economia
Ramaders del Solsonès no duran les vaques a la Fira de Sant Isidre com a protesta
La causa, argumenten des del Grup de Sanejament de Vaquí del Solsonès (GRUSVAS), n’és la gestió de la fauna salvatge que fa la Generalitat
La 72a Fira de Sant Isidre del Solsonès, que es fa el cap de setmana del 17 i 18 de maig, no comptarà amb una de les activitats estrella: la mostra de bestiari boví. La decisió l’ha pres el Grup de Sanejament de Vaquí del Solsonès (GRUSVAS), que agrupa 120 explotacions -el 98% del total-, com a mesura de protesta per la gestió que està fent el Departament d’Agricultura de la fauna salvatge. La gota que ha fet vessar el got, asseguren, és un brot de tuberculosi que afecta algunes explotacions del Solsonès, però també d’altres comarques com l’Alt Urgell i el Ripollès. Deixen clar que la decisió és per “visualitzar” la problemàtica i no perquè hi hagi cap risc si les vaques van a la fira. “Volem que d’una vegada per totes es comenci a fer un control real de la fauna salvatge”, expressen.
El GRUSVAS és l’entitat que s’encarrega des de fa més de 30 anys de l’organització, qualificació i valoració el bestiar que es porta a la Fira de Sant Isidre i també gestiona el concurs de raça, que compta amb diferents categories. Cada any, la mostra de bestiar boví aplega més d’un centenar d’animals. L’entitat agrupa actualment 120 explotacions del sector boví del Solsonès, que gestionen prop de 5.000 caps de bestiar. De fet, l’entitat representa el 98% del total de la comarca.
Des del grup han explicat a l’ACN que recentment s’han detectat un brot de tuberculosi provinent de la fauna salvatge que afecta dues explotacions de la comarca del Solsonès, però també d’altres territoris com ara l’Alt Urgell o el Ripollès. Expliquen que ja fa molts anys que estan alertant a les administracions dels “problemes” que genera la fauna salvatge, sobretot sanitaris. “Les nostres vaques s’estan infectant de bestiar exterior perquè hi ha un descontrol”, lamenten des de l’entitat. A més, recorden que la detecció d’un sol positiu vol dir que “s’ha de fer un buit sanitari i hem de matar a tot el ramat, tant les vaques malaltes com les sanes”.
En aquest sentit, lamenten que molts ramaders que han dedicat la vida a l’ofici estan “amenaçats de plegar per culpa de la mala gestió en sanitat animal que practiquen els responsables polítics”. “Són ells i només ells els responsables del control sanitari de la fauna salvatge”, aclareixen. Recorden que els ramaders fan un “seguiment constant” de l’estat sanitari dels seus animals, mentre que el Govern “ha obviat que la fauna salvatge és el màxim exponent i, per tant, la primera transmissora de la malaltia de la tuberculosi”.
Els ramaders agrupats en l’associació critiquen també les “solucions” que els dona el Departament d’Agricultura. Entre d’altres, lamenten que les indemnitzacions que reben són “ínfimes”; que no s’afronta l’arrel del problema; i critiquen també que els protocols són “improvisats”, ja que “no hi ha un pla d’actuació establert”. Per tot plegat, demanen a la Generalitat que no permeti que desapareguin centenars d’explotacions “per culpa d’una mala gestió administrativa i unes compensacions ridícules que no fan front a les pèrdues produïdes per immobilitzar un ramat de boví o per exigir el seu sacrifici en alguns casos”.
També reclamen que s’informi a tota la població de la “realitat i complexitat” de la malaltia de la tuberculosi que, segons asseguren, “pot arribar a ser un problema de salut pública si no s’actua de manera immediata i contundent”. Al mateix temps, asseguren que cal “fer un control real de la fauna salvatge, tant sanitàriament com de nombre de caps de bestiar, i es doni eines al territori per reduir les plagues”.
Des del Consell Comarcal del Solsonès -organitzadors de la fira- expliquen que s’han reunit amb el Grup de Sanejament Vaquí del Solsonès per conèixer la situació i que han intentat que la mostra de bestiar es dugués a terme. Asseguren, però, que “no hi ha hagut res a fer”.