Opinió

Capital d'alta volada

Aquests dies la premsa econòmica es feia ressò de la immi­nent com­pra de l'empresa aeronàutica basca Aern­nova per part del fons àrab Muba­dala. La transacció fa mesos que es nego­cia i puja a més de 500 mili­ons d'euros, que per­me­trien als àrabs adqui­rir la majo­ria d'un grup que fac­tura 378 mili­ons d'euros i és líder en el sec­tor a l'Estat. L'empresa basca ha sabut créixer els dar­rers anys per mitjà de com­pres i apro­fi­tant l'interès de les dife­rents comu­ni­tats autònomes pel dinàmic sec­tor aeronàutic, traduït en gene­ro­ses aju­des i sub­ven­ci­ons i capi­tal d'algu­nes cai­xes d'estal­vis, ara però en reti­rada. Aquesta ope­ració reo­bre el debat sobre el rol dels mer­cats emer­gents en els flu­xos inter­na­ci­o­nals de capi­tal i en un sec­tor inno­va­dor, com és l'aeronàutica, que a Cata­lu­nya ha pas­sat força des­a­per­ce­but.

Amb la venda d'Aern­nova, seran ja més de 6.000 els mili­ons d'euros inver­tits pels àrabs a l'Estat als dar­rers mesos. L'espi­ral s'inicià amb la com­pra de Cepsa per part del grup IPIC d'Abu Dhabi per més de 3.700 mili­ons d'euros i ha con­ti­nuat amb l'entrada del fons sobirà de Qatar a Iber­drola, Banc San­tan­der Bra­sil i aviat a Telefónica. A part del patro­cini del Barça, Cata­lu­nya, de moment, només ha acon­se­guit una modesta inversió al port espor­tiu de Tar­ra­gona per part d'un pro­mo­tor immo­bi­li­ari, Qatari Diar, també vin­cu­lat al govern del petit emi­rat. Tot i el nos­tre ele­vat grau d'inno­vació i llarga tra­dició empre­sa­rial, sem­bla que els capi­ta­lis­tes àrabs no han estat de moment tan interes­sats per les nos­tres empre­ses i actius, pot­ser per manca de dimensió empre­sa­rial o bé per des­co­nei­xe­ment per part dels inver­sors.

Un reco­ne­gut informe de McKin­sey del 2007, amb un petroli a 50 dòlars/bar­ril, xifrava el ritme d'acu­mu­lació de reser­ves dels països del Golf en uns 1.000 mili­ons de dòlars al dia. Qua­tre anys més tard, i superada ja la crisi pel que fa als preus del cru, Mor­gan Stan­ley actu­a­lit­zava les esti­ma­ci­ons. El banc d'inversió afir­mava que al llarg del 2011, amb un preu del bar­ril per sobre dels 100 dòlars, els expor­ta­dors d'hidro­car­burs del Golf dis­po­sa­ran de vora un bilió de dòlars per inver­tir. Aquesta xifra ja des­compta els recur­sos des­ti­nats per aquells països a les impor­ta­ci­ons, vora la mei­tat dels ingres­sos pel petroli, i equi­val apro­xi­ma­da­ment a tot el valor de la borsa espa­nyola. Cata­lu­nya, com altres països, ha vis­cut força obses­si­o­nada pel sec­tor aeronàutic, con­si­de­rat com un dels motors de la indústria cata­lana del futur i una alter­na­tiva a la mal­mesa auto­moció. L'estratègia, però, d'atreure grans ins­tal·laci­ons indus­tri­als aeronàuti­ques no ha estat del tot reei­xida. Recent­ment es cre­ava una nova asso­ci­ació d'expor­ta­dors aeronàutics, pre­ci­sa­ment amb l'objec­tiu invers, gua­nyar pro­jec­tes a l'exte­rior per a empre­ses cata­la­nes. L'enti­tat ja neix amb pro­jec­tes al Sene­gal, l'Iraq i el Bra­sil. Men­tre espe­rem que alguna de les empre­ses que en for­men part esde­vin­gui “l'Aern­nova cata­lana”, caldrà que seguim tre­ba­llant per esgar­ra­par alguns dels “petrodòlars” que vol­ten pel món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.