Borsa

Falta gasolina al motor

Les importants alces de Sacyr i Repsol divendres no impedeixen que l'Íbex-35 s'enfonsi un 2,75% setmanal després de pair la rebaixa del ràting del deute de Moody's.

L'Íbex-35 tanca
el setembre amb
una plusvàlua del
3,21% mensual i del 13,51% en el tercer trimestre de l'exercici

El tri­mes­tre ha començat amb una incer­tesa menys. Els inver­sors feia tres mesos que espe­ra­ven que l'agència de qua­li­fi­cació Moody's es pro­nunciés sobre la rebaixa del ràting del deute espa­nyol plan­te­jada a prin­cipi d'estiu. Aquesta set­mana, i esgo­tant el ter­mini de la revisió que havia fixat en tres mesos, ha anun­ciat que bai­xava un esglaó el ràting espa­nyol (de la tri­ple "A" a "Aa1", amb pers­pec­tiva esta­ble). Tot estava més que des­comp­tat en les bor­ses i aquesta notícia ha donat un cert res­pir als inver­sors. Aquests, que s'havien posat en el pit­jor dels esce­na­ris, havien començat la set­mana amb por que la reta­llada de Moody's fos més gran del que s'havia pre­vist. I les bor­ses ho van reflec­tir amb pèrdues remar­ca­bles en els seus prin­ci­pals índexs.

Però la rebaixa es va cor­res­pon­dre amb les pre­vi­si­ons i la sang no va arri­bar al riu. L'Íbex-35 va fre­nar el des­cens i fins i tot va tan­car la sessió de l'anunci en posi­tiu (+0,26%), des­mar­cant-se dels des­cen­sos que regis­tra­ven gai­rebé tots els mer­cats bor­sa­ris (tant a als mer­cats bor­sa­ris euro­peus com a Wall Street).

Però la des­a­pa­rició d'aquesta incògnita no ha con­tra­res­tat l'apa­rició d'un altre focus d'incer­tesa, reo­bert per la crisi d'Irlanda. Els dub­tes sobre la solvència dels països perifèrics euro­peus con­ti­nuen col­pe­jant l'ànim dels inver­sors i els dife­ren­ci­als entre els bons d'aquests països i l'ale­many han tor­nat a enfi­lar-se cap a màxims. En el cas espa­nyol, aquesta set­mana el seu dife­ren­cial ha tor­nat a situar-se en els 197 punts bàsics —nivell que va tocar a l'estiu en plena crisi sobre la solvència espa­nyola—, mal­grat que, a mesura que avançava la set­mana, aquest dife­ren­cial ha anat caient fins al vol­tant dels 180 punts.

ALIANÇA A REP­SOL.

Això no obs­tant, els inver­sors també han tin­gut notícies posi­ti­ves que han por­tat una mica d'opti­misme als mer­cats, tot i no acon­se­guir neu­tra­lit­zar les pèrdues acu­mu­la­des en el con­junt de la set­mana (l'Íbex-35 es va aco­mi­a­dar en els 10.450,10 punts, amb un des­cens d'un 2,59% en cinc ses­si­ons).

El mer­cat espa­nyol es va des­per­tar diven­dres amb la notícia que Rep­sol es venia el 40% de la seva filial bra­si­lera a la petro­li­era xinesa Sino­pec, amb la qual pre­veu actuar con­jun­ta­ment.Els inver­sors van cele­brar aquesta ope­ració i les acci­ons de Rep­sol, en tor­nar a nego­ci­ació, i de Sacyr, que con­trola un 20% del capi­tal de Rep­sol, van tan­car la jor­nada amb sig­ni­fi­ca­ti­ves alces. Així, Rep­sol es va reva­lo­rar un 4,95% i Sacyr es va apun­tar uns guanys d'un 12,98% només en la sessió d'aquest diven­dres.

BONA LEC­TURA.

A part de les ope­ra­ci­ons cor­po­ra­ti­ves, les dades macro­e­conòmiques pro­ce­dents de Wall Street han tin­gut una lec­tura posi­tiva, atès que evi­den­cien que l'eco­no­mia no està tan mala­ment com es començava a pen­sar. La lleu millora del mer­cat labo­ral als EUA, jun­ta­ment amb el crei­xe­ment del con­sum per­so­nal i de la des­pesa dels con­su­mi­dors —un dels motors clau de l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana— i la revisió a l'alça des de l'1,6% fins a l'1,7% del PIB del segon tri­mes­tre, han fet obli­dar momentània­ment la crisi de deute sobirà.

Tot i les bones dades macro­e­conòmiques dels EUA, el dòlar no acaba d'aixe­car el cap i l'euro està pletòric apro­fi­tant-se de la feblesa del bit­llet verd, que supera els 1,37 dòlars en el decurs de la set­mana. També l'or con­ti­nua sent atrac­tiu per als capi­tals i mar­cant màxim rere màxim històric —s'ha enfi­lat aquest diven­dres fins els 1.316,25 dòlars per unça.

SETEM­BRE POSI­TIU.

Aquesta set­mana s'ha tan­cat el mes de setem­bre amb un balanç que es pot qua­li­fi­car de posi­tiu, tenint en compte el que està caient i que el setem­bre acos­tuma a ser un mes poc favo­ra­ble per a la inversió borsària. El prin­ci­pal índex de la borsa s'ha aco­mi­a­dat amb una pujada d'un 3,21% men­sual que enfila els guanys tri­mes­trals cap a un gens menys­pre­a­ble 13,51%. Tot i això, el balanç anual no mos­tra signe posi­tiu i les pèrdues acu­mu­la­des a 30 de setem­bre se situen en un 11,94%. Cal des­ta­car que l'Íbex-35 s'està movent en les dar­re­res set­ma­nes en una tendència late­ral que oscil·la entre els 10.400 i els 10.800 punts, i que els experts cre­uen que no sor­tirà d'aquí fins que les incer­te­ses sobre la recu­pe­ració econòmica es vagin acla­rint i comen­cin a donar fruits les refor­mes ende­ga­des pel govern esta­tal durant els últims mesos.

S'ha de veure també com afec­tarà la pròxima sub­hasta de bons del Tre­sor la recent rebaixa de Moody's, en la col·locació que tindrà lloc en el decurs de la set­mana, i quin serà l'impacte en els mer­cats bor­sa­ris depe­nent del resul­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.