Opinió

món

La pèrdua de capital humà

Aquests dies té lloc a Davos la reunió que anu­al­ment con­grega els prin­ci­pals líders polítics i empre­sa­ri­als mun­di­als en una espècie de fira de vani­tats que està ja molt arre­lada.

A Davos es par­larà de l'escàs crei­xe­ment que es regis­tra als països occi­den­tals i del ràpid crei­xe­ment que s'està pro­duint, en canvi, en els països emer­gents, a tal ritme que la seva demanda està fent pujar el preu del petroli i de les mol­tes matèries pri­me­res que neces­si­ten per fun­ci­o­nar l'eco­no­mia xinesa i de tots els països fins ara en desen­vo­lu­pa­ment que han entrat en una fase de crei­xe­ment ràpid. I es par­larà també de divi­ses -sobre­tot del iuan i de l'euro- i de cri­sis bancàries o del res­cat de països vul­ne­ra­bles al pro­blema del deute extern i fins i tot de Tunísia, del Sudan o del preu del petroli i les matèries pri­me­res, però no crec que es parli gaire de l'atur.

I no crec que el tema de l'atur ocupi el pri­mer pla de les pre­o­cu­pa­ci­ons de la majo­ria dels líders reu­nits a la loca­li­tat alpina suïssa perquè, si bé és cert que l'atur s'ha con­ver­tit en un dels pri­mers pro­ble­mes del moment econòmic actual, el tema és només cru­cial per a uns pocs països.

Molts països estan patint taxes d'atur supe­ri­ors a les que havien patit en moments d'expansió, com bé ho indi­quen les estadísti­ques de l'OCDE, però cap altre país euro­peu afronta una situ­ació com l'espa­nyola, en què s'han ajun­tat l'esclat de la bom­bo­lla immo­biliària i la mas­siva arri­bada d'immi­grants per tre­ba­llar en la cons­trucció o en els ser­veis que ara són difícils d'ocu­par i que no volen tor­nar als seus res­pec­tius països d'ori­gen per molt que molts cops no estan ple­na­ment inte­grats i que viuen en ver­da­ders gue­tos.

Sense entrar a inten­tar saber quin és el nivell de tre­ball que es pro­du­eix en negre i que fa que les xifres d'atur esti­guin un xic infla­des en relació amb el que és la rea­li­tat, perquè, com diuen alguns, si no, no es podria sor­tir al car­rer sense por a ser víctima d'un assalt, el cert és que aquí tenim un atur d'apro­xi­ma­da­ment el doble de la mit­jana dels països euro­peus del nos­tre entorn i que les pers­pec­ti­ves de cre­ació de llocs de tre­ball no sem­blen gaire afa­la­ga­do­res.

L'atur és con­seqüència de la falta de crei­xe­ment i és, al mateix temps, motor de des­pesa pública, la qual cosa no tran­quil·litza gaire si pen­sem en l'ele­vat dèficit públic que com a con­seqüència de l'aug­ment del deute per finançar-lo està dei­xant endeu­tats els nos­tres fills i néts.

Pro­blema greu.

Però, crec, el pro­blema més greu asso­ciat a l'atur és la pèrdua de capi­tal humà que s'està pro­duint tant en forma de capa­ci­tats alta­ment qua­li­fi­ca­des des­a­pro­fi­ta­des com pel fet que s'està veient que els estu­di­ants més bri­llants que hem tin­gut a casa s'estan que­dant a tre­ba­llar a l'estran­ger o estan bus­cant feina en algun altre país per no caure en el mileu­risme per­petu a què la nos­tra soci­e­tat els con­demna.

Aquí no parem de dir que la gent s'ha de for­mar, però la tragèdia és que quan la gent s'ha for­mat està sobre­e­du­cada en relació amb els llocs de tre­ball que aquí es poden acon­se­guir.

Resulta difícil­ment expli­ca­ble que per­so­nes en què la soci­e­tat ha inver­tit per a la seva for­mació hagin d'anar a l'estran­ger perquè aquí no hi ha la pos­si­bi­li­tat de tro­bar feina ade­quada per a ells. Estem per­dent capi­tal humà a dojo, i això no és bo per al nos­tre futur.

Ara que els “popu­lis­tes” ens con­vi­den a rebut­jar els immi­grants que tre­ba­llen aquí, el que con­vin­dria seria que ens pre­o­cupéssim més de tro­bar feina als autòctons ja ben for­mats per començar a pro­duir pel bé de la nos­tra soci­e­tat en gene­ral.

Tornarà l'emigració massiva?

Espanya ha estat tradicionalment una terra d'emigració. Després de la independència de les colònies iberoamericanes, ara fa dos segles, els indianos van anar a Amèrica en un corrent que es va estroncar quan la crisi mundial del 1929 va produir efectes negatius sobre la capacitat d'absorció d'aquelles repúbliques, a les quals ja només van emigrar uns pocs exiliats polítics després de la Guerra Civil. Després del pla d'estabilització del 1959, fins a un milió d'espanyols van anar a treballar a les poblacions europees, i ens van enviar uns diners que ens van ajudar a tots.

Després, a partir del 2000, Espanya va rebre milions d'immigrants d'arreu del món. Era la primera vegada que això succeïa i Espanya es va convertir en el segon país receptor d'immigrants.

Les coses ara podrien canviar radicalment i Espanya -com també els està passant a altres països com ara Irlanda- podria veure una important sortida de capital humà propi, amb l'agreujant que els emigrants del 1960 eren gent poc qualificada i, en canvi, els d'ara seran personal ja qualificat pel nostre sistema educatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.