Gran angular

Construcció decorativa

Universitat i empresa van del bracet per fer front a la crisi i es crea la firma Flexbrick per comercialitzar ceràmica industrial eficient

En moments de crisi cal ima­gi­nació. I una decisió cor­recta és l'aposta per la coo­pe­ració empre­sa­rial i la recerca. Aquesta set­mana es va donar a conèixer a Bar­ce­lona l'empresa Flex­brick, que té per objec­tiu comer­ci­a­lit­zar una solució apa­rent­ment sen­zi­lla que con­sis­teix a unir dos mate­ri­als de cons­trucció clàssica, la malla metàl·lica i el totxo. És pre­ci­sa­ment aquesta sim­bi­osi la que per­met fer diver­ses apli­ca­ci­ons en el món de la cons­trucció amb un cost més econòmic que els mate­ri­als més con­ven­ci­o­nals, per la rapi­desa de la seva exe­cució, i a més a més es millo­ren els aca­bats i la deco­ració final.

Dues empre­ses que sumen més de 150 anys d'història, la cata­lana Piera Eco­cerámica, del grup Puig­fel, i l'anda­lusa Cerámica Mal­pesa, han inver­tit 2,5 mili­ons d'euros en la cre­ació de Flex­brick, que serà l'encar­re­gada de coor­di­nar la pro­ducció i la comer­ci­a­lit­zació del nou tei­xit ceràmic. Aquest nou pro­ducte és un sis­tema indus­tri­a­lit­zat basat en el con­cepte de làmines ceràmiques fle­xi­bles per a la cons­trucció de reves­ti­ments (pavi­ment, façanes o cober­tes) i estruc­tu­res lami­nars (vol­tes, catenàries o panells).

Aquest nou sis­tema cons­truc­tiu, que es pre­sen­tarà ofi­ci­al­ment al saló Cons­tru­mat de Fira de Bar­ce­lona al mes de maig, obre una nova etapa per com­ba­tre la crisi. “S'estan replan­te­jant molts ele­ments del sis­tema arqui­tectònic i energètic en el sec­tor jus­ta­ment per fer front a la situ­ació econòmic adversa en què es troba el món de la cons­trucció”, explica Lluís Pinar­del, direc­tor de Piera Eco­cerámica.

Però si hi ha una per­sona que ha impul­sat aquesta inno­vació és Vicente Sar­ra­blo, arqui­tecte, cre­a­dor i direc­tor del pro­jecte, en què ha inver­tit diver­sos anys de feina. Cal dir a favor de la seva tra­jectòria que Sar­ra­blo diri­geix la pri­mera Càtedra Ceràmica del país, cre­ada el 2004 en el marc de la Uni­ver­si­tat Inter­na­ci­o­nal de Cata­lu­nya. Aquest doc­tor ja va començar a fer els pri­mers dibui­xos l'any 2000. Ara, onze anys després, “per­met veure les pos­si­bi­li­tats del tei­xit ceràmic Flex­brick, perquè supera la col·locació tra­di­ci­o­nal peça a peça i ofe­reix nom­bro­sos avan­tat­ges per a la cons­trucció de ceràmica i inno­va­do­res opci­ons per als arqui­tec­tes”, explica el direc­tor del pro­jecte, que hi afe­geix que aquesta tècnica “per­met pro­jec­tar qual­se­vol cur­va­tura i obte­nir ali­ne­a­ci­ons cons­tats de les peces”. Pre­ci­sa­ment aquest aspecte és el que fa pos­si­ble la reducció del temps de col·locació, que “pot ser fins a 10 vega­des més ràpid que uti­lit­zant el pro­ce­di­ment con­ven­ci­o­nal”.

Durant els tres anys que s'ha desen­vo­lu­pat el pro­jecte de recerca entorn Flex­brick, un dels pro­jec­tes més interes­sants ha estat la cons­trucció d'un habi­tatge uni­fa­mi­liar a Sant Martí de Tous (Anoia). Allà s'han uti­lit­zat diver­ses apli­ca­ci­ons de tei­xit ceràmic. L'experiència de Casa Mingo, nom refe­rit al pro­pi­e­tari del ter­reny, ha ser­vit per mos­trar la cons­trucció i els aca­bats als pro­fes­si­o­nals del sec­tor.

La seu de Flex­brick serà a Bella­terra (Vallès Occi­den­tal) i començarà amb poc per­so­nal, que anirà aug­men­tant en funció de les coman­des. Ara ja tre­ba­lla per abas­tir la Facul­tat de Farmàcia de la Uni­ver­si­tat de Gra­nada. El pro­jecte, diri­git per un arqui­tecte holandès, inclou més de 30.000 metres qua­drats de Flex­brick, que reco­bri­ran la façana de la facul­tat.

L'any 2010 Piera Eco­cerámica va fac­tu­rar 16 mili­ons d'euros i Cerámica Mal­pesa, 14 mili­ons.

2,5 M€
La inversió
Piera Ecocerámica i Malpesa han creat l'empresa Flexbrick al 50%, amb seu a Bellaterra.
2
El nombre de materials
La patent consta de dos components, el totxo i una malla metàl·lica trenada.
30.000 m2
Primer projecte
La primera comanda serà per recobrir la façana de la Facultat de Farmàcia de Granada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.