Borsa

L'Íbex-35 s'immunitza

L'optimisme s'escampa i la borsa festeja la primavera ignorant el complicat escenari que l'envolta, amb Portugal a la vora del precipici, la crisi nuclear al Japó i el conflicte libi.

La rendibilitat del bo portuguès s'apropa al 8%, fet que ha situat la prima de risc en els 490 punts bàsics després de la rebaixa de qualificació aplicada per Fitch i S&P

La pri­ma­vera ha arri­bat a la pràctica tota­li­tat de bor­ses inter­na­ci­o­nals i el sol llu­eix amb força en els par­quets, allu­nyant els núvols negres que poden enter­bo­lir la mirada inver­sora. El nou i com­plex con­text inter­na­ci­o­nal que s'ha ges­tat en les dar­re­res set­ma­nes –ple d'incer­te­ses i cri­sis polítiques, finan­ce­res, bèl·liques i nucle­ars– no con­vida pas a pren­dre posi­ci­ons en la renda vari­a­ble, però està pas­sant just el con­trari i la majo­ria de grans mer­cats bor­sa­ris sem­blen immu­nes a l'allau de pre­o­cu­pa­ci­ons exis­tent. Els índexs han estat pujant jor­nada rere jor­nada i la borsa espa­nyola no ha estat, aquesta vegada tam­poc, cap excepció. Així, l'Íbex-35 ha fina­lit­zat la set­mana en els 10.710,40 punts, després d'esca­lar un 3,70% en cinc jor­na­des i reduir fins a l'1,29% les pèrdues que arros­sega l'índex al març. Amb aquest tan­ca­ment set­ma­nal, l'Íbex-35 suma d'ençà que va començar el 2011 una plusvàlua del 8,63%.

L'entrada de diner a la borsa espa­nyola s'ha anat inten­si­fi­cant durant les dar­re­res ses­si­ons –va començar ja la set­mana ante­rior– mal­grat l'actual còctel d'incer­te­ses. L'Íbex-35 s'ha bene­fi­ciat del canvi de per­cepció que es té ara de l'Estat espa­nyol en els mer­cats inter­na­ci­o­nals, els quals estan aplau­dint les refor­mes que l'exe­cu­tiu espa­nyol ha posat en marxa i ja no posen en dubte la solvència finan­cera del país... mal­grat les reta­lla­des de Moody's, que aquesta mateixa set­mana ha rebai­xat el ràting a una tren­tena de bancs i cai­xes espa­nyols.

Això s'ha anat tra­duint en aug­ments de la demanda en les diver­ses col·loca­ci­ons de deute que ha anat rea­lit­zant el Tre­sor en els dar­rers mesos, i que aquesta set­mana l'han por­tat a reduir de forma sig­ni­fi­ca­tiva la ren­di­bi­li­tat de les lle­tres a curt ter­mini.

Aquesta última sub­hasta, amb una demanda des­fer­mada, ha aca­bat per dis­tan­ciar l'Estat espa­nyol de països en risc com ara Por­tu­gal. Fins i tot Rússia, que havia vetat la com­pra de deute espa­nyol pel risc de fallida, ara torna a incloure aquests actius a la seva cis­te­lla.

No passa el mateix amb Por­tu­gal, de qui es dóna per fet que tard o d'hora haurà de dema­nar ajuda al fons de res­cat, ja que cada cop li és més com­pli­cat finançar-se en el mer­cat. El mateix diven­dres la ren­di­bi­li­tat del bo por­tuguès va esca­lar per sobre del 8%, fet que va situar la prima de risc a un pas dels 490 punts bàsics, men­tre la del deute espa­nyol està per sota dels 190 punts. Per a molts experts aquest nivell és ja insos­te­ni­ble, però des de Por­tu­gal i des de la Unió Euro­pea (UE) insis­tei­xen a refre­dar els rumors sobre l'immi­nent res­cat a aquest país.

Qui no ha inten­tat cal­mar els mer­cats són les agències de qua­li­fi­cació cre­ditícia, que han apli­cat la tisora al deute sobirà por­tuguès arran de la com­pli­cada crisi política que viu el país, amb la dimissió del seu pri­mer minis­tre, José Sócra­tes, en ser refu­sat el seu pla d'ajust econòmic pel Par­la­ment. Pri­mer Fitch i després Stan­dard & Poor's han rebai­xat la solvència por­tu­guesa aquesta set­mana i avi­sen que la reta­llada podria anar a més.

MENYS INCÒGNI­TES.

Però les bor­ses inter­na­ci­o­nals, en comp­tes de rebre una forta sac­se­jada davant la pro­xi­mi­tat del res­cat, com va pas­sar amb els casos grec i irlandès, han res­post amb alces. Segons els experts, els mer­cats han des­comp­tat ja aquest esce­nari, i si Por­tu­gal s'adreça a la UE per bus­car finançament serà posi­tiu per a les bor­ses, en acla­rir-se la incògnita. Tot és qüestió de temps, segons el con­sens del mer­cat que ara espera en calma men­tre Sócra­tes des­men­teix que el seu país neces­siti el res­cat i reclama “con­fiança”.

També sem­bla que els mer­cats s'han immu­nit­zat con­tra les notícies que arri­ben des del Japó sobre la gestió i els nuls resul­tats en la seva crisi nuclear i des de Líbia, que manté la pugna bèl·lica ini­ci­ada a prin­cipi de mes i que ha fet dis­pa­rar el preu del petroli per sobre dels 110 dòlars per bar­ril.

D'altra banda, els mer­cats havien començat a pen­sar que el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) ajor­na­ria un incre­ment dels tipus d'interès a la zona euro per les con­seqüències econòmiques del ter­ratrèmol al Japó, però el pre­si­dent de l'enti­tat, Jean-Claude Tric­het, s'ha encar­re­gat de treure del cap aquesta idea als inver­sors. Tric­het ha insis­tit que una pujada de tipus a la zona euro “és pos­si­ble” a l'abril, men­tre que altres mem­bres del con­sell de govern del BCE han anat fent decla­ra­ci­ons en la mateixa línia. Per con­tra, l'Orga­nit­zació per a la Coo­pe­ració i el Desen­vo­lu­pa­ment Econòmic (OCDE) ha des­a­con­se­llat el canvi a la zona euro cap a una política monetària més res­tric­tiva pels efec­tes nega­tius que aquesta pot tenir en la recu­pe­ració econòmica enfront dels avan­tat­ges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.