Eines

Aprendre a innovar

Temps i espai per pensar

El professor de Harvard Clayton Christensen argumenta que cal tenir temps per explotar (el dia a dia, els nostres productes o serveis actuals) i temps per explorar (descobrir nous escenaris de futur abans que ho facin els altres)

Una de les excu­ses que inde­fec­ti­ble­ment s'argu­men­ten en con­tra de la inno­vació és la manca de temps. “Això de la inno­vació està molt bé, però nosal­tres no tenim temps”, diuen. Hi ha la per­cepció que inno­var és una pràctica massa com­pli­cada, que reque­reix per­so­nes espe­ci­als i esforços gai­rebé infi­nits...

Inno­var no és fàcil, però tam­poc és cap cosa impos­si­ble o extre­ma­da­ment difícil. El pri­mer ele­ment que cal tenir és temps. Sense temps la inno­vació esdevé només la idea genial d'algú, i poca cosa més. I, com sabem, inno­var és molt més que tenir idees geni­als. Inno­var vol dir sis­te­ma­tit­zar pro­ces­sos cre­a­tius i con­ver­tir-los en millo­res de tot tipus (models de negoci, pro­duc­tes, etc.) que un cop posats al mer­cat tin­guin èxit.

IDEES BOGES.

És àmpli­a­ment sabut que empre­ses inno­va­do­res com Goo­gle o 3M dei­xen un temps a la seva gent per pen­sar cre­a­ti­va­ment fora dels esque­mes habi­tu­als. S'enco­ratja el pen­sa­ment late­ral, les idees boges, ago­sa­ra­des... Però això també es fa a empre­ses cata­la­nes com Ausa o El Bulli. Pen­sar con­tra­cor­rent acos­tuma a ser una impor­tant font d'idees cre­a­ti­ves. Però cal tenir temps, espais cre­a­tius i ser valent...

El pro­fes­sor de Har­vard Clay­ton Chris­ten­sen argu­menta que cal tenir temps per explo­tar (el dia a dia, els nos­tres pro­duc­tes o ser­veis actu­als) i temps per explo­rar (des­co­brir nous esce­na­ris de futur abans que ho facin els altres).

TOT A L'HORA.

Però, quan­tes empre­ses estan pre­pa­ra­des per explo­tar i explo­rar simultània­ment i treure'n ren­di­ment econòmic? Quan­tes empre­ses tenen espais de cre­a­ti­vi­tat on la gent pugui pen­sar de forma dife­rent? Quan­tes empre­ses tenen un autèntic pro­grama de for­mació en cre­a­ti­vi­tat i inno­vació que faci que la seva gent pugui mar­car diferències apor­tant idees tren­ca­do­res? Quan­tes empre­ses cre­uen en els som­nis i per­me­ten que els seus direc­tius i emple­ats tin­guin temps lliure per al pen­sa­ment cre­a­tiu out of the box?

Quan­tes empre­ses tenen equips cre­a­tius esta­blerts, amb lli­ber­tat per fer i des­fer? I quan­tes orga­nit­za­ci­ons tenen una banca interna per finançar idees trans­gres­so­res i con­ver­tir-les en rea­li­tats? Té la seva empresa un labo­ra­tori d'inno­vació? Més aviat ens tro­bem sovint amb empre­ses gri­ses, sense color, avor­ri­des i malal­tis­sa­ment rutinàries, on sor­tir de la norma és vist com un pro­blema i no com una opor­tu­ni­tat.

ZONA D'INNO­VACIÓ.

Si no dedi­quem temps, espais i recur­sos a la inno­vació, no inno­va­rem mai. Cal cons­truir una zona d'inno­vació a les empre­ses on les per­so­nes i els equips puguin fugir sis­temàtica­ment del pen­sa­ment ver­ti­cal i endin­sar-se en l'explo­ració diver­tida i aven­tu­rar-se per nous camins. Inno­var vol dir sor­tir del camí habi­tual, explo­rar ter­ri­to­ris a vega­des inhòspits però tor­nar amb idees dis­rup­ti­ves que puguin arri­bar a des­a­fiar la lògica de tot un sec­tor. I, això sí, cal apren­dre a ges­ti­o­nar tot aquest procés de manera que la base del negoci (allò que ens fa tenir èxit) segueixi fun­ci­o­nant sense inter­rup­ci­ons.

És impor­tant que les orga­nit­za­ci­ons que vul­guin ser inno­va­do­res apren­guin a tenir i res­pec­tar un espai zen on les idees puguin tro­bar la seva opor­tu­ni­tat de con­ver­tir-se en rea­li­tats d'èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.