Ajudar és fer-los créixer
Novartis impulsa un projecte a Kenya, en col·laboració amb metges espanyols, amb l'objectiu de formar professionals autòctons que siguin capaços de posar en marxa un centre d'excel·lència de trasplantament de ronyó
Sovint, les organitzacions no governamentals es queixen que els governs i les institucions del Primer Món actuen als països en vies de desenvolupament d'una manera assistencial. Aquestes entitats consideren que la millor manera d'ajudar aquests estats és proporcionar-los eines perquè puguin créixer i desenvolupar-se fins que arribi el dia que deixin de ser subsidiaris dels ajuts que provenen sobretot d'Occident. Això és el que està fent des del 2010 la farmacèutica Novartis a Kenya, on conjuntament amb l'hospital Nacional de Kenya i en col·laboració amb reconeguts metges catalans i espanyols impulsa la creació d'un centre d'excel·lència de trasplantament renal -que hauria de ser un referent per a tota l'Africa subsahariana-, alhora que forma professionals autòctons perquè puguin gestionar la important demanda de trasplantaments de ronyó que hi ha en aquest país africà.
Aquest projecte, que forma part de l'estratègia de responsabilitat social corporativa de la companyia, porta per nom Interlife i en només un any ha aconseguit que l'hospital Nacional de Kenya hagi pogut portar a terme, amb èxit, 27 trasplantaments de ronyó, que ara ja arriben a 35. Ara com ara, i segons xifres de Novartis, hi ha 160 pacients que se sotmeten a tractaments de diàlisi en aquest centre hospitalari, un cinquanta per cent dels quals podrien ser candidats a passar per la sala d'operacions.
UN GREU PROBLEMA.
El primer trasplantament renal de la història de Kenya es va fer el 1978 a l'hospital Nacional de Kenya, sis anys abans que el centre sanitari estigués en condicions de disposar d'una unitat especialitzada en el tractament de malalts de ronyó. A partir d'aquell moment, i en el període comprès entre els anys 2000 i 2009, els trasplantaments que es van arribar a fer van ser esporàdics, van tenir un cost molt elevat i, el pitjor de tot, van tenir resultats decebedors.
UN projecte d'esperança.
FORMANT METGES.
Ha estat a partir d'aquestes bases que s'han assolit amb èxit aquests 35 trasplantaments. Els pacients han millorat significativament. Ara, el termini mitjà de recuperació dels pacients trasplantats és de dues setmanes i de cinc dies per als donants; xifres que representen una reducció del 50% del període de recuperació previ a la implantació d'aquest projecte internacional.
El cost del programa forma part de la política de RSC de Novartis, que el 2010 va dedicar 1.500 milions de dòlars a programes d'accés a medicaments, un 3% anual de les seves vendes netes. Més de 88,5 milions de persones van resultar beneficiades d'aquesta política que inclou ajuts per garantir l'accés a medicaments contra la malària, la lepra i la febre del dengue en més de 30 països africans, de l'Àsia i també de l'Amèrica Llatina.