Opinió

món

Portugal i els desordres grecs

Quan el pas­sat 8 d'abril vaig anar a Lis­boa, invi­tat per la Comissió Euro­pea, per ana­lit­zar les eco­no­mies por­tu­guesa i espa­nyola als 25 anys del nos­tre ingrés a la lla­vors Comu­ni­tat Euro­pea, els experts allà reu­nits érem cons­ci­ents de la deli­cada situ­ació en què Por­tu­gal estava d'ençà que el 25 de març els soci­al­demòcra­tes del pro­fes­sor Pedro Pas­sos-Coe­llo van forçar la dimissió del pri­mer minis­tre José Sócra­tes en negar-li el suport par­la­men­tari per al seu IV Pro­grama d'Esta­bi­li­tat pre­sen­tat l'11 de març.

També havíem vist com el 6 d'abril el govern de Sócra­tes s'havia vist obli­gat a dema­nar suport a Brus­sel·les com ja s'estava aju­dant Grècia i Irlanda, i durant la reunió vàrem veure ja el comu­ni­cat de la reunió euro­pea de minis­tres d'Eco­no­mia i Finan­ces que sota la pre­sidència dels hon­ga­re­sos estava cele­brant-se a Godo­llo i que plan­te­java que s'impo­sa­ria a Por­tu­gal accep­tar seve­res res­tric­ci­ons pres­su­postàries i ajus­tos econòmics i soci­als per gau­dir de les aju­des euro­pees del Meca­nisme Euro­peu d'Esta­bi­lit­zació Finan­cera i de la Faci­li­tat Euro­pea d'Esta­bi­li­tat Finan­cera junt amb les aju­des del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI).

I veiem com tot­hom, inclòs el direc­tor gerent de l'FMI, Domi­ni­que Strauss-Khan, s'esforça a dir que no exis­teix perill de con­tagi per a Espa­nya perquè el govern Zapa­tero ha acon­se­guit suport par­la­men­tari a les seves inten­ci­ons esta­bi­lit­za­do­res abans d'anun­ciar el 2 d'abril que no seria can­di­dat a la ree­lecció. Els mer­cats, a finals de març, esta­ven rati­fi­cant la dife­rent apre­ci­ació: el dife­ren­cial de ren­di­bi­li­tat exi­gida amb el deute ale­many a dos anys era del 18,5% per a Grècia, 9,8% per a Por­tu­gal, 9,03 per a Irlanda i només 3,3% per a Espa­nya.

En el con­text de les rela­ci­ons entre Madrid i Lis­boa això resul­tava un tan sor­pre­nent perquè tots vèiem que les empre­ses i els bancs espa­nyols hau­ran de patir per la crisi política i econòmica por­tu­guesa com a con­seqüència de les for­tes con­ne­xi­ons econòmiques entre els dos països ibèrics, que no han parat d'aug­men­tar d'ençà que els dos estats for­men part del mer­cat únic euro­peu.

El que no sabíem era que després d'aquell dia s'ani­rien pro­duint una sèrie d'esde­ve­ni­ments que ani­rien agreu­jant la situ­ació finan­cera glo­bal ja entor­pida pel fet que el Banc Cen­tral Euro­peu havia aug­men­tat de l'1 a l'1,25% el tipus d'interès de la zona euro el 6 d'abril, mesura aquesta que no ajuda els països perifèrics neces­si­tats d'impul­sos posi­tius al crei­xe­ment per eixu­gar els nivells de deso­cu­pació i per impul­sar el crei­xe­ment.

Per aca­bar d'aug­men­tar la inqui­e­tud glo­bal, la nega­tiva –per un segon referèndum- dels islan­de­sos a finançar l'Ice­lan­dic Bank Lans­banki els seus deu­tes amb els bancs angle­sos i holan­de­sos des­en­ca­de­nava un altre procés d'intran­quil·litat als mer­cats finan­cers, cada cop més cons­ci­ents –endèmics- que els pro­ble­mes de deute dels països euro­peus més vul­ne­ra­bles ja no és una sim­ple qüestió de liqui­di­tat sinó un autèntic pro­blema de solvència junt amb una acu­sada manca de com­pe­ti­ti­vi­tat.

