en estat d’ena­mo­ra­ment: quan el cor­res­po­nen, ve l’eufòria; quan li diuen que no, ve el pes­si­misme. El mer­cat es mou per dues for­ces, el curt ter­mini i el llarg ter­mini. El curt ter­mini és la decisió de la gent, el que creu que pot pas­sar, men­tre que el llarg ter­mini es mou pels bene­fi­cis de l’empresa, i si hi ha un esce­nari dolent de recessió, que pro­voca bai­xa­des del 15% en els bene­fi­cis d’empre­ses de pri­mer nivell, això no vol dir que aquest 15% s’esva­eixi per­ma­nent­ment, serà només per un o dos anys, perquè aquesta com­pa­nyia no sobre­viu un o dos anys, sinó deu o vint anys.
Els bancs han patit espe­ci­al­ment aquests dies.
Una situ­ació hipotètica de recessió pot pro­vo­car que cai­guin els tipus d’interès. Amb això els bancs tin­drien menys ingres­sos, i la reducció de l’acti­vi­tat econòmica pot fer aug­men­tar els impa­ga­ments i de deute i fer aug­men­tar els cos­tos de pro­visió, i així min­ven els bene­fi­cis.
Tot el que ha pas­sat, fruit d’una estratègia clara.
La clau de tot ple­gat és que els aran­zels que volen apli­car els EUA són des­pro­por­ci­o­nats, i això ha pro­vo­cat que hi hagi una allau de tru­ca­des de dife­rents països que volen par­lar amb Was­hing­ton. Trump ha acon­se­guit l’objec­tiu que una llarga llista de països s’asse­guin a nego­ciar no els aran­zels que els imposa els EUA, sinó els que ells impo­sen als pro­duc­tes esta­tu­ni­dencs. D’altra banda, si es tiren enda­vant aques­tes tari­fes aran­zelàries, dis­mi­nu­eix el PIB, i ales­ho­res el que cal fer és abai­xar els tipus d’interès, i això a Trump ja li va bé, perquè els EUA són com una família for­ta­ment endeu­tada per una hipo­teca, i una bai­xada del preu del diner la pot alleu­jar. Fa pocs dies, va enviar un mis­satge al pre­si­dent de la Reserva Fede­ral per dema­nar-li que abaixés tipus.
La Reserva Fede­ral se sot­me­tria als interes­sos de Trump?
Es man­tindrà inde­pen­dent, i man­tindrà les deci­si­ons que econòmica­ment vagin millor al país. S’hi ha de man­te­nir, perquè, si no, la con­fiança del món en el dòlar es podria esvair. Però sí que es pot tro­bar amb la dico­to­mia de què cal fer en cas que es man­tin­guin els aran­zels i això com­porti un brot d’inflació perquè els pro­duc­tes con­su­mits pels nord-ame­ri­cans s’enca­rei­xen. Ales­ho­res, ha d’apu­jar els tipus, però pot pas­sar que aquest enca­ri­ment dels pro­duc­tes redu­eixi el con­sum i, ales­ho­res, per reac­ti­var-lo, hau­ria d’abai­xar els tipus. Perquè el risc de recessió hi és, exac­ta­ment del 30%, segons han pre­vist diver­sos ana­lis­tes.
Sem­bla que Trump es resis­teixi al curs de la història.
Fa pocs dies, a l’Air Force One, deia a uns peri­o­dis­tes que els EUA han de seguir sent l’eco­no­mia hegemònica al món. Tan­ma­teix, el cert és que assis­tim a un canvi de para­digma, i els EUA per­den hege­mo­nia en favor de la Xina. Fixeu-vos que la Xina no s’asseu a nego­ciar noves tari­fes, sinó que accepta el tor­ce­braç i res­pon amb més aran­zels. Estem vivint un canvi històric com els que s’han esde­vin­gut al llarg dels dar­rers 500 anys, en què l’imperi neer­landès va suc­ceir l’espa­nyol, per després cedir l’hege­mo­nia al britànic, que hau­ria de fer el mateix amb els Estats Units. I ara és el moment de la Xina.
Un canvi de cen­tre de gra­ve­tat, amb els BRIC al vol­tant de la Xina.
