Eines

DE MEMÒRIA

El Comissariat, la gran empresa pública de publicitat

El Comissariat llançà al món la marca ‘Catalunya', en unes circumstàncies dramàtiques. Setanta anys després, aquesta marca (després de l'Illa de França/París i Londres) és la tercera destinació turística de la Unió Europea

El 3 d'octu­bre de 1936, el Depar­ta­ment de Pre­sidència de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya va crear una empresa pública de publi­ci­tat . El seu nom va ser Comis­sa­riat de Pro­pa­ganda. Segons el dic­ci­o­nari Fabra, pro­pa­ganda són “els tre­balls que es fan per pro­pa­gar alguna cosa”, i pro­pa­gar és “mul­ti­pli­car per repro­ducció”.

L'objec­tiu era doble: “l'ele­vació cul­tu­ral i física del nos­tre poble” i “difon­dre'n el conei­xe­ment arreu del món”. Per pri­mera vegada, un govern democràtic euro­peu cre­ava una empresa dedi­cada, específica­ment, a la pro­pa­ganda pública de la marca del propi país, dins i fora del seu àmbit ter­ri­to­rial. Jaume Mira­vit­lles, el res­pon­sa­ble del Comis­sa­riat, faria, de seguida, mera­ve­lles. I en plena guerra d'Espa­nya.

La nova empresa uti­lit­za­ria tots els mit­jans tècnics: els antics i els nous. La “pro­pa­ganda escrita”, amb “periòdics, lli­bres, opus­cles, car­tells”. La “pro­pa­ganda par­lada”, que inclou­ria l'orga­nit­zació de mítings i con­ferències, pro­gra­mes i inserts de ràdio, edició de dis­cos, música en directe. La “pro­pa­ganda gràfica” era “la foto­gra­fia, el cinema i la tele­visió”. La “pro­pa­ganda artística” es tra­dui­ria en l'“orga­nit­zació d'expo­si­ci­ons, fires i con­cur­sos”. Final­ment, la “pro­pa­ganda espor­tiva” seria l'“orga­nit­zació de grans mani­fes­ta­ci­ons que enal­tei­xin la cul­tura física”.

La nova empresa fou diri­gida per un home excep­ci­o­nal en molts aspec­tes: Jaume Mira­vit­lles i Navarra (Figue­res, 1906-Bar­ce­lona, 1988). En Met Mira­vit­lles fou excep­ci­o­nal, car, men­tre estu­di­ava engi­nye­ria tècnica indus­trial a París (on s'havia hagut d'exi­liar), es va for­mar com a comu­ni­ca­dor en tres llengües, i va con­nec­tar amb el sur­re­a­lisme i, doncs, amb els nous mit­jans de comu­ni­cació de mas­ses. Mira­vit­lles faria cinema, a París, amb Dalí i Buñuel. Paral·lela­ment, es dedi­ca­ria, com a juga­dor semi­pro­fes­si­o­nal d'equips de Figue­res, Bar­ce­lona i París, a un dels esports mítics de la moder­ni­tat, el fut­bol.

A la direcció del Comis­sa­riat hi hau­ria, també, l'eco­no­mista Eusebi Carbó, el peri­o­dista Emili Gra­nier-Bar­rera i, per poc temps, l'escrip­tora anglesa Mary Stan­ley Low. Una part de l'equip ini­cial de la nova empresa, d'altra banda, pro­ce­dia de l'equip orga­nit­za­dor de l'Olimpíada Popu­lar de Bar­ce­lona 36.

El Comis­sa­riat, a les seves ofi­ci­nes de pas­seig de Gràcia/Dia­go­nal, va arri­bar a tenir 300 tre­ba­lla­dors fixos a temps com­plet, que tre­ba­lla­ven totes les hores que fes falta: peri­o­dis­tes, fotògrafs, tra­duc­tors, cor­rec­tors, dibui­xants, gra­fis­tes, guio­nis­tes, radi­o­fo­nis­tes, tele­fo­nis­tes, xofers, lumi­notècnics, escenògrafs, tècnics en logística. Més, és clar, molts proveïdors i col·labo­ra­dors externs.

El Comis­sa­riat va edi­tar un diari (Comu­ni­cat de Premsa) en nou llengües, diver­ses revis­tes (Mallorca Nova, Le Jour­nal de Bar­ce­lone, Nova Galiza, L'Avant­garde), un magazín il·lus­trat d'alt nivell (Nova Ibe­ria, en qua­tre llengües), car­tells, àlbums, col·lec­ci­ons de postals, auques, car­pe­tes, calen­da­ris, fulls volants. I lli­bres. De fet, esde­vin­dria –diri­git per Jaume Roure-Tor­rent i Pere Català Pic- el prin­ci­pal grup edi­tor del ter­ri­tori català.

El Comis­sa­riat va crear una pro­duc­tora cine­ma­togràfica, diri­gida per Joan Cas­ta­nyer, amb labo­ra­to­ris, sales de pro­jecció i un cinema mòbil, pro­pis, Laya Films. I uns resul­tats impres­si­o­nants: uns 100 noti­ci­a­ris i uns 50 docu­men­tals, de molt alta qua­li­tat. El Comis­sa­riat va crear, també, una empresa dis­tribuïdora, Cata­lo­nia Films SA, que faria arri­bar els seus pro­duc­tes arreu del món, i impor­ta­ria films estran­gers.

El Comis­sa­riat va esta­blir una xarxa de dele­ga­ci­ons a dife­rents pobla­ci­ons d'Europa: París, Lon­dres, Brus­sel·les, Luxem­burg, Esto­colm, Seta i un cen­tre de dis­tri­bució a Amèrica, a Bue­nos Aires.

El Comis­sa­riat llançà al món la marca Cata­lu­nya, en unes cir­cumstàncies prou dramàtiques. Setanta anys després, aquesta marca (després de l'Illa de França/París i Lon­dres) és la ter­cera des­ti­nació turística de tota la Unió Euro­pea.

El més petit de tots

L'èxit comercial més gran del Comissariat fou la venda d'un gadget cultural (escultura) dissenyat per Miquel Paredes i batejat per Granier-Barrera, que representa un noiet vestit amb granota, portant una bandera, amb el puny enlaire, cantant (la boca oberta), desfilant amb un pas llarg. La mascota de la Revolució catalana del 36. Segons R. Batalla, se'n van vendre (a 3 pessetes) uns 100.000 exemplars, i fora de Catalunya, una xifra similar. Se'n feren diverses edicions, un llibre en quatre llengües (Lola Anglada), una cançó que s'editaria com a disc (Emili Vendrell i Cobla Barcelona), cartells, auques, postals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.