Borsa

Desert d'inversors

El diner continua absent i desconfiat per la resolució de la crisi grega. Tampoc l'economia dels EUA motiva els inversors. Una treva permet a l'Íbex-35 esquivar pèrdues.

L'Íbex-35 va posar
en perill el nivell dels 10.000 punts dilluns, quan va marcar un mínim intradia de 10.030,60 punts

Res no ha can­viat en el pano­rama bor­sari durant els dar­rers cinc dies. Més aviat, tot ha empit­jo­rat una mica més. La solució a l'actual situ­ació de Grècia sem­bla que no té intenció de fer-se efec­tiva amb rapi­desa, i els rumors al vol­tant de la rees­truc­tu­ració del seu deute i fins i tot de la fallida del país con­ti­nuen aga­fant cos. Davant aquesta crei­xent incer­tesa, el pes­si­misme és el sen­ti­ment pre­do­mi­nant en uns mer­cats bai­xis­tes que no tro­ben cap notícia sig­ni­fi­ca­tiva que els per­meti sor­tir del forat on han cai­gut arran del nou capítol en la crisi de deute dels països perifèrics de la zona euro.

No només no hi ha bones notícies en el pano­rama bor­sari, sinó que cada dia n'arri­ben de noves en la mateixa línia, des­mo­ti­vant qual­se­vol pos­si­ble rebot que pugui ges­tar-se. A part dels dub­tes al vol­tant del cas grec, aquesta set­mana els inver­sors han topat de nou amb les agències de qua­li­fi­cació. En aquesta ocasió li ha tocat de ple a Itàlia, país al qual Stan­dar&Poor's ha inclòs en el sac dels perifèrics asse­nya­lant el seu ele­vat endeu­ta­ment com un motiu per rebai­xar-li el ràting.

Les bor­ses van reac­ci­o­nar a aques­tes notícies amb des­cen­sos en la pri­mera jor­nada de la set­mana, sac­se­ja­des també pel resul­tat de les elec­ci­ons autonòmiques i muni­ci­pals a Espa­nya. Aquests comi­cis -amb una clara pata­cada del par­tit que governa el país- van ele­var les incer­te­ses en els mer­cats bor­sa­ris i en els de deute públic, tor­nant a impul­sar la prima de risc per sobre dels 260 punts bàsics. Mal­grat això, els inver­sors no han donat l'esquena a les emis­si­ons del Tre­sor espa­nyol i aquesta set­mana la sub­hasta cele­brada ha tin­gut una àmplia demanda i un des­cens en la ren­di­bi­li­tat de les lle­tres a tres i sis mesos. Així doncs, i mal­grat la dar­rera enso­pe­gada, els mer­cats con­ti­nuen dis­cri­mi­nant i allu­nyen Espa­nya dels països res­ca­tats (Grècia, Irlanda i Por­tu­gal).

BAIX CREI­XE­MENT.

Amb el rere­fons de la crisi de deute, els inver­sors han bus­cat en altres ban­des indi­ca­dors que apor­tin llum a l'actual pano­rama ple d'ombres. Així, els mer­cats han dipo­si­tat la seva con­fiança en les dades macro­e­conòmiques dels EUA, pen­sant que si se situ­a­ven en línia amb les pre­vi­si­ons podrien fre­nar la tendència bai­xista i donar lloc a un rebot, ni que fos tècnic. Però tam­poc els indi­ca­dors macro han aju­dat a recu­pe­rar la con­fiança en la renda vari­a­ble. La revisió a la baixa del crei­xe­ment econòmic als EUA cor­res­po­nent al pri­mer tri­mes­tre fins a l'1,8% des del 2,2% pre­vist va refre­dar més els ànims en els par­quets. L'incre­ment de les deman­des del sub­sidi d'atur, quan els experts espe­ra­ven un des­cens, va aca­bar per impo­sar els números ver­mells en la pràctica tota­li­tat de bor­ses euro­pees. Para­do­xal­ment, els índexs de Wall Street van ser capaços de sobre­po­sar-se al cop ini­cial i de la mà del sec­tor tec­nològic els inver­sors van obviar que la seva eco­no­mia real­ment s'està afe­blint.

El bon tan­ca­ment a Nova York la vigília va aju­dar les bor­ses euro­pees a ini­ciar la dar­rera sessió de la set­mana amb guanys, reduint o eli­mi­nant el signe nega­tiu del balanç set­ma­nal. El posi­tiu com­por­ta­ment de la borsa espa­nyola diven­dres, quan va pujar un 1%, va esbor­rar els números ver­mells a la set­mana i l'Íbex-35 ha aca­bat per reva­lo­rar-se un 0,57% en cinc jor­na­des. El selec­tiu indi­ca­dor va tan­car diven­dres en els 10.261,20 punts, tot i que a prin­ci­pis de set­mana va posar en perill els 10.000 punts -dilluns va mar­car un mínim intra­dia en els 10.030,60 punts- des d'on va rebo­tar. Mal­grat aquesta recu­pe­ració, i a falta de dues jor­na­des per cloure el mes, molt hau­rien de can­viar les coses perquè el maig no esde­vin­gui el pit­jor mes del 2011, arros­se­gant un des­cens del 5,68% men­sual fins diven­dres pas­sat i dei­xant en un 4,08% la plusvàlua anual.

A part de la bona evo­lució de Wall Street dijous al ves­pre, que va con­ta­giar-se a Europa, els índexs del vell con­ti­nent van pujar en la dar­rera jor­nada set­ma­nal pel bon com­por­ta­ment del sec­tor ban­cari pels can­vis que la Unió Euro­pea (UE) vol intro­duir en la direc­tiva de Basi­lea III, on han de que­dar plas­ma­des les noves exigències de capi­tal a les enti­tats finan­ce­res.

SENSE BRÚIXOLA.

Amb vista a les pròximes ses­si­ons, els experts cre­uen que no serà fins dimarts quan es pro­dui­ran movi­ments sig­ni­fi­ca­tius a les bor­ses euro­pees, atès que tant Wall Street com la plaça de Lon­dres roman­dran tan­ca­des. A falta de la brúixola que acos­tuma a ser el par­quet nova­iorquès, els ana­lis­tes cre­uen que seran pocs els inver­sors que pren­dran posi­ci­ons en els mer­cats de renda vari­a­ble, que sí que obri­ran les seves por­tes, i és pre­vi­si­ble que ajor­nin les deci­si­ons fins dimarts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.