El pes dels Estats Units sobre l’eco­no­mia mun­dial, si mirem les expor­ta­ci­ons, és d’un 18%-20%. Està bé, però no és el 50%. Si Trump diu que els aran­zels hi són per que­dar-se, els països afec­tats hau­ran de bus­car con­su­mi­dors. El pro­duc­tor de cava català, per exem­ple, haurà de bus­car qui l’hi com­pri, i la Xina i altres països de la seva òrbita poden deci­dir apro­fi­tar el forat que han dei­xat els EUA, a canvi de com­prar més pro­duc­tes xine­sos. D’altra banda, pot tenir un poder comer­cial deter­mi­nant en àmbits com les ter­res rares, en què el 90% de la pro­ducció mun­dial ve de la Xina. Si deci­deix pro­hi­bir la venda de ter­res rares als Estats Units i a la resta del món, tenim un pro­blema, ja que han esde­vin­gut la part ini­cial de mol­tes cade­nes de valor, en espe­cial les tec­nològiques, des dels tele­vi­sors fins als cot­xes elèctrics.
Alguns ana­lis­tes han espe­cu­lat que en l’esde­ve­ni­dor bor­ses euro­pees i asiàtiques podrien gua­nyar pes, en detri­ment dels EUA.
Això no pas­sarà. La borsa dels EUA té un avan­tatge com­pe­ti­tiu, perquè tenen un tipus de com­pa­nyies que poden fer créixer els seus bene­fi­cis de manera esta­ble durant molt de temps. Tec­nològiques com Ama­zon, Meta i Micro­soft, i gegants de la salut o la farmàcia, són de fet oli­go­po­lis que poden man­te­nir un crei­xe­ment ràpid del negoci.
A par­tir d’aquesta política agres­siva d’aran­zels, els Estats Units pre­te­nen rein­dus­tri­a­lit­zar el país.
Hem de veure per què els EUA no pro­du­ei­xen més al seu ter­ri­tori. Perquè ja tenen plan­tes pro­duc­ti­ves a Mèxic. Veig difícil que es pugui recu­pe­rar la indústria dels EUA, perquè al final el que hi pesa són les fases de crei­xe­ment d’un país al llarg del temps. Els EUA han anat posant capes de valor afe­git al seu crei­xe­ment econòmic al llarg del temps. El mateix que va fent la Xina, que va pas­sar, la pri­mera dècada del segle XXI, d’atreure empre­ses estran­ge­res per pro­duir al seu ter­ri­tori a fer un canvi a més valor afe­git a mesura que els seus sala­ris ja no podien ser tan barats, i que va com­por­tar des­lo­ca­lit­zar les seves fàbri­ques al Viet­nam. Per com­pe­tir direc­ta­ment amb les indústries euro­pees i nord-ame­ri­ca­nes, va ana­lit­zar com evo­lu­ci­o­na­rien en un ter­mini de deu anys. En el cas de l’auto­moció, van veure que el futur era el cotxe elèctric, i van començar a desen­vo­lu­par-lo, de manera que ja ens avan­tat­gen deu anys. Però és que també estan a l’avant­guarda en tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, i una de les grans empre­ses que fabri­quen tor­res de trans­missió per al 5G és xinesa.
La cursa tec­nològica, qui la gua­nyarà?
La Xina, indis­cu­ti­ble­ment. D’aquí a deu o quinze anys, l’hege­mo­nia tec­nològica de la Xina serà molt ele­vada. No hem d’obli­dar que a la Xina són 1.300 mili­ons d’habi­tants, i als EUA, 340 mili­ons. Així doncs, si han de fer una inversió en una tec­no­lo­gia dis­rup­tiva, com ara la intel·ligència arti­fi­cial (IA), tenen gai­rebé cinc vega­des més con­su­mi­dors, poden fer més prova i error. A més, amb la IA i amb qual­se­vol tec­no­lo­gia de dar­rera gene­ració, com més barata esde­vin­gui, més con­su­mi­dors tindrà, i cada vegada que dobles la pro­ducció, els cos­tos min­ven un 17%. Estem arri­bant a aquest punt d’inflexió. Es veu clar en el cas de la IA DeepSeek, el ChatGPT xinès, que s’ha desen­vo­lu­pat amb uns cos­tos molt bai­xos. La pressió dels Estats Units ha obli­gat la Xina a fer nous des­co­bri­ments en les tec­no­lo­gies dis­rup­ti­ves, i si pres­si­o­nes dos engi­nyers en un garatge a tro­bar una solució tec­nològica, la tro­ba­ran. Seguint amb DeepSeek, ja s’estan cer­cant solu­ci­ons perquè con­su­meixi menys elec­tri­ci­tat, que és el prin­ci­pal escull ara mateix per al desen­vo­lu­pa­ment de la IA. Serà més efi­ci­ent i rebai­xarà el seu cost. La Xina acon­se­guirà l’hege­mo­nia tec­nològica perquè té recur­sos per fer-ho: cada any sur­ten lli­cen­ci­ats de les seves uni­ver­si­tats onze mili­ons d’engi­nyers.
