Gran angular

DE MEMÒRIA

Les colònies tèxtils

Les raons de la creació de les colònies són controvertides. Per alguns autors, la motivació fou energètica: el domini de l'aigua dels rius (que venia de lluny, la sèquia de Manresa és del segle XIV) permetria moure les màquines

La cre­ació, a par­tir, sovint, de molins hidràulics, de més de 70 colònies indus­tri­als tèxtils coto­ne­res a les altes valls d'alguns rius que nei­xen als Piri­neus, com el Llo­bre­gat, el Ter, el Fre­ser, el Fluvià, el Car­de­ner i altres, fou un feno­men, com passa sovint en eco­no­mia, molt com­plex. Les colònies són una part molt impor­tant de la indus­tri­a­lit­zació/urba­nit­zació de la Cata­lu­nya con­tem­porània i són, alhora, un assaig de pacte social local. Quan, més tard, a alguns països com els nòrdics, i Suïssa i Àustria, aquest pacte esdevé naci­o­nal, l'èxit econòmic serà de llarga durada. Ho ha expli­cat Peter Katz­sens­tein.

Les raons de la cre­ació de les colònies són con­tro­ver­ti­des. Per alguns autors, la moti­vació fou energètica: el domini de l'aigua dels rius (que venia de lluny, la sèquia de Man­resa és del segle XIV) per­me­tria moure les màqui­nes. Amb rodes hidràuli­ques, pri­mer, i, des de 1858, amb les inno­va­do­res tur­bi­nes de Pla­nas, Junoy & Barné, de Girona. Per una feliç coin­cidència, a l'Alt Llo­bre­gat hi havia mines de carbó, que podien ésser útils durant l'esti­atge. A Bor­gonyà, el 1894, s'establí, per pri­mer cop d'entrada, l'acció coor­di­nada de les tur­bi­nes i les màqui­nes de vapor.

La segona raó era sala­rial. Als vapors del Pla de Bar­ce­lona, o del Vallès, a més de pagar molt car el carbó britànic, o asturià, els sala­ris eren més alts perquè el cost de la vida a les ciu­tats era més ele­vat, i perquè la pressió dels tre­ba­lla­dors urbans podia ésser més gran. D'altra banda, a les colònies, els tre­ba­lla­dors podien allar­gar els seus ingres­sos tre­ba­llant en un hort de llo­guer, o, en alguns casos, en una vinya o altres con­reus. Així, alguns ana­lis­tes han par­lat de “tre­ba­lla­dors poli­va­lents” i de “colònies agro-indus­tri­als”.

També, ter­cera raó, el preu del sòl i de la cons­trucció. El sòl agrari era més asse­qui­ble que el sòl urbà, i els mate­ri­als de cons­trucció es podien obte­nir en pedre­res i bòbiles de nova planta, loca­lit­za­des just al cos­tat. Els pale­tes, fus­ters, pin­tors eren locals. I, a més, des de 1904, hi havia la pro­ducció de ciment arti­fi­cial d'Asland a la Pobla de Lillet.

D'altra banda, el finançament de les obres de cons­trucció –i ampli­a­ci­ons- de les colònies era, en gene­ral, resul­tat de l'estalvi-inversió dels empre­sa­ris, que, sovint, havien començat com a parai­res o petitíssims fabri­cants. Els bene­fi­cis eren dedi­cats a inversió en la pròpia colònia, i no calia anar a cap finançament extern. Les colònies es fan sense bancs. I les cai­xes de Man­resa (1865) o de Man­lleu (1896) són al ser­vei del con­junt de la població de la comarca.

Una raó més és el fer­ro­car­ril. Les colònies tèxtils for­men un gran dis­tricte indus­trial con­nec­tat per una xarxa fer­roviària potent. El tren del cotó que puja del port de Bar­ce­lona, el tren del carbó que fun­ci­ona quan els rius són a l'esti­atge, el tren dels tei­xits que els farà arri­bar a tot arreu. Després, s'hi afe­girà el tren del ciment.

Ini­ci­al­ment, la colònia és: el canal, la res­closa i la tur­bina, la fàbrica, els magat­zems i els habi­tat­ges obrers (i el bai­xa­dor del tren). Més tard, s'hi afe­gi­ran equi­pa­ments: coo­pe­ra­tiva de con­sum, escola d'ense­nya­ment pri­mari, casa del metge amb dis­pen­sari, cafè-ate­neu amb tea­tre (més tard: cinema), camps d'esports, església. I, sovint, la casa de l'empre­sari-pro­pi­e­tari, que, a par­tir d'un cert moment, mar­xarà a viure part de l'any a Bar­ce­lona.

El sis­tema català de les colònies tèxtils de les fàbri­ques de rius ha estat un sis­tema dinàmic, basat, però, en una fibra (el cotó), en una font d'ener­gia (la hidràulica) i en un pro­ducte (els filats i els tei­xits) que ja no són els millors pos­si­bles. Dins del tèxtil, altres fibres (arti­fi­ci­als), altres fonts d'ener­gia (nuclear, cicle com­bi­nat) i altres pro­duc­tes (la con­fecció) són al pri­mer pla. En cent anys, les colònies indus­tri­als han pas­sat d'ésser la moder­ni­tat tec­nològica i urbanística a ésser una part impor­tant del patri­moni indus­trial naci­o­nal, que comença a tenir nous usos. I, amb Martí Pol, o Triadú, gene­rar una lle­genda. Amb olor de colònia.

‘Habita et labora'

El juny de 2010 es va inaugurar, a Brussel·les, una exposició sobre les colònies tèxtils catalanes, organitzada per Cultura de la Generalitat, amb un títol amb ressonàncies benedictines: Habita et labora. Segons els responsables d'aquesta exposició, els catalans (i, en general, els europeus) haurien passat de l'ora de la religiositat medieval a l'habita més banal de la modernitat. El labora, però, hi seria sempre. Al XIX, era de 10/11.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.