A aquesta per­cepció ha aju­dat el con­tin­gut dels debats a l'Assem­blea de Pri­ma­vera de l'FMI cele­brada a Was­hing­ton aquests dies i on un nou ampli pro­grama d'ajus­tos i pri­va­tit­za­ci­ons anun­ciat pel govern grec ha donat cop a espe­cu­la­ci­ons que el deute grec hau­ria de ser rees­truc­tu­rat perquè el país no té pos­si­bi­li­tats reals de tor­nar el total de deute exte­rior que té i que arriba al 194% del seu PIB.

La situ­ació por­tu­guesa pot sem­blar menys greu si veiem que el mer­cat no té tanta des­con­fiança com la que mos­tra res­pecte a Grècia perquè que durant el pri­mer semes­tre del 2011 el minis­tre Tei­xeira ha pogut anun­ciar un superàvit pres­su­pos­tari por­tuguès de 432 mili­ons con­tra un dèficit el mateix període de 2010 de 1.311 mili­ons, però cal recor­dar que a par­tir d'ara només es podran tor­nar els crèdits a través de refi­nançament i els mer­cats dema­nen cada cop més alts interes­sos per fer-ho.

Les diferències.

La sort de Por­tu­gal, mal­grat la crisi política actual, és que no són tan evi­dents els sig­nes de desor­dre social de la mà d'acti­vis­tes d'esquer­res i d'anti­sis­tema que es pro­du­ei­xen a Grècia, on aquests es mani­fes­ten de forma més o menys tole­rada amb una gran virulència i des­trucció de mobi­li­ari urbà en con­tra dels plans d'aus­te­ri­tat, amb la qual cosa posen encara en més difícil situ­ació el govern de Papan­dreu que, com tot govern d'esquer­res, veu amb sim­pa­tia les rei­vin­di­ca­ci­ons soci­als fins i tot quan algu­nes van més enllà del que resulta tole­ra­ble en un estat de dret.

Aquest tema del desor­dre públic és trans­cen­dent per a Grècia però pot arri­bar també a ser-ho per a tots els països vul­ne­ra­bles inte­grats a la zona euro que no poden deva­luar i on l'ajust s'ha de fer amb for­tes reduc­ci­ons de des­pesa pública i talls en l'estat del benes­tar dels quals no serà fàcil sor­tir en anys.

Una difícil situació de deute extern

El Fons Monetari Internacional té una funció de supervisió de les finances del món i té també funció d'ajudar els països en situació de crisi de balança de pagaments i de dèficit pressupostari amb els recursos de què disposa, i que pot cedir als països més endeutats a tipus d'interès molt més moderats que els que els mercats ofereixen com a conseqüència del càstig que suposen les degradacions de solvència dictaminades per les Agències de Qualificació de Solvència. Cada cop són més els països en situació de dèficit i que han de recórrer a l'endeutament extern. El cas més significatiu són els EUA, amb un deute extern brut de la seva economia del 144% del seu PIB i que són significativament ajudats per les compres del seu deute per la Xina.

Els països de l'euro més vulnerables, segons el mateix indicador, són Grècia (194%), Irlanda (1.598%), Portugal (293%), Espanya (215%) i Itàlia (153%). La mitjana de l'eurozona és del 174%. Països sòlids com Alemanya i França tenen també un elevat endeutament brut extern: 181% i 254%, respectivament, i Bèlgica arriba al 417%. Fora de la zona euro el Regne Unit arriba al 696%. El problema, però, no és tant el nivell d'endeutament com la credibilitat que es faran les polítiques necessàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.