Europa vol crear grans cam­pi­ons empre­sa­ri­als per com­pe­tir al món, espe­ci­al­ment en el sec­tor ban­cari.
El que veig és que com més gran és un banc, millor, perquè pot posar ous en diver­ses cis­te­lles i la diver­si­fi­cació del negoci es fa més gran. En lloc de pres­tar només a Cata­lu­nya, puc pres­tar a França, Ale­ma­nya, el Regne Unit, els EUA, l’Amèrica Lla­tina, la Xina i Àfrica. Si Cata­lu­nya em va mala­ment, tindré altres llocs que més o menys m’ho ani­ran com­pen­sant. Com més gran ets, menys risc sistèmic tindràs. Això és el que busca Europa després de la gran crisi finan­cera, que sobre­tot va tenir un fort impacte en bancs petits, regi­o­nals, de tot el món, tant als EUA com a Europa. Des del BCE ja han aga­fat la ban­dera i han dit: “Neces­si­tem bancs més i més grans.” En el cas espa­nyol, abans de la crisi hi havia més de 60 bancs, i ara de facto n’hi ha vuit, i tres dels quals tenen el 75% de la quota del mer­cat.
Si creem oli­go­po­lis, pateix la com­petència.
Aquí ha d’entrar el regu­la­dor per con­tro­lar aquesta com­petència. Cer­ta­ment, per molta regu­lació que hi hagi, al final els bancs tenen la batuta que diri­geix l’orques­tra. Abans del 2008, hi havia com­petència i els preus de les hipo­te­ques dis­minuïen, i tot­hom es bara­llava per pagar-te més pel dipòsit. Actu­al­ment, quan la remu­ne­ració del dipòsit hau­ria d’estar molt a prop de l’euríbor, no és així. Quina neces­si­tat tenen els bancs de com­pe­tir per un dipòsit? Es tru­quen entre si i pac­ten no apu­jar les remu­ne­ra­ci­ons, sense cap pro­blema, i si l’estal­vi­a­dor es plan­teja bus­car ofer­tes, en veure que més o menys tots ofe­rei­xen el mateix, no can­via d’enti­tat. Així pugen els ingres­sos dels bancs: com que les des­pe­ses no ho fan en una mag­ni­tud simi­lar, els bene­fi­cis de l’enti­tat aug­men­ten. Això és el que ha pas­sat a la banca espa­nyola, i a la ita­li­ana, men­tre que si anem a mer­cats com el dels Països Bai­xos i Ale­ma­nya, on la com­petència és més gran, això no ha pas­sat.
Perfil

Aules i mercats

Xavier Brun és actualment professor adjunt a l’equip docent a la Universitat Pompeu Fabra-Barcelona School of Management (UPF-BSM) i codirector del màster universitari en finances i banca. És cap d’equitat a la firma Trea Asset Management, on gestiona els fons de renda variable internacional i renda variable europea. És assessor del fons Global Arrow Fund. Anteriorment, havia estat director del departament de renda variable a Solventis, SGIIC, on va ser gestor del fons Solventis EOS, que el 2018 va obtenir el premi Morningstar al millor pla de pensions. Prèviament, havia estat analista sènior a SIA Funds, on va participar en la gestió del seu fons de matèries primeres. Doctor cum laude en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona (UB), té un màster en banca i finances per la UPF-BSM. Ha escrit els llibres Mercado de renta variable y mercado de divisas i Interpretar la información económica, entre d’altres. Va ser nomenat millor gestor del 2022 per Rankia Pro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.