Eines

Produir més amb menys costos

Les empreses cerquen solucions per reduir la despesa mentre els coachers asseguren que poden augmentar la productivitat

El rènting de tecnologia i un ‘software' ecològic redueixen costos

Més productivitat amb menys cost. Aquesta és una de les màximes que les empreses s'autoimposen —i demanen als seus treballadors— en temps de crisi com els que estem vivint. Un equilibri complicat, que depèn de múltiples factors, no sempre controlables pels directius i responsables de departament de les companyies. Tres empreses catalanes proposen les seves pròpies alternatives per aconseguir acostar-se una mica a l'esperat objectiu.

Pel que fa a la reducció de costos, la barcelonina BCN Binary —especialitzada a aportar solucions tecnològiques a la petita i mitjana empresa, mitjançant l'aportació de serveis d'alt valor com la consultoria, l'auditoria i la implantació de plataformes de sistemes TIC— recomana optar per l'anomenat rènting tecnològic. Aquesta opció permet a les empreses aconseguir la tecnologia suficient per afrontar amb garanties el necessari repte tecnològic sense que això tingui un impacte negatiu en el seu capital. Segons els consultors, una bona estratègia de rènting tecnològic pot fer que una empresa s'estalviï entre un 10 i un 15% del cost total de propietat.

Entre els principals beneficis que ofereix aquesta modalitat hi ha el fet que la despesa és deduïble en un cent per cent, cosa que permet a l'empresa desgravar impostos. A més a més, el rènting permet a les companyies disposar de l'última tecnologia, que canvia a una rapidesa vertiginosa, sense necessitat d'haver d'afrontar una gran inversió de bon principi. D'aquesta manera, afirmen a BCN Binary, les firmes mantenen la liquiditat i el límit de crèdit, dues qüestions essencials en aquests moments de crisi.

Ara bé, tota opció té les seves contrapartides. Els consultors adverteixen que aquesta no es pot exercir de qualsevol manera. L'estratègia s'ha de planificar per tal que sigui eficaç. No hi ha una fórmula única per a totes les empreses, sinó que cadascuna s'ha d'adaptar a la que li sigui més convenient i beneficiosa.

estalviar energia.

Josep Macía, conseller delegat de la catalana Qualiteasy Internet Solutions SL, afirma que les empreses no han tingut en compte que una de les millors eines per lluitar contra la crisi és “l'optimització del consum energètic”. Macía proposa “invertir en sotfware en els ordinadors, en bombetes de baix consum i en sistemes de domòtica o electrodomèstics eficients” per reduir la factura energètica d'empreses i particulars. Com a cas d'èxit en estalvi energètic, Macía cita el cas de Caixa Manlleu (ara Unnim) que ha reduït la factura energètica mitjançant el software Power Save, que distribueix Qualiteasy Internet Solutions. Aquesta eina permet gestionar de manera eficient el parc d'ordinadors, ja que detecta i eradica despeses ocultes d'energia en el mode stand by. L'empresa assegura que l'estalvi mitjà anual és de 17,71 euros per PC.

MÉS PRODUCTIUS.

Un cop estalviats costos, el següent pas és augmentar la productivitat sense incrementar la massa salarial. Carme Castro, coach i sòcia de la firma Kainova —especialitzada en la gestió i el desenvolupament de les persones a les organitzacions, afirma que la solució per augmentar la productivitat és el coaching. Diu que “el principal benefici del coaching és que potencia el talent de l'equip humà i permet disposar de professionals altament qualificats que assoleixen resultats a curt termini”. Segons Kainova, un treballador motivat pot rendir fins a un 20% més de l'habitual i la seva actitud s'encomanarà a l'organització.

L'aplicació d'aquest mètode de motivació depèn de les necessitats de cada professional i organització. Si es vol promoure el lideratge s'ha d'optar pel coaching executiu; si es tracta d'ajudar grups a assolir els objectius es recomana el coaching grupal o organitzatiu.

Kainova adverteix que no és el mateix la formació que el coaching: mentre que la formacio permet adquirir coneixements, el coaching en promou la interiorització per convertir-los en hàbits de treball duradors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.