Empreses

R+D pensada per als pagesos

Diuen que els grans pro­jec­tes comen­cen en un garatge. Bé, aquesta és si més no la imatge que es té dels empre­ne­dors que ini­cien la seva aven­tura empre­sa­rial. En el cas de L'Econòmic, que tot just ara com­pleix el seu pri­mer ani­ver­sari als quios­cos, el garatge va ser el tras­ter d'un edi­fici de l'Eixam­ple de Bar­ce­lona, ple de bici­cle­tes i cadi­re­tes de jardí en desús. Poc gla­mur però molta il·lusió en les pri­me­res reu­ni­ons en què s'anava cons­truint el pro­jecte.

Quasi en el mateix moment, qua­tre lli­cen­ci­ats en engi­nye­ria electrònica de La Salle es reu­nien en el pis d'un d'ells per posar en marxa la seva empresa. Com s'acos­tuma a dir, la família és sem­pre el pri­mer suport per a qual­se­vol empre­ne­dor.

Mod­pow va néixer, com L'Econòmic, el juny del 2010, de la mà de Vicent Ferrándiz, Ale­xan­dre Sala, Jordi Bar­celó i Ale­xan­dre Roca, qua­tre joves que per sobre de tot volien ser empre­ne­dors (vegeu la foto­gra­fia de por­tada de l'Espe­cial). “A diferència del que acos­tuma a pas­sar, nosal­tres no vam començar amb una idea molt clara de negoci. L'impor­tant era crear una empresa, i a par­tir d'aquí vam estu­diar el mer­cat”, explica en Vicent. Així, els qua­tre amics es van plan­te­jar com podien apli­car els seus conei­xe­ments tec­nològics per apor­tar valor afe­git, i posats a bus­car, què hi ha millor que l'agri­cul­tura, un sec­tor que con­serva encara molt de la manera tra­di­ci­o­nal de fer i en què la tec­no­lo­gia ha estat més aviat escassa.

L'aposta de Mod­pow con­sis­teix en un sis­tema que per­met para­me­trit­zar vari­a­bles i ator­gar així una eina als agri­cul­tors per a la presa de les seves deci­si­ons. A través d'uns sen­sors que es dis­tri­bu­ei­xen pel camp i recu­llen la infor­mació que després es cen­tra­litza, l'agri­cul­tor pot ser més efi­ci­ent en deci­si­ons com per exem­ple on cal regar més o on pot haver-hi més risc de fongs. En altres parau­les, agri­cul­tura intel·ligent.

“La idea es basa en el prin­cipi que el camp no és homo­geni: hi ha zones més fèrtils, zones on quan regues l'aigua de seguida es fil­tra o zones on toca molt el sol i de seguida s'eva­pora tot”, expli­quen els empre­ne­dors. Per tant, el que pro­posa el sis­tema desen­vo­lu­pat per Mod­pow és poder trac­tar cada àrea en funció de les seves par­ti­cu­la­ri­tats. Cada àrea de ter­reny i cada tipus de cul­tiu, ja que evi­dent­ment cada planta té unes neces­si­tats molt dife­rents. “Amb aquesta eina l'agri­cul­tor podrà actuar en funció de si el que busca és qua­li­tat o bé pro­ducció”, diu Ferrándiz. La demanda per com­prar frui­tes més grans i maques i la major consciència d'estalvi energètic són altres fac­tors que poden aju­dar a gene­rar volum de negoci.

Mod­pow ja ha arri­bat a un acord amb un pro­duc­tor de poma de Girona per fer les pri­me­res pro­ves, amb la intenció de tenir els pri­mers sen­sors lles­tos per entrar al mer­cat l'abril de l'any que ve. “No és com un negoci d'inter­net que neces­sita poca inversió i de seguida creix; aquí tot és més lent, però tenim l'avan­tatge que no hi ha gaire com­petència”, diu Ferrándiz. Un dels punts forts a l'hora de plan­te­jar la comer­ci­a­lit­zació del sis­tema serà l'estalvi que suposa en relació amb altres tècni­ques. “Ara els agri­cul­tors que volen tenir aquest tipus d'infor­mació deta­llada han de recórrer a fotos per satèl·lit o a sobre­vo­lar els camps en avi­o­neta, dues opci­ons molt cares”, des­ta­quen.

Els empre­ne­dors no renun­cien doncs a ven­dre la seva tec­no­lo­gia a peti­tes explo­ta­ci­ons, tot i que un dels sec­tors que pri­mer volen ata­car és el de la viti­cul­tura, més acos­tu­mat a inver­tir en R+D. En tot cas l'apri­ma­ment dels mar­ges de l'agri­cul­tor farà, cre­uen els empre­ne­dors, que cada vegada hi hagi més petits empre­sa­ris interes­sats a inver­tir per ser més pro­duc­tius.

Mod­pow compta a més amb la col·labo­ració de l'IRTA (l'Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentàries), amb qui va de la mà en el desen­vo­lu­pa­ment de la tec­no­lo­gia i amb qui aspi­rarà a una línia de finançament del Minis­teri de Ciència i Inno­vació per rebre una injecció de fins a 700.000 euros. Serà un salt impor­tant per fer el pas a la comer­ci­a­lit­zació i també a la inter­na­ci­o­na­lit­zació, ja que els empre­ne­dors es plan­te­gen ven­dre la seva tec­no­lo­gia a l'exte­rior des del pri­mer moment. “El nos­tre mer­cat és el món, però pen­sem sobre­tot en els països del nord d'Àfrica, Israel o Tur­quia”, expli­quen. Els plans són aca­bar l'any amb una plan­ti­lla de 10 per­so­nes i demos­trar de pas­sada que si hi ha algú que pot gene­rar ocu­pació al país aquests són pre­ci­sa­ment els empre­ne­dors com ells.

50 emprenedors, 50 històries d'il·lusió pel futur

Entrevistar emprenedors és una de les tasques més agraïdes. Ho és perquè, tot i la crisi, els problemes de finançament o fins i tot com pagar el lloguer el mes que ve, els emprenedors emanen optimisme pels quatre costats. No és inconsciència o frivolitat, sinó l'entusiasme d'algú que lluita per tirar endavant el seu projecte. Quan un creu en el que fa, els errors es veuen com lliçons de les quals s'aprèn i no com fracassos que s'han d'amagar. El que és important és seguir endavant. Aquest sentiment és el que uneix la cinquantena d'emprenedors que han passat per L'Econòmic en aquest any. Ells són el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.