Opinió

Rigor, proximitat i compromís

La portada d'aquest especial primer aniversari simbolitza les ganes d'avançar i superar obstacles i nous reptes

l'econòmic ha fet un any. Amb aquesta efemèride hem sal­tat el pri­mer obs­ta­cle després que el 19 de juny de 2010 vam donar el tret de sor­tida a una nova publi­cació d'eco­no­mia, que volia expli­car, i sobre­tot ana­lit­zar, la situ­ació econòmica del dia a dia i l'entorn del tei­xit empre­sa­rial català, amb un trac­ta­ment infor­ma­tiu de rigor, de pro­xi­mi­tat i de com­promís amb el nos­tre país.

Han estat 48 edi­ci­ons, 48 set­ma­nes, 48 experiències úniques per a l'equip de L'Econòmic, que cele­bra, amb satis­facció, el pri­mer ani­ver­sari. Ha estat molta feina i penso que ben tre­ba­llada, almenys així ens ho diuen molts lec­tors, anun­ci­ants, experts i amics. Vam néixer en plena crisi, i ho vam fer perquè l'equip fun­da­ci­o­nal del set­ma­nari -que a més de ser peri­o­dis­tes també som empre­ne­dors- vam enten­dre que, tot i la recessió que es vivia fa un any, a la vida cal arris­car, tre­ba­llar molt i posar il·lusió i con­fiança en els nous pro­jec­tes.

Pre­ci­sa­ment per això, la por­tada d'aquest espe­cial pri­mer ani­ver­sari és una al·lego­ria a les ganes de seguir enda­vant mal­grat les difi­cul­tats i els obs­ta­cles que qual­se­vol empresa, petita o gran, troba en el seu camí. Per això, els qua­tre socis de l'empresa Mod­pow -nas­cuda el mateix mes que L'Econòmic- fan aquest salt tan deci­dit enda­vant amb la volun­tat d'asso­lir fites i avançar cap a noves eta­pes.

També hem vol­gut pre­sen­tar als lec­tors, que molts són empre­ne­dors i empre­sa­ris, un ampli repor­tatge expli­cant l'estratègia que han seguit les més de 250 empre­ses que hem publi­cat durant l'any per tirar enda­vant les seves orga­nit­za­ci­ons. De fet, un nom­bre impor­tant d'aques­tes fir­mes apos­ten per la inter­na­ci­o­na­lit­zació i la cerca de nous mer­cats per seguir crei­xent. Amb el títol El Bra­sil des­perta pas­si­ons pre­sen­tem diver­sos casos, tots trac­tats a la secció Empre­ses, on expli­quem per què han esco­llit el país de la samba per fer-hi nego­cis. I també hem par­lat amb el con­se­ller d'Eco­no­mia i Conei­xe­ment, Andreu Mas-Colell -en ple debat sobre l'apro­vació dels pres­su­pos­tos- perquè ens mos­tri les grans línies per sor­tir de la crisi i expli­qui les pica­ba­ra­lles diàries que té amb el Minis­teri d'Eco­no­mia.

I ara és el moment de fer-nos la pre­gunta del milió d'euros: quan aca­barà la crisi? Res­pon­dre la pre­gunta és fàcil però encer­tar la rea­li­tat futura, com­plex. Els indi­ca­dors ens diuen que el 19% d'atur a Cata­lu­nya o les difi­cul­tats de la pime per tro­bar crèdit per tirar enda­vant l'empresa són les cares més fos­ques. Per con­tra, el bon com­por­ta­ment de les empre­ses expor­ta­do­res cata­la­nes i la bona salut del turisme fan la situ­ació menys traumàtica.

De tota manera, Cata­lu­nya té una assig­na­tura pen­dent que cal resol­dre, la sag­nia que suposa el dèficit fis­cal amb l'Estat, que molts experts situen en els 20.000 mili­ons d'euros que mar­xen i no tor­nen.


Per

Ramon Roca



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.